Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Inne
1 2 3 4 ...
Składniki • 1 litr wody • 3 łyżki oleju • 1 mała cykoria ...
1 kg ziemniaków40 g masła1 kopiasta łyżka mąki2 szkl. wywaru warzywnego3-4 łyżki...
Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag...
Produkty: - 1 kg ziemniaków- 30 dag tłustego białego sera- 1.5 opakowania śmiet...
Produkty: - 8 ziemniaków- 2 pęczki natki- 3 ząbki czosnku- 10 dag startego sera...
Produkty: - 2 średniej wielkości ziemniaki na osobęSos:- 800 ml majonezu- 50 ml...
Składniki •  1 kg filetów z dorsza    •  1 kg ...
1/2 kg ziemniaków1 cebula3/4 szkl. obranych włoskich orzechów2 ząbki czosnku2 ga...
80 dag ziemniaków35 dag kurek2 cebule100 ml olejupęczek szczypiorkuszkl. wywawru...
kilka ziemniaków 4 ząbki czosmku masło  przyprawa ziołowa do gri...
75 dag ziemniaków20 dag prawdziwkówżółta papryka2 ząbki czosnku1 cebulazielona p...
SKŁADNIKI: • 2 kostki rosolowe drobiowe • 1 kg duzych ziem...
Składniki: ziemniaki - 1 kg sól ziołowa pieprz stary żółty ser - 20 dag bocze...
Składniki - ok. 12 ziemniaków średniej wielkości - czosnek (w zależności od up...
1 kg ziemniaków3 łyżki ostrej paprykisok z limonaocetolejsól dodatki:gotowana k...
8 dużych ziemniakówfarsz:a) 15 dag startego żółtego sera    2 łyż...
SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku...
50 dag ziemniaków20 dag pieczarek / świeżych grzybów10 dag cebuli1/2 szkl. śmiet...
6 ziemniaków 10 dag homogenizowanego twarożku 1,5 łyżki listków bazyli (posi...
Oczekiwanie: 20 min.Smażenie: ok.10-15 min.Gotowanie: ok.15 min.Trudność: dosc l...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń z dzika faszerowana


SKŁADNIKI: * około 3 kg szynki z dzika * 6 ząbków czosnku * 2 kromki razowego chleba (bez skórki) * natka pietruszki * 2 jajka * suszone zioła: majeranek, tymianek, rozmaryn, jałowiec, sól, pieprz * ewentualnie olej DO PEKLOWANIA: (na 1 1 wody) * 10 dag mieszanki peklującej * pół łyżeczki cukru * 2 ząbki czosnku * 2 cebule pokrojone w ćwiartki * 3 goździki * 10 jagód jałowca * 1 liść laurowy * 10 ziaren pieprzu * 4 ziarna ziela angielskiego * po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu, estragonu i gorczycy WYKONANIE:: Mięso trybujemy i ostrożnie nacinamy, a następnie formujemy w prostokątny plaster, delikatnie rozbijając dłonią lub zwilżonym drewnianym tłuczkiem. Resztki odkrojonego mięsa odstawiamy do lodówki. Mieszankę peklującą dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią i posiekanym czosnkiem nacieramy mięso. Drugą część oraz pozostałe składniki zalewy zagotowujemy razem i studzimy. Mięso peklujemy w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Zalewamy przykrywamy deską lub talerzem i przyciskamy. Przekładamy co 12 godzin na drugą stronę. Trzymamy w zalewie 24 godziny na każde 0, 5 kg wagi. Resztki mięsa mielimy w maszynce do mięsa z razowym chlebem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek, przyprawy i jaja. Wyrabiamy farsz. Mięso wyjmujemy z zalewy i dokładnie obsuszamy. Nakładamy farsz, zwijamy i obwiązujemy mięso nicią lub spinamy drewnianymi wykałaczkami. Jeśli szynka jest chuda, możemy natrzeć ją olejem. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230° C. Po upływie pół godziny zmniejszamy temperaturę do 180° C i pieczemy nadal, licząc po 30 minut na każdy kilogram wagi, często podlewając powstałym sosem. Możemy podawać na ciepło z borówkami lub żurawinami albo na zimno z sosem chrzanowym, wymieszanym pół na pół z konfiturami z czarnych porzeczek i mocno przyprawionym solą i pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kremowe risotto


Składniki •  300 g ryżu •  3 bulwy kopru włoskiego •  1 cebula •  1 łodyga selera naciowego •  4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy •  sól, pieprz biały, imbir •  4 łyżki startego parmezanu Etapy przygotowania 1. Bulwy kopru umyć i pokroić wzdłuz w cienkie plasterki. Cebulę obrac i drobno posiekać. Seler pokroić w półksieżyce. 2. Na dużej teflonowej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki masła i całą oliwę. Wrzucić warzywa i smażyć ok 7min. 3. Ryż opłukac, dodać do warzyw i smażyć mieszając przez kolejne 2-3min. 4. Kostkę rosołową rozpuścić w 5 szklankach gorącej wody. Sporządzony bulion wlewać stopniowo do ryżu cały czas mieszając, aż ten wchłonie go całkowicie i stanie się miękki. 5. Po ok 15-20min dodać resztę masła i parmezan. Doprawić solą, białym pieprzem i szczyptą imbiru. 6. Podawać gorące jako danie główne z jakąś słodko-kwaśna sałatką bądź jako dodatek do duszonej wołowiny.