Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Są to cienkie płaty przygotowane z mąki ryżowej. Są niezwykle delikatne, a po up...
- 45 dag okr?głego ryżu (np. Arborio)- 6 małych porcji kurczaka (mog? być skrzyd...
Jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. składa się z ryżu, drobiu, kiełba...
Owoce ułożone na paterze długo zachowają świeżość, kiedy włożymy między nie kilk...
...
...
Jest to popularna potrawa włoska przyrządzana z pociętej piłką igiczy cielęcej o...
Kasza z jęczmienia lub pszenicy, pożywna, zawierająca dużo białka. Wypieczona, z...
Główne składniki oregano to: olejki lotne (tymol i karwakol). Ponadto występują ...
Składniki Przepis       80 dag wołowiny  ...
W jego skład wchodzi cukier, miód, siekane orzechy i piana z białek. Często doda...
Nożyczki, szczególnie te większe z powodzeniem mogą zastąpić nóż i ułatwić wiele...
SKŁADNIKI: • 2 filety z kurczaka • papryka czerwona ...
Piwo to jeden z najstarszych trunków świata. Podstawowe rodzaje piwa: Jasne...
* Pączki wkładamy na rozgrzany wcześniej tłuszcz (170° C). Temperaturę tłuszcz...
Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy, jeśli: - przed ułożeniem owoców ...
Ta nazwa dotyczy dwóch rodzajów wypieków. Najczesciej jednak odnosi się do małyc...
Jest to biały ser z krowiego mleka zawierający bardzo mało tłuszczu. Ma delikatn...
Jest to to gatunek kawy arabskiej, która wykorzystywana jest do przygotowywania ...
Pospolity chwast, zwany też mleczem lub dmuchawcem, występuje na łąkach, miedzac...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mazurskie ciasto serowe


SKŁADNIKI: CIASTO: * 300 g maki, * 30 g drozdzy, * 125 ml mleka, * 1 jajo, * 1 łyżeczka cukru, sol, * tluszcz do smarowania formy. FARSZ: * 150 g chudego boczku, * 250 g cebuli, * 1 łyżka masla, * 200 g sera tylżyckiego (żółtego). SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Z kilku lyzek maki, drozdzy, cieplego mleka i cukru przygotowac rozczyn. Nastepnie postawic go w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 30 min. 2. Do wyrosnietego rozczynu dodac pozostale skladniki, zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule i odstawic do wyrosniecia na kolejne 40- 60 min. 3. Boczek pokroic w kostke, cebule obrac, posiekac. Na patelni rozgrzac maslo, zrumienic boczek i cebule. Ser pokroic w cienkie plasterki. 4. Okragla forme srednicy 24 cm posmarowac tluszczem i wylozyc ciastem. Na ciescie ukladac na przemian warstwy boczku, cebuli i plasterki sera. Na wierzchu powinien byc ser. 5. Forme wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 220 st., piec 40 min. 6. Goracy placek wyjac z formy, pokroic jak tort. Podawac z lekkim czerwonym lub bialym wytrawnym winem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzyby po szwedzku


Składniki Przepis 1/2 kg pieczarek
1 cebula
5 łyżek oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka wina białego
mały przecier pomidorowy
1 cytryna
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Grzyby oczyścić, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Do naczynia wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę i poddusić. Nastepnie wrzucić pieczarki, pietruszkę i przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz dolać wodę. Gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać wino, przecier pomidorowy, sok z cytryny i majeranek. Gotować kolejne 5 minut. Smacznego!