Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Inne
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Składniki • 2 łyżki mielonej kolendry • 1 łyżeczka mielonej ostrej ...
10 średnich ziemniaków5 dag masła10 dag tartego żółtego sera1/2 pojemnika 18% śm...
Składniki Chleb tostowy ser mozarella jajko mleko mąka Sposób wykonania ...
Składniki Przepis 2 kromki chleba tostowego (pszennego, a dla starszych dzie...
Składniki • 1 kg łopatki wieprzowej • 10 dkg wędzonej słoniny lub ...
30 dag tofu5 pomidorów2 łyżki sezamu1 łyżka oleju1 łyżka sosu sojowegopieprzświe...
30 dag mąki15 dag masła2 łyżki zimnej wody30 dag kurek1 łyżka masła2 jajka200 ml...
30 dag makaronu2 żółtka100 g śmietanki5 dag masła1/2 łyżeczki bazyliisól, pieprz...
Składniki • 2 cukinie • 2 pomidory • 1 opakowanie sera tofu ...
Składniki na 2 porcje •  1 pęczek rzodkiewki    •&nb...
SKŁADNIKI: cebula - 1/2 szt jajka - 4 szt majonez - 2 łyżki natka pietrusz...
Produkty:1 kg suszonych śliwek 12 dkg cukru/ 6 łyżeczek kawałek cynamonu 6 dkg c...
SKŁADNIKI: * 1 golonka * 1 kg kapusty kiszonej * 500 g grochu ...
Składniki • woreczek ryżu • jarzynka mrożona Leczo np. Hortexu ...
Składniki: 2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 80 dag) 1 szklanka mąki 4...
Składniki • Paczka szpinaku mrożonego • 3 cebule pokrojone w krążk...
Produkty: - 1 kg szpinaku- 1/2 puszki kukurydzy- 150 g pieczarek- 3 łyżki masła...
1 kg szpinaku4 dag masła + 1 łyżka1 łyżka mąkikilka łyżek mleka3 łyżki posikaneg...
- 0.5 kg umytych i osuszonych li?ci szpinaku- 5 łyżek oliwy- 3 łyżki rodzynek- 3...
Produkty: - 2 pęczki szparagów- 4 łyżki masła- 1 łyżka posiekanej natki pietrus...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa krem z grzankami


Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałeczek selera
- 2 ziemniaki
- trochę koperku
- trochę natki pietruszki
- 2 kwiatki brokuł i kalafiora
- 4 brukselki
- szczypta soli
- łyżka masła

Sposób przyrządzania:

Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić, wrzucić do małego garnka i gotować, aż będą miękkie. Dodać masło i sól do smaku. Po roztopieniu masła zupkę zdjąć z palnika i poczekać, aż trochę przestygnie. Następnie wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie krem .Dodać pokrojone w kosteczkę sucharki. Podać maluszkowi kiedy będą na pół miękkie.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalmary z warzywami


Produkty: - 500 g kalmarów
- 1 por, tylko biała część
- 400 g kalafiora
- 2 słodkie papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
sos: - 1 łodyga selara naciowego
- 1/2 cebuli
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Kalmary wymyć, usunąć chrząstki, pokroić w podłużne paski szerokości 1 cm. Umieścić na sitku i spażyć wrzątkiem. 2. Wszystkie warzywa dokładnie wymyć. Kalafior podzielić na małe różyczki. Papryki przekroić na polowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sztabki, seler - na nieduże kawałki, por - w grube pierścionki.
Rozgrzać na patelni olej roślinny. Obsmażyć na nim warzywa przez 5 minut. Wlać wino, dodać sól i pieprz. 3. Zamiast soli można dodać kostkę bulionu. Wymieszać i gotować na niedużym ogniu przez 12-15 minut.
Dodać kalmary do warzyw i dusić 4 minuty. 4. Zdjąć z ognia i wyłożyć na półmisek 5. Przygotować sos: Seler, cebulę i pietruszkę wymyć, obsuszyć i drobno posiekać. 6. Rozgrzać w rondelku olej roślinny. Obsmażyć na nim warzywa przez 3 minuty. Dodać sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Wlać do sosu śmietanę. 7.  Wymieszać i zdjąć z ognia. Pozwolić trochę ostygnąć.
Przelać sos do blendera i ubić. Następnie przetrzeć przez sitko. 8. Zalać sosem potrawę.