Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 5 ...
Składniki 3/4 kg ziemniaków 2 jaja 1/2 szklanki m±ki pszennej 4 łyżki m±ki z...
Składniki • 1/2 kg ziemniaków • 1/4 kg pieczarek • 3 łyżki ma...
Składniki • 120g mrożonego szpinaku • 1 jajko • 100-150g ser...
SKŁADNIKI: * 2 paczki mrożonej fasolki * sól * cu...
cebula 3 dag suszonych borowików 4 łyżki masła 80 dag kiszonej kapusty 2 listki ...
Składniki: - 500 dkg gotowanych ziemniaków- ¶mietana 36%- sera 20 dkg- natka pi...
SKŁADNIKI: ● 3/4 kg ziemniaków ● 20 dag mielonki wieprzowej (z...
8 ¶rednich ziemniaków3/4 szkl. jogurtu1/4 kg tłustego twarogu1/8 kostki masła15 ...
Składniki: - 2 kg ziemniaków- 0.5 kg bialej kapusty- 5 dkg pieczarek- 2 filety ...
Składniki: 50 dkg ziemniaków,40 dkg odci¶niętej kapusty kiszonej,3/4 szkl. ...
Produkty: - 2 kalarepki- 1/2 kg ziemniaków- 3 gał±zki ¶wieżego tymianku lub jed...
Składniki • 75 dag ziemniaków • 2 łyżki m±ki • 70 dag kw...
SKŁADNIKI: * 3 cebule, pokrojone w plasterki, * 6 dkg (ćwierć kostki)...
8 jajek na twardopieprzłyżeczka siekanego szczypiorku1/2 kg ziemniaków3 łyżki ¶m...
Składniki 50 dag ziemniaków, 40 dag odcisniętej kapusty kiszonej, 3/4 szkl...
50 dag m±ki5 dag drożdży1/2 szkl. mleka1/2 szkl. wody2 łyżki oliwyłyżeczka cukru...
Produkty: - 20 dag makaronu (nitki lub krajanka)- sól- 3 jajka- szklanka twarog...
Składniki: • ryż ( 1 torebka ryżu parbolied) • dorodna cukinia ...
Składniki: • 0,5 kg dyni • 1 łyżka masła • 1 szklanka ¶mi...
Składniki: • 1/2 kg pomidorów bez skórki • 1 kg mięsa mielonego ...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chrupi±ca wieprzowina w sosie


Składniki:
30 dag schabu bez ko¶ci lub polędwiczki wieprzowej
1 ¶rednia cebula dymka
3 grzyby mu-err lub pieczarki
1 cm ¶wieżego imbiru
1 duży z±bek czosnku
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia Marynata:
szczypta soli
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry Ciasto:
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
woda Sos przyprawowy:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu lub wody Przygotowanie: Mięso pokrajać w cienkie plastry o ¶rednicy ok. 4 cm i grubo¶ci 1 cm, wymieszać z marynat?, odstawić na 15 min. Cebulę grubo posiekać, grzyby poci?ć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisn±ć przez praskę). Do dwóch łyżek m±ki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęst? papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cie¶cie z m±ki ziemniaczanej i wody, kła¶ć pojedynczo na gor?cy olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocze¶nie - sklejaj± się). os±czyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso. Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, os±czyć z oleju, trzymać w cieple. Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszaj±c smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszaj±c gotować do zgęstnienia. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.

Przepisy kulinarne - losowy

Karp po żydowsku


2 sprawione karpie (3 kg)
farsz :
1 cebula
2 jajka
5 dag masła
2 łyżki oleju
2 szklanki mleka
1/2 czerstwej bułki
sól, pieprz
galareta :
1 porcja włoszczyzny
6 dag żelatyny
1 li¶ć laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
cukier
4 łyżki rodzynek do przybrania
sól, pieprz
Przygotować farsz: cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju.
Jednego karpia odfiletować, mięso trzykrotnie zemleć, dodać przesmażon± i ostudzon± cebulę, bułkę namoczon± w 1/2 szklanki mleka, roztrzepane jajka oraz roztopione schłodzone masło i wyrobić na jednolit± masę, dodaj±c stopniowo pozostałe mleko.
Farsz przyprawić sol± i pieprzem.
Drugiego karpia pokroić w dzwonka i wypełnić farszem.
Przygotować galaretę: włoszczyznę obrać i umyć.
Zagotowac 2 l wody, dodać li¶ć laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę.
Do gotuj±cego się wywaru włożyć dzwonka karpia nadziane farszem.
Gotować na małym ogniu, aż wypłyn± na powierzchnię (25 - 35 minut).
Rybę wyj±ć łyżk± cedzakow±.
Wywar przecedzić, rozpu¶cić w nim żelatynę, doprawić sol±, pieprzem i cukrem.
Półmisek wysypać rodzynkami, ułożyć na nim rybę, zalać galaret± i odstawić do zastygnięcia.