Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 ...
Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula,...
Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi...
Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów....
Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone...
Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śm...
Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na p...
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińs...
Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, ba...
Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich daw...
Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczy...
Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania...
Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego starteg...
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i ...
...
Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mi...
Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem...
Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuc...
Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionko...
KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRAN...
Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na ma...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z konfiturą wiśniową


Składniki: Konfitura: - 1 kg wiśni - 50 dag cukru żelującego 2:1 - cynamon Ciasto: - 10 dag mąki - 10 dag masła - 1 żółtko - 5 dag cukru - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny - 1/2 cukru waniliowego Masa: - 1.25 kg tł ustego twarogu - 40 dag cukru - 3 łyżki mąki - po 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy - 1/2 cukru waniliowego - 5 jajek - 2 żółtka - 50 ml śmietanki  36-proc. - 7-8 dag rodzynek Sposób przyrządzania: Zrób konfiturę: wiśnie umyj, osącz, wydryluj, wymieszaj z cukrem, dodaj kawałek cynamonu i gotuj 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, usuń cynamon. Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, skórkę z cytrusów, żółtko i cukier waniliowy. Posiekaj wszystkie składniki i delikatnie wyrób. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem zagnieć i rozwałkuj do grubości 3 mm. Wytnij koło o średnicy 24 cm i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy. Obcięte kawałki ciasta pokrój w paski i wyłóż nimi boki tortownicy. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Zrób masę: ser zmiksuj z cukrem i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijaj jajka i żółtka. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, piecz 10 minut w temp. 240°C, a potem jeszcze godzinę w temp. 140°C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka herbaciano-cytrynowa


Produkty: Ciasto: 
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
8 dag masła
8 dag rodzynek
2 żółtka
-1 szklanka zimnego mocnego naparu herbaty
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli  
Do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej
Do przybrania: plasterki cytryny (najlepiej smażone w cukrze)
Lukier: 12 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Przygotować ciasto: rodzynki umyć, sparzyć, osączyć, włożyć do garnka z herbatą i gotować 5 min. Następnie dodać sodę i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę, dokładnie wymieszać i wyrabiać jeszcze 3 min mikserem lub drewnianą łyżką. Dodać rodzynki i wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 1godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przygotować lukier: z podanych składników i 1 łyżki wody utrzeć lukier. Ostudzoną babkę polukrować i przybrać plasterkami cytryny.