Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
(dla dziecka od 10 . miesiąca) Składniki:- 4 duże pory, - 2 średnie ziemniaki, ...
Produkty: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 1 cebula 3 pory 2 serki topio...
SKŁADNIKI: * 800 g bobu i zielonej fasolki * 100 g surowego boczku * ...
składniki na 12 porcji: 1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag) 3 puszki (po 850 m...
Składniki Na 4 osoby 2 torebki ryżu 250 g mielonego miesa wołowego 4 cebule ...
2 łyżki suszonej włoszczyzny,szklanka wody,2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,cebula...
SKŁADNIKI: PORCJA: 150 KCAL - 1 kg marchwi - łyżka masła - 1 l bulio...
Składniki: 100 g piersi kurczaka 100 makaronu sojowego 3 duże grzyby Mun ...
Składniki: - 10 dag makaronu ryżowego- 2 gałązki kolendry (z korzeniem)- 5 liśc...
Składniki: 120 g fileta z łososia bez skóry (pociętego w kostkę) 1 pęczek...
SKŁADNIKI: * 2 pęczki (liście) rzodkiewki * 3 obrane i ugotow...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.1200 ml bulionu z kury,150 g gotowanyc...
Składniki 2 piersi z kurczaka garść pędów bambusa z puszki kilka grzybów poku...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.250 g piersi kurczaka,100 g makaronu s...
Składniki: - 1 pierś kurczaka (18- 20 dag) - 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawn...
Produkty: - 1 pierś kurczaka (18-20 dag)- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego ...
Składniki • 15 dag kurczaka • kostka bulionu z drobiu • ...
Składniki: 1/2 l wody 1 kostka rosołowa 2- 3 ziarna ziela angielskiego 2 liś...
SKŁADNIKI 1 średni karp 1/2 kg lina, okonia i płoci 2 łyżki smalcu 2 cebu...
 2 szalotki- 4 marchewki- 50 dag kapusty włoskiej- 40 dag marynowanej dyni ...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cocido


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 40 min.
300 g ciecierzycy,
1 kg kapusty wloskiej,
4 marchewki,
2 srednie cebule,
6 srednich kartofli,
500 g miesa wolowego bez kosci,
200 g kosci ze szpikiem,
1 piers kurza,
150 g kielbasy z papryka,
100 g boczku,
300 g krwistej kiszki,
100 g makaronu (nitki),
3 l wody,
8 gozdzikow,
sos pomidorowy i winegretowy.

1. Ciecierzyce umyc i moczyc 12 godz w zimnej, przegotowanej wodzie. Mieso, boczek i kosci umyc.
2. Jarzyny umyc. Kapuste przekroic na 8 czesci. Cebule i marchewke obrac. Cebule przekroic na cwiartki a marchewke wzdluz na pol. Kartofle obrac, oplukac.
3. Do duzego garnka wlozyc kosci, mieso wolowe i boczek. Zalac zimna woda i zagotowac. Dodac osaczona z wody ciecierzyce i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 1 godz. Nastepnie dodac kurza piers i kielbase. Po 30
min dodac marchewke i cebule. Gotowac 30 min. Dodac cale kartofle i gotowac
jeszcze 30 min.
4. W oddzielnym garnku ugotowac w osolonej wodzie kapuste.
5. Jarzyny i mieso wyjac z wywaru i przelozyc na polmisek. W przecedzonym wywarze ugotowac makaron. Zupe podawac w wazie. Do miesa mozna podawc sosy: pomidorowy i winegretowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Steki wieprzowe z bananami


SKŁADNIKI: * 75 dag mięsa wieprzowego bez kości /schab, polędwiczki, od szynki/, * 4 łyżki oleju, * 1 łyżeczka miodu, * 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, * pieprz czarny mielony, * 1- 2 banany, * 1 łyżka soku z cytryny, * 3 dag masła, * 10 dag sera rokpol lub innego pleśniowego, * 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić na plastry i lekko rozgnieść je ręką /nie zbijać/. Z oleju, miodu, przyprawy uniwerslanej Kucharek i pieprzu przygotować marynatę i włożyć do niej kawałki mięsa. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skropić. Banany ułożyć na posmarowanej masłem tacy aluminiowej. Kawałki sera ułożyć na bananach i posypać orzechami. Banany lekko podpiec i odstawić na bok. Mięso ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 min z każdej strony. Pod koniec pieczenia mięsa ułożyć na nim banany z serem i piec jaszcze chwilę. Podawać z bułką i surówką.