Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 ...
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40- 70 proc. alkoholu. Śliwowi...
Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak w...
Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie ...
 Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej...
Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Mo...
Przyprawę otrzymuje się ze znamion krokusa uprawnego, zwanego szafranem. Znana...
wyglądem przypomina miód gryczany, jest ceniony nie tylko za walory smakowe, lec...
Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach dom...
- 25 dag rostbefu- 30 dag świeżego ananasaMarynata:- po 10 łyżek sosu sojowego i...
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi dodając zimną wodę. Sekret udanego cias...
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego...
Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda, dodaj do wywaru, w którym ją dusis...
Zasada 1 Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy. Zasada 2 Makaro...
W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy u...
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszen...
Deser lodowy przygotowywany z soków owocowych, zmiksowanych owoców, często z dod...
...
Soda chemicznie oczyszczona jest niezbędna w każdej kuchni. Dodana w małej ilośc...
Wszelkie mięso smażone po angielsku, należy solić w ostatniej chwili, gdy masło ...
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłecznik z orzechami i miodową polewą


SKŁADNIKI: 300 g jabłek 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mielonych orzechów włoskich 200 g cukru pudru 4 jajka 180 g masła 3 łyżki śmietany 1 cytryna 1/4 łyżeczki esencji migdałowej 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i tarta bułka do formy cukier puder do posypania 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 1 łyżka rumu WYKONANIE: Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem pudrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dosypać do jajek, dodać sok i połowę skórki z cytryny, esencję i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać stopione masło i śmietanę, ponownie zamieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Piec 40 minut w temp. 200 st. Miód rozgrzać z 2 łyżkami cukru i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wlać rum. Ostudzony placek posmarować polewą, posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś z pomarańczą i orzeszkami


Składniki: 3 łyżki masła 6 filetów z łososia (po 170 g każdy) 2 łyżki mąki 1 szklanka gęstej śmietany 0,25 szklanki sherry 1 pomarańcza 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych Sposób wykonania: Podgrzać piekarnik do temp 180 C. Roztopić 1 łyżkę masła w rondelku, posmarować nim filety. Piec łososia w piekarniku przez 12- 15 minut. Do pozostałego masła dodać mąkę, rozmieszać, zasmażyć przez 2 minuty. Dolać śmietanę i sherry i gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Do sosu zetrzeć skórkę pomarańczową, a następnie dodać orzechy. Wymieszać. Wyjąć rybę z piekarnika, ułożyć na półmisku, polać sosem. Udekorować pokrojoną pomarańczą.