Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 ...
Składniki: 1. 6 jajek 2. 15 dag majonezu 3. cebula 4. 8 dag zielonego gros...
Składniki: - 1/4 opakowania mrożonego ciasta francuskiego - 50 g marchwi - 1/...
SKŁADNIKI: * 20 dag świeżych brokułów * 20 dag marchewki * pęczek rzo...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - bakłażan - cukinia - 2 ziemniaki ...
SKŁADNIKI: ser biały (twaróg) - 30 dag świeży ogórek - 1 szt. rzodkiewki -...
SKŁADNIKI: - 2 duże bakłażany - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka octu - sok z 1/2...
SKŁADNIKI: - 2 pory - 3 czerwone papryki - 8- 10 dag czarnych oliwek - 2...
SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 woreczek ugotowanego ryżu ...
Składniki • 0,5 kg truskawek • główka sałaty • 150 g wed...
SKŁADNIKI: - 3 ugotowane marchewki - 2 ugotowane pietruszki - 1 mały ugotow...
Składniki: CIASTO: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany (a...
Składniki • 25 dag kaszy Kuskus • 2 cytryny • 8 łyżek oliwy ...
SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki ...
Składniki •  5 parówek    •  3 gotowe sosy np ...
Składniki •  1 opakowanie krakersów okrągłych    •&...
selerjabłkomajonezsok z cytrynysól Seler obrać, zetrzeć, skropić sokiem z cytry...
1 główka sałaty1 ogórek1 pomidorłyżka posiekanego kopru2 łyżki majonezu1 łyżka ś...
1 niedojrzały owoc papai (ok. 1kg)4 pomidory1 szkl. prażonych orzeszków ziemnych...
Produkty: 1 pęczek (ok 15 dkg) zielonej cebuli albo kilka pęczków szczypiorku, ...
pęczek włoszczyzny1/4 główki kapustyfiliżanka orzechów włoskich1/2 filiżanki maj...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z makiem na słodko


Produkty: Farsz:
20 dag maku
1/2 litra mleka
5 dag masła
1 łyżka miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynek
garść orzechów
1 żółtko Ciasto:
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- gorąca woda
- 1 łyżka masła Wykonanie: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem. Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem możesz włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Ravioli rosa


Składniki: -  500 g ravioli -  4 łyżki oliwy -  kilka listków bazylii -  1 kartonik przecieru pomidorowego albo 1 puszka posiekanych pomidorów -  sól i pieprz -  szczyptę cukru -  1/3 szklanki gęstej śmietany Sposób przyrządzania: Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy bazylię, pomidory, sól, pieprz, cukier, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dusimy przez co najmniej 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy śmietanę i wylewamy sos na ugotowane i odcedzone ravioli.