Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 ...
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40- 70 proc. alkoholu. Śliwowi...
Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak w...
Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie ...
 Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej...
Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Mo...
Przyprawę otrzymuje się ze znamion krokusa uprawnego, zwanego szafranem. Znana...
wyglądem przypomina miód gryczany, jest ceniony nie tylko za walory smakowe, lec...
Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach dom...
- 25 dag rostbefu- 30 dag świeżego ananasaMarynata:- po 10 łyżek sosu sojowego i...
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi dodając zimną wodę. Sekret udanego cias...
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego...
Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda, dodaj do wywaru, w którym ją dusis...
Zasada 1 Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy. Zasada 2 Makaro...
W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy u...
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszen...
Deser lodowy przygotowywany z soków owocowych, zmiksowanych owoców, często z dod...
...
Soda chemicznie oczyszczona jest niezbędna w każdej kuchni. Dodana w małej ilośc...
Wszelkie mięso smażone po angielsku, należy solić w ostatniej chwili, gdy masło ...
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kremowa zapiekanka z warzyw


Składniki • 2 pomidory • 1 cukinia • 3 jajka • 3 dl ( ok. 1,5 szklanki) smietany kremowki • maslo • 3 ziemniaki • 1 czerwona papryka • 0,5 cebuli • 0,5 baklazana • sol • bialy pieprz • olej do smazenia Etapy przygotowania 1. Te zapiekanke mozna z powodzeniem potraktowac jako sycące główne danie.
2. Obieramy cebule i ziemniaki. Wszystkie warzywa kroimy w plastry o grubosci ok. ½ cm. Na patelni rozgrzewamy troszke oleju i smazymy wszystkie warzywa oprocz pomidorow. Ziemniaki potrzebuja troche wiecej czasu niz pozostale warzywa- po zdjeciu z patelni powinny byc juz prawie dobre do jedzenia
3. Naczynie zaroodporne albo miske ceramiczna do pieczenia z wysokim kantem nasmarowujemy maslem. Warzywa ukladamy w podluzne warstwy (tak jak kostki domino).
4. W osobnej miseczce mieszamy dokladnie smietane i jajka; doprawiamy sola i bialym pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy rownomiernie na warzywa. (UWAGA: sos nie moze przykryc warzyw calkowicie). 5. Forme wkladamy do piekarnika (150 °C) na ok.30min albo do momentu az sos sie zestali.

Przepisy kulinarne - losowy

Brie


Jest to jeden z najsłynniejszych miękkich serów francuskich o lekkim zapachu pleśni i dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało- żółty miąższ o intensywnym smaku.