Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
1 2 3 4 5 ...
Składniki 100 g filetów rybnych z białych ryb 1/2 szkl. białego wina 3 łyżki ...
Składniki: 1 kg karpia 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki stopioneg...
Składniki 1 kg filetu z karpia (pokroić w dzwonka) 0,75 kg kurek 250 g. k...
Składniki: 2 średnie wypatroszone karpie 8 łyżek masła 1 cebula 25 dag pi...
Składniki: 6 surowych filetów śledziowych 2 szklanki mleka 2 białe cebule ...
Składniki: 10 marynowanych filetów śledziowych 3 jabłka 1 cebula 2 łyżki ...
Składniki:- Łosoś wędzony 200 g- Ser roquefort 200 g- Sałata zielona i czerwona ...
Składniki: 200 g wędzonego łososia w plasterkach, 1/4 l słodkiej śmietanki, ...
SKŁADNIKI: * 60 dag okonia, jazgarza lub innej ryby słodkowodnej, * 2...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 homar,100 g filetow z soli,100 g k...
Składniki •  1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g. samego t...
Składniki •  makaron nitki    •  puszka tuńczy...
80 dag świeżego tuńczyka2 marchewkiduży por2 gar?ci kiełków sojowych6 li?ci kapu...
4 kotlety z tuńczyka po 180-200 gpo 80 g czerwonych, zielonych i żółtych strąków...
Składniki • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta na maśle • ...
4 placki Tortilla Flovers z mąki 400 g dużych obranych krewetek1 pęczek cebulki ...
Składniki 80 dkg filetów, 2 szkl. gęstej śmietany, łyżka utartego chrzanu, p...
Składniki Przepis Na 4 porcje:500 g krewetek w skorupach, mog? być mrożone, ...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.1 duzy kalmar,8 krewetek lub 8 oczyszc...
1 kalmar,8 krewetek,4 grzyby,zielenina,2 papryki,olejCiasto:100 g mąki,1 jajo,50...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Soczewiaki


SKŁADNIKI: * soczewica, * ziemniaki, * odrobina słoniny WYKONANIE: Soczewicę namoczyć na kilka godzin, nawet na całą noc, następnie starannie potłuc. Tak przygotowany farsz poddusić na patelni, dodać pieprz i sól do smaku oraz podsmażoną cebulkę i słoninkę. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach i nie obierając - potłuc lub zemleć. Z tłuczonych ziemniaków uformować placki, ułożyć na nich farsz z soczewicy i uformować. Otoczyć mąką i położyć na blaszce. Przetrzymywać w piecu do zarumienienia. Podawać polane tłuszczem z cebulką i drobno posiekaną kiełbasą lub skwareczkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Leczo węgierskie


75 dag papryki - 50 dag zielonej i 25 dag czerwonej lub żółtej
- 60 dag dojrzałych pomidorów
- łyżkę koncentratu pomidorowego
- 50 dag cebuli
- 40 dag cienkiej kiełbasy lub 20 dag kiełbasy i 4 parówki
- 1/3 szklanki oleju
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- cukier
- ostr? paprykę w proszku
- sól. Będ? ci również potrzebne: duży garnek z grubym dnem i jakikolwiek mniejszy
- 2 miski
- patelnia
- deska
- duży i mały nóż
- łyżka.

Obierz cebule, przetnij na połówki, pokrój na desce w dość grube półplasterki. W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze 2 min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Gdy cebula się dusi, wytnij z papryki gniazda nasienne, pokrój ją na ćwiartki. Zamieszaj cebulę, bo łatwo się przypala. W mniejszym garnku nastaw wodę. Pokrój paprykę w szerokie paski. W tym czasie cebula powinna się zeszklić. Wsyp do niej pokrojone str?ki i paprykę przyprawową, zamieszaj, zabezpiecz przed przywieraniem, wlewając 3-4 łyżki gor?cej wody, przykryj garnek.
Z pomidorami będzie trochę więcej zachodu, bo trzeba je obrać, a przedtem sparzyć. Włóż pomidory do garnka z wrz?c? wod? i po chwili wył?cz gaz. Po 2 minutach odcedĽ je na durszlaku, przelej zimną wod?, włóż do miski. Nacinaj każdy na czubku na krzyż i pomagając sobie nożykiem, ?ci?gaj skórkę. Małe pomidorki pokrój na ćwiartki, duże na ósemki, a następnie wrzuć wszystkie do dusz?cych się warzyw. Dodaj także koncentrat (wzmacnia smak pomidorów i nadaje potrawie piękny żywy kolor), trochę soli, wymieszaj wszystko starannie i przykryj garnek.
Warzywna baza leczo będzie gotowa za 12-15 minut. Po czym to rozpoznasz? Po fantastycznym aromacie, który wypełni kuchnię, i konsystencji wszystkich składników. We właściwie ugotowanej potrawie cebula jest wprawdzie dość miękka, ale nie rozgotowana, papryka pozostaje zdecydowanie jędrna, z nieodstając? skórką, a pomidory powinny czę?ciowo się rozpaść i wytworzyć dość gęsty sos, który zwi?że warzywa.
Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki i lekko zrumień na patelni. Nie dodawaj tłuszczu do smażenia - nawet w chudej kiełbasie jest go dość. Parówki pokrój na dość grube plasterki, ale nie podsmażaj. Jeżeli masz w domu wegetarian, na 5 minut przed zdjęciem z ognia przełóż leczo dla nich przeznaczone do innego naczynia, a do pozostałego w garnku wrzuć wędliny i wymieszaj. Wegetariańskie możesz wzbogacić bogat? w białko roślinne ugotowaną fasolką szparagową (może być mrożona lub konserwowa). Na koniec dopraw leczo solą, cukrem i ostr? papryką.