Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne
1 2 3 4 5 6 7 ...
Składniki • 1 kg wołowiny na zrazy • 2 cebule, 2-3 łyżki tartej ...
Produkty: 60 dag wołowiny bez koście dag tłuszczu1 łyżka mąki0.5 szklanki śmiet...
Składniki Przepis 50 dag mięsa wołowego z udĽca,30 dag mięsa cielęcego, 1 bu...
50 dag cielęciny bez kości,2 dag mąki,tłuszcz,150 ml śmietany,5 dag bułki czerst...
Produkty: 800 g cielęciny bez kości2 łyżki mąki3 łyżki masła 4 duże kwaskowate ...
Skladniki 100 g wołowiny bez kości, 10 g cebuli, 50 g pieczarek, 3 g mąki...
Składniki •  80 dkg porów    •  20 dkg cielęci...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.500 g baraniny z lopatki lub u...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500-600 g baraniny z lopatki lub udz...
500 g mielonej wołowiny lub baraniny200 g chudej kiełbasy do grillowaniagrubo zm...
Składniki 1,5 kg antrykotu, 200 g mielonego mięsa wieprzowego, 200 g gotowa...
Składniki - 4 sznycle z indyka (po 15 dag) - 2 zółtka - 8 łyżek tartego parme...
Składniki: 1kg wątróbki (cielęca lub wieprzowa) cebula ulubione zioła pomidory s...
1 kg schabu od szynki bez kości10 dag chudego boczku1/2 pęczka szałwi2 łyżki sie...
Składniki: 230 g pieczarek w plasterkach 230 g szparagów konserwowych 4 jaj...
SKŁADNIKI: - 1 golonka - 2 nogi wieprzowe - 1 główka czosnku - liść laurow...
80 dag ziemniakówpęczek szczypiorkupęczek zielonej pietruszki2-3 łyżki rzeżuchyp...
Składniki •  1200 - 1400 g ziemniaków    •  4- ...
65 dag zielonej fasolki szparagowej ½ szkl. oleju12 ząbków czosnku1 suszo...
Składniki: - plasterki wędliny - serek homogenizowany - papryka - ogórek S...
1 2 3 4 5 6 7 ...
Najlepsze jest mleko z czosnkiem , to działa! Najlepsze dania wegetarianskie - sprawdź, może i sa dla ciebie. Najlepsze dania wegetarianskie - sprawdź, może i sa dla ciebie. Najlepsze dania wegetarianskie - sprawdź, może i sa dla ciebie.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Udka z kurczaka w sosie musztardowym z makiem


Składniki 8 udek z kurczaka 80 g stopionego masła 3 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka maku 400 g makaronu duże muszelki 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz  Sposób wykonania Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Stopione i schłodzone masło wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, cukrem i papryką. Mieszaniną posmarować udka z obu stron. Udka ułożyć na żaroodpornym naczyniu i polać resztą mieszaniny. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 15 min. Po tym czasie mięso wyjąć i posypać z obu stron makiem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec do miękkości mięsa (jeszcze ok. 15 min). W między czasie ugotować makaron "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy. Odcedzić. Makaron ułożyć na półmisku, na wierzch położyć udka. Całość polać pozostałym od pieczenia sosem. Natychmiast podawać.


Przepisy kulinarne - losowy

Lekki serniczek cytruskowy


Składniki: Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 125 dkg masła
- 40 g ( 3 łyżki) cukru
- żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 75 dkg serka homogenizowanego
- 250 g śmietany 22% ( może być kwaśna)
- 1/2 szkl cukru
- paczka cukru waniliowego
- 3,5 łyżki ( płaskiej) mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 150 g kremówki
- puszka "Frużeliny" wisniowej Wykonanie: Ciasto: 1. Makę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto ( w razie potrzeba dodać odrobiną zimnej wody). Wstawić do lodówki na godzinę. 2. Umyć cytryny w gor?cej wodzie. Osuszyć, zetrzeć skórkę ( tylko te żółte). Przekroić na pół i wycisnąć sok. 3. Zimne ciasto rozwałkować, włożyć do formy ( okragłej, 26 cm) i uformować rant wysokości 3 cm. Nadzienie: 4. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Wymieszać serek ze smietaną, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryn. 5. Ubić białka na sztywno i wymieszać warzech? z mas? serową. przesiać do masy makę ziemniaczaną i wymieszać. Wyłożyć masę na spód. 6. Sernik piec 50- 60 minut w 175 stopniach. Na ostudzonym cieście zrobić dekoracje z ubitej śmietany wzdłóż brzegu. Przed podaniem każdy kawałej polać kleksem "Frużeliny".