Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne
1 2 3 4 5 6 ...
Bierzesz polendwice i kroisz w plastry. Potem rozbijasz tluczkiem. Niektorzy sol...
SKŁADNIKI: * 0,5 kg wołowiny (najlepjej polędwicy) * 4 dag cebuli * ...
Składniki 4 cienkie sznycle wieprzowe (po 20 dag każdy) 25 dag mieszanych owo...
Składniki 4 plastry wołowiny na zrazy (1 cm grubości) 1 mała marchewka 1 mał...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 2 filety z piersi kurzych (ok. 50 d...
SKŁADNIKI 700 g zrazówki wołowej, pokrojonej na 6-8 cienkich płatów 6-8 lyżec...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)5 dag korniszonów2 łyżki musztardy...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,1 dag mąki,10 dag parówek cienkich,4 dag chrza...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)1 łyżka szałwii suszonej20 dag ogó...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa)3-4 dag suszonych grzybów20 dag ce...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,1 dag mąki,100 ml czerwonego wytrawnego wina,ż...
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,2 dag mąki,10 dag kiełbasy białej,4 dag chrzan...
Składniki:- 20 dag sznycli wieprzowych- 5 dag szynki gotowanej- 4 dag sera topio...
Składniki 500 g chudej wieprzowiny 1 cebula 100 g mortadeli 3 liście szałw...
50 dag chudego mięsa bez kości5 dag wędzonego boczku10 dag pieczarek2 cebule1 se...
Składniki • schab - 1/2 kg • czosnek - 2 ząbki • cebula ...
70 dag wołowiny bez kości,pieprz,15 dag cebuli,2 dag grzybów suszonych,5 dag chl...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości8 dag tłuszczu1 płaska łyżka mąki5 dag śliwe...
Produkty: 60 dag wołowiny bez kości15 dag pieczarek (lub zastępczo innych aroma...
40 dag baraniny bez kości,5 dag cebuli,3 dag grzybów suszonych,jajo,5 dag miękis...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapkowy smok


Produkty: - bułkę
- szynkę lub żółty ser
- parówkę
- masło Wykonanie:
Bułkę przekrajamy na pół i jedną z połówek smarujemy masłem. Kładziemy plasterek szynki. Składamy obie połówki razem. Wkładamy dodatkowy plasterek szynki tak, by powstał smoczy jęzor. Oczy i nogi smoka robimy z kawałków parówki.   Dla dzieci które nie lubią masła:
Bułkę częściowo rozkrajamy, tworząc "kieszonkę", w którą wkładamy szynkowy język. Oczy i nogi robimy z parówki i smoczysko gotowe.


Przepisy kulinarne - losowy

Tempura


Składniki Ciasto: • 1/2 szklanki maki ryżowej (albo kartoflanej) • 1/2 szklanki maki zwykłej • 1 białko • woda Sos: • 1/2 szklanki wrzątku • 1/4 szklanki sosu sojowego • 2 łyżki octu ryżowego, albo winnego • 1 łyżka cukru • Wkład - warzywa: • kalarepa, szparagi, zielony groszek w strąkach, cukinia, brokuły, kabaczki • pieczarki   Etapy przygotowania 1. W średniej misce roztrzepać białko z 3/4 szklanki wody, dodać mąkę, roztrzepać. Ciasto powinno być trochę grudkowate, nie całkiem gładkie. Dodać tyle wody, żeby ciasto było takiej konsystencji, jak na cienkie naleśniki. 2. Warzywa pokroić na plastry o tej samej grubości, ok. 1 cm. Jeżeli mokre, osuszyć ściereczką. Małe pieczarki, zielony groszek w strąkach i szparagi używać w całości. Przygotować naczynie z olejem, najlepiej wok albo dużą patelnie, oleju powinno być tyle, jak na pączki. Najlepszy jest olej z ziemnych orzeszków, bo się nie pali. Aby ustalić, czy olej jest odpowiedniej temperatury, należy wrzucić jedno z warzyw Jeżeli bąbelki zaczną się unosić naokoło niego, olej jest gotowy do smażenia. Umaczać warzywa natychmiast cieście i natychmiast zanurzać w oleju. Smażyć 2 minuty albo mniej na każdej stronie. Ciasto powinno pozostać jasne. Wyjmować, odsączyć na papierowych ręcznikach, trzymać w ciepłym piekarniku do podania. Podawać jak najszybciej po usmażeniu. Podawać z sosem i białym ryżem. 3. Cukier dodać do gorącej wody, mieszać aż się rozpuści. Dodać pozostałe składniki. Ostudzić. Podawać w osobnej, malej miseczce lub spodeczku, dla każdej osoby. Sos podaje się w malutkich spodeczkach, dla każdej osoby osobno. 4. Tempurę je się pałeczkami, łapiąc kawałek warzywa, zanurzając jej brzeg w sosie, odgryzając porcje, znów zanurzając w sosie itd. Dlatego sos jest podawany dla każdego osobno, żeby móc umaczać jedzenie, które się już miało w ustach.