Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski
1 2 3 4 ...
Składniki Przepis -żółty ser w ilo¶ci proporcjonalnej do liczby czekaj±cych ...
Składniki: 2 kg sera białego, 2 l mleka,  4 jajka, łyżka soli,  ...
Składniki: Na ciasto: 400 g m±ki 60 g drożdży 200 ml mleka 4 żółtka 40...
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,sól,2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,20 d...
Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 ¶red...
Składniki • kilogram ziemniakow • 100 gr wedzonego boczku lub sp...
Składniki • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki oleju • 15 dkg twar...
SKŁADNIKI: 0,05 kg boczku 2 cebule 1 jajko 0,05 litra oleju natka pietrus...
SKŁADNIKI: 8 ¶rednich ziemniaków 4 duże li¶cie kapusty 2 szklanki grzybów...
400 g ugotowanej cieciorki2 ziemniaki1 cebula2 łyżki pasty z tamaryndowca6 łyżek...
Składniki:- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,- 1 kostka twarogu,- 2-3 z±bki czo...
* Je¶li do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę ...
Składniki • pol kilo ziemniakow • 1 cukinia sredniej wielkosci ...
80 dag ziemniaków10 dag żółtego sera20 dag ¶mietany kremówki3 łyżki gęstej kwa¶n...
Składniki Przepis 1 kg ziemniaków 6 łyżek oleju 2 cebule 5 z±bków czosnku 1 ...
Składniki •  1 kg ziemniaków    •  400 ml mleka...
W zaroodpornym naczyniu ulozyc warstwami plastry surowych ziemniakow, starty zol...
SKŁADNIKI: * 600 g ugotowanych ziemniaków ze skórk± * przyprawa do gri...
SKŁADNIKI: sos: kubek jogurtu pół puszki brzoskwiń curry pieprz kajeński...
Składniki • 1 kg ziemniaków • sól Etapy przygotowania Dokładni...
1 2 3 4 ...
Czy to angina ropna objawy choroby.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto wielkanocne na ostro


Składniki : * Ciasto: * 400 g przesianej m±ki pszennej * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól * Nadzienie: * 500 g boćwiny * 200 g twarogu ricotta * 50 g topionego masła * 6 jajek * 1 łyżka ¶wieżego lub 1 łyżeczka suszonego majeranku * 2 łyżki parmezanu * 4 łyżki tartego twardego sera pecorino * 1 szklanka mleka * mi±ższ z chleba * 2 łyżki m±ki * 12 łyżeczek oliwy z oliwek * sól i ¶wieżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Z m±ki, 2 łyżek oliwy, szczypty soli i odpowiedniej ilo¶ci wody wyrobić ciasto, a następnie gotow± masę podzielić na 6 jednakowych czę¶ci. Buraki obrać, umyć i poci±ć na cieniutkie plasterki. Do garnka wlać mał± ilo¶ć osolonej wody i pod przykryciem 6 minut gotować w niej boćwinę. Ugotowan± boćwinę odcedzić, wycisn±ć, a gdy ostygnie, rozgnie¶ć widelcem w miseczce razem z 2 jajkami, utartymi serami, majerankiem, 2 łyżkami m±ki, twarożkiem ricotta, mlekiem, namoczonym chlebem, sol± i pieprzem, tak by uzyskać jednolit± masę. Tortownicę wysmarować oliw±. Kolejno rozwałkować kawałki ciasta i każdy posmarować pędzelkiem oliw±. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy aż po brzegi. Następnie na pierwszej warstwie ułożyć kolejne dwa płaty ciasta, nie zapominaj±c o posmarowaniu ich oliw±, aby się nie skleiły. Na trzeci płat nałożyć nadzienie, wyrównać, po czym w masie zrobić 4 dołki, do których wbić po jednym jajku cały czas uważaj±c, aby się nie rozlały. Każdy dołek z jajkiem przykryć łyżk± masła i łyżk± tartego sera owczego pecorino, posolić, popieprzyć, a następnie przykryć pozostałymi trzema płatami rozwałkowanego i nasmarowanego oliw± ciasta. Brzeg ciasta dokładnie zlepić formuj±c: wokół wałeczek. Posmarować oliw± również wierzch, po czym nakłuwać go widelcem uważaj±c, aby nie przekłuć żółtek. Tak przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego do temperatury 180C piekarnika na 45 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Kiełbaski kaszubskie


SKŁADNIKI: * 50 dag udĽca baraniego * 50 dag mięsa wołowego bez ko¶ci * 50 dag łopatki wieprzowej * 50 dag cebuli * 15 ziaren jałowca * 20 ziaren gorczycy * łyżeczka majeranku * 4- 5 z±bków czosnku * 3 szklanki rosołu * 2 szklanki ¶mietany * dwie łyżki m±ki * dwie łyżki masła * tłuszcz do smarowania blachy * sól WYKONANIE : Wszystkie gatunki mięsa przepu¶cić przez maszynkę, dodać posiekan± cebulę, roztarte z sol± z±bki czosnku, utłuczony jałowiec oraz gorczycę i osolić. Masę starannie wyrobić, aż będzie odstawała od ręki, uformować z niej kiełbaski, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do gor±cego piekarnika na ok. 30 min. Zarumienione przełożyć do rondla, zalać rosołem i dusić dalsze 30 min. Sos podprawić zasmażk± z masła i m±ki i dodać roztrzepan± ¶mietanę.