Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Są to cienkie płaty przygotowane z mąki ryżowej. Są niezwykle delikatne, a po up...
- 45 dag okr?głego ryżu (np. Arborio)- 6 małych porcji kurczaka (mog? być skrzyd...
Jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. składa się z ryżu, drobiu, kiełba...
Owoce ułożone na paterze długo zachowają świeżość, kiedy włożymy między nie kilk...
...
...
Jest to popularna potrawa włoska przyrządzana z pociętej piłką igiczy cielęcej o...
Kasza z jęczmienia lub pszenicy, pożywna, zawierająca dużo białka. Wypieczona, z...
Główne składniki oregano to: olejki lotne (tymol i karwakol). Ponadto występują ...
Składniki Przepis       80 dag wołowiny  ...
W jego skład wchodzi cukier, miód, siekane orzechy i piana z białek. Często doda...
Nożyczki, szczególnie te większe z powodzeniem mogą zastąpić nóż i ułatwić wiele...
SKŁADNIKI: • 2 filety z kurczaka • papryka czerwona ...
Piwo to jeden z najstarszych trunków świata. Podstawowe rodzaje piwa: Jasne...
* Pączki wkładamy na rozgrzany wcześniej tłuszcz (170° C). Temperaturę tłuszcz...
Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy, jeśli: - przed ułożeniem owoców ...
Ta nazwa dotyczy dwóch rodzajów wypieków. Najczesciej jednak odnosi się do małyc...
Jest to biały ser z krowiego mleka zawierający bardzo mało tłuszczu. Ma delikatn...
Jest to to gatunek kawy arabskiej, która wykorzystywana jest do przygotowywania ...
Pospolity chwast, zwany też mleczem lub dmuchawcem, występuje na łąkach, miedzac...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rolada z żółtego sera i parówek


Składniki •  50 dkg sera żółtego, 2 serki topione
  
•  5 dkg masła
  
•  3 jaja ugotowane na twardo
  
•  3 parówki
  
•  pęczek szczypiorku, garść kiełków lub fasoli lub soi
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Żółty ser włożyć na chwilę do gorącej przegotowanej wody, po czym osączyć na sicie. Serki topione i masło utrzeć w misce. Dodać drobno posiekane parówki, jaja i szczypiorek. Kiełki i przyprawy wymieszać.
    
2.  Ser rozwałkować na podłużny placek. Rozsmarować na nim masę i mocno zrolować. Schłodzić w lodówce. Gotową roladę /musi dobrze stężeć/ pokroić w plastry. Podawać z keczupem i pieczywem.


Przepisy kulinarne - losowy

Jak zamrażać mięso?


Zasadniczo mięso powinno się zamrażać bardzo szybko - do tego celu nie nadają się zwykłe zamrażarki lodówkowe. Nowoczesne zamrażarki zaopatrzone są w funkcję "turbo" i przy zamrażaniu należy ją wykorzystywać. Przy powolnym zamrażaniu pękają komórki z wodą, a woda ta przy odmrażaniu wycieka. Skutek: mięso po usmażeniu jest suche i niesmaczne.