Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne
1 2 3 4 5 6 ...
Bierzesz polendwice i kroisz w plastry. Potem rozbijasz tluczkiem. Niektorzy sol...
SKŁADNIKI: * 0,5 kg wołowiny (najlepjej polędwicy) * 4 dag cebuli * ...
Składniki 4 cienkie sznycle wieprzowe (po 20 dag każdy) 25 dag mieszanych owo...
Składniki 4 plastry wołowiny na zrazy (1 cm grubości) 1 mała marchewka 1 mał...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 2 filety z piersi kurzych (ok. 50 d...
SKŁADNIKI 700 g zrazówki wołowej, pokrojonej na 6-8 cienkich płatów 6-8 lyżec...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)5 dag korniszonów2 łyżki musztardy...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,1 dag mąki,10 dag parówek cienkich,4 dag chrza...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)1 łyżka szałwii suszonej20 dag ogó...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)3-4 dag suszonych grzybów20 dag ce...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,1 dag mąki,100 ml czerwonego wytrawnego wina,ż...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,2 dag mąki,10 dag kiełbasy białej,4 dag chrzan...
Składniki:- 20 dag sznycli wieprzowych- 5 dag szynki gotowanej- 4 dag sera topio...
Składniki 500 g chudej wieprzowiny 1 cebula 100 g mortadeli 3 liście szałw...
50 dag chudego mięsa bez kości5 dag wędzonego boczku10 dag pieczarek2 cebule1 se...
Składniki • schab - 1/2 kg • czosnek - 2 ząbki • cebula ...
70 dag wołowiny bez kości,pieprz,15 dag cebuli,2 dag grzybów suszonych,5 dag chl...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości8 dag tłuszczu1 płaska łyżka mąki5 dag śliwe...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości15 dag pieczarek (lub zastępczo innych aroma...
40 dag baraniny bez kości,5 dag cebuli,3 dag grzybów suszonych,jajo,5 dag miękis...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Barszcz z fasolką i kiełbasą


Składniki • 150 g drobnej fasolki
• 5 burakow
• 2-3 ziemniaki
• 1 l bulionu z kostki
• 200 g dowolnej kielbasy
• 2 lyzki oleju
• sok z cytryny
• zabek czosnku
• 4 lyzki gestej smietany
• listki selera naciowego
• sol
• pieprz Etapy przygotowania 1. Fasolke oplukac, namoczyc na noc. Zalac swieza woda i ugotowac do miekkosci.
2. Buraki obrac, pokroic w paseczki. Zalac bulionem. Gotowac ok. 15 min.
3. Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke. Dodac do burakow. Gotowac, az warzywa beda miekkie. Nastepnie polaczyc z fasolka (razem z woda, w ktorej sie gotowala).
4. Kielbase pokroic w paseczki. Podsmazyc na rozgrzanym oleju. Dodac do zupy.
5. Zupe zagotowac. Doprawic do smaku sola, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praske czosnkiem.
6. Zupe rozlac na talerze. Kazda porcje udekorowac kleksem smietany i posypac listkami selera.

Przepisy kulinarne - losowy

Bouche de Nöel


Składniki: 6 jajek
 
½ szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżka pomarańczowego aromatu 2 łyżki pomarańczowego soku 2 łyżki cukru pudru 225 g francuskiego sera Neufchâtel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem) ½ szklanki dżemu malinowego lub konfitury  ¾ szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę) 4 białka z jajek ½ szklanki cukru 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanej Przygotowanie: 1. Podgrzej piekarnik do 190° C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj go tłuszczem (np. przy użyciu sprayu do pieczenia) 2. W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek (ok. 3 minuty), dodaj mąki i miksuj dalej na niskich obrotach 3. W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując – aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat pomarańczowy i sok 4. Przełóż masę z białek do żółtek – po 1/3 na raz. Rozłóż na przygotowanej blasze. Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca. Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę (w rulon jak roladę) 5. Masa:  zmiksuj ser Neufchãtel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie. W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę. 6. Dodaj po trochu śmietanę do masy malinowej. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie. Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu. Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta – połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa” 7. Polewa:  podgrzej piekarnik do 220°C. W małym naczyniu rozmieszaj ½ szklanki cukru i mączkę kukurydzianą. W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca. Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut). Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.