Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 5 6 7 ...
SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 50 dag pieczarek 60 dag ziemniaków 1 pa...
Składniki •  4 marchewki    •  25 dag pieczare...
SKŁADNIKI: - 25 dag makaronu (nitki) - sól - 4 łyżki zmielonych orz...
Składniki • 80 dag kabaczka lub cukinii, 50 dag dojrzałych pomidorów, 2 c...
Produkty: 45 dag żółtego sera, kalafior (może być mrożony),  3 cebule, &nb...
Przygotowanie: 30 min.Oczekiwanie: 1,5 godzinyPieczenie: 1 godzinaSkładniki na 4...
Składniki: - 2 szklanki ugotowanego mięsa strusia pokrojonego w kostkę- 2 szkla...
Składniki: 250 g makaronu falbanki lub spiralki puszka zielonego groszku 1 por ...
Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 duża czerwona papryka • 1 ...
Składniki • 1 ładny kalafior • 1 duży brokuł • 1 1/2 szkl.ml...
Składniki: - 1 kg ziemniaków- 25 dag kiełbasy- dwie cebule- dwa jajka- 20 dag ż...
250 g brokuła125 g pieczarekmała cebula2 jajkałyżka ojeluząbek czosnku300 ml mle...
SKŁADNIKI: • 20 dag serka wiejskiego • pęczek dymki &...
Składniki • 650 g dobrze odciśniętego tofu dokładnie pokruszonego lub zmi...
Składniki : * 2 l serwatki * 15 dkg szynki wędzonej * 10 dkg bo...
ciasto:22 dag mąki12 dag masła5 łyżek zimnej wodyszczypta solifarsz:3 pory6 szpa...
100 g ryżu pełnoziarnistegook. 1,5 l bulionu warzywnego4 marchewkiduża gar?ć świ...
SKŁADNIKI: * 0,25 l spirytusu, * 1 szklanka cukru, * 1 cytryna, * 2- ...
SKŁADNIKI: * 50 dag mrożonej fasolki szparagowej lub 75 dag świeżej * 25...
1 rulon ciasta francuskiego30 dag ugotowanego i os?czonego szpinaku15 dag ricott...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczona ośmiornica


Składniki Przepis 1 kg ośmiornicy
1 kg ziemniaków
duża główka cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz
rozmaryn
1 dl białego wina
natka pietruszki
1 łyżka jarzynki
Ośmiornicę oczyść, włóż ją do brytfanny na zimny tłuszcz. Wokół ośmiornicy poukładaj połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Ziemniaki trochę posól, a wszystko posyp Vegetą, rozmarynem i pieprzem. Brytfannę dokładnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia dolej wina, dodaj posiekany czosnek i zapiecz bez folii. Ośmiornicę podziel na kawałki i ułóż razem z ziemniakami na podgrzanym półmisku, polej sosem z brytfanny i posyp pietruszką.
Zwróć uwagę, aby brytfannę dokładnie pokryć folią i zacisnąć na brzegach, w przeciwnym razie potrawa będzie sucha.
Jeżeli masz dopiero co złowioną ośmiornicę, będzie ona miękka i szybciej się ugotuje, gdy ją zamrozisz po uprzednim oczyszczeniu.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa rybna (marokanska)


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
400 g ryby morskiej (dorsz, karmazyn, dorada),
1 cebula obrana i naszpikowana 4 gozdzikami,
4 zmiazdzone zabki czosnku,
sok z 1 cytryny,
4 lyzki oliwy,
1 lyzka maki,
bouquet garni (kolendra, tymianek, koper wloski, lisc laurowy),
2 male czerwone, ostre papryczki,
1/2 lyzeczki harissy (przepis w "ogolne"),
szczypta szafranu,
sol.

1. Ryby sprawic, wyfiletowac, umyc, osuszyc i pokroic na male kawalki.
2. W rondlu zagotowac 1,5 l wody, dodac oliwe, naszpikowana gozdzikami cebule,
bouquet garni, papryczki, szafran i harisse. Gotowac 20 min, po czym dodac
pokrojona w kawalki rybe. Gotowac dalsze 15 min.
3. Z garnka usunac cebule i bouquet garni, po czym ostroznie wyjac kawalki ryby. Obrac je z resztek osci i wrzucic ponownie do wywaru, ktory przez caly
czas powinien stac na ogniu.
4. Make rozprowadzic niewielka iloscia wody, nastepnie, ciagle mieszajac, polaczyc z zupa. Dodac zmiazdzony czosnek i sok z cytryny, ewentualnie dosolic.
5. Podawac bardzo goraca, z grzankami.