Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Słownik pojęć
1 2 3 4 ...
Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa /marchew, cebula,...
Owoce drzewa Pimenta dioica czasem nazywane pieprzem wonnym. Drzewo to wywodzi...
Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów....
Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone...
Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śm...
Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na p...
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińs...
Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, ba...
Wanilia ma działanie podniecające, więc używać jej można tylko w niewielkich daw...
Jeśli chcesz aby sernik miał złocisty kolor - musisz dodać do masy serowej szczy...
Sekret doskonale wypieczonego mięsa na grillu to: przed rozpoczęciem grillowania...
Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego starteg...
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i ...
...
Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mi...
Tradycyjna włoska potrawa; są to pierożki z mięsnym nadzieniem, podawane z sosem...
Przygotowywany z soi produkt spożywczy przypominający biały ser. Popularny w kuc...
Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionko...
KRUCHE - ok. 180- 200 st. PÓŁKRUCHE - 180- 220 st. PIASKOWE 160- 200 st. FRAN...
Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na ma...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Świąteczna szynka w glazurze


1 szynka wieprzowa
1 pomarańcza
1 szkl. nektaru pomarańczowego
2 łyżki miodu
4 łyżki Sosu Czosnek z Miodem
1 Łyżka Sosu Sojowego Jasnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki likieru Grand Marnier
wi?nie kandyzowane do przybrania

Pomarańczę obrać ze skórki. Skórkę pokroić w paseczki, wrzucić na
gotując? wodę, gotować 3 minuty, wyjąć i osuszyć. Poł?czyć nektar
pomarańczowy, miód, sos czosnek z miodem, sos sojowy, skórkę pomarańczową
i całość delikatnie podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać likier, ostudzić.
Obrać szynkę ze skóry i ponacinać delikatnie nożem w kratkę. Przełożyć
szynkę do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia. Polać ją
dokładnie połową wcześniej przygotowanego sosu. Piec w temperaturze ok.
175 stopni C przez 20 minut na każde 500 g szynki. W celu uzyskania
lepszego efektu należy w czasie pieczenia polewać szynkę reszt? sosu.
Szynkę podajemy przybraną połówkami wi?ni.


Przepisy kulinarne - losowy