Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 ...
Grzybki występujące w Chinach i w Japonii. Często używane są również w kuchni ta...
Nie wolno zagniatać ciasta francuskiego. Płaty ciasta należy rozmrozić , poukład...
- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową - mąka musi być świeża i ...
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo....
Jest to sposób smażenia na patelni kawałków mięsa lub ryb. Smaży się je bez pani...
Jest to kanapka składająca się z dwóch kromek pieczywa przełożonych wędliną, ser...
Zielony sos do zimnych mięs, przyrządzany z oliwy, jaj, kaparów, natki pietruszk...
Znana też pod nazwą pieprzycy siewnej jest doskonałą przyprawą, bogatą w witamin...
Kupując kawałek dużej ryby morskiej, wybierajmy część bliżej ogona. Mięso ryb z ...
Dojrzałe, słodkie i ususzone jagody różnych gatunków winogron uprawianych we Wło...
Sałata masłowa należy do odmian głowiastych. Ma delikatne, wiotkie liście i łago...
Miękki ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mlek...
Jest to tradycyjna francuska potrawa z duszonych warzyw, którą podaje się jako s...
Potrawa przygotowywana z pokrojonego mięsa, jarzyn oraz przypraw. Najczęściej po...
Jaja należy dokładnie rozkłócić, aby białka i żółtka się połączyły, następnie wy...
1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). ...
Podstawą jest dobra gatunkowo oliwa, tzw. z pierwszego tłoczenia (extra virgin),...
Przypalony posiłek przerzuć do czystego garnka. Dodaj trochę wody i ostrej papry...
Jest to szynka będąca cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy. ...
Rozgotowane ziemniaki odparuj, przeciśnij przez praskę i podawaj jako piure ziem...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos ponczowy


Składniki:0.75 szkl. białego,
wytrawnego wina,
sok i skórka z pomarańczy i cytryny,
3 żółtka,
3 łyżki cukru pudru,
1/3 szkl. rumu.

 
Sposób przyrządzenia:        Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 0.25 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej i odrobinę otartej skórki cytrynowej. Utarte żółtka wymieszać z winem i wstawić do naczynia z wrzącą wodą. Ubijać do momentu zgęstnienia. Odstawić, ostudzić, wymieszać z rumem, sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Podawać do sufletów i naleśników z orzechami.


Przepisy kulinarne - losowy

Tort waniliowo-migdałowy


2 i 1/4 szkl. mleka
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
5 płaskich łyżeczek masła
10 dag śmietany kremówki
torebka budyniu waniliowego
1/2 cukru waniliowego
1 jajko
15 dag płatków migdałowych
4 dag drożdży
2 łyżeczki żelatyny
szczypta soli do przesianej mąki dodać drożdże, wlać 6 łyżek ciepłego mleka, wsypać czubat? łyżkę cukru, rozrobić z czę?ci? mąki. Całość odstawić na 15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dodać jajko, cukier waniliowy, sól, łyżkę miękkiego masła. Całość zagnieść na miękkie ciasto. Ponownie odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Roztopić resztę tłuszczu, wsypać 2 łyżki cukru, mieszając, aż się rozpu?ci, dodać ?mietanę, całość lekko zagotować. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Tortownicę  wysmarować masłem i wysypać m?ką, napełnić ciastem. Odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , piec 30 min. w temperaturze 175 stopni C. Rozprowadzić żelatynę w małej ilości wody. Utrzeć proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i reszt? cukru. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać proszek budyniowy, stale mieszając. Ponownie lekko zagotować. Do gorącego budyniu dodać żelatynę, stale mieszając. Ciasto przekroić na 2 warstwy. Posmarować dolny kr?żek mas? budyniową.