Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski
1 2 3 4 5 6 7 ...
Składniki 3 bakłażany 5 pomidorów 1/2 pęczka ¶wieżej bazylii 1/2 szklank...
8 kromek bułki,2 jajka,1 szklanka mleka,sól, pieprz,gałka muszkatołowa,2 pory,30...
Składniki : 1 główka młodej kapusty 50 dag pieczarek 60 dag ziemniaków 1 ...
Składniki: 1 kg ziemniaków, 30 dkg wiejskiej kiełbasy, 25 dkg makaronu, 30 d...
20 dag grubszego makaronu (rurki, wst?żki),15 dag brukselki,1 por,1 marchew,2 sz...
Składniki: CIASTO: 15 dag serka homogenizowanego 15 dag m±ki pszennej 15 ...
Składniki: pół szlanki ryżu, łyżka bulionu w proszku, cukinia, ¶wieży ogórek...
Składniki: 40 dkg ziemniaków,1 czerwona papryka,2 cebule,10 dkg boczku wędzoneg...
SKŁADNIKI: - 500 g wieprzowiny - 4 cebule - 2 zabki czosnku - 500 ...
8 ziemniaków (80 dag),sól,1 łyżka tłuszczu do naczynia,2 z±bki czosnku,2 łyżki t...
Składniki 80 dag pomidorów tłuszcz do wysmarowania formy 3 z±bki czosnku ...
SKŁADNIKI: * 20 dag pieczarek * 4 plastry baleronu * 10 dag kwaszonej...
kalafior, kalarepa, zielony groszek, fasola, papryka, (razem warzyw 1-2 kg ),1 ł...
Składniki 6-8 cienkich, słonych nale¶ników 4 ¶rednie cebule 50 dag pieczarek ...
50 dag chleba graham,3 łyżki masła,5 dag rodzynek,1/2 l mleka,3 jaja,cynamon,cuk...
po 750 g: pomidorów, bakłażanów i cukini,3 cebule,150 g tartego sera,50 g tartej...
Składniki: 100 g sera TOFU 2 sparzone i obrane pomidory 2 łyżki oliwy lub ole...
SKŁADNIKI: * 300 g owoców: maliny, jagody, truskawki * 300 ml ¶miet...
Składniki : kilka kromek z razowego chleba, 1 brokuł, 1 cebula, szczypta...
Składniki : kilka kromek razowego chleba, szklanka pokrojonej w drobn± kostk...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety cielece w sosie duxelles



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
600 g cieleciny,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
100 ml smietany,
2 lyzki madery,
sol, pieprz.
Sosduxelles:
250 g pieczarek,
1 cebula,
1 szalotka,
1 lyzka masla,
szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac i osuszyc. Podzielic na 4 rownej wielkosci kotlety.
2. Pieczarki obrac, umyc i jak najdrobniej posiekac. Cebule i szalotke obrac i
posiekac, wymieszac z grzybami, osolic, doprawic pieprzem i galka muszkatolowa, po czym smazyc na masle, na wolnym ogniu, az do calkowitego odparowania plynu, jaki puscily pieczarki, zdjac z ognia. Dodac smietane i madere,
wymieszac i trzymac na malym ogniu , mieszajac az do zgestnienia sosu.
3. Kotlety osolic, doprawic pieprzem, oproszyc maka i smazyc na rozgrzanym masle, po 3-4 min z kazdej strony. Gdy beda prawie gotowe, zalac sosem i trzymac na bardzo malym ogniu jeszcze 2-3 min, po czym podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet Cesarski (Kaiserschmarren)


Składniki Przepis 25 dag m±ki pszennej
od 3/8 do 1/2 litra mleka
6 dag cukru
4 żółtka
4 białka
sól
rodzynki
masło do smażenia Jest to typowe austriackie danie. Przepis jest na dwie porcje czyli dwie patelnie.
Żółtka, cukier, sól, mleko i m?kę zmieszać, dodać sporo rodzynek i delikatnie poł?czyć z ubita pian± z białek. Ciasto powinno byc do¶c luĄne, stężeje podczas smażenia. Połowę porcji wylać na patelnię teflonow± z roztopionym masełkiem i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyc omlet na drug? stronę i dosmażać na złoto. Plastikow± albo drewniana łopatk± podzielić toto na patelni na cz?stki, bo omlet cesarski podaje się w kawałkach. Gotowe złote cz?stki wrzucić na talerz i zabrać się za druga porcję.

Z czym je¶ć?
Kaiserschmarren podaje się z rodzajem kompotu ¶liwkowego, który w Austrii kupuje sie w słoiczkach, jak u nas konfitury. Ale można go sobie z powodzeniem przyrz?dzić samemu. Wystarczy wypestkowane ¶liwki węgierki wrzucić do garnka i podgotować z odrobin± wody i cukru, aż się rozciapi?. Pichcić tak długo na wolnym ogniu aż powstanie co¶ gęstszego od kompotu, ale rzadszego niż powidła. Ewentualnie wcisn±ć do ¶rodka odrobinę soku cytrynowego do smaku i gotowe :-)) Wystarczy rozłożyć do słoiczków na zapas i pozamykać.