Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski
1 2 3 4 5 6 ...
15 dag płatków owsianych,3/4 l mleka,sól,2 łyżki masła,3-4 łyżki cukru,3 łyżki k...
750 g pieczarek,1500 g pomidorów,1-2 ząbki czosnku,2 łyżki zieleniny,2 cebule,ty...
60 dag papryki,2 łyżki masła,10 dag sera żółtego,2-3 jaja,3-4 płaskie łyżki mąki...
Składniki 60 dag marchwi 10 dag długoziarnistego białego ryżu 30 dag start...
Składniki 1 kg marchwi 2-3 gruszki 1 łyżka masła 125 g kwaśnej śmietany 150...
Składniki • makaron, np. rurki • oliwki • ser żółty • ...
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki),25 dag białego sera,1 cebula,10-15...
30 dag filetów rybnych,kwasek cytrynowy albo ocet,sól,25 dag makaronu,1/4 l sosu...
1 opk. makaronu (dowolny)maga byc muszelki1 opk. wedzonego lososia (norweski)1 d...
Składniki ziemniaki miękkie włoskie kiełbaski czerstwa ciabatta świeży rozma...
Składniki • 2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej • 2 cebu...
25 dag kaszy manny,2 1/2 szklanki mleka,4 dag masła lub margaryny,35 dag poziome...
Składniki 1 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej, 3 szklanki mleka, kawałek biał...
30 dag kaszy jęczmiennej,1l mleka5 dag margaryny,1 jajko20 dag truskawek,15 dag ...
Składniki 2 opakowania kaszy gryczanej, 3 rodzaje po 10 dkg sera ( w tym prz...
Składniki 1 duży kalafior 5 średnich dojrzałych pomidorów 1 średnia cebula...
2 główki sałaty,6 jajek,125 ml. gęstej śmietany,sól,pieprz,100 g. masła,2 łyżki ...
Składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 30 dkg grzybów (mogą być pieczar...
Składniki 500 g brokułów (mogą być mrożone), sól, 300 g jogurtu naturalnego,...
Przygotowanie: 15 minutPieczenie: 35 minutGotowanie: 15 minutTrudność: łatwySkła...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Brzoskwiniowiec na zimno


Masa serowa:
3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag)
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru

galaretka pomarańczowa
brzoskwinie w puszcze
biszkopty (ok. 8 dag)   Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie. W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet z jarzyn o trzech smakach


Produkty 600 g malych buraczkow,
600 g porow,
600 g marchewki,
1 duza cebula,
1 cebulka dymka,
2 lyzki oliwy,
2 zabki czosnku,
250 ml smietany,
6 jaj,
6 kopiastych lyzek maki,
50 g utartego parmezanu,
3 lyzki masla,
1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
sol, pieprz, imbir, galka muszkatolowa,
maslo do smarowania formy. Wykonanie 1. Buraczki umyc. Pory i marchewke oczyscic. Pokroic w talarki. Kazde warzywo ugotowac osobno. Cebule, czosnek i dymke obrac, posiekac. Cebule i dymke przesmazyc na oliwie na zloty kolor, dodac czosnek, smazyc jeszcze 1 min. Jaja rozbic z maka. Dodac smietane, rozpuszczone maslo, parmezan i przesmazona cebule z czosnkiem. Wymieszac. 2. Ostudzone buraczki obrac, zmiksowac dodajac 1/3 masy smietankowej. Przyprawic sola i pieprzem. Ostudzone pory zmiksowac dodajac polowe pozostalej masy smietankowej. Przyprawic galka, sola i pieprzem. Ostudzona marchewke zmiksowac dodajac reszte masy smietankowej i skorke cytrynowa. Przyprawic mielonym imbirem, pieprzem i sola. Wszystkie masy wymieszac, przelozyc do misek, przykryc folia, wstawic do lodowki do ostudzenia. 3. Forme pasztetowa nasmarowac maslem, wylozyc natluszczonym papierem pergaminowym i ulozyc warstwami mase buraczkowa, mase porowa i na wierzchu warstwe marchewkowa. Przykryc natluszczona folia aluminiowa. Piec w kapieli wodnej w ogrzanym do 180 st. piekarniku przez 1 godz. Sprawdzic patyczkiem, jesli nie jest suchy piec jeszcze 15 min lub dluzej, po ponownym sprawdzeniu. 4. Po upieczeniu pasztet ostudzic, wstawic do lodowki na kilka godzin. Wyjac z formy, pokroic w plastry, podawac w temp. pokojowej. Ten pasztet mozna zrobic z dowolnych warzyw, pod warunkiem, ze warstwy sa w roznych kolorach.