Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
30 dag białej kapusty15 dag mrożonych śliwek lub 6-10 sztuk suszonych10 dag jabł...
Produkty: 1/2 kg kapusty, 5 dkg żurawin, 10 dkg jabłek, 1/2 szklanki śmietany, ...
Produkty: 30 dag kapusty kwaszonej, 9 dag buraków czerwonych, 4 g cukru, 3 dag ...
Produkty: 1/2 kapusty (mała główka), 2 łyżki pasty pomidorowej, 2 łyżki posieka...
1/2 główki kapusty pekińskiej 2-3 ogórki kiszone 1/2 puszki groszku konserwowego...
Produkty - pół niedużej główki kapusty pekińskiej - marchewka - 3 łyżki oleju s...
Produkty: 1/2 kapustki pekińskiej2 ogórki kiszone 10 cm kawałek porapół puszki ...
Produkty: mała kapusta pekińskapół papryki żółtej lub czerwonejmarchewkapół mał...
kapusta - 20 dag marchewka - 1 średnia jabłko - 1 szt. cebula – 1 mała ole...
30 dag kapusty kiszonej2 marchewkimały por / cebulazielona pietruszka2-3 łyżki o...
kapusta kiszona - 20 dag dynia - 20 dag olej - 3-4 łyżki cukier, sól Dynię zetr...
1/2 małej główki kapusty włoskiej1/2 małej główki kapusty czerwonej100 g łuskany...
150 g czerwonej kapusty125 g marchwi25 g kiełków lucerny (lub innych)2 łyżki ole...
pół główki kapusty czerwonej,2 jabłka,3 łyżki oleju,2 łyżki soku z cytrynki,łyżk...
kapusta cukrowa - 40 dag sok z ogórków ogórki kiszone - 10 dag oliwa - 2-3 łyżki...
Produkty: 20 dkg cukrowej kapusty, 10 dkg marchwi, 10 dkg ogórków świeżych lub ...
kapusta świeża - 25 dag marchew - 25 dag majonez - 1/4 szklanki sól, cukier Kap...
Produkty: 1/2 kg kapusty, 15 dkg kwaśnych jabłek, 30 dkg buraków, sok z porzecz...
2 kg kapusty 3 łyżki soli 2 duże cebule str?k ostrej papryki 2 pory 4 ogórki 2 ł...
Produkty: 25 dkg młodej kalarepy, 25 dkg ogórków, 2 łyżki drobno posiekanego ko...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

TORT MAKOWY "CZARNA RÓŻA"


Składniki •  ½ KG NIEBIESKIEGO MAKU •  6 JAJEK •  6 ŁYŻEK BUŁKI TARTEJ •  2 SZKLANKI CUKRU •  OKOŁO ½ KG BAKALI (MIGDAŁY, RODZYNKI, SUSZONE MORELE, FIGI, ORZECHY) •  POLEWA DO CIASTA (CZEKOLADOWA LUB RUMOWA) •  ¼ KOSTKI MASŁA •  BUŁKA TARTA DO TORTOWNICY Etapy przygotowania 1. MAK ZALAĆ WRZĄTKIEM I ZOSTAWIĆ NA 24 GODZINY. 2. BAKALIE NAMOCZYĆ W CIEPŁEJ WODZIE. 3. MAK ZMIELIĆ DWUKROTNIE (DRUGI RAZ Z CUKREM). 4. DO MAKU DODAĆ NAMOCZONE BAKALIE, BUŁKĘ TARTĄ ORAZ WSZYSTKIE ŻÓŁTKA. 5. Z BIAŁEK UBIĆ NA SZTYWNO PIANĘ (BEZ ŻADNYCH DODATKÓW). 6. PIANĘ DODAĆ DO POŁĄCZONYCH POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW. 7. DELIKATNIE I LEKKO WYMIESZAĆ. 8. TORTOWNICĘ DOKŁADNIE WYSMAROWAĆ MASŁEM I POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ. 9. PRZEŁOŻYĆ MASĘ DO TORTOWNICY. 10. PIEC W TEMPERATURZE OKOŁO 220 C PRZEZ OKOŁO 1 GODZINĘ (CO JAKIŚ CZAS SPRAWDZAĆ CZY TORT JEST JUŻ GOTOWY POPRZEZ NAKUCIE TORTU PATYCZKIEM. GDY PATYCZEK BĘDZIE SUCHY OZNACZA TO, ŻE TORT JEST JUŻ UPIECZONY). 11. PO OSTYGNIĘCIU TORTU POLAĆ GO GOTOWĄ POLEWĄ. 12. DOKŁADNIE ROZPROWADZIĆ POLEWĘ PO CAŁYM TORCIE (ŁĄCZNIE Z BOKAMI). 13. NA SAM KONIEC UDEKOROWAĆ GOTOWYMI (WYKONANYMI Z OPŁATKA) RÓŻAMI LUB INNYMI OZDOBAMI.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 2


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
2-3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka octu,
sól

nadzienie:
20 dag marmolady,
cukier waniliowy,
1 łyżka utartego przesianego biszkoptu,
1 jajo do smarowania ciasta,
orzechy,
cukier kryształ i cukier waniliowy do posypania

Margarynę posiekać z m?ką, dodać pozostałe składniki, poł?czyć i szybko zarobić ciasto. Umieścić je w lodówce i przygotować nadzienie. Marmoladę utrzeć, dodać cukier waniliowy i biszkopt, dokładnie wymieszać. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i okr?gł? foremką lub szklanką wykroić ciastka. Na każdym ciastku umieścić szpryc? lub łyżeczką porcję nadzienia. Ciastka złożyć na pół, lekko d Cisnąć, posmarować roztrzepanym jajem i posypać posiekanymi orzechami zmieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Piec w bardzo gor?cym piekarniku około 20 min.