Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 ...
Składniki: 1. 6 jajek 2. 15 dag majonezu 3. cebula 4. 8 dag zielonego gros...
Składniki: - 1/4 opakowania mrożonego ciasta francuskiego - 50 g marchwi - 1/...
SKŁADNIKI: * 20 dag świeżych brokułów * 20 dag marchewki * pęczek rzo...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - bakłażan - cukinia - 2 ziemniaki ...
SKŁADNIKI: ser biały (twaróg) - 30 dag świeży ogórek - 1 szt. rzodkiewki -...
SKŁADNIKI: - 2 duże bakłażany - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka octu - sok z 1/2...
SKŁADNIKI: - 2 pory - 3 czerwone papryki - 8- 10 dag czarnych oliwek - 2...
SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 woreczek ugotowanego ryżu ...
Składniki • 0,5 kg truskawek • główka sałaty • 150 g wed...
SKŁADNIKI: - 3 ugotowane marchewki - 2 ugotowane pietruszki - 1 mały ugotow...
Składniki: CIASTO: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany (a...
Składniki • 25 dag kaszy Kuskus • 2 cytryny • 8 łyżek oliwy ...
SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki ...
Składniki •  5 parówek    •  3 gotowe sosy np ...
Składniki •  1 opakowanie krakersów okrągłych    •&...
selerjabłkomajonezsok z cytrynysól Seler obrać, zetrzeć, skropić sokiem z cytry...
1 główka sałaty1 ogórek1 pomidorłyżka posiekanego kopru2 łyżki majonezu1 łyżka ś...
1 niedojrzały owoc papai (ok. 1kg)4 pomidory1 szkl. prażonych orzeszków ziemnych...
Produkty: 1 pęczek (ok 15 dkg) zielonej cebuli albo kilka pęczków szczypiorku, ...
pęczek włoszczyzny1/4 główki kapustyfiliżanka orzechów włoskich1/2 filiżanki maj...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wielkanocne jajo w cieście francuskim


SKŁADNIKI: - 20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego - 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 dag) - 2 szklanki mleka - 2 kromki razowego chleba - 1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej - 1 łyżka masła - po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grochówka na wędzonce


Składniki:25 dkg łuskanego grochu,
30 dkg żeberek wędzonych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
0.25 selera (ok. 5 dkg),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw (np. jarzynka lub vegeta),
1 liść laurowy,
1 łyżka majeranku,
sól,
kilka ziaren pieprzu.

 
Sposób przyrządzenia:        Groch wypłukać, zalać 2 l wody i wymoczyć 2 h, a następnie zagotować w tej samej wodzie. Żeberka umyć, włożyć do garnka z grochem, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować ok. 1 h. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, drobno pokroić, cebulę obrać, poprzekrawać na pół i razem z pokrojonymi warzywami włożyć do wywaru. Dodać przyprawę z suszonych warzyw i gotować jeszcze 40 min., aż groch i mięso na żeberkach będą miękkie. Wyjąć żeberka, cebulę i liść laurowy. Z żeberek obrać mięso, pokroić je w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy (zupę można przedtem zmiksować, ale niekoniecznie). Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do zupy. Przyprawić majerankiem i jeszcze chwilę gotować. Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.