Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 ...
Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula,...
Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi...
Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów....
Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone...
Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śm...
Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na p...
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińs...
Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, ba...
Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich daw...
Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczy...
Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania...
Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego starteg...
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i ...
...
Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mi...
Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem...
Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuc...
Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionko...
KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRAN...
Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na ma...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z masą jabłkową


3 łyżki miodu
3 szkl. mąki
1 łyżka cukru
15 dag masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 ½ galaretki wi?niowej
1 łyżka cukru
3 łyżki wody masa z kaszy manny:
½ l mleka
1 kostka masła
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
10 dag wiórków koksowych polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody Ciasto: miód i masło rozpu?cić. Przestudzone dodać do mąki i reszty składników. Wyrobić, podzielić na 3 placki, jeden cieńszy pokruszyć do jabłek. Piec w temp. 200-120 st. C przez 20 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w plastry, smażyć na małym ogniu. Dodać wodę, cukier i sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Pokruszyć 1 placek do zimnej masy jabłkowej i wymieszać.
Masa z kaszy manny: mleko zagotować, dodać cukier, kaszę i wiórki, chwilę gotować. Masło ucierać, dodając stopniowo ostudzoną masę.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać, lekko zagotować.
Na kruchym placu ułożyć masę jabłkową, masę z kaszy, kruchy placek i polać polewą.


Przepisy kulinarne - losowy

Bakłażan czosnkowy na słodko


Składniki:
 
2 średnie bakłażany (600 - 700 g),
4 ząbki czosnku wyciśnięte,
7 łyżek oleju do smażenia. Sos:
2 łyżki cukru,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki octu winego lub balsamicznego,
2 łyżki wina ryżowego.
Sposób przyrządzenia: Bakłażana umyć i pokroić w 2.5 cm plastry, a następnie każdy plaster na 4 ćwiartki. Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju, włożyć połowę bakłażana i mieszając smażyć 5 min. Wyjąć na talerz. Ponownie rogrzazć 3 łyżki oleju usmażyć druga porcję bakłażanów, wyjąć na talerz. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, dodać sos, zagotować. Dodać bakłażana i od czasu do czasu mieszając gotować 3 min., aż wchłonie cały sos. Podawać z ryżem.