Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
1 2 3 4 5 6 7 ...
Składniki: - 1 litr rosołu drobiowego (może być z kostki lub koncentratu)- 20 d...
Składniki: - 4 duże- czerwone papryki- 1 długa- zielona papryczka chili- 1 łyżk...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.1 l bulionu,2 lyzki maki,25 g masla,25...
Skladniki: Zupa 1 łyżka oleju sezamowego 1-2 łyżeczki pasty chili 1 łyżka ...
Składniki:1/2 kostki wędzonego tofu (ok.150g) pociętego w 1cm kostkę20 kasztanów...
Ugotować suszone ¶liwki (można dodać inne suszone owoce - jabłka, gruszki, dosło...
Produkty: 100 g soi (moczonej przez noc)200 g kiszonej kapusty1 duża cebula2 ły...
Składniki: 25 dag czerwonej lub br±zowej soczewicy, 1 marchewka,  1 cze...
SKŁADNIKI: • 25 dag soczewicy • 1,5 l bulionu •...
25 dag ciemnej soczewicy1 sprawiony kurczak (ok. 1,25 kg)sól, pieprzpęczek włosz...
Składniki • czosnek • oliwa • szklanka soczewicy •...
Soczewice wczesnie wymoczona nalezy ugotowac w wodzie do miekkosci. Na 2 lyzkach...
SKŁADNIKI: 1 l serwatki ½ l wody lub wywaru z ko¶ci wieprz. 4 dkg m±ki...
Z masła i m±ki zrobić jasn± zasmażkę. W litrze wrz±tku rozpu¶cić 4 kostki rosoło...
Składniki: Proporcje podane dla 2 osób. 2 główki zielonej sałaty 1 litr war...
Składniki • 3-4 łyżki siekanej rzeżuchy • 2 cebule • 1 z±...
1,25 l rosołu 4 łyżki oleju 2 z±bki czosnku 2 pomidory łyżka sosu sojowego 250 g...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- pomidor- cebula- dwa z±bki czosnku- łyżka ma...
Składniki • 1 kg obsmażonego kurczaka • 8 szklanek wywaru z kurcz...
Pory oczy¶cić, umyć, cieniutko pokrajać i gotować w niewielkiej ilo¶ci wody z do...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z sosem jabłkowym


2 szkl. szpinaku pociętego na kawałki
4 szkl. porwanej sałaty
2 zielone jabłka pokrojone w kostkę
sok z cytryny
1 szkl. rodzynek sos:
2 zielone jabłka pokrojone w kostkę
sok z 1 limona
1 szkl. wody
2 łyżki cukru
1 puszka mleka skondensowanego
sól, pieprz
Wymieszać szpinak, sałatę, jabłka i rodzynki. Zrobić sos: zmiksować jabłka z sokiem z limona, cukrem i wod?. Wlać do rondla, gotować 10 min., ci?gle mieszaj±c. Ostudzić, do zimnego wlać mleko skondensowane, doprawić sol± i pieprzem. Dodać i do sałatki.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek drożdżowy podstawowy


Składniki: 250 g cukru,
250 g masła,
5 jaj,
500 ml mleka,
1.2 kg m±ki (ok. 7 szkl.),
100 g drożdży,
cukier waniliowy,
0.5 łyżeczki soli,
ew. skórka pomarańczowa i rodzynki.

Kruszonka:
100 g m±ki,
50 g cukru,
50 g masła.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Przygotować rozczyn z letniego mleka, pokruszonych drożdży i łyżeczki cukru. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu. M±kę przesiać i połowę przesypać do miski, w której będzie się wyrabiać ciasto, wlać do niej wyro¶nięty rozczyn i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyro¶nięcia.
        
        Przygotować blachę - wysmarować j± masłem, można jeszcze posypać j± m±k±. Zrobić kruszonkę z rozgrzanego masła, m±ki i cukru. Wypełnić blachę ciastem do połowy wysoko¶ci, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonk±. Przykryć czyst± bawełnian± ¶ciereczk± i zostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyro¶nięcia.
        
        Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h i piec w temp. 180°C. Nie otwierać piekarnika na pocz±tku pieczenia, żeby ciasto nie opadło. Gdy już się zarumieni przykryć je papierem, żeby nie spalić kruszonki. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone.