Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
Produkty: 1kg żołądków drobiowych pół szklanki śmietany włoszczyzna duża cebula...
SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boc...
Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych- 1 łyżka ziaren sezamu- 2-3 łyżki oleju- 2...
Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych2-3 młode kalarepy (około 25 dag)1 łyżeczka...
Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik...
Składniki:- 1 kg żeberek- 1 płaska łyżeczka cukrumarynata:- 4 łyżki sosu sojoweg...
Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 ...
Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki ...
Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)2 łyżki soli2 litry wody3 szklanki sosu brunat...
Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych80 dag kiszonej kapusty6 dag tłuszczu1 cebu...
Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek40 dag kapusty włoskiej2 marchwie1 kawałek ...
Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych1 średnia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)6...
Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe3 dag smalcu2 pomidory lub 1 łyżka koncen...
Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych, 2 średnie cebule, 3 łyżki smalcu,...
Składniki 80 dag żeberek wieprzowych, 15 dag rodzynków, 100 ml madery lub inn...
Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego olejunp....
60-75 dag żeberek wieprzowych4 cebule75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomi...
SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wi...
Składniki:- 500 g ładnych nietłustych żeberek- 3 ząbki czosnku- 1 łyżka sosu soj...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami


(dla dziecka od 18 . miesiąca) Składniki:
* 1,5 szklanki kaszy jaglanej
* 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
* 2 łyżki masła
* 30 dag śliwek
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy
* cynamon
* sól
* masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
* śmietana do polania
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny -nie powinna być całkiem miękka.
Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania.
Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem.
Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła.
Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min. Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru.

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłka w cieście


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
- 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
- cukier puder do posypania
Ciasto półfrancuskie:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 łyżek gęstej śmietany
- całe jajko
- 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.