Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski
1 2 3 4 5 ...
Składniki4 duże ziemniaki 200 g siekanych pomidorów z puszki2 łodygi selera naci...
Składniki:- ziemniaki małe,- czosnek,- masło,- przyprawa ziołowa do grilla,- do ...
Składniki • 8 średnich ziemniaków • sól, łyżka oleju • sz...
s k ł a d n i k i : • 1 i 1/2 filiżanki grzanek• 3/4 filiżanki star...
500 g zielonej fasolki (może być mrożona)2 średnie cebulki, posiekane1 Papryka G...
Produkty: 8 cienkich parowek 8 plasterkow zoltego sera 8 plasterkow b...
4 cienkie plastry szynki4 cienkie plastry żółtego seratłuszcz do smażeniaNa plas...
Składniki: 12 liści kapusty białej lub włoskiej,12 cienkich plasterków mortadel...
Składniki:* bułka wrocławska lub chleb tostowy * 2 jajka * 2 szkl. mleka * cukie...
SKŁADNIKI:* 70 dkg ziemniaków* 4 pomidory* 4 jajka na twardo* dymka* 15 dkg żółt...
1500 g szpinaku,100 g masła,150 g śmietanki,4 łyżki mąki,3 szklanki mleka,200 g ...
1/4 szklanki oliwy z oliwek Gaea,200 g suchej ostrej kiełbasy pokrojonej,1 kg zi...
Składniki: 500 g ziemniaków, 150 g startego żółtego sera, 1 cebula, 125 g wę...
1 główka kapusty włoskiej /ok. 1 kg/15 dag sera gauda5 średnich marchewek1 szkla...
10 dag sera gouda lub cheddar,1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,6 grubych k...
10 dag startego żółtego sera,1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina,6 kromek p...
3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu,3 łyżki masła,pół szklanki posiekanej cebul...
RYŻ:2 szklankiWODA:2 szklankiMLEKO:2 szklankiMARGARYNA:1 łyżkaJABŁKA:3/4 kgCUKIE...
12 porów,1 bułka namoczona w mleku,tarta bułka,tarty ser,1/2 szklanki sosu besza...
10 średnich ziemniaków,3-4 ładne pory,łyżka masła,pół szklanki tartego żółtego s...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka cytrynowa


1 1/2 dag żelatyny
3 g kwasku cytrynowego
1/2 litra wody
skórka cytrynowa
12 dag cukru
1 cytryna

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę. Zagotować wodę z cukrem, dodać kwasu do smaku i skórkę cytrynową. Namoczoną żelatynę włożyć do gorącego syropu, mieszając rozpu?cić ją i galaretkę ostudzić. Cytrynę umyć, pokrajać ostrym, nierdzewnym nożem na cienkie krążki. Na dno każdej kompotierki wlać kilka łyżek galaretki, na tym ułożyć krążki cytryny i ostudzić na lodzie. Gdy krążki cytryny utrwal? się, wyporcjować resztę tężejącej galaretki, ostudzić.


Przepisy kulinarne - losowy

Groszek duszony w sosie rakowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
600 g groszku,
150 ml bulionu,
20 rakow,
250 ml smietany 18%,
1 lyzeczka maki,
2-3 lodygi kopru,
1 lyzeczka masla rakowego,
1 lyzeczka cukru, sol.

1. Oplukany groszek zalac wrzacym bulionem, dodac cukier, dusic 15-20 min. Gdy
bedzie miekki, odcedzic.
2. Oczyszczone i umyte raki ugotowac we wrzacej osolonej wodzie z koprem. Ostudzic, wyjac mieso z szyjek i szczypiec. Zachowac 100 ml wywaru z rakow. Ze
skorupek zrobic maslo rakowe. Skorupki wysuszyc i utluc w mozdzierzu. Wlozyc
do garnka, dodac 2 lyzki masla i 3 lyzki wywaru z rakow. Gotowac na malym
ogniu, stopniowo zbierac z powierzchni czerwony tluszcz, czyli maslo rakowe.
3. W garnku roztopic maslo rakowe, wlac smietane wymieszana z maka, dodac kilka
lyzek wywaru z rakow, gotowac na malym ogniu 10 min. Wlozyc groszek, obrane
szyjki i szczypce. Wymieszac i raz zagotowac. Podawac do cieleciny i drobiu.
- Groszek mozna przyrzadzic tylko ze smietana (bez rakow). Smietane wymieszac
z maka, gotowac na malym ogniu 10 min. Zdjac z ognia, dodac 2-3 roztrzepane
zoltka, odcedzony groszek. Wymieszac i podgrzac, ale juz nie gotowac.