Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 5 6 7 ...
Potrawy z cykorii nie będą miały gorzkawego smaku, jeśli dokładnie usuniesz z ni...
Aby zmniejszyć nasiąkanie potrawy tłuszczem, trzeba przed smażeniem mocno rozgrz...
To jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej...
Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do...
Ciasto kruche wyrabiamy jak najszybciej, samymi czubkami palców, aby nie zdążyło...
Por jest doskonale zaaklimatyzowany w Europie, rozpowszechniony i uprawiany równ...
Oto propozycja prosta i stosunkowo tania – kup skrzydełka lub udka kurczak...
Placki przyrządzone z mąki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej bla...
SKŁADNIKI: 0,25 kilograma ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki sól, piep...
 Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bog...
Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby ...
Najczęściej posługujemy się czarnym i białym pieprzem. By ułatwić sobie decyzję,...
Pieprz czerwony Dojrzałe owoce pieprzu czarnego są czerwonawe. Aby zachować t...
Jest to roślina tropikalna (Indie, Ameryka Środkowa i Południowa), należąca do r...
Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnio...
Zarówno pieprz czarny, jak i biały pochodzą z tej samej rośliny, tylko sposób su...
Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołow...
Twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, we Włoszech bardzo popularna przypraw...
Do szerokiego rozpowszechnienia papryki przyczynili się Węgrzy, którzy traktują ...
Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość ws...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwica wołowa po czesku


Składniki 750 g polędwicy wołowej 3 cebule 1/2 selera 1 marchewka 1 pietruszka 75 g słoniny 4 ziarenka pieprzu sól, pieprz 1 listek laurowy 2 gozdziki 2 łyżki masła 1 szklanka rosołu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany  Sposób wykonania Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę. Słoninę pokroić w taką sama kostkę. Polędwicę umyć, natrzeć łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Mięso ułożyć w rondlu, obłożyć warzywami, słoniną i przyprawami. Skropić stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na grzanego do temp. 220° C. Piec 20 min, po l0 min obrócić mięso. Pieczeń podlać goracym rosołem i piec 15-20 min w temp. 180° C. Wyjąć, pokroić w plastry. Sos przecedzić, dodać makę wymieszaną ze smietaną i 2 łyżkami sosu z pieczenia,  zagotować. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Cannelloni z warzywami i kurczakiem


Składniki: - 12 rurek cannelloni - pierś kurczaka - mała cukinia - 10- cm kawałek pora - po pół papryki żółtej i pomarańczowej - mała marchew - mały kawałek selera - łyżka świeżych ziół (tymianek, natka, mięta) - mała śmietana 36-proc. - świeżo starty parmezan - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Do wrzącej wody wrzucić cannelloni i gotować 8- 10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem. Makaron przygotować jak w poprzednim przepisie. Warzywa pokroić w paseczki. Podsmażyć. Ostudzić. Surowe mięso z kurczaka zmielić, wymieszać z warzywami i ziołami. Formę napełnić makaronem, zalać śmietaną lub sosem beszamelowym, posypać parmezanem, zapiekać.