Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Zupy i sosy
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 z±be...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki m±ki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z ko¶ci i warzyw,150 ml ¶mietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez ko¶cipęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
SKŁADNIKI: • szklanka zakwasu • pół szklanki ¶mietany • 3...
Składniki • 10 czubatych łyżek razowej m±ki &...
8 dag m±ki żytniej1 kromka chleba razowego80 dag ziemniaków3/4 l rosołu warzywne...
Składniki: 300 ml zakwasu na zur, 1/2 malego selera, 1 por, 250 g kielbasy, 1 l...
SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, włoszczyzna (bez kapusty), cebula, ...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłka z czekolad±


Składniki • tabliczka czekolady mlecznej • 4 duże jabłka • 2 łyżki mleka • 4 łyżki masła • wiorki kokosowe • cukier puder Etapy przygotowania 1. Jabłka umyć, usun±ć gniazda nasienne od strony ogonka. 2. Wiórki kokosowe moczymy w mleku, dodajemy masło, cukier puder i wszystko mieszamy. 3. Masę dzielimy na cztery porcje i wkładamy po jednej do każdego jabłka. 4. Na wierzch kładziemy dwie kostki czekolady i cało¶ć pieczemy w piekarniku tak długo, aż jabłka będ± miękkie.

Przepisy kulinarne - losowy

Goł±bki krok po kroku


SKŁADNIKI: * główka białej kapusty (około 1, 3 kg), * 60 dag mielonego mięsa, * 1 jajo, * 1 czerstw± kajzerkę, * 3 ¶redniej wielko¶ci cebule, * pół szklanki mleka, * 2 kostki rosołowe, * 2 łyżki koncentratu pomidorowego, * li¶ć laurowy, * łyżeczka m±ki, * ziele angielskie, * 2- 3 łyżki oleju, * sól, * pieprz. PONADTO: * dwa garnki - duży i trochę mniejszy, bardziej płaski, * patelnia, * deska do krojenia, * długi nóż ze spiczastym ostrzem, * drewniana łyżka, * dwa duże płaskie talerze, * salaterka, * miska, * łyżka stołowa. SPOSÓB WYKONANIA: 1. NAJPIERW KAPUSTA Mniejszy garnek napełnij wod±, posól j± i postaw na gazie. Z kapusty usuń rozchylaj±ce się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne li¶cie. A teraz ostrym nożem wytnij z główki gł±b. Włóż główkę wycięciem do góry do dużego garnka i wlewaj przygotowan± wrz±c± wodę w miejsce po gł±bie - w ten sposób łatwiej przeniknie do wewnętrznych warstw li¶ci. Przykryj garnek. Za kilka minut woda zacznie się gotować. Wtedy weĽ drewnian± łyżkę i ostrożnie, by nie porozrywać li¶ci, obróć kapustę. Chodzi o to, by li¶cie równomiernie na całej powierzchni zostały zmiękczone. Za parę chwil wyjmij główkę na talerz, ostrożnie zdejmij wierzchnie li¶cie i odłóż je na drugi talerz. Bez trudu uporała¶ się z dwiema warstwami, ale kolejne trudno oderwać, bo nie do¶ć zmiękły. Włóż więc główkę ponownie do garnka z lekko gotuj±c± się wod± i powtórz zabieg. Postępuj tak, dopóki nie rozbierzesz prawie całej główki. Pamiętaj, by kapustę wkładać do wody raz jedn±, raz drug± stron± i by za długo jej nie blanszować. Li¶cie nie powinny się ugotować, ale jedynie zmiękn±ć! Przygotowane duże li¶cie układaj, a wła¶ciwie delikatnie rozpo¶cieraj na talerzu, a ¶rodkowe i uszkodzone odkładaj do salaterki. 2. NASTĘPNIE FARSZ Włóż bułkę do miseczki i zalej mlekiem. Cebule obierz, drobno posiekaj, zrumień na rozgrzanym oleju. W misce starannie wymieszaj mielone mięso z cebulk±, namoczon± i odci¶nięt± bułk± oraz jajem. Przypraw do smaku sol± i pieprzem. Wyrób wszystko na gładk± masę. 3. PRZYGOTOWANIE GOŁˇBKÓW Ze stosika li¶ci weĽ jeden, ułóż go na desce. Na ¶rodku, blisko nasady, połóż łyżk± trochę farszu. Zagnij nasadę tak, by lekko przykryła farsz, potem zawiń do ¶rodka boki li¶cia i następnie cały ¶ci¶le zroluj. 4. DUSZENIE Dno garnka przygotowanego na goł±bki wy¶ciel małymi li¶ćmi pozostawionymi w miseczce. Układaj na nich goł±bki - zawinięciem do dołu - ciasno jeden obok drugiego, żeby się nie porozwijały w czasie duszenia. Na dolnej warstwie ułóż następn± i następn±, gdzie¶ między nimi połóż listek laurowy i dwa-trzy ziarnka ziela angielskiego. Zalej goł±bki dwoma szklankami bulionu sporz±dzonego z kostek rosołowych. Na wierzchu połóż pozostałe li¶cie, przykryj garnek i postaw na płytce na małym gazie. Niech potrawa się dusi mniej więcej godzinę i 15 minut. Wymieszaj lekko posolony przecier pomidorowy z m±k±, wlej do goł±bków i du¶ je jeszcze prawie pół godziny. Goł±bki znakomicie smakuj± z ziemniakami z wody lub piure.