Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 7 ...
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z ni...
Aby zmniejszyć nasiąkanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrz...
To jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej...
Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do...
Ciasto kruche wyrabiamy jak najszybciej, samymi czubkami palców, aby nie zdążyło...
Por jest doskonale zaaklimatyzowany w Europie, rozpowszechniony i uprawiany równ...
Oto propozycja prosta i stosunkowo tania – kup skrzydełka lub udka kurczak...
Placki przyrządzone z mąki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej bla...
SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, piep...
 Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bog...
Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby ...
Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję,...
Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować t...
Jest to roślina tropikalna (Indie, Ameryka Środkowa i Południowa), należąca do r...
Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnio...
Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób su...
Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołow...
Twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, we Włoszech bardzo popularna przypraw...
Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ...
Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość ws...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym


SKŁADNIKI: 50 dag płatów dorsza 1 niepełna szklanka śmietany 3 łyżki mąki pszennej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cytryna 2 łyżki przyprawy delikat do mięsa 1 łyżeczka bazylii lub oregano 1 mała łyżeczka (do kawy) szafranu lub kurkumy 1 olej do smażenia sól WYKONANIE: Rybę umyć, pokroić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami (oprócz szafranu). Pozostawić na noc w lodówce. Następnie obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody, pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać około 20 min. Podawać z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej bądź kwaszonej kapusty. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli włoży się ją na 1-2 godz. do miski ze słodkim mlekiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort capuccino z czereśniami


Produkty CIASTO:
  
•  125 g miekkiego masla, 100 g cukru, sol,
  
•  2 jajka, 200 g maki pszennej, 1 cukier waniliowy,
  
•  50 g maki ziemniaczanej, 20 g kakao, 3 lyzki likieru migdalowego,
  
•  2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki mleka 
   
MASA I DEKORACJA:
  
•  500 g czeresni, 30 g maki ziemniaczanej, 90 g cukru,
  
•  250 ml soku z wisni, 1/2 laski cynamonu,
  
•  skorka z 1/2 cytryny, 16 plaskich lyzeczek zelatyny,
  
•  500 g serka homogenizowanego, 2 cukry waniliowe,
  
•  200 g smietany kremowki, 5 lyzek kawy capuccino w proszku
  
•  kakao i wisnie do dekoracji
   Etapy przygotowania 1.  Maslo utrzec na puch. Powoli wsypywac cukier wymieszany z cukrem waniliowym, stale ucierajac. Nastepnie dodac szczypte soli i kolejno jajka, stale mieszajac.
    
2.  Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawac do masy na przemian z mlekiem, caly czas mieszajac.
    
3.  Ciasto przelozyc do tortownicy (o srednicy 26 cm) wylozonej pergaminem. Wyrownac powierzchnie i piec ok. 25 min.
    
4.  Ciasto wyjac z formy i wystudzic. Wokol ciasta zapiac obrecz z tortownicy. Placek skropic likierem.
    
5.  Czeresnie umyc i wypestkowac. Make ziemniaczana wymieszac z 4 lyzkami soku z wisni. Pozostaly sok gotowac na wolnym ogniu ok. 2 min. z dodatkiem 2 lyzek cukru, cynamonu i skorki z cytryny.
    
6.  Dodac make ziemniaczana i zagotowac. Usunac laske cynamonu i skorke z cytryny, dodac czeresnie i podgrzac. Mase owocowa wylozyc na ciasto, schlodzic.
    
7.  Zelatyne rozpuscic w malej ilosci zimnej wody. Serek wymieszac z 60 g cukru i cukrem waniliowym. Zelatyne podgrzac i dodac do sera.
    
8.  Smietane ubic z kawa, dodac do masy serowej. Mase wylozyc na tort. Ciasto wstawic na 2 godz. do lodowki.
    
9.  Przed podaniem tort oproszyc kakao i udekorowac wisniami.