Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 ...
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40- 70 proc. alkoholu. Śliwowi...
Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak w...
Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie ...
 Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej...
Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Mo...
Przyprawę otrzymuje się ze znamion krokusa uprawnego, zwanego szafranem. Znana...
wyglądem przypomina miód gryczany, jest ceniony nie tylko za walory smakowe, lec...
Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach dom...
- 25 dag rostbefu- 30 dag świeżego ananasaMarynata:- po 10 łyżek sosu sojowego i...
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi dodając zimną wodę. Sekret udanego cias...
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego...
Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda, dodaj do wywaru, w którym ją dusis...
Zasada 1 Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy. Zasada 2 Makaro...
W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy u...
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszen...
Deser lodowy przygotowywany z soków owocowych, zmiksowanych owoców, często z dod...
...
Soda chemicznie oczyszczona jest niezbędna w każdej kuchni. Dodana w małej ilośc...
Wszelkie mięso smażone po angielsku, należy solić w ostatniej chwili, gdy masło ...
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z makiem


Składniki Przepis Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki margaryny /12,5 dag/
1 jajko
1/2 szkl,cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji rumowej

Masa serowa
50 dag tłustego sera twarogowego
5 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniacznej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skOrka otarta z 1 cytryny
skórka pomarańczowa w cukrze i rodzynki
/ile kto lubi/

Masa makowa
1 1/2 szklanki maku
1 szklanka cukru
5 dag masła
2 białka
cukier waniliowy
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
rodzynki 5 dag Ciasto
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w zamrażarce co najmniej 30 min.Tortownicę lub blaszkę wyłożyć ciastem i podpioec w temp.180 st.
przez 10do 15 minut

Masa serowa
Ser zemleć w maszynce,Białka ubić na sztywną oianę.Masło ucierać z cukrem pudrem i żółtkami,stopniowo dodają?c ser,m?kę ziemniaczaną,proszek do pieczenia,skórkę  i sok z cytryny.Na końcu dodać pianę i rodznki oraz skórkę pomarańczową,wszystko dokładnie ,powoli wymieszać.

Masa makowa.
Mak sparzyć,odcedzić i 3 razy zemleć .
W rondlu rozpu?cić masło,włożyć mak,
dodać cukier,cukier waniliowy,olejek
pomarańczowy i rodzynki.Mak smażyć
19 do 15 min.stale mieszając,następnie
ostudzić,poł?czyć z pianą ubit? z białek.

Na podpieczony kruchy spód wykładamy masęserową,a na niej kładziemy masę makową.
Pieczemy w piekarniku rozgrranym do 180 st
50 do 60 minut.Po przestudzeniu wjmujemy
z formy.
Całowicie wystudzony sernik można polać
gotową polewą orzechową lub czekoladową.

Przepisy kulinarne - losowy

Mleko bananowe


SKŁADNIKI: 800 ml mleka 150 g cukru 3 banany sok z cytryny rozdrobniony lód WYKONANIE: Schodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać cukier i pokrojone na kawałki banany. Wlać trochę soku z cytryny. Zmiksować wszystko z niewielką ilością rozdrobnionego lodu. Napój przelać do wysokich szklanek lub do dzbanka. Pić schłodzone.