Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 ...
Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula,...
Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi...
Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów....
Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone...
Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śm...
Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na p...
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińs...
Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, ba...
Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich daw...
Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczy...
Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania...
Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego starteg...
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i ...
...
Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mi...
Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem...
Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuc...
Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionko...
KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRAN...
Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na ma...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz norweski z purée z ciecierzycy


Składniki •  780 g fileta z dorsza norweskiego bez skóry i ości
  
•  240 g suszonej ciecierzycy
  
•  Sól
  
•  4 wyciśnięte ząbki czosnku
  
•  5 łyżek oliwy z oliwek
  
•  4 gałązki rozmarynu
  
•  400 ml bulionu drobiowego
  
•  8 cienkich kromek białego chleba
   Etapy przygotowania 1.  Dorsza moczyć przez 6 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę.
    
2.  Ciecierzycę moczyć 12 godzin w zimnej wodzie, następnie odcedzić, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnim ogniu przez godzinę. 10 minut przed końcem gotowania dodać sól, czosnek, 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 gałązki rozmarynu.
    
3.  Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzić, wyjąć czosnek i rozmaryn, a następnie zmiksować z bulionem drobiowym.
    
4.  Kromki pieczywa opiekać aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
    
5.  Dorsza oczyścić i osuszyć, smażyć przez 3- 4 minuty na oliwie z oliwek, a następnie piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
    
6.  Purée z ciecierzycy podgrzać i ułożyć na talerzach, następnie na nim ułożyć dorsza i zapiekany chleb. Udekorować rozmarynem, a tuż przed podaniem delikatnie skropić oliwą z oliwek.


Przepisy kulinarne - losowy

Suflet z ziemniaków


8 dużych ziemniaków
4 jajka
250 g ostrego sera żółtego|
zielona pietruszka
łyżka masła
2 lyżki tartej bułki
sól Ugotować obrane ziemniaki, odcedzić, przepu?cić przez praskę do ziemniaków. Oddzielić żółtka od białek, ubić sztywną pianę, po czym lekko mieszając dodawać na zmianę po jednym żółtku i trochę ziemniaków, starty żółty ser i posiekaną pietruszkę. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tart?. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min