Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 5 ...
Składniki 3/4 kg ziemniaków 2 jaja 1/2 szklanki m±ki pszennej 4 łyżki m±ki z...
Składniki • 1/2 kg ziemniaków • 1/4 kg pieczarek • 3 łyżki ma...
Składniki • 120g mrożonego szpinaku • 1 jajko • 100-150g ser...
SKŁADNIKI: * 2 paczki mrożonej fasolki * sól * cu...
cebula 3 dag suszonych borowików 4 łyżki masła 80 dag kiszonej kapusty 2 listki ...
Składniki: - 500 dkg gotowanych ziemniaków- ¶mietana 36%- sera 20 dkg- natka pi...
SKŁADNIKI: ● 3/4 kg ziemniaków ● 20 dag mielonki wieprzowej (z...
8 ¶rednich ziemniaków3/4 szkl. jogurtu1/4 kg tłustego twarogu1/8 kostki masła15 ...
Składniki: - 2 kg ziemniaków- 0.5 kg bialej kapusty- 5 dkg pieczarek- 2 filety ...
Składniki: 50 dkg ziemniaków,40 dkg odci¶niętej kapusty kiszonej,3/4 szkl. ...
Produkty: - 2 kalarepki- 1/2 kg ziemniaków- 3 gał±zki ¶wieżego tymianku lub jed...
Składniki • 75 dag ziemniaków • 2 łyżki m±ki • 70 dag kw...
SKŁADNIKI: * 3 cebule, pokrojone w plasterki, * 6 dkg (ćwierć kostki)...
8 jajek na twardopieprzłyżeczka siekanego szczypiorku1/2 kg ziemniaków3 łyżki ¶m...
Składniki 50 dag ziemniaków, 40 dag odcisniętej kapusty kiszonej, 3/4 szkl...
50 dag m±ki5 dag drożdży1/2 szkl. mleka1/2 szkl. wody2 łyżki oliwyłyżeczka cukru...
Produkty: - 20 dag makaronu (nitki lub krajanka)- sól- 3 jajka- szklanka twarog...
Składniki: • ryż ( 1 torebka ryżu parbolied) • dorodna cukinia ...
Składniki: • 0,5 kg dyni • 1 łyżka masła • 1 szklanka ¶mi...
Składniki: • 1/2 kg pomidorów bez skórki • 1 kg mięsa mielonego ...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Opieńki duszone w ¶mietanie


Produkty: Opieńki  1-1,5kg
Cebula 3szt
Margaryna 1/2kostki
Kostki rosołowe 2szt
¦mietana 300ml
Kucharek 1łyżka
Nać Pietruszki, ziele angielskie, li¶ć laurowy, pieprz, sól  Wykonanie: Opieńki, najlepiej ¶wieżo zebrane myjemy dwa razy w letniej wodzie, większe kapelusze kroimy na pół, docinamy korzonki.
W rondlu roztapiamy margarynę i przesmażamy na niej pokrojon± w półtalarki cebulę do miękko¶ci. Następnie wrzucamy opieńki (można je wcze¶niej obgotować ok 10 min ale wcale niekoniecznie). Wszystko zalewamy rosołem z dwóch kostek rosołowych (1litr), dodajemy 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, przykrywamy i dusimy 45 minut do godziny.
Przyprawiamy do smaku według gustu, pieprz, sól, magi, papryka, siekamy natkę pietruszki. W miseczce rozrabiamy ¶mietanę z gor±cym płynem z sosu (by się nie zważyła) i wlewamy do sosu, mieszamy i dodajemy natkę, przykrywamy i dusimy jeszcze do 15 minut (mieszamy). Sos można zagę¶cić na dwa sposoby, albo do ¶mietany dodamy dwie łyżki m±ki i do sosu, albo metod± redukcji wody w potrawie czyli musimy dłużej gotować aż sos zgęstnieje.

Przepisy kulinarne - losowy

Kremowy sernik z truskawkami


SKŁADNIKI: - 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego - 1/4 kostki masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 6 jajek - łyżka m±ki ziemniaczanej - 5 dag rodzynek - 35 dag truskawek - 2 tabliczki białej czekolady (20 dag) - sól - 5 łyżek ¶mietany kremówki - 5 dag płatków migdałowych - 3 łyżki galaretki z porzeczek SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: Rodzynki namoczyć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z połow± cukru, ucieraj±c dodawać żółtka. Dodać ser i m±kę, wymieszać. Białka ubić ze szczypt± soli i reszt± cukru. Dodać do masy razem z rodzynkami, wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, włożyć masę serow±, piec ok. godziny w temp. 170°C. Truskawki umyć, usun±ć szypułki, pokroić. Kremówkę ubić. Czekoladę stopić w rondelku, wymieszać z kremówk±. Sernik ozdobić polew±, obłożyć truskawkami, boki posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę podgrzać, posmarować ni± truskawki.