Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
1 2 3 4 5 6 ...
Składniki • 0,3 kg suszonych grzybów • 0,5 kg pieczarek • 2 ...
2 pęczki natki, 150g małych pomidorów, 300g jogurtu naturalnego, 1/2 litra mleka...
Składniki 1 ząbek czosnku, 40 g masła, 50 g mąki. 1 l bulionu warzywnego (z ...
Składniki: 1 opakowanie mrożonki Zupa jarzynowa zimowa Hortex 1 kostka rosołow...
Produkty: 50 dag cebuli10-15 dag chudego boczkułyżka margaryny lub łyżka oliwyd...
Składniki -  225 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę) -  30 g m...
Składniki: mięso z kością – 30 dag włoszczyzna – 1 pęczek ziem...
800 g ziemniaków, cebula, awokado, 3 łyżki oleju, 800 ml bulionu warzywnego 200-...
Składniki: 50 dkg mięsa z kością4 dkg mąki20 dkg warzyw mieszanychsól60 dkg zie...
Produkty: 50 dkg tłustego mięsa z kośćmi4 dkg mąki20 dkg warzyw mieszanych2 łyż...
Składniki: 20 dkg włoszczyzny (bez kapusty) (2 żółka) 30 dkg ziemniaków sól ...
SKŁADNIKI: - 50 dag ziemniaków - 1 pęczek włoszczyzny - 2 cebule - ...
Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę, gotować 15 minut w niewielkiej ilości wody z...
SKŁADNIKI: po 25 dkg mięsa wieprzowego i wołowego pół kg ziemniaków pę...
Składniki: 15 dag młodego schabu 3/4 litra bulionu drobiowego 50 g smalcu ...
Składniki:Porcja dla 4 osób:250 g cienkich plasterków ementalera,8 kromek chleba...
SKŁADNIKI: - 800 g żółtych pomidorów - włoszczyzna (2 marchewki, por, pietru...
Składniki - 2- 3 świeże ogórki - 20 dag cielęciny lub kury - 1,5 l wody - m...
SKŁADNIKI: • 500 g mrożonego zielonego groszku • 200 g obranyc...
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.500 g zeberek wieprzowych,2 zabki cz...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gniazdko wielkanocne


składniki na blachę o średnicy 30 cm
ok. 750 g ciasta drożdżowego
100 g kandyzowanych owoców
80 g rodzynek dekoracja:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki nasion sezamu
2 łyżki cukru
5 jaj na twardo pomalowanych Ciasto drożdżowe zostawić do wyrośnięcia. Owoce kandyzowane drobno pokroić, wraz z rodzynkami wymieszać dokładnie z ciastem. Blachę wyłożyć pergaminem. Z ciasta uformować 6 kulek równej wielkości, ułożyć na blasze. W 5 kulkach zrobić w środku wgłębienie, ułożyć uformowane z folii aluminiowej kulki. Ciasto włożyć na 20 min. do lodówki, potem piec ok. 40 min. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, ciasto polukrować. Kulki posypać sezamem. Usunąć aluminiowe jajka i zast?pić je pisankami. Ułożyć je w kręgu, w środku umieszczając 6 pełną kulkę.


Przepisy kulinarne - losowy

Bagna cauda


Składniki: - 5 łyżek masła - szklanka oliwy - 1/2 główki czosnku - słoiczek filetów anchois w oliwie (100 g) - ewentualnie śmietanka. Do maczania - pokrojone w słupki: seler naciowy - marchew - papryka - ogórki - rzodkiewki - ugotowane w mundurkach ziemniaki - różyczki brokułów lub kalafiorów - chleb. Sposób przyrządzania: Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła z czosnkiem, cały czas mieszać. Można dodać trochę śmietanki, masa łatwiej się wtedy połączy. Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić w podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem.