Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 ...
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40- 70 proc. alkoholu. Śliwowi...
Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak w...
Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie ...
 Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej...
Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Mo...
Przyprawę otrzymuje się ze znamion krokusa uprawnego, zwanego szafranem. Znana...
wyglądem przypomina miód gryczany, jest ceniony nie tylko za walory smakowe, lec...
Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach dom...
- 25 dag rostbefu- 30 dag świeżego ananasaMarynata:- po 10 łyżek sosu sojowego i...
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi dodając zimną wodę. Sekret udanego cias...
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego...
Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda, dodaj do wywaru, w którym ją dusis...
Zasada 1 Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy. Zasada 2 Makaro...
W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy u...
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszen...
Deser lodowy przygotowywany z soków owocowych, zmiksowanych owoców, często z dod...
...
Soda chemicznie oczyszczona jest niezbędna w każdej kuchni. Dodana w małej ilośc...
Wszelkie mięso smażone po angielsku, należy solić w ostatniej chwili, gdy masło ...
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron w sosie piwnym


Składniki: - 35 dag makaronu (najlepiej rurek)
- 4 łyżki oleju
- czerwona papryka
- szklanka jasnego piwa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki startego żółtego sera
- łyżka majeranku
- pieprz
- sól Wykonanie: Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na paseczki. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, włóż paprykę, koncentrat pomidorowy i czosnek, chwilę duś, mieszając. Następnie wlej piwo i całość duś 25 minut. przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, po czym odcedź. Wyłóż na ogrzany półmisek, polej sosem, wymieszaj i obficie posyp startym serem - podawaj natychmiast.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajecznica po debreczyńsku


Składniki Przepis 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 3 cienkie parówki 1 średnia cebula 3 średnie pomidory 2 czerwone papryki 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 50 ml gęstaj kwaśnej śmietany sól i biały pieprz do smaku Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Składniki poł?czyć. Wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim pokrojony w kostkę wędzony boczek. Dodać pokrojone parówki i rozdrobnione warzywa. Podlać ?mietaną i dusić do ich miękkości. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Dodać rozkłócone jajka. Dokładnie wymieszać. Smażyć do chwili, aż jajka się zetną.