Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 ...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
buraczek - 1 sztkaszka kukurydziana - 1 do smakumarchew - 2 sztoliwa z oliwek - ...
Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki: pęczek bazylii, 1,5 kg d...
Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie...
Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi ̶...
SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki ...
Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  du...
1 awokado2 jabłkasok z cytrynymała cebulka1 li?ć białej kapusty3 orzechy włoskie...
Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z c...
35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny8 pomidorów1 fenkuł ew. cykoria5 dag ...
SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 s...
SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu natur...
SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag...
SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodki...
Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone...
1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty 1 cebula 2 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cy...
Składniki sałatka kapusta pekińska marchewka mięta wietnamska lub zwykła az...
Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie 1 puszka ananasa w...
Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * ki...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczarki w śmietanie słonecznikowej


Składniki: 0.5 kg pieczarek,
oliwa/olej,
sól,
3 - 4 łyżki zmielonych ziaren słonecznika,
rozpuszczonych w szkl. wody,
2 łyżki mąki pszennej,
razowej lub 1 łyżka białej. Sposób przyrządzenia:
       
Pieczarki pokroić w plastry. Posolić, wrzucić na rozgrzany olej i dusić bez przykrycia w garnku. Po 10 - 15 min. pieczarki zmiękną, wydadzą piękny aromat. Wtedy należy zabielić je słonecznikiem i mąką również rozprowadzoną w wodzie, doprowadzić do wrzenia. Można dodać też do sosu pół pęczka natki pietruszki. Powinno wyjść gęste. Nie polecam przyprawiania np. ziołami, bo skutecznie zabiją smak grzybów.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzyby z ziołami


Produkty: ok. 1 kg różnych świeżych grzybów
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
sól i pieprz (biały i czarny)
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
1/4 filiżanki posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
Wykonanie: Oczyścić grzyby. Oddzielić kapelusze od ogonków, zdjąć skórę i pociąć na spore kawałki. Do oliwy dodać czosnek, zioła i przyprawy. Włozyć grzyby do głębokiej miski, polać je oliwą z przyprawami i wymieszać dokładnie. Przełożyć do naczynia żroodpornego i włożyć do piekarnika. Piec około 30-40 minut. Gdy grzyby bedą miękkie, wyjąć z piekarnika i spryskać je octem balsamicznym.