Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 ...
Składniki • 1 litr wody • 3 łyżki oleju • 1 mała cykoria ...
1 kg ziemniaków40 g masła1 kopiasta łyżka m±ki2 szkl. wywaru warzywnego3-4 łyżki...
Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki ¶mietany kremówki 5 dag...
Produkty: - 1 kg ziemniaków- 30 dag tłustego białego sera- 1.5 opakowania ¶miet...
Produkty: - 8 ziemniaków- 2 pęczki natki- 3 z±bki czosnku- 10 dag startego sera...
Produkty: - 2 ¶redniej wielko¶ci ziemniaki na osobęSos:- 800 ml majonezu- 50 ml...
Składniki •  1 kg filetów z dorsza    •  1 kg ...
1/2 kg ziemniaków1 cebula3/4 szkl. obranych włoskich orzechów2 z±bki czosnku2 ga...
80 dag ziemniaków35 dag kurek2 cebule100 ml olejupęczek szczypiorkuszkl. wywawru...
kilka ziemniaków 4 z±bki czosmku masło  przyprawa ziołowa do gri...
75 dag ziemniaków20 dag prawdziwkówżółta papryka2 z±bki czosnku1 cebulazielona p...
SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziem...
Składniki: ziemniaki - 1 kg sól ziołowa pieprz stary żółty ser - 20 dag bocze...
Składniki - ok. 12 ziemniaków ¶redniej wielko¶ci - czosnek (w zależno¶ci od up...
1 kg ziemniaków3 łyżki ostrej paprykisok z limonaocetolejsól dodatki:gotowana k...
8 dużych ziemniakówfarsz:a) 15 dag startego żółtego sera    2 łyż...
SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku...
50 dag ziemniaków20 dag pieczarek / ¶wieżych grzybów10 dag cebuli1/2 szkl. ¶miet...
6 ziemniaków 10 dag homogenizowanego twarożku 1,5 łyżki listków bazyli (posi...
Oczekiwanie: 20 min.Smażenie: ok.10-15 min.Gotowanie: ok.15 min.Trudno¶ć: dosc l...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Spiralne ciastka figowe


Składniki: 175 g masła 3/4 szklanki br±zowego cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 3 szklanki m±ki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu l/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka Nadzienie figowo-midgałowe 1 szklanka suszonych, drobno posiekanych fig 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki korzeni 1/4 szklanki blanszowanych, drobno posiekanych migdałów  
Sposób przygotowania: 1. Aby przygotować nadzienie, należy włożyć figi, cukier, wodę i zmieszane przyprawy do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszaj±c 2-3 minuty albo do uzyskania gęstej konsystencji. Zdj±ć rondel z ognia, dodać migdały, zamieszać. Odstawić na bok do wystudzenia. 2. Włożyć masło do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Stopniowo dodawać cukier, mieszać dobrze po każdej dodanej porcji do uzyskania kremowej mieszaniny. Ubijaj±c, dodać jajko i esencję waniliow±. 3. Wymieszać w osobnym naczyniu m±kę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołow±. Dodać mleko i połowę mieszaniny m±cznej do utartego masła, wymieszać, po czym dodać pozostał± czę¶ć mieszaniny m±cznej. Wyłożyć ciasto na lekko oproszon± m±k± stolnicę i szybko wyrobić. Uformować kulę, owin±ć foli± plastikow± i włożyć do lodówki na 30 minut. 4. Podzielić ciasto na dwie porcje. Jedn± rozwałkować na prostok±t mniej więcej formatu A4 i posmarować połow± nadzienia. Zwin±ć w rulon od dłuższego boku. To samo zrobić z drug± połow± ciasta i nadzienia. Owin±ć rolady foli± plastikow± i włożyć do lodówki na 15 minut albo do czasu pieczenia. 5. Poci±ć rolady na plastry centymetrowej grubo¶ci. Wyłożyć plastry na lekko wysmarowan± tłuszczem blachę i piec 10-12 minut. Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na minutę, po czym odłożyć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia. 

Przepisy kulinarne - losowy

Napoj miętowy


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 10 min.
100 g swiezej miety,
1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
175 g cukru,
1 lyzeczka soku z cytryny,
7,5 dl wody.

1. Posiekac drobniutko liscie miety, dodac imbir, cukier, sok z cytryny, zalac
woda.
2. Miksowac przez 5 min.
3. Przelac plyn przez gaze lub geste sitko, aby otrzymac jednolicie zielony
czysty napoj.
4. Podawac do deserow mocno schlodzony, przybrany liscmi miety.