Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 ...
Składniki • 1 litr wody • 3 łyżki oleju • 1 mała cykoria ...
1 kg ziemniaków40 g masła1 kopiasta łyżka mąki2 szkl. wywaru warzywnego3-4 łyżki...
Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag...
Produkty: - 1 kg ziemniaków- 30 dag tłustego białego sera- 1.5 opakowania śmiet...
Produkty: - 8 ziemniaków- 2 pęczki natki- 3 ząbki czosnku- 10 dag startego sera...
Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobęSos:- 800 ml majonezu- 50 ml...
Składniki •  1 kg filetów z dorsza    •  1 kg ...
1/2 kg ziemniaków1 cebula3/4 szkl. obranych włoskich orzechów2 ząbki czosnku2 ga...
80 dag ziemniaków35 dag kurek2 cebule100 ml olejupęczek szczypiorkuszkl. wywawru...
kilka ziemniaków 4 ząbki czosmku masło  przyprawa ziołowa do gri...
75 dag ziemniaków20 dag prawdziwkówżółta papryka2 ząbki czosnku1 cebulazielona p...
SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziem...
Składniki: ziemniaki - 1 kg sól ziołowa pieprz stary żółty ser - 20 dag bocze...
Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od up...
1 kg ziemniaków3 łyżki ostrej paprykisok z limonaocetolejsól dodatki:gotowana k...
8 dużych ziemniakówfarsz:a) 15 dag startego żółtego sera    2 łyż...
SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku...
50 dag ziemniaków20 dag pieczarek / świeżych grzybów10 dag cebuli1/2 szkl. śmiet...
6 ziemniaków 10 dag homogenizowanego twarożku 1,5 łyżki listków bazyli (posi...
Oczekiwanie: 20 min.Smażenie: ok.10-15 min.Gotowanie: ok.15 min.Trudność: dosc l...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

CAMPARI ORANGE


Składniki • 40 ml campari
• sok z pomarańczowy
• plasterek pomarańczy Etapy przygotowania Do szklanki z kostkami lodu wlać campari,uzupełnić sokiem pomarańczowym o ozdobić pomarańczą.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata naturalna


2 dkg herbaty gatunkowej
około 10 dkg cukru
1/2 litra wrzącej wody

Zagotować wodę w naczyniu tylko do tego celu przeznaczonym (w imbryku). Na otwartym imbryku z wodą postawić wyparzony wrzątkiem imbryczek porcelanowy (czajniczek), przeznaczony na napar. Gdy czajniczek nagrzeje się, na 10 min. przed podaniem wsypać herbatę do czajniczka, zalać niedużą ilością wrzącej wody, nakryć i pozostawić do naciągnięcia. Po 10 min. do czajniczka dodać wrzącą wodę (razem około 1/4 litra) i herbatę dalej parzyć. Czas parzenia trzeba wypróbować dla każdego gatunku herbaty z osobna. Gdy herbata naciągnie, nalewać esencję do ogrzanych filiżanek lub szklanek i każdą dopełniać wrzącą wodą. Podawać natychmiast. Cukier podawać osobno.

Sposób podania herbaty

Herbatę podaje się w szklankach ustawionych na szklanych spodkach lub w porcelanowych filiżankach i na takich samych spodkach. Na spodku umieszcza się łyżeczkę. Cukier do herbaty podaje się osobno. Jako dodatek można zastosować cienkie krążki cytryny lub ogrzaną, pasteryzowaną śmietankę.