Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 6 ...
2 marchewki pietruszkaselerporkawałek kapusty2 jabłkacebulaogórek kiszonycukiers...
25 dag selera naciowegokiszony ogórekpomidorpapryka czerwonasok z cytrynyłyżeczk...
3 łodygi selera naciowego2 jajka ugotowane na twardopół pęczka koperkupół pęczka...
15 dag selera25 dag jabłek5 dag orzechów włoskichsok z cytryny1/2 małego słoika ...
SKŁADNIKI: 215 kcal * 1 mały seler korzeniowy, * sok z cytryny,...
sałata - 3 główki olej - 3-4 łyżki sól, cukier, ocet lub cytryna Przygotowanie:...
rzodkiewka - 3-4 pęczki śmietana – 1/2 szklanki posiekany koperek - 1 łyżk...
czarna rzepajabłkomarchewselercebula4 łyżki śmietanynać pietruszkiszczypiorcukie...
5 dag porow10 dag majonezu1 puszka ananasowsol, cukier, cytryna   Jasne c...
60 dag porów (białe części) 2 jajka ugotowane na twardo 200 ml gęstej kwaśnej śm...
4 str?ki marynowanej papryki2 duże pory3 łyżki majonezułyżeczka musztardyzielona...
400 g porów150 g daktyli1 łyżka kaparówzielona pietruszka1 łyżka oliwy2 łyżki ke...
4 pory 1 puszka kukurydzy 25 dag żółtego sera majonez 1 łyżka śmietany ...
2 pory2 jabłka10 truskawekłyżka posiekanych orzechów2 łyżki miodupojemnik jogurt...
Składniki •  1 pompela tzw. pomarańcza olbrzymia lub 2 zwykłe pomara...
5 pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkuocet winny - 1 łyżka4 łyzki olejupapryka ...
3-4 dojrzałe pomidory1 mangokawałek imbiru1 szalotka ze szczypiorkiemsól, pieprz...
pomidory cebula ?mietana ogórek Pomidora cebulę i ogórka pokroić w kostkę...
pieczarki - 30 dag orzechy włoskie - 5 dag czosnek - 1 ząbek olej - 1 łyżka sok ...
4 str?ki czerwonej lub zielonej papryki3 pory1/2 szkl. majonezu1 łyżka musztardy...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szpinak po indyjsku


Składniki

• 100 g ciecierzycy • 3 kg pomidorów • 1 kg szpinaku • 1 kg bakłażanów • 6 łyżek masła ghee • 1 łyżka imbiru • 2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry • 1 łyżeczka chili • 2 łyżki śmietany 36%
Etapy przygotowania

1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka (po ok. 45 minutach), odsączyć wodę. Pomidory sparzyć, zahartować w wodzie z lodem, obrać, pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć, odciąć grube łodygi, listki posiekać. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, zostawić na sicie, aby puściły gorzki sok, opłukać, pokroić w drobną kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzać 4 łyżki masła, wsypać przyprawy, smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać bakłażany i mieszać, aż zmiękną i wchłoną prawie cały tłuszcz. Dorzucić concase pomidorowe i szpinak, wymieszać wszystko dokładnie, zalać ¼ szklanki wody, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Dorzucić ciecierzycę, pozostałe masło, śmietanę, posolić i gotować ok. 5 minut już bez pokrywki, mieszając co jakiś czas. Szpinak po indyjsku nie powinien być zbyt rzadki. Jeżeli trzeba, gotować go dłużej, aby odparować nadmiar płynu.

Tak przyrządzony szpinak nadaje się na wystawną kolację lub jako danie główne na obiad.

Przepisy kulinarne - losowy

ZAPIEKANKA Z KIEŁBASEK I ZIEMNIAKÓW Z ROZMARYNEM


Składniki ziemniaki miękkie włoskie kiełbaski czerstwa ciabatta świeży rozmaryn czosnek sproszkowana papryka sól morska czarny pieprz oliwa natka pietruszki Przygotowanie Pokroić w plastry umyte ziemniaki (nie obierać) i kiełbaski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pokruszoną ciabattą i rozmarynem, dodać kilka ząbków czosnku w łupinkach, doprawić papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać oliwą i wymieszać. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.