Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 ...
Grzybki występujące w Chinach i w Japonii. Często używane są również w kuchni ta...
Nie wolno zagniatać ciasta francuskiego. Płaty ciasta należy rozmrozić , poukład...
- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową - mąka musi być świeża i ...
Nie wszystkie warzywa i owoce przechowywane w lodówce tolerują swoje sąsiedztwo....
Jest to sposób smażenia na patelni kawałków mięsa lub ryb. Smaży się je bez pani...
Jest to kanapka składająca się z dwóch kromek pieczywa przełożonych wędliną, ser...
Zielony sos do zimnych mięs, przyrządzany z oliwy, jaj, kaparów, natki pietruszk...
Znana też pod nazwą pieprzycy siewnej jest doskonałą przyprawą, bogatą w witamin...
Kupując kawałek dużej ryby morskiej, wybierajmy część bliżej ogona. Mięso ryb z ...
Dojrzałe, słodkie i ususzone jagody różnych gatunków winogron uprawianych we Wło...
Sałata masłowa należy do odmian głowiastych. Ma delikatne, wiotkie liście i łago...
Miękki ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mlek...
Jest to tradycyjna francuska potrawa z duszonych warzyw, którą podaje się jako s...
Potrawa przygotowywana z pokrojonego mięsa, jarzyn oraz przypraw. Najczęściej po...
Jaja należy dokładnie rozkłócić, aby białka i żółtka się połączyły, następnie wy...
1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). ...
Podstawą jest dobra gatunkowo oliwa, tzw. z pierwszego tłoczenia (extra virgin),...
Przypalony posiłek przerzuć do czystego garnka. Dodaj trochę wody i ostrej papry...
Jest to szynka będąca cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy. ...
Rozgotowane ziemniaki odparuj, przeciśnij przez praskę i podawaj jako piure ziem...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Przepisy kulinarne - losowy

Złocista Masa Orzechowo-Granatowa


Składniki:
2 granaty,
30 ml (2 łyżki stołowe) utłuczonych migdałów,
15 ml (1 łyżka stołowa) ziarna sezamowego,
15 ml ( 1 łyżka stołowa) pestek dyni,
15 ml (1 łyżka stołowa) ziaren sosny,
30 ml (2 łzyki stołowe) sake; Granaty obrać ze skórki, pokroić na poprzeczne plastry, usunąć mi?ższ. Pozostałość dokładnie poszatkować, dodać migdały, ziarno sezamowe, pestki dyni i ziarna sosny. Utrzeć składniki z dodatkiem sake i 30 ml mi?ższu granatów. Gotową masę można przechowywać przez tydzień w lodówce. Rozsmarowujemy ją na herbatnikach, ma działanie wzmacniające i pobudzające.