Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 ...
Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula,...
Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi...
Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów....
Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone...
Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śm...
Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na p...
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińs...
Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, ba...
Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich daw...
Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczy...
Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania...
Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego starteg...
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i ...
...
Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mi...
Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem...
Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuc...
Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionko...
KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRAN...
Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na ma...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tortowy przysmak


SKŁADNIKI: 100 g czekolady deserowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 225 g masła 400 g ciemnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 125 ml maślanki 225 ml wrzącej wody lukier: 300 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki soku pomarańczowego do przybrania kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE: 1. posmarować cienko tłuszczem dwie płaskie formy do pieczenia o średnicy 20 cm i włożyć pergaminem. Roztopić czekoladę w rondlu. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. 2. w misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wlać esencję waniliową i dodać po jednym jajka, starannie rozcierając masę. 3. dolać do masy stopioną czekoladę, starannie wymieszać. wsypać stopniowo mąkę, następnie wlać maślankę, wodę, dokładnie wymieszać. 4. przelać mase do form i wygładzić wierzch. piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190 przez 30 min. Zostawić w formie na 5 min, do ostygnięcia, następnie przełozyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygło. 5. składniki lukru włożyć do dużej salaterki umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą. Ubijać, najlepiej elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i ubijać do ostygnięcia. 6. skleić dwa plastry ciasta niewielką ilością cukru, następnie posmarować nim boki obracając w trakcie. Wierzch przybrać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Przepisy kulinarne - losowy

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.