Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 ...
Składniki: 1. 6 jajek 2. 15 dag majonezu 3. cebula 4. 8 dag zielonego gros...
Składniki: - 1/4 opakowania mrożonego ciasta francuskiego - 50 g marchwi - 1/...
SKŁADNIKI: * 20 dag świeżych brokułów * 20 dag marchewki * pęczek rzo...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - bakłażan - cukinia - 2 ziemniaki ...
SKŁADNIKI: ser biały (twaróg) - 30 dag świeży ogórek - 1 szt. rzodkiewki -...
SKŁADNIKI: - 2 duże bakłażany - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka octu - sok z 1/2...
SKŁADNIKI: - 2 pory - 3 czerwone papryki - 8- 10 dag czarnych oliwek - 2...
SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 woreczek ugotowanego ryżu ...
Składniki • 0,5 kg truskawek • główka sałaty • 150 g wed...
SKŁADNIKI: - 3 ugotowane marchewki - 2 ugotowane pietruszki - 1 mały ugotow...
Składniki: CIASTO: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany (a...
Składniki • 25 dag kaszy Kuskus • 2 cytryny • 8 łyżek oliwy ...
SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki ...
Składniki •  5 parówek    •  3 gotowe sosy np ...
Składniki •  1 opakowanie krakersów okrągłych    •&...
selerjabłkomajonezsok z cytrynysól Seler obrać, zetrzeć, skropić sokiem z cytry...
1 główka sałaty1 ogórek1 pomidorłyżka posiekanego kopru2 łyżki majonezu1 łyżka ś...
1 niedojrzały owoc papai (ok. 1kg)4 pomidory1 szkl. prażonych orzeszków ziemnych...
Produkty: 1 pęczek (ok 15 dkg) zielonej cebuli albo kilka pęczków szczypiorku, ...
pęczek włoszczyzny1/4 główki kapustyfiliżanka orzechów włoskich1/2 filiżanki maj...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tempura


Składniki Ciasto: • 1/2 szklanki maki ryżowej (albo kartoflanej) • 1/2 szklanki maki zwykłej • 1 białko • woda Sos: • 1/2 szklanki wrzątku • 1/4 szklanki sosu sojowego • 2 łyżki octu ryżowego, albo winnego • 1 łyżka cukru • Wkład - warzywa: • kalarepa, szparagi, zielony groszek w strąkach, cukinia, brokuły, kabaczki • pieczarki   Etapy przygotowania 1. W średniej misce roztrzepać białko z 3/4 szklanki wody, dodać mąkę, roztrzepać. Ciasto powinno być trochę grudkowate, nie całkiem gładkie. Dodać tyle wody, żeby ciasto było takiej konsystencji, jak na cienkie naleśniki. 2. Warzywa pokroić na plastry o tej samej grubości, ok. 1 cm. Jeżeli mokre, osuszyć ściereczką. Małe pieczarki, zielony groszek w strąkach i szparagi używać w całości. Przygotować naczynie z olejem, najlepiej wok albo dużą patelnie, oleju powinno być tyle, jak na pączki. Najlepszy jest olej z ziemnych orzeszków, bo się nie pali. Aby ustalić, czy olej jest odpowiedniej temperatury, należy wrzucić jedno z warzyw Jeżeli bąbelki zaczną się unosić naokoło niego, olej jest gotowy do smażenia. Umaczać warzywa natychmiast cieście i natychmiast zanurzać w oleju. Smażyć 2 minuty albo mniej na każdej stronie. Ciasto powinno pozostać jasne. Wyjmować, odsączyć na papierowych ręcznikach, trzymać w ciepłym piekarniku do podania. Podawać jak najszybciej po usmażeniu. Podawać z sosem i białym ryżem. 3. Cukier dodać do gorącej wody, mieszać aż się rozpuści. Dodać pozostałe składniki. Ostudzić. Podawać w osobnej, malej miseczce lub spodeczku, dla każdej osoby. Sos podaje się w malutkich spodeczkach, dla każdej osoby osobno. 4. Tempurę je się pałeczkami, łapiąc kawałek warzywa, zanurzając jej brzeg w sosie, odgryzając porcje, znów zanurzając w sosie itd. Dlatego sos jest podawany dla każdego osobno, żeby móc umaczać jedzenie, które się już miało w ustach.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik z mango i kiwi


Produkty 3 jajka
15 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 dag mąki
2,5 dag mąki ziemniaczanej
2,5 dag zmielonych laskowych orzechów
24 g żelatyny
50 dag chudego twarogu
25 dag serka homogenizowanego
1 jogurt naturalny
4 lyz. ajerkoniaku
1 cytryna
1 duże mango
4 kiwi
400 ml śmietany kremówki
2łyżki likieru migdałowego
1 łyżka margaryny
   Etapy przygotowania 1.  Bialka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,żółtka utrzeć z 5 dag cukru i cukrem waniliowym.Połączyć z mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zmielonymi orzechami oraz z pianą z białek.Tak przygotowany biszkopt wyłożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 28 cm. i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    
2.  Żelatynę namoczyć.Osączony twaróg utrzeć z serkiem homogenizowanym,resztą cukru,jogurtem i ajerkoniakiem.Następnie dodać startą z cytryny skórkę.Sok z cytryny wycisnąć,podgrzać z 2 łyżkami wody i rozpuścić w nim żelatynę.Śmietanę ubić na sztywno(trochę odłożyć do dekoracji)Masę serową połączyć powoli z rozpuszczoną żelatyną i śmietaną,po czym wstawić do lodówki ba 1 godzinę
    
3.  Biszkopt nasączyć likierem i ponownie włożyć do tortownicy.Boki tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym.Mango obrać i pokroić w cząstki.Kiwi obrać przekroić wzdłuż.Siedem połówek kiwi i siedem cząstek mango ułożyć na przemian na biszkopcie,przykryć masą serową i wstawić do lodówki na 3 godziny.Przed podaniem sernik ozdobić rozetkami śmietany,plasterkami kiwi oraz mango.