Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 6 ...
2 marchewki pietruszkaselerporkawałek kapusty2 jabłkacebulaogórek kiszonycukiers...
25 dag selera naciowegokiszony ogórekpomidorpapryka czerwonasok z cytrynyłyżeczk...
3 łodygi selera naciowego2 jajka ugotowane na twardopół pęczka koperkupół pęczka...
15 dag selera25 dag jabłek5 dag orzechów włoskichsok z cytryny1/2 małego słoika ...
SKŁADNIKI: 215 kcal * 1 mały seler korzeniowy, * sok z cytryny,...
sałata - 3 główki olej - 3-4 łyżki sól, cukier, ocet lub cytryna Przygotowanie:...
rzodkiewka - 3-4 pęczki śmietana – 1/2 szklanki posiekany koperek - 1 łyżk...
czarna rzepajabłkomarchewselercebula4 łyżki śmietanynać pietruszkiszczypiorcukie...
5 dag porow10 dag majonezu1 puszka ananasowsol, cukier, cytryna   Jasne c...
60 dag porów (białe części) 2 jajka ugotowane na twardo 200 ml gęstej kwaśnej śm...
4 str?ki marynowanej papryki2 duże pory3 łyżki majonezułyżeczka musztardyzielona...
400 g porów150 g daktyli1 łyżka kaparówzielona pietruszka1 łyżka oliwy2 łyżki ke...
4 pory 1 puszka kukurydzy 25 dag żółtego sera majonez 1 łyżka śmietany ...
2 pory2 jabłka10 truskawekłyżka posiekanych orzechów2 łyżki miodupojemnik jogurt...
Składniki •  1 pompela tzw. pomarańcza olbrzymia lub 2 zwykłe pomara...
5 pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkuocet winny - 1 łyżka4 łyzki olejupapryka ...
3-4 dojrzałe pomidory1 mangokawałek imbiru1 szalotka ze szczypiorkiemsól, pieprz...
pomidory cebula ?mietana ogórek Pomidora cebulę i ogórka pokroić w kostkę...
pieczarki - 30 dag orzechy włoskie - 5 dag czosnek - 1 ząbek olej - 1 łyżka sok ...
4 str?ki czerwonej lub zielonej papryki3 pory1/2 szkl. majonezu1 łyżka musztardy...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Przygotowanie: 1 godzina

Oczekiwanie: 2 x 30 minut

Pieczenie: 1 godzina

Trudność: łatwy


Składniki na 12 porcji

• Ciasto: 50 g świeżych drożdży • 1 szklanka mleka • 2 łyżki oleju • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 szklanki mąki pszennej • 2 żółtka • 1/2 łyżeczki soli   • 2 krótkie łodygi rabarbaru lub 1 długa   • Kruszonka: 125 g masła • 125 g mąki • 175 g cukru • 60 g mielonych migdałów
Etapy przygotowania

1. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę. 2. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. 3. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia. 4. Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając 5. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut. 6. Porcja na blachę 23x23 cm.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron pikantny


Składniki: Proporcje podane dla 4 osób
400 gr.  makaronu (typu rurerczki) 1- 2 żółte papryki 100 gr.  zielonych oliwek 300 gr.  przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku nać zielonej pietruszki olej masło sól i pieprz tarty ser pikantny
 Wykonanie: 1. Opiec całą paprykę w piekarniku lub nad płomieniem, ściągnąć skórkę, otworzyć i usunąć pestki a następnie pokroić w podłużne paseczki. 2. Przyrumienić czosnek na oleju oraz maśle a następnie połączyć z przecierem pomidorowym oraz papryką. 3. Przyprawić wg. smaku solą oraz pieprzem, gotować przez następne 30 minut. 4. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić drobno posiekaną nać zielonej pietruszki oraz pokrojone w drobne kawałki oliwki. 5. Makakaron ugotować "al dente" odcedzić i połączyć z sosem, dodać tarty ser pikantny i dokładnie wymieszać.