Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne
1 2 3 4 5 6 ...
Bierzesz polendwice i kroisz w plastry. Potem rozbijasz tluczkiem. Niektorzy sol...
SKŁADNIKI: * 0,5 kg wołowiny (najlepjej polędwicy) * 4 dag cebuli * ...
Składniki 4 cienkie sznycle wieprzowe (po 20 dag każdy) 25 dag mieszanych owo...
Składniki 4 plastry wołowiny na zrazy (1 cm grubości) 1 mała marchewka 1 mał...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 2 filety z piersi kurzych (ok. 50 d...
SKŁADNIKI 700 g zrazówki wołowej, pokrojonej na 6-8 cienkich płatów 6-8 lyżec...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)5 dag korniszonów2 łyżki musztardy...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,1 dag mąki,10 dag parówek cienkich,4 dag chrza...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)1 łyżka szałwii suszonej20 dag ogó...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)3-4 dag suszonych grzybów20 dag ce...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,1 dag mąki,100 ml czerwonego wytrawnego wina,ż...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,2 dag mąki,10 dag kiełbasy białej,4 dag chrzan...
Składniki:- 20 dag sznycli wieprzowych- 5 dag szynki gotowanej- 4 dag sera topio...
Składniki 500 g chudej wieprzowiny 1 cebula 100 g mortadeli 3 liście szałw...
50 dag chudego mięsa bez kości5 dag wędzonego boczku10 dag pieczarek2 cebule1 se...
Składniki • schab - 1/2 kg • czosnek - 2 ząbki • cebula ...
70 dag wołowiny bez kości,pieprz,15 dag cebuli,2 dag grzybów suszonych,5 dag chl...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości8 dag tłuszczu1 płaska łyżka mąki5 dag śliwe...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości15 dag pieczarek (lub zastępczo innych aroma...
40 dag baraniny bez kości,5 dag cebuli,3 dag grzybów suszonych,jajo,5 dag miękis...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka na dziko z owocami


Składniki: 2 kaczki, 2 kg kwaśnych jabłek (można użyć pomarańczy, grejpfrutów, agrestu, winogron lub kiwi), 4 ząbki czosnku, 100 ml żubrówki, po 1 łyżeczce: estragonu, rozmarynu i majeranku, 50 ml oleju, sól, pieprz, Marynata: 300 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchewka), 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 jagód jałowca, 2 liście laurowe Sposób przyrządzania: Kaczki myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przygotowanego z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli i pieprzu oraz żubrówki. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ścieramy na tarce warzywa, dodajemy zioła i gotujemy w 500 ml wody około 15 minut. Dodajemy wino i zagotowujemy. Studzimy marynatę. Kaczki wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 12- 24 godziny do lodówki i co jakiś czas przekładamy na drugą stronę. Następnie kaczki wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Faszerujemy obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowane kaczki zszywamy lub spinamy wykałaczkami i w brytfannie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczki polewamy powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką. Sos uzupełniamy przecedzoną marynatą. Do sosu możemy dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu kaczki dzielimy na porcje, polewamy sosem i obkładamy owocami. Dodatkowo obok każdej porcji możemy położyć wydrążoną gruszkę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. W ten sam sposób możemy przygotować gęś na dziko z owocami.


Przepisy kulinarne - losowy

Pulpety cielece


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
500 g cieleciny bez kosci,
2 kromki bulki bez skorki,
1 jajo,
1 zabek czosnku,
2 lyzki masla,
100 ml bulionu z kury (moze byc z kostki),
1 lyzka drobno posiekanego koperku,
sol, 1/4 lyzeczki pieprzu,
maka do obtaczania,
maslo do smazenia.
Sos:
100 g wedzonej szynki,
100 ml smietany,
100 ml bulionu z kury (moze byc z kostki),
1 lyzeczka masla,
1 lyzka soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. Cielecine umyc, pokroic w nieduze kawalki. Bulke namoczyc w zimnym bulionie.
2. Mieso i bulke zemlec 2 razy w maszynce. Wlac 2 lyzki roztopionego masla, dodac jajo, roztarty czosnek, sol, pieprz i koperek. Wymieszac, odstawic na 30
min do lodowki.
3. Z ochlodzonego miesa formowac owalne pulpety. Obtoczyc w mace, smazyc na
srednim ogniu z obu stron na zloty kolor.
4. Szynke pokroic w paseczki, podsmazyc na masle. Wlac bulion, wlozyc usmazone
pulpety, wlac smietane, gotowac 5 min na malym ogniu. Doprawic sola, pieprzem i sokiem cytrynowym. Mozna tez dodac troche smazonych grzybow.
5. Podawac od razu na ogrzanych talerzach z kartoflami puree.