Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 7 ...
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z ni...
Aby zmniejszyć nasiąkanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrz...
To jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej...
Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do...
Ciasto kruche wyrabiamy jak najszybciej, samymi czubkami palców, aby nie zdążyło...
Por jest doskonale zaaklimatyzowany w Europie, rozpowszechniony i uprawiany równ...
Oto propozycja prosta i stosunkowo tania – kup skrzydełka lub udka kurczak...
Placki przyrządzone z mąki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej bla...
SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, piep...
 Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bog...
Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby ...
Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję,...
Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować t...
Jest to roślina tropikalna (Indie, Ameryka Środkowa i Południowa), należąca do r...
Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnio...
Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób su...
Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołow...
Twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, we Włoszech bardzo popularna przypraw...
Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ...
Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość ws...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zając po adwokacku


Zając po adwokacku Składniki • comber lub uda • 100 ml octu • 200 ml wody • 5 dkg cebuli • 20 dkg pieczarek • 10 dkg szynki wedzonej • 25 ml koniaku • 4 dkg orzechow wloskich • 10 dkg sera zoltego • 1 dkg maki • sol, pieprz, cukier do smaku Etapy przygotowania 1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac, zalac ocetm i woda.zagotowac, doprawic. Zalac umyte mieso, pozostawic w chlodziarce na 24 godz. 2. Wyjac osuszyc posypac przyprawami i maka. Zrumienic na silnie rozgrzanym tluszczu. Skropic woda i dusic na malym ogniu pod przykryciem 3. Miekie mieso wyjac, pokroic na porcje. Ulozyc na polmisku wysmarowanym tluszczem. Orzechy spazyc wrzaca woda obrac ze skorki, zetrzec. Pieczarki oczyscic, pokroic w paseczki, usmazyc i oblozyc mieso. Podac szynke, skropic koniakiem. Posypac orzechami i startym serem oraz przyprawami, zapiec. Podawac z ryzem i salata.

Przepisy kulinarne - losowy

Szynka barania gotowana



Porcja dla 8-12 osob. Czas przygot. 22 dni + 3 godz.
1 szynka barania z udzca (ok. 3-4 kg),
500 ml octu 3%,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 selera,
1 por,
1 duza cebula,
500 ml bialego wytrawnego wina.
Marynata:
12 g soli,
100 g saletry,
20 g cukru,
1 lyzka kolendry,
6-8 ziaren pieprzu,
1 lyzeczka ziela angielskiego,
1 lyzka jagod jalowca,
8-10 lisci laurowych,
4-6 gozdzikow,
2 duze cebule.

1. Mieso umyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu, wyrownac, zbic dobrze palka, przelozyc do miski, sparzyc wrzacym octem. Po 15 min osaczyc.
2. Przygotowac marynate: sol rozsypac na patelni, prazyc kilka minut, od czasu
do czasu mieszajac. Kiedy zacznie intensywnie dymic, zdjac z ognia,
przelozyc do mozdzierza. Dodac kolendre, pieprz, ziele angielskie, jagody
jalowca, gozdziki, cukier. Utluc na mialko. Dodac saletre, wymieszac. Mieszanine te wetrzec w mieso. Przelozyc do naczynia odpowiadajacego wielkoscia
szynce, oblozyc pokruszonymi liscmi laurowymi i plasterkami cebuli. Docisnac
mieso obciazona deseczka, odstawic na 24 godz. Kiedy mieso pusci sok, przeniesc do chlodnego pomieszczenia na 3 tygodnie. Co 2 dni przewracac szynke i
polewac zbierajacym sie sokiem.
3. Szynke wyjac z marynaty, starannie oplukac, oczyscic z resztek ziol i korzeni. Przelozyc do garnka, wlac wino, zalac niewielka iloscia wrzatku (by
przykryc mieso), dodac obrane jarzyny i cebule. Gotowac na bardzo malym ogniu 2-3 godz, az bedzie miekka. Nie nalezy trzymac szynki na ogniu dluzej
niz to konieczne, bo straci smak.
4. Szynke wyjac, pociac w plastry, podawac z sosem chrzanowym lub z puree z fasoli lub zielonego groszku.