Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 ...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
buraczek - 1 sztkaszka kukurydziana - 1 do smakumarchew - 2 sztoliwa z oliwek - ...
Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki: pęczek bazylii, 1,5 kg d...
Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie...
Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi ̶...
SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki ...
Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  du...
1 awokado2 jabłkasok z cytrynymała cebulka1 li?ć białej kapusty3 orzechy włoskie...
Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z c...
35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny8 pomidorów1 fenkuł ew. cykoria5 dag ...
SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 s...
SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu natur...
SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag...
SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodki...
Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone...
1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty 1 cebula 2 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cy...
Składniki sałatka kapusta pekińska marchewka mięta wietnamska lub zwykła az...
Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie 1 puszka ananasa w...
Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * ki...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rurki francuskie


Składniki: Ciasto maślane: 300 g masła lub margaryny, 250 g mąki. Ciasto podstawowe: 300 g mąki, 2 jajka, woda, 1.5 łyżki octu 6 %, 1 jajko do smarowania, cukier kryształ do posypania.
Sposób przyrządzenia:
       
Zrobione ciasto wynieść do chłodu. Każde ciasto (podstawowe i maślane) robimy oddzielnie. Bardzo ważną czynnością jest łączenie ciasta maślanego z podstawowym przez umiejętne ich wałkowanie. Po każdorazowym wałkowaniu złożone ciasto wynieść do chłodu na 10 - 20 min. Rozwałkowuje się 3 - 4 razy. Ciasto wałkuje się umiejętnie, zachowując jeden kierunek - od siebie na zewnątrz. Ciasto ciąć (na paski) długości 30 cm, szerokości 2 cm. Paskami owijać rurki tak, by paski zachodziły nieco jeden na drugi. Koniec mocno przylepić do foremki. Ułożyć na blasze, wynieść do chłodu. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem. Piec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor 20 min. Po upieczeniu rurki zdejmować, zimne napełniać kremem, lub śmietaną z obu stron.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierś indycza nadziewana morelami


600 g piersi z indyka 200 g suszonych moreli mały kieliszek whisky cynamon 3 łyżki oleju 1/2 szkl. bulionu drobiowego sól selerowa biały pieprz Pier? opłukać, lekko zbić z obu stron, formując z mięsa niezbyt gruby prostokąt. Oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię, wstawić na 30 min. do lodówki. Morele opłukać i zalać alkoholem, po 15 min. ods?czyć. Mięso wyjąć z folii, obłożyć morelami i lekko oprószyć cynamonem. Zwinąć i obwi?zać bawełnianą nici?. Roladę podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać bulionem i alkoholem, w którym moczyły się morele. Piec 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać pokrojone w grube plastry.