Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±be...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki m±ki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,150 ml ¶mietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez ko¶cipęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki ¶mietany • 3...
Składniki • 10 czubatych łyżek razowej m±ki &...
8 dag m±ki żytniej1 kromka chleba razowego80 dag ziemniaków3/4 l rosołu warzywne...
Składniki: 300 ml zakwasu na zur, 1/2 malego selera, 1 por, 250 g kielbasy, 1 l...
SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, ...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort capuccino z czere¶niami


Produkty CIASTO:
  
•  125 g miekkiego masla, 100 g cukru, sol,
  
•  2 jajka, 200 g maki pszennej, 1 cukier waniliowy,
  
•  50 g maki ziemniaczanej, 20 g kakao, 3 lyzki likieru migdalowego,
  
•  2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki mleka 
   
MASA I DEKORACJA:
  
•  500 g czeresni, 30 g maki ziemniaczanej, 90 g cukru,
  
•  250 ml soku z wisni, 1/2 laski cynamonu,
  
•  skorka z 1/2 cytryny, 16 plaskich lyzeczek zelatyny,
  
•  500 g serka homogenizowanego, 2 cukry waniliowe,
  
•  200 g smietany kremowki, 5 lyzek kawy capuccino w proszku
  
•  kakao i wisnie do dekoracji
   Etapy przygotowania 1.  Maslo utrzec na puch. Powoli wsypywac cukier wymieszany z cukrem waniliowym, stale ucierajac. Nastepnie dodac szczypte soli i kolejno jajka, stale mieszajac.
    
2.  Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawac do masy na przemian z mlekiem, caly czas mieszajac.
    
3.  Ciasto przelozyc do tortownicy (o srednicy 26 cm) wylozonej pergaminem. Wyrownac powierzchnie i piec ok. 25 min.
    
4.  Ciasto wyjac z formy i wystudzic. Wokol ciasta zapiac obrecz z tortownicy. Placek skropic likierem.
    
5.  Czeresnie umyc i wypestkowac. Make ziemniaczana wymieszac z 4 lyzkami soku z wisni. Pozostaly sok gotowac na wolnym ogniu ok. 2 min. z dodatkiem 2 lyzek cukru, cynamonu i skorki z cytryny.
    
6.  Dodac make ziemniaczana i zagotowac. Usunac laske cynamonu i skorke z cytryny, dodac czeresnie i podgrzac. Mase owocowa wylozyc na ciasto, schlodzic.
    
7.  Zelatyne rozpuscic w malej ilosci zimnej wody. Serek wymieszac z 60 g cukru i cukrem waniliowym. Zelatyne podgrzac i dodac do sera.
    
8.  Smietane ubic z kawa, dodac do masy serowej. Mase wylozyc na tort. Ciasto wstawic na 2 godz. do lodowki.
    
9.  Przed podaniem tort oproszyc kakao i udekorowac wisniami.


Przepisy kulinarne - losowy

Ryż po hiszpańsku


Składniki Przepis Ryż po hiszpańsku:
3/4 szklanki ryżu
olej -  ok. 1 łyżki.
vegeta - ok. 0,5 łyżeczki
woda Ryż wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem. Wsypujemy vegetę i energicznie mieszamy. Kiedy tłuszcz wsi?knie w ryż, zalewamy go gor?c? wod?. Wody ma być więcej od ryżu - 1 cm ponad jego powierzchnię. Gotujemy pod przykryciem, do miękko¶ci. Ryż będzie sypki i bardzo aromatyczny. ¶wietnie nadaje się do potraw mięsnych! Co ciekawe przyrz?dzenie w ten sposób nawet najgorszego jako¶ciowo ryżu sprawia, że jest sypki i naprawdę bardzo dobry.