Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 6 ...
2 marchewki pietruszkaselerporkawałek kapusty2 jabłkacebulaogórek kiszonycukiers...
25 dag selera naciowegokiszony ogórekpomidorpapryka czerwonasok z cytrynyłyżeczk...
3 łodygi selera naciowego2 jajka ugotowane na twardopół pęczka koperkupół pęczka...
15 dag selera25 dag jabłek5 dag orzechów włoskichsok z cytryny1/2 małego słoika ...
SKŁADNIKI: 215 kcal * 1 mały seler korzeniowy, * sok z cytryny,...
sałata - 3 główki olej - 3-4 łyżki sól, cukier, ocet lub cytryna Przygotowanie:...
rzodkiewka - 3-4 pęczki śmietana – 1/2 szklanki posiekany koperek - 1 łyżk...
czarna rzepajabłkomarchewselercebula4 łyżki śmietanynać pietruszkiszczypiorcukie...
5 dag porow10 dag majonezu1 puszka ananasowsol, cukier, cytryna   Jasne c...
60 dag porów (białe części) 2 jajka ugotowane na twardo 200 ml gęstej kwaśnej śm...
4 str?ki marynowanej papryki2 duże pory3 łyżki majonezułyżeczka musztardyzielona...
400 g porów150 g daktyli1 łyżka kaparówzielona pietruszka1 łyżka oliwy2 łyżki ke...
4 pory 1 puszka kukurydzy 25 dag żółtego sera majonez 1 łyżka śmietany ...
2 pory2 jabłka10 truskawekłyżka posiekanych orzechów2 łyżki miodupojemnik jogurt...
Składniki •  1 pompela tzw. pomarańcza olbrzymia lub 2 zwykłe pomara...
5 pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkuocet winny - 1 łyżka4 łyzki olejupapryka ...
3-4 dojrzałe pomidory1 mangokawałek imbiru1 szalotka ze szczypiorkiemsól, pieprz...
pomidory cebula ?mietana ogórek Pomidora cebulę i ogórka pokroić w kostkę...
pieczarki - 30 dag orzechy włoskie - 5 dag czosnek - 1 ząbek olej - 1 łyżka sok ...
4 str?ki czerwonej lub zielonej papryki3 pory1/2 szkl. majonezu1 łyżka musztardy...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grillowana ryba masłowa z glazurą ze słodkiego chilli


Składniki:
- 6 dużych filetów z ryby masłowej
Na glazurę:
- 1 łyżka płatków z suszonych papryczek chilli
- 110 g cukru trzcinowego (w miarę jasnego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- woda

Wykonanie:
Przygotowanie glazury: wszystkie składniki wraz z niewielką (tak, aby cukier zdołał się rozpu?cić) ilości? wody umieść w małym rondelku, gotuj do momentu, kiedy sos zacznie gęstnieć wtedy zdejmij z ognia.
Umieść filety na posmarowanej olejem płaskiej brytfance umieść w bardzo nagrzanym piekarniku a najlepiej pod grillem w piekarniku, jeśli taki jest. Piec przez około 5 minut (pod grillem 2 minuty). Delikatnie obróć rybę i piec przez następne kilka minut.
Posmaruj rybę przygotowana glazur? i piec dalej aż glazura zacznie karmelizować.
Ryba powinna pozostawać soczysta w środku.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka daktylowo-pomarańczowe


Składniki: 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 175 g margaryny słonecznikowej drobno utarta skórka 1 pomarańczy 1 średnie jajko 1 szklanka mąki razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych daktyli
 
Sposób przygotowania: 1. Nagrzać wstępnie piekarnik. Wyłożyć 2 duże blachy nieprzywierającym papierem do pieczenia. Włożyć do miski cały cukier i margarynę słonecznikową, utrzeć do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę pomarańczową. Mieszając, dodać stopniowo jajko. 2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane, potem daktyle. Dobrze wymieszać. 3. Nakładać czubate łyżeczki ciasta na blachę, zostawiając odpowiednie odstępy na wyrośnięcie ciastek podczas pieczenia. Piec w piekarniku 15 minut albo do zrumienienia. 4. Przestudzić na blasze, przenieść na druciany stojak do całkowitego wystudzenia.