Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
(dla dziecka od 10 . miesiąca) Składniki:- 4 duże pory, - 2 średnie ziemniaki, ...
Produkty: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 1 cebula 3 pory 2 serki topio...
SKŁADNIKI: * 800 g bobu i zielonej fasolki * 100 g surowego boczku * ...
składniki na 12 porcji: 1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag) 3 puszki (po 850 m...
Składniki Na 4 osoby 2 torebki ryżu 250 g mielonego miesa wołowego 4 cebule ...
2 łyżki suszonej włoszczyzny,szklanka wody,2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,cebula...
SKŁADNIKI: PORCJA: 150 KCAL - 1 kg marchwi - łyżka masła - 1 l bulio...
Składniki: 100 g piersi kurczaka 100 makaronu sojowego 3 duże grzyby Mun ...
Składniki: - 10 dag makaronu ryżowego- 2 gałązki kolendry (z korzeniem)- 5 liśc...
Składniki: 120 g fileta z łososia bez skóry (pociętego w kostkę) 1 pęczek...
SKŁADNIKI: * 2 pęczki (liście) rzodkiewki * 3 obrane i ugotow...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.1200 ml bulionu z kury,150 g gotowanyc...
Składniki 2 piersi z kurczaka garść pędów bambusa z puszki kilka grzybów poku...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.250 g piersi kurczaka,100 g makaronu s...
Składniki: - 1 pierś kurczaka (18- 20 dag) - 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawn...
Produkty: - 1 pierś kurczaka (18-20 dag)- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego ...
Składniki • 15 dag kurczaka • kostka bulionu z drobiu • ...
Składniki: 1/2 l wody 1 kostka rosołowa 2- 3 ziarna ziela angielskiego 2 liś...
SKŁADNIKI 1 średni karp 1/2 kg lina, okonia i płoci 2 łyżki smalcu 2 cebu...
 2 szalotki- 4 marchewki- 50 dag kapusty włoskiej- 40 dag marynowanej dyni ...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście


Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 2 żółtka, sól. Masa pasztetowa: 2 dzikie kaczki, 25 dkg cielęciny bez kości, 25 dkg wołowiny bez kości, 30 dkg wątróbki wieprzowej (wołowej), 30 dkg podgardla, 10 dkg boczku wędzonego, 15 dkg słoniny, seler, pietruszka, cebula, 1.5 dkg grzybów suszonych, 8 dkg czerstwej bułki, kieliszek czerwonego wina lub madery, 3 jaja, 2 liście laurowe, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, łyżeczka jałowca, sól. Sposób przyrządzenia:
       
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać żółtka i sól, zagnieść szybko i dokładnie ciasto, następnie ochłodzić, 2/3 ciasta upiec w odpowiedniej formie w gorącym piekarniku. Skruszałe kaczki oczyścić, wypatroszyć, opłukać i osączyć. Natrzeć solą wymieszaną z utłuczonym jałowcem i pozostawić na 2 - 3 h. Z cielęciny, wątróbki, wołowiny, podgardla i wędzonego boczku przyrządzić pasztet tak jak pasztet z cielęciny. Każdą kaczkę podzielić na 6 części. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, stopić na patelni na silnym ogniu i obrumienić kaczki, następnie przełożyć je wraz z tłuszczem do rondla, podlać wodą lub rosołem (pół szkl.), dodać cebulę pokrajaną w plasterki i udusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać wino. Gdy kaczki są już zupełnie miękkie, oddzielić mięso od kości. Do formy wyłożonej ciastem nakładać na przemian warstwę pasztetu i mięso uduszonych kaczek, na wierzch położyć warstwę pasztetu, wyrównać i przykryć ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. Przed podaniem wyjąć na okrągły półmisek. Podawać z sosem musztardowym lub korniszonowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kapusty


SKŁADNIKI: 265 KCAL * 75 g kapusty białej, * 75 g kapusty czerwonej, * 20 g orzechów laskowych, * małe jabłko, * łyżeczka majonezu "light", * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Kapusty umyć i poszatkować. Orzechy drobno posiekać. Jabłko po umyciu i obraniu zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i sól.