Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 ...
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40- 70 proc. alkoholu. Śliwowi...
Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak w...
Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie ...
 Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej...
Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Mo...
Przyprawę otrzymuje się ze znamion krokusa uprawnego, zwanego szafranem. Znana...
wyglądem przypomina miód gryczany, jest ceniony nie tylko za walory smakowe, lec...
Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach dom...
- 25 dag rostbefu- 30 dag świeżego ananasaMarynata:- po 10 łyżek sosu sojowego i...
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi dodając zimną wodę. Sekret udanego cias...
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego...
Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda, dodaj do wywaru, w którym ją dusis...
Zasada 1 Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy. Zasada 2 Makaro...
W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy u...
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszen...
Deser lodowy przygotowywany z soków owocowych, zmiksowanych owoców, często z dod...
...
Soda chemicznie oczyszczona jest niezbędna w każdej kuchni. Dodana w małej ilośc...
Wszelkie mięso smażone po angielsku, należy solić w ostatniej chwili, gdy masło ...
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ogórki kiszone


-Ogorki z wiadomego zrodla, nieprzenawozone, nieduze, podluzne (okragle robia sie puste w srodku)
-liscie czarnej porzeczki, wisni, debu
-do kazdego sloika kilka zabkow czosnu (bardzo lubie kiszony czosnek) i kawalek korzenia chrzanu
-gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (nieduzo)
-koper

Zalewa:
niecale dwie lyzki stolowe soli na 1 litr wody - nie zauwazylem roznicy w jakosci i smaku ogorkow dla saoli jodowanej lub nie.
Wazne:
po dodaniu wszystkiego po trochu, na samym wierzchu dopycham liscmi, ale tak, zeby nic nie dotykalo po zakreceniu do pokrywki. Zalewe zagotowac z sola. Zalewac ogorki GORACA ZALEWA, natychmiast zakrecac.
wazne:
wytrzec brzeg sloika i pokrywke do sucha.

Przepisy kulinarne - losowy

Wytworne ciasto bezowe


SKŁADNIKI: * 6 bialek, * 375 g cukru, * 3 łyżki kakao, * 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać przez sitko kakao i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i namalowac 3 prostakaty o wym. ok. 12 x 32 cm. Nałożyć masę na każdy prostokąt, równomiernie rozprowadzić. MASA : 1/2 litra śmietany tortowej 36% ubić na sztywno i dodac 3 duze zagestniki Dr.Oetkera, wymieszac i dodac jeszcze 4 łyżki likieru kawowego. Przełożyc poszczególne warstwy masą, posmarować także wierzch, wygładzić nożem. Przed podaniem wstawić na min. 4 h do lodówki.