Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 ...
Winiak owocowy produkowany ze śliwek, zawierający 40- 70 proc. alkoholu. Śliwowi...
Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak w...
Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie ...
 Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej...
Jest rośliną wieloletnią, mocno rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym z rejonu Mo...
Przyprawę otrzymuje się ze znamion krokusa uprawnego, zwanego szafranem. Znana...
wyglądem przypomina miód gryczany, jest ceniony nie tylko za walory smakowe, lec...
Jest to jeden z najwygodniejszych sposobów przechowywania warzyw w warunkach dom...
- 25 dag rostbefu- 30 dag świeżego ananasaMarynata:- po 10 łyżek sosu sojowego i...
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi dodając zimną wodę. Sekret udanego cias...
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa utartego...
Jeśli pieczeń, zwłaszcza wołowa, jest twarda, dodaj do wywaru, w którym ją dusis...
Zasada 1 Używamy 2 sosów, sos pomidorowy i sos beszamelowy. Zasada 2 Makaro...
W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy u...
Sos czy zaprawa do zupy nie będą miały grudek, jeśli mąkę ziemniaczaną lub pszen...
Deser lodowy przygotowywany z soków owocowych, zmiksowanych owoców, często z dod...
...
Soda chemicznie oczyszczona jest niezbędna w każdej kuchni. Dodana w małej ilośc...
Wszelkie mięso smażone po angielsku, należy solić w ostatniej chwili, gdy masło ...
Mięso należy panierować bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z gotowaną wołowiną i grzybami


Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg ugotowanej wołowiny z rosołu, 15 dkg świeżych grzybów, 5 dkg cebuli, 5 dkg masła lub margaryny do uduszenia cebuli i grzybów, 5 dkg czerstwej bułki (mała bułeczka), 0.75 szkl. wody do namoczenia bułki, 2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku i ewentualnie trochę tartej bułki, 3 dkg cebuli i 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
       
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w kawałki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Grzyby połączyć z przesmażoną cebulą, wlać łyżkę wody i dusić. Namoczyć bułkę w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup, odcisnąć. Mięso, grzyby z cebulą i namoczoną bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól, pieprz, jajko i natkę pietruszki. Wymieszać wszystko starannie na jednolitą masę. Jeśli za rzadka, dodać trochę tartej bułki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki. Rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec polać pierogi masłem lub margaryną z cebulą usmażoną na złoty kolor.

Przepisy kulinarne - losowy

Włoska zupa cebulowa


Produkty: 1/2 kurczaka
2 szklanki mleka
2 żółtka
1 łyżka margaryny
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
40 dag cebuli
4 łyżki ryżu
pęczek natki
sól
pieprz Wykonanie:
 
Dwie ćwiartki kurczaka ze skrzydełkami dobrze opłukać, zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem co najmniej przez pół godziny. Umyć i oskrobać marchew, pietruszkę i seler. Jedną cebulę obrać, przekroić na pół. Warzywa włożyć do drobiowego wywaru i gotować razem do miękkości. Odcedzić. Drugą cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Podsmażyć na margarynie, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, aż zmięknie. Następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito i odstawić. Ryż opłukać, zalać przygotowanym wywarem z drobiu, ugotować i połączyć z cebulą. Gotować jeszcze przez kilka minut, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem.