Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
1 2 3 4 ...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
buraczek - 1 sztkaszka kukurydziana - 1 do smakumarchew - 2 sztoliwa z oliwek - ...
Zupka pomidorowa z bazylią (od 10 miesiąca) Składniki: pęczek bazylii, 1,5 kg d...
Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie...
Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi ̶...
SKŁADNIKI: główka zielonej sałaty (średniej wielkości) 10 dag szynki ...
Składniki •  po jednej średniej marchwi na osobę •  du...
1 awokado2 jabłkasok z cytrynymała cebulka1 li?ć białej kapusty3 orzechy włoskie...
Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka 3 owoce awokado 1 łyżka soku z c...
35 dag gotowanego kurczaka/indyka/cielęciny8 pomidorów1 fenkuł ew. cykoria5 dag ...
SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 s...
SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej 1 puszka soczewicy 100 ml jogurtu natur...
SKŁADNIKI: - 8- 10 karczochów, - 2 pęczki zielonych szparagów, - 40 dag...
SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodki...
Składniki 1 puszka tuńczyka w oliwie 1 puszka kukurydzy Pudliszki 2 czerwone...
1 główka mocno zwartej czerwonej kapusty 1 cebula 2 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cy...
Składniki sałatka kapusta pekińska marchewka mięta wietnamska lub zwykła az...
Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie 1 puszka ananasa w...
Składniki : * 4 jaja ugotowane na twardo * 4 - 5 marchewek * ki...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka w paski


SKŁADNIKI: * po opakowaniu galaretki czerwonej i zielonej * łyżeczka słodkiej śmietanki SPOSÓB WYKONANIA: Galaretki sporządzić oddzielnie, rozpuszczając je w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Do miseczki lub pucharka wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (pod naczynie podłożyć jakiś przedmiot, żeby galaretka przybrała ciekawy kształt), schłodzić w lodówce. Śmietankę połączyć z łyżeczką pozostałej (zielonej) galaretki, wylać na galaretkę zieloną, zastudzić. Potem naczynie ustawić na równej powierzchni, zalać czerwoną tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki. Udekorować kandyzowaną wiśnią lub innym owocem.

Przepisy kulinarne - losowy

Piwo jasne lekkie staropolskie


SKŁADNIKI: * 0, 4 kg żyta, * 0, 4 kg jęczmienia, * 0, 8 kg mąki razowej, * 0, 25 kg mąki gryczanej, * ok. 12 l wody, * 60 g drożdży. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: W celu zesłodowania zboża namoczyć je na 24 h, potem przecedzić przez sito, włożyć do kuwety lub miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby zboże się nie zagrzało. Trzymać aż do wypuszczenia kiełków (2 - 3 mm). Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze w piekarniku na kolor złocisty, w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć w elektrycznym młynku do kawy. Słód z mąką razową zaparzyć w garnku lub misce gorącą wodą (1.25 l), razem wymieszać i trzymać w cieple 12 h. Następnie ciasto włożyć do 15- litrowego pojemnika, wymieszać z 10 l przegotowanej i ostudzonej wody i odstawić w spokoju na godzinę. Osobno mąkę gryczaną wraz z drożdżami zarobić z wodą na gęste ciasto i odstawić na 3 - 4 h, aby się podniosło. Roztwór słodowy przecedzić przez sito i połączyć je z ciastem gryczanym, w drugim podobnym, czystym pojemniku, dobrze wymieszać i uzupełnić wodą do pojemności 12 l, pozostawiając pojemnik w cieple (25- 30° C) pod lekkim przykryciem na 5 - 6 h. Po wymieszaniu piwo przecedzić przez płótno i wlać do czystych butelek do 0, 75 pojemności, szczelnie je zamknąć metalowymi nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Pić piwo o temp. 8 - 10° C.