Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 7 ...
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z ni...
Aby zmniejszyć nasiąkanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrz...
To jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej...
Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do...
Ciasto kruche wyrabiamy jak najszybciej, samymi czubkami palców, aby nie zdążyło...
Por jest doskonale zaaklimatyzowany w Europie, rozpowszechniony i uprawiany równ...
Oto propozycja prosta i stosunkowo tania – kup skrzydełka lub udka kurczak...
Placki przyrządzone z mąki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej bla...
SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, piep...
 Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bog...
Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby ...
Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję,...
Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować t...
Jest to roślina tropikalna (Indie, Ameryka Środkowa i Południowa), należąca do r...
Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnio...
Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób su...
Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołow...
Twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, we Włoszech bardzo popularna przypraw...
Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ...
Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość ws...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Pilaw z jagnięciną


25 dag długoziarnistego ryżu
25 dag jagnięciny / młodej baraniny
2 szkl. bulionu warzywnego
1/2 szkl. oliwy
2 cebule
kawałek selera
duży pomidor
5 dag rodzynek
2-3 listki świeżej / 1/2 łyżeczki suszonej szałwi
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
szczypta szafranu
ostra papryka
sól, pieprz Szafran namoczyć w odrobinie ciepłego bulionu. Ryż wypłukać, osączyć. Mięso pokroić w paseczki, usmażyć na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Trzymać w cieple. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, smażyć, mieszając, aż będzie szklisty. Wlać bulion, dodać obrany i pokrojony seler oraz pomidor. Wrzucić szafran i rodzynki, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Gotować na płytce, pod przykryciem, nie mieszając, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Dodać mięso, posypać szałwi? i natką, przykryć i zapiekać 15 min. w średnio nagrzanym piekarniku.