Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
- 80 dag mięsa wieprzowego- 1 jajko- gar?ć bułki tartej- 2 łyżki sklarowanego ma...
(dla dziecka od 8 . miesiąca) Składniki:* pierś z kurczaka lub kawałek piersi z...
Składniki - 2,5 kg ziemniaków, - 2 duże laski kiełbasy zwyczajnej ok 40 dag, ...
1 kg ziemniaków- 2 jajka- 1 duża cebula- 1 ząbek czosnku- 20 dag smalcu- 2 czuba...
Składniki - 30 dkg gotowanej szynki - 60 dkg łuskanego groszku - 5 dkg mąki ...
Składniki 700 g mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu łyżka oleju 200 g małyc...
SKŁADNIKI: * 80 dag mięsa wołowego bez kości (zrazowa),...
Składniki: 12 dag masła 2 dag mąki 4 jaja 250 ml mleka 5 cebul 15 dag...
Składniki: 400 g grubego makaronu, 300 g gotowego groszku, 200 g szynki, ceb...
Składniki 0,6 kg mięsa mielonego wieprzowego 0,3 kg makaronu rurki lub świ...
Składniki: 15 dag. pieczeni, 2 ziemniaki, 2 marchewki, roza brokulu, sol...
Składniki 250 g makaronu 1 cebula drobno pokrojona 4 polowki piersi z kurcza...
Składniki: 3/4 szklanki ryzu, 2 filety z kurczaka, wloszczyzna, puszka zielo...
2 kalarepki2 pomidorykoperek15 dag chudej szynki /pieczonego mięsa4 łyżki tarteg...
Składniki: 6 jaj,10 dkg chudej szynki,3 dkg utartego sera tylżyckiego (trapistó...
Składniki 600 g mielonej cielęciny, 1 kg pomidorów. 4 cebule, 3 ząbki...
Produkty: 600 g mielonej cielęciny, 1 kg pomidorów. 4 cebule, 3 ząbki czosnku,3...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - I warstwa: - 500 g mielonego lub d...
SKŁADNIKI: * 500 g mielonego mięsa wołowego lub cielęcego * 3 duże cebul...
Składniki : 400 g makaronu wstążki 300 g szynki 100 g masła 2 cebule 5...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kruche ciasto z musem owocowym


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ciasto: szklanka mąki
- pół kostki masła
- żółtko (białko wykorzystamy do musu i dlatego jajko przed rozbiciem trzeba sparzyć)
- 4 łyżki cukru pudru
- ewentualnie odrobina śmietany
- żeby się dobrze zagniotło
mus: szklanka oczyszczonych miękkich owoców (nie muszą być ładne) - truskawek
- malin
- poziomek
- porzeczek
- wydrylowanych wiśni lub przecieru jabłkowego
- szklanka (lub nieco mniej
- w zależności od kwaśności owoców) cukru pudru
- białko
- dorodne owoce do przybrania

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Tortownicę wysmaruj olejem, a jeśli nie masz tortownicy, wyłóż formę specjalnym pergaminem, na którym będziesz mogła przenieść upieczony blat na półmisek. Posiekaj masło z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę. Piecz, aż się zarumieni. Ostudź.
Mus: Ubij na sztywno pianę z białka. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier i owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencję sztywnej piany, wyłóż go na upieczony blat, z wierzchu przybierz owocami i od razu podaj na stół. Mus może stanowić samodzielną leguminę. Doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci, zwłaszcza jeśli zrobimy go z kilku rodzajów owoców (z każdego osobno), a barwną kompozycję przyozdobimy na półmisku biszkoptami. Mus ten równie dobrze udaje się z owoców mrożonych.

Przepisy kulinarne - losowy

Ras malai – kulki z sera w sosie śmietankowym


275 g sera domowej roboty
400 g cukru
2 łyżeczki zmielonych pistacji
2 łyżeczki zmielonych migdałów
1,2 l mleka
4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany
3-4 krople aromatu migdałowego
600 ml wody Powiesić ser na jaki? czas w woreczku, rozwałkować i wyrabiać, aż stanie się gładki i będzie odchodził od r?k. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować mieszankę z 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki pistacji i 1 łyżeczki migdałów. W każdej kuce zrobić wgłębienie i wypełnić je odrobiną mieszanki. Zamknąć kulki ponownie. Na dużym ogniu gotować mleko, od czasu do czasu mieszając, aż zmniejszy swą objętość do ok. 2/3. Dodać ?mietanę i 75 g cukru, zagotować i odstawić. W garnku wymieszać wodę z reszt? cukru, gotować 15 min., dodać szklankę wody. Zmniejszyć ogień i włożyć do syropu kulki. Przykryć i dalej gotować. Po 10 min. zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 10 min. Kulki zwiększ? objętość dwukrotnie. Kulki wyjąć z syropu i przełożyć do sosu ?mietankowego, by nasi?kły. Pokropić aromatem i posypać mielonymi orzechami. Podawać na  ciepło lub zimno.