Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 5 ...
Składniki 3/4 kg ziemniaków 2 jaja 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki z...
Składniki • 1/2 kg ziemniaków • 1/4 kg pieczarek • 3 łyżki ma...
Składniki • 120g mrożonego szpinaku • 1 jajko • 100-150g ser...
SKŁADNIKI: * 2 paczki mrożonej fasolki * sól * cu...
cebula 3 dag suszonych borowików 4 łyżki masła 80 dag kiszonej kapusty 2 listki ...
Składniki: - 500 dkg gotowanych ziemniaków- śmietana 36%- sera 20 dkg- natka pi...
SKŁADNIKI: ● 3/4 kg ziemniaków ● 20 dag mielonki wieprzowej (z...
8 średnich ziemniaków3/4 szkl. jogurtu1/4 kg tłustego twarogu1/8 kostki masła15 ...
Składniki: - 2 kg ziemniaków- 0.5 kg bialej kapusty- 5 dkg pieczarek- 2 filety ...
Składniki: 50 dkg ziemniaków,40 dkg odciśniętej kapusty kiszonej,3/4 szkl. ...
Produkty: - 2 kalarepki- 1/2 kg ziemniaków- 3 gałązki świeżego tymianku lub jed...
Składniki • 75 dag ziemniaków • 2 łyżki mąki • 70 dag kw...
SKŁADNIKI: * 3 cebule, pokrojone w plasterki, * 6 dkg (ćwierć kostki)...
8 jajek na twardopieprzłyżeczka siekanego szczypiorku1/2 kg ziemniaków3 łyżki śm...
Składniki 50 dag ziemniaków, 40 dag odcisniętej kapusty kiszonej, 3/4 szkl...
50 dag mąki5 dag drożdży1/2 szkl. mleka1/2 szkl. wody2 łyżki oliwyłyżeczka cukru...
Produkty: - 20 dag makaronu (nitki lub krajanka)- sól- 3 jajka- szklanka twarog...
Składniki: • ryż ( 1 torebka ryżu parbolied) • dorodna cukinia ...
Składniki: • 0,5 kg dyni • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmi...
Składniki: • 1/2 kg pomidorów bez skórki • 1 kg mięsa mielonego ...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi leniwe 2


Oto przepis na okolo 6 osob:
1 kg maki
50 g drozdzy
0,5 litra cieplego mleka
2 zoltka
250 g tluszczu (maslo lub margaryna)
1 lyzka oleju
3 lyzki cukru
1/2 lyzki soli

W cieplym mleku rozpuscic drozdze i tluszcz, dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto. Wyrabiac tak dlugo, az elastyczne i bedzie odchodzic od rak. Zostawic do wyrosniecia. Przygotowac garnek z woda na ktorym obwiazujemy gaze (sa rowniez specjalne garnki z sitem), zagotowac wode. Przygotowac drugi garnek do przykrycia. Wylozyc ciasto na stol lub stolnice posypana lekko maka i wykrawac kolka.
Do srodka nalozyc owoc lub marmolade (dzem, powidlo), dokladnie zlepic i gotowac 15 minut pod przykryciem.
Mozna gotowac puste kluski i podawac z jogurtem.

Przepisy kulinarne - losowy

Poznańskie pyzy drożdżowe


SKŁADNIKI: pół kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja łyżka masła 10 dkg drożdży sól WYKONANIE: Zrobić rozczyn drożdżowy : drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać parę łyżek mąki i trochę mleka. Rozczyn musi mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ręką ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ostudzone masło lub margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Duży garnek z wrzącą wodą przykryć lnianą ściereczką lub płótnem oraz obwiązać go gumką lub sznurkiem. Z ciasta formować małe kule, układać je na ściereczce. Przykryć wysoką pokrywką, gotować na parze ok. 20 min. Pyzy można podawać z sosem pieczeniowym, ale najlepsze są podane z kaczką i z czerwoną kapustą.