Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
(dla dziecka od 10 . miesi±ca) Składniki:- 4 duże pory, - 2 ¶rednie ziemniaki, ...
Produkty: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 1 cebula 3 pory 2 serki topio...
SKŁADNIKI: * 800 g bobu i zielonej fasolki * 100 g surowego boczku * ...
składniki na 12 porcji: 1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag) 3 puszki (po 850 m...
Składniki Na 4 osoby 2 torebki ryżu 250 g mielonego miesa wołowego 4 cebule ...
2 łyżki suszonej włoszczyzny,szklanka wody,2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,cebula...
SKŁADNIKI: PORCJA: 150 KCAL - 1 kg marchwi - łyżka masła - 1 l bulio...
Składniki: 100 g piersi kurczaka 100 makaronu sojowego 3 duże grzyby Mun ...
Składniki: - 10 dag makaronu ryżowego- 2 gał±zki kolendry (z korzeniem)- 5 li¶c...
Składniki: 120 g fileta z łososia bez skóry (pociętego w kostkę) 1 pęczek...
SKŁADNIKI: * 2 pęczki (li¶cie) rzodkiewki * 3 obrane i ugotow...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.1200 ml bulionu z kury,150 g gotowanyc...
Składniki 2 piersi z kurczaka gar¶ć pędów bambusa z puszki kilka grzybów poku...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.250 g piersi kurczaka,100 g makaronu s...
Składniki: - 1 pier¶ kurczaka (18- 20 dag) - 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawn...
Produkty: - 1 pier¶ kurczaka (18-20 dag)- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego ...
Składniki • 15 dag kurczaka • kostka bulionu z drobiu • ...
Składniki: 1/2 l wody 1 kostka rosołowa 2- 3 ziarna ziela angielskiego 2 li¶...
SKŁADNIKI 1 ¶redni karp 1/2 kg lina, okonia i płoci 2 łyżki smalcu 2 cebu...
 2 szalotki- 4 marchewki- 50 dag kapusty włoskiej- 40 dag marynowanej dyni ...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa gulaszowa


- 1 kg wołowiny (np. pręga)
- 2 papryki (mog? być marynowane)
- 1 bardzo ostra papryczka z gatunku chili
- 1 kg ziemniaków
- 1 puszka (200 g) koncentratu pomidorowego
- 2 z±bki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki oleju
- sól ew 1 łyżka zacierek lub drobniutkiego makaronu


W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy obrane i drobno pokrojone z±bki czosnku, umyt? i pokrojon± w kostkę paprykę oraz rozdrobnion± papryczkę chili. Mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wsypujemy majeranek, solimy, zalewamy jednym litrem gor?cej wody. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w paseczki. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy jeszcze 1 litr wody i wrzucamy ziemniaki. Zupa będzie gotowa, jak zaczn± się one rozpadać. Wówczas można dodać zacierki lub drobniutki makaron.

Przepisy kulinarne - losowy

Chutney pomidorowy


Składniki Przepis 80 dag dojrzałych pomidorów
3 str±ki czerwonej papryki
4 ¶rednie cebule
100 ml octu winnego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
30 dag cukru
1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki sproszkowanych goĽdzików Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Mi±ższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zalać winem i octem. Gotować w otwarym naczyniu przez ok. 1 godz. Dodać cukier i pozostałe przyprawy. Dusić dalej przez ok 30 min. Gotowym sosem napełnić wyparzone uprzednio słoiki. Zakręcić.