Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 5 6 7 ...
Składniki Przepis 3 czerwone papryki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka...
3-4 paprykicebula2 jabłka / kiszony ogórekłyżeczka musztardy3 łyżki olejuzielona...
4 ogórki kiszone5 łyżek majonezułyżka posiekanego kopru Ogórki obrać, pokroić w...
Produkty: 30 dkg świeżych ogórków, 20 dkg cebuli, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżk...
Produkty: 15 dag ogórków, pół pęczka rzodkiewek, 5 dag pomidorów, sól, cukier p...
Produkty: 35 dkg marchwi, 15 dkg rabarbaru, 10 dkg śmietany, 2 łyżki drobno pos...
Produkty: 40 dkg marchwi, 15 dkg porzeczek czerwonych lub żurawin, 1/2 szklanki...
Produkty: 60 dag marchwi,1 średnia cebula,1 kwaśne jabłko,1 łyżka posiekanego s...
marchew - 25 dag seler - 15 dag zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka olej l...
marchew - 25 dag pietruszka - 15 dag zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka śmie...
Produkty: 25 dkg marchwi, 25 dkg świeżych ogórków, 2 łyżki posiekanego koperku,...
3 marchewki, 3-4 kwaśne jabłka, sok z cytryny, sól, cukier Marchew wymyć dokła...
Produkty: 30 dkg marchwi, 20 dkg jabłek, 5 dkg chrzanu, 10 dkg śmietany, sól i ...
Produkty: 30 dkg marchwi, 20 dkg buraków, 5 dkg chrzanu, 10 dkg gęstej śmietany...
marchew – 2 duże jabłko – 1 szt. chrzan (utarty) – 1 łyżeczka ...
Składniki: 2 surowe marchewki1 kalarepa1 jabłko2-3 łyżki majonezusól, pieprz ...
marchewka - 2-3 szt. łuskane pestki dyni - 2 łyżki posiekana natka - 1 łyżka sok...
SKŁADNIKI: • owoc mango • świeży ogórek szklarniowy &...
po str?ku żółtej, czerwonej i zielonej papryki2 pomarańcze cytryna1 łyżeczka pły...
0,5 kg kapusty kiszonej 4 duże jabłka 2 marchewki sól pieprz cukier ...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rissotto z kurczakiem i żółtym serem


Składniki: 250 g ugotowanego ryżu szyjka, skrzydełka, korpus i kuper z kurczaka 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu instant 2 cebule  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, szczypta cząbru 4- 5 łyżek startego żółtego sera kilka gałązek natki  Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, obsmażyć na łyżce oleju, podlać bulionem, dusić 15 min. Mięso wyjąć, obrać z kości, włożyć do bulionu. Cebule obrać, pokroić w ósemki, zeszklić w łyżce oleju, dodać do mięsa, wymieszać. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami wody, zagęścić bulion, przyprawić. Natkę umyć, osuszyć. Żaroodporną formę natłuścić resztą oleju. Włożyć ryż, polać sosem mięsnym, wymieszać, posypać serem. Zapiekać 15 min w temp. 180° C. Ozdobić natką. 


Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina po burgundzku


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
1 kg rozbratla, karkowki lub rumsztyku,
1 cebula,
1 marchewka,
2 zabki czosnku,
2 lyzki maki,
250 ml wytrawnego, czerwonego wina,
250 ml bulionu,
50 ml koniaku,
sol, pieprz,
1/2 lyzeczki tymianku,
bouquet garni,
50 g przecieru pomidorowego,
2 lyzki masla do smazenia,
2 lyzki oleju do smazenia,
500 g malych kartofli,
250 g malych pieczarek,
20 malych cebulek,
1 lyzka masla,
250 g wedzonego boczku,
1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania.

1. Mieso umyc, usunac zylki i nadmiar tluszczu. Pokroic w kostke o boku 3 cm.
2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac.
3. W plaskim garnku mocno rozgrzac tluszcz (maslo i olej), wlozyc mieso, smazyc
5-6 min na duzym ogniu. Zrumienic ze wszystkich stron. Dodac marchewke i cebule. Oproszyc maka, smazyc jeszcze 3 min. Polac koniakiem, zapalic. Gdy koniak sie wypali, wymieszac. Wlac wino i bulion. Dodac przecier pomidorowy,
czosnek, bouquet garni i tymianek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem na malym ogniu 1,5 godz.
4. Kartofle obrac, oplukac, przekroic na pol, gotowac 15 min w osolonej wodzie.
Odcedzic, wymieszac z 1 lyzka masla, przelozyc do zaroodpornego naczynia i
wstawic do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.
5. Pieczarki i male cebulki obrac, oplukac i osaczyc z wody. Boczek pokroic na
slupki i smazyc na mocno rozgrzanej patelni 5 min. Wyjac z patelni, dodac do
miesa. Na pozostalym tluszczu usmazyc pieczarki i cebulki, dodac do miesa i
wszystko dusic razem jeszcze 30 min.
6. Przed podaniem dodac do wolowiny pieczone kartofle i posypac zielona pietruszka. Wolowine po burgundzku mozna przygotowac dzien wczesniej. Bedzie
smaczniejsza.