Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 7 ...
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z ni...
Aby zmniejszyć nasiąkanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrz...
To jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej...
Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do...
Ciasto kruche wyrabiamy jak najszybciej, samymi czubkami palców, aby nie zdążyło...
Por jest doskonale zaaklimatyzowany w Europie, rozpowszechniony i uprawiany równ...
Oto propozycja prosta i stosunkowo tania – kup skrzydełka lub udka kurczak...
Placki przyrządzone z mąki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej bla...
SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, piep...
 Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bog...
Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby ...
Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję,...
Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować t...
Jest to roślina tropikalna (Indie, Ameryka Środkowa i Południowa), należąca do r...
Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnio...
Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób su...
Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołow...
Twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, we Włoszech bardzo popularna przypraw...
Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ...
Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość ws...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp po genewsku


Składniki: - 1 karp o wadze 1.2 kg - 4 łyżki masła lub margaryny - 1 rzepa (lub 1 marchewka) - 1 cebula - kawałek (7-8 dag) selera - 1 mały por - 1 litr białego wina - po 1/2 łyżeczki posiekanej trybuli - tymianku i estragonu - 2 łyżki posiekanej natki - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 12 ziaren pieprzu - 1-2 łyżki mąki - sól Sposób przyrządzania: Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami. W winie i warzywach przyrządza się także ulubionego przez Szwajcarów złotopstrąga. Jest to ryba żyjąca dziko, w czystych alpejskich strumieniach i górskich jeziorach. Jej mięso jest o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż karpia.

Przepisy kulinarne - losowy

Mazurek ozdobny


Składniki: * 30 dag mąki * 10 dag cukru pudru * 2 jajka * 15 dag masła * 20 dag orzechów włoskich * pół słoiczka kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli) * polewa czekoladowa * orzechy włoskie * migdały * skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przyrządzenia: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, jajka i 3/4 posiekanych orzechów. Zarobić kruche ciasto, owinąć folią, włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, piec 20 minut w 200°C Ostudzić, przekroić na 2 blaty, przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami, udekorować bakaliami.