Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 5 6 ...
Składniki • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu • 2 łyżki oleju...
Składniki •  jeden woreczek ryżu    •  0,5 kg m...
Składniki 40 dkg makaronu - typu świderki ugotować, odsączyć 3/4 kg mięsa miel...
Składniki •  1 litr mleka    •  8 jajek  ...
Składniki •  450 gr mięsa mielonego    •  2 łyż...
Składniki •  500g rurek,    •  3 łyżki oleju &...
Składniki •  250 g wołowiny lub chudej wieprzowiny,może byc mięso m...
Składniki 1 kg marchwi. 1 łyżka masła. 1/ 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 4...
Składniki •  1 paczka makaronu tagliatella    •&nbs...
Produkty: •  2 szklanki makaronu    •  pol kost...
Składniki • 3 szklanki ugotowanego makaronu • 3 lyżki masła •...
20 dag makaronu2 małe cukiniebrokuł3 ząbki czosnku2 łyżki oliwy15 dag sera żółte...
Składniki •  2 puszki kukurydzy    •  1/4 kg m...
Składniki •  400 g mięsa mielonego    •  300 g...
Składniki: - szklanka kaszy jaglanej- 2 szklanki wody (lub wywaru z warzyw)- ły...
2 kalarepki40 dag brokułów10 dag kwaśnej śmietany8 dag sera pleśniowego6 dag orz...
Produkty: - 400 g dyni- 1 łyżka masła- 1 szklanka śmietany- 2 kromki pszennego ...
Składniki • ser żółty • chleb • czosnek   ...
Produkty: - 1 średnią zieloną cukinię- 1/2 czerwonej papryki- 1 główkę brokuł- ...
Składniki •  2 torebki ryżu    •  30 dag chude...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

GARAM MASALA


Garam masala jest najważniejsza mieszanką przyprawową w kuchni północnoindyjskiej. Masala może być prostą mieszanką dwóch lub trzech przypraw i ziół takich jak: kolendra, kminek, pieprz, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ale również może zawierać ich tuzin czy więcej. Niektóre masala, których głównymi składnikami są pieprz i goździki, mają piekący smak, natomiast te oparte na mieszance „ kwiatu” muszkatołowego, cynamonu i kardamonu są łagodne i aromatyczne. Przyprawa ta jest zwykle prażona i dodawana do potraw cała lub zmielona.


Przepisy kulinarne - losowy

ALPEJSKI POSIŁEK REGENERACYJNY


Składniki ROZCZYN: • 30 g DROŻDŻY • 20 g CUKRU (1 ŁYŻKA) • 60 ml LETNIEGO MLEKA • 60 g MĄKI CIASTO: • 440 g MĄKI • 2 JAJA • 60 ml LETNIEGO MLEKA • 60 g CUKRU • DUŻA SZCZYPTA SOLI • 100 g MASŁA • SKÓRKA OTARTA Z CYTRYNY NADZIENIE I DEKORACJA KNEDLI: • 200 g POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH • 2 ŁYŻKI RUMU, CYNAMON • 200 g ZMIELONEGO MAKU • 100 g CUKRU PUDRU SOS WANILIOWY: • LASKA WANILII • 250 ml ŚMIETANY KREMÓWKI • 3 JAJA • 1 ŁYŻKA CUKRU • SZCZYPTA SOLI • 3 ŁYZKI RUMU Etapy przygotowania 1. W OSOBNYM NACZYNIU ROZCIERAMY DROŻDŻE Z CUKREM MLEKIEM I MĄKĄ NA MASĘ GĘSTOŚCI ŚMIETANY. POWSTAŁY ROZCZYN ODSTAWIAMY NA 15 MINUT W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA 2. W TRAKCIE WYRASTANIA ROZCZYNU MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI I TOPIMY W RONDELKU MASŁO. GDY ROZCZYN PODWOI SWOJA OBJĘTOŚĆ DODAJEMY GO DO MĄKI RAZEM Z JAJAMI, CUKREM, SOLĄ, ROZTOPIONYM MASŁEM, SKÓRKA CYTRYNOWĄ I LETNIM MLEKIEM. WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY I WYRABIAMY DŁONIĄ LUB DREWNIANĄ ŁYŻKĄ CIASTO - TAK DŁUGO AŻ NA POWIERZCHNI POJAWIĄ SIĘ PĘCHERZE POWIETRZA . WYROBIONE CIASTO ODSTAWIAMY NA 60 MINUT W CIEPŁE MIEJSCE ABY PONOWNIE PODWOIŁO SWĄ OBJĘTOŚĆ 3. W MIĘDZY CZASIE POWIDŁA WYMIESZAĆ W MISECZCE Z RUMEM I CYNAMONEM. DUŻY GARNEK NAPEŁNIĆ DO DWÓCH TRZECICH WODĄ I POŁOŻYĆ NA NIM GAZĘ MOCUJĄC JĄ SOLIDNIE DO GARNKA - TAK ABY BYŁA NAPRĘŻONA I NIE ZANURZAŁA SIĘ W WODZIE (DOTĘPNE SĄ RÓWNIEŻ SPECJALNE POKRYWKI DO GOTOWANIA NA PARZE WARZYW, KTÓRE MOGĄ BYĆ RÓWNIEŻ WYKORZYSTANE DO GOTOWANIA KNEDLI DROŻDŻOWYCH). ZMIELONY MAK MIESZAMY Z CUKREM PUDREM 4. PODCZAS WYRASTANIA CIASTA WYKONUJEMY SOS WANILIOWY: ROZCINAMY LASKE WANILII I WYSKROBUJEMY MIĄŻSZ, KTÓRY DODAJEMY DO ŚMIETANY. POWSTAŁĄ MASĘ ZAGOTOWUJEMY LEKKO W RONDELKU. NASTĘPNIE UCIERAMY JAJA Z CUKREM I SOLĄ I GDY MAMY GOTOWĄ MASĘ JAJECZNĄ DODAJEMY JĄ POWOLI DO ŚMIETANY I PODGRZEWAMY TAK DŁUGO AŻ ZGĘSTNIEJE. POWSTAŁY SOS ŁĄCZYMY Z RUMEM I ODSTAWIAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA 5. GDY CIASTO WYROŚNIE UFORMOWAĆ Z NIEGO NA OPRÓSZONEJ MĄKĄ STOLNICY 20 KRĄŻKÓW, NA KAŻDYM POŁOŻYĆ ŁYŻKE POWIDEŁ I DŁOŃMI FORMOWAĆ KULISTE KNEDLE. GOTOWE KULE ODTAWIAMY JESZCZE NA 20 MINUT DO WYROŚNIĘCIA 6. ZAGOTOWUJEMY W GARNKU WODĘ I UKŁADAMY KNEDLE NA GAZIE. ZAKRYWAMY GOTUJĄCE SIĘ NA PARZE KNEDLE MISKĄ O ODPOWIEDNIEJ WIELKOŚCI. GOTUJEMY JE PRZEZ 15 MINUT 7. UGOTOWANE KNEDLE KLADZIEMY NA TALERZU, POLEWAMY SOSEM WANILIOWYM I POSYPUJEMY MAKIEM - DANIE NALEŻY PODAWAĆ GORĄCE