Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 7 ...
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z ni...
Aby zmniejszyć nasiąkanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrz...
To jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej...
Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do...
Ciasto kruche wyrabiamy jak najszybciej, samymi czubkami palców, aby nie zdążyło...
Por jest doskonale zaaklimatyzowany w Europie, rozpowszechniony i uprawiany równ...
Oto propozycja prosta i stosunkowo tania – kup skrzydełka lub udka kurczak...
Placki przyrządzone z mąki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej bla...
SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, piep...
 Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bog...
Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby ...
Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję,...
Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować t...
Jest to roślina tropikalna (Indie, Ameryka Środkowa i Południowa), należąca do r...
Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnio...
Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób su...
Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołow...
Twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, we Włoszech bardzo popularna przypraw...
Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ...
Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość ws...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka koktajlowa z cytrusami


Składniki: 1 sałata karbowana czerwona 1 sałata karbowana zielona 4 pomarańcze 150 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 awokado 60 g oliwek czarnych bez pestek pokrojonych w talarki sok z połowy cytryny 1 łyżeczka drobnego cukru 2 gałązki estragonu świeżego posiekanego 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr sól i pieprz Sposób przyrządzania: 1. Zrób segmenty z pomarańczy. Segmenty z pomarańczy krój nad sitkiem położonym na miseczce. Uzyskasz wtedy sok z pomarańczy, który będzie ci później potrzebny. Aby było go więcej wyciśnij resztę pomarańczy w ręku. Segmenty z pomarańczy przełóż do dużej miski. 2. Usuń szypułki z pomidorków, przekrój je na pół i dodaj do miski z pomarańczami. 3. Umyj ogórka, odkrój mu obie końcówki, nie zdejmuj skórki. Teraz przekrój go wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Odkrój pestki, nie będą ci potrzebne. 4. Pokrój ogórka na ukośne kawałki, włóż je do miski. Następnie dodaj do całości oliwki. 5. Zroluj awokado, aby skórka się ładnie odkleiła. Przekrój awokado na pół i przekręć je, by pestka została w jednej połowie. Przy pomocy noża wyjmij pestkę z awokado. Miąższ wyjmij za pomocą łyżki i pokrój go w małą kosteczkę. Przełóż do oddzielnej miski. 6. Polej awokado sokiem z cytryny, wymieszaj. Awokado lepiej się utleni. Teraz możesz przełożyć je do miski z sałatką. 7. Umyj dokładnie sałatę i odwiruj ją z nadmiaru wody. Można w tym celu użyć czystej ściereczki. Ale osuszanie każdego listka w ten sposób zabiera mnóstwo czasu. Zamiast tego można użyć plastikowej ręcznej wirówki. Opłukaną sałatę włóż do wewnętrznego koszyczka wirówki. Nakryj pokrywką z korbką i kręć. Cała woda spływa po ściankach i już. Taka wirówka jest bardzo tania i dostępna w sklepach z gospodarstwa domowego. 8. Rozrywaj sałatę palcami na małe kawałki i wrzuć ją do miski, wymieszaj całość drewnianą łyżką. 9. Zafoliuj miskę z sałatką. Zrób nożem dziurki w folii, aby do sałatki dostawało się powietrze. Włóż miskę do lodówki. 10. Wlej do słoika sos z naszych pomarańczy, dodaj majonez, ocet i cukier. Teraz rozkrusz przyprawę w mini kosteczkach Pietruszka, dodaj oliwy, estragon, sól i pieprz. Zamknij słoik nakrętką i wymieszaj całość wstrząsając mocno słoikiem. 11. Podawaj sałatkę wymieszaną z sosem.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Zając w orzechowej panierce i sosie chrzanowym


Składniki 2 combry zajęcze z kościa  włoszczyzna 5 łyżek oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki jagód jałowca 6 ziaren pieprzu 12 listki laurowe po 2 łyżki ginu, porto, chrzanu sól,  pieprz Panierka: 1 gozdzik 2 jagody jałowca 150 g orzechów włoskich 150 g miękkiego masła bułka tarta  Sposób wykonania Mięso oddzielić od kości, umyć, osuszyć. Kości podzielić na małe kawałki. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kości zrumienić na połowie oleju, dodaćwarzywa, smażyć ok. 5 min, dodać koncentrat pomidorowy z 3 szklankami wody, przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do wyparowania 1/2 płynu. Przygotować panierkę: orzechy, gozdzik i jagody jałowca zmielić w młynku, utrzeć z  masłem, dodać tyle bułki, by panierka nie była zbyt gęsta i dała się rozsmarować. Wywar na kościach przecedzić (odlać 1/2 szklanki), dodać chrzan, gin, porto, gotować przez ok. 3-5 min na dużym ogniu, odstawić. Combry oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oleju, dodać odlany wywar, wstawić do piekarnika. Piec 20 min w temp 220°C. Mięso wyjąć, posmarować panierką, smażyć na patelni 5 min, aż panierka się zrumieni. Sos podgrzać. Mięso podawać pokrojone w plasterki, polane sosem.