Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski
1 2 3 4 5 ...
Składniki4 duże ziemniaki 200 g siekanych pomidorów z puszki2 łodygi selera naci...
Składniki:- ziemniaki małe,- czosnek,- masło,- przyprawa ziołowa do grilla,- do ...
Składniki • 8 średnich ziemniaków • sól, łyżka oleju • sz...
s k ł a d n i k i : • 1 i 1/2 filiżanki grzanek• 3/4 filiżanki star...
500 g zielonej fasolki (może być mrożona)2 średnie cebulki, posiekane1 Papryka G...
Produkty: 8 cienkich parowek 8 plasterkow zoltego sera 8 plasterkow b...
4 cienkie plastry szynki4 cienkie plastry żółtego seratłuszcz do smażeniaNa plas...
Składniki: 12 liści kapusty białej lub włoskiej,12 cienkich plasterków mortadel...
Składniki:* bułka wrocławska lub chleb tostowy * 2 jajka * 2 szkl. mleka * cukie...
SKŁADNIKI:* 70 dkg ziemniaków* 4 pomidory* 4 jajka na twardo* dymka* 15 dkg żółt...
1500 g szpinaku,100 g masła,150 g śmietanki,4 łyżki mąki,3 szklanki mleka,200 g ...
1/4 szklanki oliwy z oliwek Gaea,200 g suchej ostrej kiełbasy pokrojonej,1 kg zi...
Składniki: 500 g ziemniaków, 150 g startego żółtego sera, 1 cebula, 125 g wę...
1 główka kapusty włoskiej /ok. 1 kg/15 dag sera gauda5 średnich marchewek1 szkla...
10 dag sera gouda lub cheddar,1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,6 grubych k...
10 dag startego żółtego sera,1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina,6 kromek p...
3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu,3 łyżki masła,pół szklanki posiekanej cebul...
RYŻ:2 szklankiWODA:2 szklankiMLEKO:2 szklankiMARGARYNA:1 łyżkaJABŁKA:3/4 kgCUKIE...
12 porów,1 bułka namoczona w mleku,tarta bułka,tarty ser,1/2 szklanki sosu besza...
10 średnich ziemniaków,3-4 ładne pory,łyżka masła,pół szklanki tartego żółtego s...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Borowikowa zupa-krem z kasztanami


SKŁADNIKI 600 g świeżych borowików 600 ml wywaru z kurczaka 3 łyżki chudego mleka w proszku 300 g obranych kasztanów jadalnych (świeżych lub mrożonych) 30 g wyłuskanych orzechów laskowych (dowolnie) 2 szalotki 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka posiekanej trybuli 4 łyżeczki oleju z orzechów laskowych sól i mielony pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA 1. Wywar wlać do garnka. Wsypać mleko i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kasztany, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Rozgrzać teflonową patelnię, wsypać orzechy i prażyć, aż się lekko zrumienią. 2. Borowiki umyć i pokroić na plasterki. Szalotki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szalotki i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie zwiększyć ogień i włożyć borowiki. Ciągle mieszając, smażyć przez 2–3 minuty, aż się zrumienią. 3. Odłożyć 2–3 ugotowane kasztany. Pozostałe pokroić na grube kawałki, dodać wywar oraz 1/2 usmażonych borowików i miksować przez 2–3 minuty, aż do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 4. Zupę podgrzać i wlać do ogrzanych miseczek. Do każdej z nich włożyć odłożone borowiki i kasztany. Posypać orzechami oraz posiekaną trybulą. Polać olejem i zaraz podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciastka ponczowe


Ok. 25 szt. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
500 g maki,
ok. 250 ml mleka,
60 g drozdzy,
80 g cukru,
100 g masla,
4 jaja,
30 g smazonej skorki pomaranczowej,
1 lyzka cukru waniliowego,
sol.
Poncz:
100 g cukru,
250 ml wody,
150 ml rumu,
sok i 1 lyzka startej skorki z cytryny.
Likier rumowy:
200 g cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka stopionego masla,
3 lyzki rumu.
Inne:
tluszcz i maka do foremek.

1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru. Dodac 100 g maki, troche mleka, wymieszac
i odstawic rozczyn do wyrosniecia (ok. 1 godz).
2. Maslo utrzec z cukrem i zoltkami, dodac rozczyn, przez caly czas ucierajac,
dodawac porcjami make i mleko. Ciasto powinno byc rzadkie, by sie dalo wyrabiac lyzka. Dodac piane ubita z bialek, posiekana skorke pomaranczowa i
szczypte soli. Wyrobic gladkie ciasto, przykryc, odstawic na 30 min.
3. Okragle foremki "z kominkiem" posmarowac maslem, posypac maka, napelnic do
polowy ciastem, przykryc, odstawic jeszcze do wyrosniecia na 20 min. Piec
ok. 30 min w temp. 210żC.
4. Przygotowac poncz: zagotowac wode z cukrem, sokiem i skorka z cytryny. Gdy
ostygnie, wymieszac z rumem.
5. Upieczone ciastka lekko ochlodzic, nastepnie nakluc patyczkiem, ulozyc na
polmisku, nasaczyc ponczem.
6. Przygotowac lukier: rozetrzec cukier puder z rumem i sokiem z cytryny, a nastepnie ze stopionym maslem. Cienko polukrowac ciastka.
- Zamiast lukrem mozna ciastka oblac galaretka z moreli lub polewa czekoladowa. Ciastka mozna napelnic bita smietana lub kremem waniliowym i przybrac
swiezymi owocami lub konfiturami.