Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 ...
Grzybki występujące w Chinach i w Japonii. Często używane są również w kuchni ta...
Nie wolno zagniatać ciasta francuskiego. Płaty ciasta należy rozmrozić , poukład...
- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową - mąka musi być świeża i ...
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo....
Jest to sposób smażenia na patelni kawałków mięsa lub ryb. Smaży się je bez pani...
Jest to kanapka składająca się z dwóch kromek pieczywa przełożonych wędliną, ser...
Zielony sos do zimnych mięs, przyrządzany z oliwy, jaj, kaparów, natki pietruszk...
Znana też pod nazwą pieprzycy siewnej jest doskonałą przyprawą, bogatą w witamin...
Kupując kawałek dużej ryby morskiej, wybierajmy część bliżej ogona. Mięso ryb z ...
Dojrzałe, słodkie i ususzone jagody różnych gatunków winogron uprawianych we Wło...
Sałata masłowa należy do odmian głowiastych. Ma delikatne, wiotkie liście i łago...
Miękki ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mlek...
Jest to tradycyjna francuska potrawa z duszonych warzyw, którą podaje się jako s...
Potrawa przygotowywana z pokrojonego mięsa, jarzyn oraz przypraw. Najczęściej po...
Jaja należy dokładnie rozkłócić, aby białka i żółtka się połączyły, następnie wy...
1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). ...
Podstawą jest dobra gatunkowo oliwa, tzw. z pierwszego tłoczenia (extra virgin),...
Przypalony posiłek przerzuć do czystego garnka. Dodaj trochę wody i ostrej papry...
Jest to szynka będąca cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy. ...
Rozgotowane ziemniaki odparuj, przeciśnij przez praskę i podawaj jako piure ziem...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp gotowany w cebuli


Produkty: 1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
30 dag cebuli
listek laurowy
ziele angielskie,
pieprz
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki Przygotowanie: Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać głowę, usunąć skrzela, odkrajać płetwy i ogon. Oczy wykrajać, odrzucić. Głowę włożyć do zimnej wody, osolić, nastawić do gotowania. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, dodać do gotującej się głowy. Oczyszczoną rybę umyć, pozostawić w całości lub pokrajać w dzwonka, lekko posolić i włożyć do wrzącego wywaru po ok. 15 minutach gotowania. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 min. Miękką rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć ziemniakami z wody, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem surówki, najlepiej z porów.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż po hiszpańsku


Składniki Przepis Ryż po hiszpańsku:
3/4 szklanki ryżu
olej -  ok. 1 łyżki.
vegeta - ok. 0,5 łyżeczki
woda Ryż wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem. Wsypujemy vegetę i energicznie mieszamy. Kiedy tłuszcz wsi?knie w ryż, zalewamy go gor?c? wod?. Wody ma być więcej od ryżu - 1 cm ponad jego powierzchnię. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości. Ryż będzie sypki i bardzo aromatyczny. świetnie nadaje się do potraw mięsnych! Co ciekawe przyrz?dzenie w ten sposób nawet najgorszego jakościowo ryżu sprawia, że jest sypki i naprawdę bardzo dobry.