Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 ...
Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula,...
Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi...
Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów....
Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone...
Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śm...
Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na p...
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińs...
Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, ba...
Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich daw...
Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczy...
Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania...
Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego starteg...
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i ...
...
Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mi...
Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem...
Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuc...
Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionko...
KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRAN...
Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na ma...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryba w sezamie


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 25 dag filetów rybnych ( z dorsza mintaja lub morszczuka) - 1.5 szklanki mleka - 1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (może być dwuskładnikowa) - 3 łyżeczki mąki - 6 łyżek utartego żóltego sera - 2 łyżki tartej bułki - 3 łyżki ziarna sezamowego - sól i pieprz do smaku - 2 łyżki masła Sposób przyrządzania: Włącz piekarnik i nim się nagrzeje: Włóż filety wraz z warzywami do rondla i zalej mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, aż ryba zmięknie. Odlej mleko i zachowaj je w osobnym naczyniu na później. Rybę wraz z warzywami ułóż w żaroodpornej salaterce . Postaw garnek na niewielkim ogniu, rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Wciąż mieszając by nie utworzyły się grudki, stopniowo dolewaj do zasmażki odlane wcześniej mleko. Sos podgrzewaj, aż się zagotuje i zgęstnieje. Wrzuć do sosu 4 łyżki sera, sól i pieprz. Polej tym rybę z warzywami i posyp wszystko resztą sera, tartą bułką i na koniec- ziarnem sezamowym. Włóż naczynie z rybą do piekarnika i zapiekaj, aż ziarenka sezamu nabiorą złotego koloru. Podawaj z ziemniakami oraz z surówką warzywną lub z kiszonymi ogórkami. 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Spaghetti z sezamem i czosnkiem


Składniki 30 dag spaghetti, 2 łyżki ziaren sezamu 4 strąki chili, 4 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie Ziarna sezamu uprażyć na patelni. Strączki chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Oliwę rozgrzać mocno na patelni. Poddusić na niej chili i czosnek, aż zmiękną i staną się szkliste. Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Makaron wymieszać z uprażonymi ziarnami sezamu, chili, czosnkiem posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką. Podawać gorące.