Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 ...
Grzybki występujące w Chinach i w Japonii. Często używane są również w kuchni ta...
Nie wolno zagniatać ciasta francuskiego. Płaty ciasta należy rozmrozić , poukład...
- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową - mąka musi być świeża i ...
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo....
Jest to sposób smażenia na patelni kawałków mięsa lub ryb. Smaży się je bez pani...
Jest to kanapka składająca się z dwóch kromek pieczywa przełożonych wędliną, ser...
Zielony sos do zimnych mięs, przyrządzany z oliwy, jaj, kaparów, natki pietruszk...
Znana też pod nazwą pieprzycy siewnej jest doskonałą przyprawą, bogatą w witamin...
Kupując kawałek dużej ryby morskiej, wybierajmy część bliżej ogona. Mięso ryb z ...
Dojrzałe, słodkie i ususzone jagody różnych gatunków winogron uprawianych we Wło...
Sałata masłowa należy do odmian głowiastych. Ma delikatne, wiotkie liście i łago...
Miękki ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mlek...
Jest to tradycyjna francuska potrawa z duszonych warzyw, którą podaje się jako s...
Potrawa przygotowywana z pokrojonego mięsa, jarzyn oraz przypraw. Najczęściej po...
Jaja należy dokładnie rozkłócić, aby białka i żółtka się połączyły, następnie wy...
1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). ...
Podstawą jest dobra gatunkowo oliwa, tzw. z pierwszego tłoczenia (extra virgin),...
Przypalony posiłek przerzuć do czystego garnka. Dodaj trochę wody i ostrej papry...
Jest to szynka będąca cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy. ...
Rozgotowane ziemniaki odparuj, przeciśnij przez praskę i podawaj jako piure ziem...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka owocowa z pianką (bez mleka)


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1 szklanka soku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 jajko (albo 4 przepiórcze jajeczka)

Sposób przyrządzania:

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki podgrzanego soku. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z 1 łyżką cukru, połącz z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną i resztą soku. Ubij pianę z białek, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj.
Pianę połącz delikatnie z żółtkami i sokiem. Wlej do salaterek i wstaw do lodówki na dwie, trzy godziny.

Przepisy kulinarne - losowy

Kolorowe piure


Składniki 1 kg ziemniakow, sol do smaku 1/2 kg marchwi 1 opakowanie mrozonego szpinaku w sosie smietankowym lub z mozarella (mozna kupic gotowy) Wykonanie Ziemniaki ugotowac, marchew pokrojona w drobna kostke rowniez, ale w oddzielnym garnuszku. Odcedzic ziemniaki i marchew. Marchew dodac do ziemniakow razem wymieszac na jednolita mase . Piure bedzie mialo pomaranczowy kolor. Druga wersja to ze szpinakiem. Szpinak rozmrozic wkladajac do garnuszka i podgrzewac na malym ogniu goracy dodac do ziemniakow i polaczyc w jednolita mase. Ziemniaczki beda zielone.