Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
1 2 3 4 5 6 7 ...
Składniki: - 1 litr rosołu drobiowego (może być z kostki lub koncentratu)- 20 d...
Składniki: - 4 duże- czerwone papryki- 1 długa- zielona papryczka chili- 1 łyżk...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.1 l bulionu,2 lyzki maki,25 g masla,25...
Skladniki: Zupa 1 łyżka oleju sezamowego 1-2 łyżeczki pasty chili 1 łyżka ...
Składniki:1/2 kostki wędzonego tofu (ok.150g) pociętego w 1cm kostkę20 kasztanów...
Ugotować suszone śliwki (można dodać inne suszone owoce - jabłka, gruszki, dosło...
Produkty: 100 g soi (moczonej przez noc)200 g kiszonej kapusty1 duża cebula2 ły...
Składniki: 25 dag czerwonej lub brązowej soczewicy, 1 marchewka,  1 cze...
SKŁADNIKI: • 25 dag soczewicy • 1,5 l bulionu •...
25 dag ciemnej soczewicy1 sprawiony kurczak (ok. 1,25 kg)sól, pieprzpęczek włosz...
Składniki • czosnek • oliwa • szklanka soczewicy •...
Soczewice wczesnie wymoczona nalezy ugotowac w wodzie do miekkosci. Na 2 lyzkach...
SKŁADNIKI: 1 l serwatki ½ l wody lub wywaru z kości wieprz. 4 dkg mąki...
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. W litrze wrzątku rozpuścić 4 kostki rosoło...
Składniki: Proporcje podane dla 2 osób. 2 główki zielonej sałaty 1 litr war...
Składniki • 3-4 łyżki siekanej rzeżuchy • 2 cebule • 1 zą...
1,25 l rosołu 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 pomidory łyżka sosu sojowego 250 g...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- pomidor- cebula- dwa ząbki czosnku- łyżka ma...
Składniki • 1 kg obsmażonego kurczaka • 8 szklanek wywaru z kurcz...
Pory oczyścić, umyć, cieniutko pokrajać i gotować w niewielkiej ilości wody z do...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bułeczki z utartych ziemniaków z serem


Składniki • 1/2 kg ziemniaków • 1/2 kg twarogu • 2 jaka, 2 łyżki śmietany, sól Etapy przygotowania 1. Utarte i odcedzone surowe ziemniaki mieszamy z twarogiem, jajkami i śmietną. Solimy do smaku i formujemy okrągłe, niewielkie bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w piekarniku około 30 min do zrumienienia. 2. Podajmy na gorąco, polane topionym masłem lub słoniną ze skwarkami.

Przepisy kulinarne - losowy

TORT TRZECH SMAKÓW


Składniki Biszkopt: 4 jajka • 1 szklanka cukru • 5 kopiatych łyżek mąki pszennej   Krem: 1 szklanka mleka • 2 łyzki cukru • 2 łyżeczki kopiate mąki ziemnieczanej • 2 żółtka • 1 kostka masła • 2 łyżeczki spirytusu   Poncz: 1/4 szklanki wrzącej wody • 2 łyżeczki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżeczka spirytusu   • 500 g truskawek (mogą być mrożone) • 2 galaretki Etapy przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywna pianę, dodać po łyżce cukier, ubijać razem. Dodać żółtka nadal ubijając, ale na niższych obrotach silnika (względnie trzepaczki). Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto wylać na tortownicę, jej dno uprzednio wyłożyć papierem (najlepiej takim do pieczenia, wtedy nie trzeba smarować tłuszczem). Wstawic do piekrnika nagrzanego do 180 stopni i pieć ok. 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy, że jest gotowe. 3. Przygotowac poncz: cukier rozmieszać w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Tuż przed ponczowaniem do zimnej wody z cukrem wcisnąc sok z cytryny i dolać spirytus. 4. Żółtka i mąkę rozmieszać z częścią mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchną masę. Na końcu dodać spirytus. 5. Biszkopt po ostygnięciu włożyć spowrotrem do tortownicy, naponczować, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac ją do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłynąć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała. 6. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimną galaretką zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin.