Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przek±ski
1 2 3 4 5 6 7 ...
Składniki 3 bakłażany 5 pomidorów 1/2 pęczka ¶wieżej bazylii 1/2 szklank...
8 kromek bułki,2 jajka,1 szklanka mleka,sól, pieprz,gałka muszkatołowa,2 pory,30...
Składniki : 1 główka młodej kapusty 50 dag pieczarek 60 dag ziemniaków 1 ...
Składniki: 1 kg ziemniaków, 30 dkg wiejskiej kiełbasy, 25 dkg makaronu, 30 d...
20 dag grubszego makaronu (rurki, wst?żki),15 dag brukselki,1 por,1 marchew,2 sz...
Składniki: CIASTO: 15 dag serka homogenizowanego 15 dag m±ki pszennej 15 ...
Składniki: pół szlanki ryżu, łyżka bulionu w proszku, cukinia, ¶wieży ogórek...
Składniki: 40 dkg ziemniaków,1 czerwona papryka,2 cebule,10 dkg boczku wędzoneg...
SKŁADNIKI: - 500 g wieprzowiny - 4 cebule - 2 zabki czosnku - 500 ...
8 ziemniaków (80 dag),sól,1 łyżka tłuszczu do naczynia,2 z±bki czosnku,2 łyżki t...
Składniki 80 dag pomidorów tłuszcz do wysmarowania formy 3 z±bki czosnku ...
SKŁADNIKI: * 20 dag pieczarek * 4 plastry baleronu * 10 dag kwaszonej...
kalafior, kalarepa, zielony groszek, fasola, papryka, (razem warzyw 1-2 kg ),1 ł...
Składniki 6-8 cienkich, słonych nale¶ników 4 ¶rednie cebule 50 dag pieczarek ...
50 dag chleba graham,3 łyżki masła,5 dag rodzynek,1/2 l mleka,3 jaja,cynamon,cuk...
po 750 g: pomidorów, bakłażanów i cukini,3 cebule,150 g tartego sera,50 g tartej...
Składniki: 100 g sera TOFU 2 sparzone i obrane pomidory 2 łyżki oliwy lub ole...
SKŁADNIKI: * 300 g owoców: maliny, jagody, truskawki * 300 ml ¶miet...
Składniki : kilka kromek z razowego chleba, 1 brokuł, 1 cebula, szczypta...
Składniki : kilka kromek razowego chleba, szklanka pokrojonej w drobn± kostk...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z mas± jabłkow±


3 łyżki miodu
3 szkl. m±ki
1 łyżka cukru
15 dag masła
1 jajko
2 łyżki kwa¶nej ¶mietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 ½ galaretki wi?niowej
1 łyżka cukru
3 łyżki wody masa z kaszy manny:
½ l mleka
1 kostka masła
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
10 dag wiórków koksowych polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody Ciasto: miód i masło rozpu?cić. Przestudzone dodać do m±ki i reszty składników. Wyrobić, podzielić na 3 placki, jeden cieńszy pokruszyć do jabłek. Piec w temp. 200-120 st. C przez 20 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w plastry, smażyć na małym ogniu. Dodać wodę, cukier i sypk± galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Pokruszyć 1 placek do zimnej masy jabłkowej i wymieszać.
Masa z kaszy manny: mleko zagotować, dodać cukier, kaszę i wiórki, chwilę gotować. Masło ucierać, dodaj±c stopniowo ostudzon± masę.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać, lekko zagotować.
Na kruchym placu ułożyć masę jabłkow±, masę z kaszy, kruchy placek i polać polew±.


Przepisy kulinarne - losowy

Kremowe risotto


Składniki •  300 g ryżu •  3 bulwy kopru włoskiego •  1 cebula •  1 łodyga selera naciowego •  4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy •  sól, pieprz biały, imbir •  4 łyżki startego parmezanu Etapy przygotowania 1. Bulwy kopru umyć i pokroić wzdłuz w cienkie plasterki. Cebulę obrac i drobno posiekać. Seler pokroić w półksieżyce. 2. Na dużej teflonowej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki masła i cał± oliwę. Wrzucić warzywa i smażyć ok 7min. 3. Ryż opłukac, dodać do warzyw i smażyć mieszaj±c przez kolejne 2-3min. 4. Kostkę rosołow± rozpu¶cić w 5 szklankach gor±cej wody. Sporz±dzony bulion wlewać stopniowo do ryżu cały czas mieszaj±c, aż ten wchłonie go całkowicie i stanie się miękki. 5. Po ok 15-20min dodać resztę masła i parmezan. Doprawić sol±, białym pieprzem i szczypt± imbiru. 6. Podawać gor±ce jako danie główne z jak±¶ słodko-kwa¶na sałatk± b±dĽ jako dodatek do duszonej wołowiny.