Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
1 2 3 4 5 ...
Składniki • 300 g białej kiełbasy • 1 cebula • 2...
Stopić słoninę, kiełbasę pokrajać w cienkie plasterki, przysmażyć ze słoniną. W ...
SKŁADNIKI: czosnek - 2 ząbki marchew - 2 szt pietruszka - 1 szt por - 1 sz...
SKŁADNIKI: * 1,5 l wywaru lub wody * 250 ml śmietany 18 % ...
SKŁADNIKI: Biała kiełbasa - 800 gr Wędzony boczek - 300 gr Marchew - 100 ...
Składniki: Biała kiełbasa - 800 gr Wędzony boczek - 300 gr Marchew - 100 gr ...
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,1/2 l wody,czosnekM?kę zalać...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 11. miesiąca - pół szklanki brzoskwiń - pół s...
(dla dziecka od 6 . miesiąca) Składniki:konieczny jest słodki ziemniak (pomaran...
SKŁADNIKI: • 40 dag młodej posiekanej pokrzywy • 4 łyżki m...
Zupka winogronowa (od 10 miesiąca) Składniki: 300 g winogron,Syrop: 5 łyżek cuk...
(dla dziecka od 12 . miesiąca) Składniki:1 marchewka 1 pietruszka kawałek seler...
marchew - 1 sztmasło - 1 łyżeczkapietruszka - 1/3 sztryż - 1 łyżeczkaziemniak - ...
(dla dziecka od 5 . miesiąca) Składniki:* 1/2 marchewki * średni ziemniak * łyż...
kleik ryżowy - 2 łyżeczkimarchew - 1/2 sztoliwa z oliwek - 1 łyżeczkapietruszka ...
Zupka czereśniowa (Od 10 miesiąca) Składniki: 300 g czereśni, szklanka soku jab...
Składniki •  0,5 kg mięsa mielonego najlepiej z indyka •&nbs...
Składniki: - 10 dag wędzonego boczku- 50 g przesianej mąki- 500 i 125 ml mleka-...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 50 dag marchwi- 2-3 ziemniaki (lub pół szkla...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- puszka kukurydzy- 3 szklanki mleka (najlepie...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

surówka z czerwonej kapusty z majonezem


Produkty: Pół główki małej czerwonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 1 słoik malutki majonezu najlepiej z winiar sól, pieprz do smaku Przygotowanie:
Kapustę dobrze oczyścić, opłukać i bardzo drobno posiekac.Jabłka obrac i zetrzeć na grubej tarce.Cebulę obrać i drobno posiekaćDo kapusty dodać starte jabłka, cebulę posiekaną, majonez, doprawić solą i pieprzem

Przepisy kulinarne - losowy

Placek drożdżowy podstawowy


Składniki: 250 g cukru,
250 g masła,
5 jaj,
500 ml mleka,
1.2 kg mąki (ok. 7 szkl.),
100 g drożdży,
cukier waniliowy,
0.5 łyżeczki soli,
ew. skórka pomarańczowa i rodzynki.

Kruszonka:
100 g mąki,
50 g cukru,
50 g masła.

 
Sposób przyrządzenia:        Przygotować rozczyn z letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać i połowę przesypać do miski, w której będzie się wyrabiać ciasto, wlać do niej wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
        
        Przygotować blachę - wysmarować ją masłem, można jeszcze posypać ją mąką. Zrobić kruszonkę z rozgrzanego masła, mąki i cukru. Wypełnić blachę ciastem do połowy wysokości, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Przykryć czystą bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
        
        Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h i piec w temp. 180°C. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Gdy już się zarumieni przykryć je papierem, żeby nie spalić kruszonki. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone.