Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
1 2 3 4 5 ...
Składniki 100 g filetów rybnych z białych ryb 1/2 szkl. białego wina 3 łyżki ...
Składniki: 1 kg karpia 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki stopioneg...
Składniki 1 kg filetu z karpia (pokroić w dzwonka) 0,75 kg kurek 250 g. k...
Składniki: 2 średnie wypatroszone karpie 8 łyżek masła 1 cebula 25 dag pi...
Składniki: 6 surowych filetów śledziowych 2 szklanki mleka 2 białe cebule ...
Składniki: 10 marynowanych filetów śledziowych 3 jabłka 1 cebula 2 łyżki ...
Składniki:- Łosoś wędzony 200 g- Ser roquefort 200 g- Sałata zielona i czerwona ...
Składniki: 200 g wędzonego łososia w plasterkach, 1/4 l słodkiej śmietanki, ...
SKŁADNIKI: * 60 dag okonia, jazgarza lub innej ryby słodkowodnej, * 2...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 homar,100 g filetow z soli,100 g k...
Składniki •  1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g. samego t...
Składniki •  makaron nitki    •  puszka tuńczy...
80 dag świeżego tuńczyka2 marchewkiduży por2 gar?ci kiełków sojowych6 li?ci kapu...
4 kotlety z tuńczyka po 180-200 gpo 80 g czerwonych, zielonych i żółtych strąków...
Składniki • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta na maśle • ...
4 placki Tortilla Flovers z mąki 400 g dużych obranych krewetek1 pęczek cebulki ...
Składniki 80 dkg filetów, 2 szkl. gęstej śmietany, łyżka utartego chrzanu, p...
Składniki Przepis Na 4 porcje:500 g krewetek w skorupach, mog? być mrożone, ...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.1 duzy kalmar,8 krewetek lub 8 oczyszc...
1 kalmar,8 krewetek,4 grzyby,zielenina,2 papryki,olejCiasto:100 g mąki,1 jajo,50...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Kruche ciasteczka przekładane kremem


Produkty: ciasto: -kostka masła
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka gęstej śmietany (niekoniecznie)
- 10 dag cukru pudru
- olej do natłuszczenia blachy  
krem: 2 jajka
- pół (lub więcej) szklanki cukru pudru
- kostka masła
- dowolny dodatek smakowy: kakao
- zmielone orzechy
- sok z cytryny
- rozgniecione owoce jagodowe
- gęsty przecier owocowy
- esencja zapachowa Wykonanie: Masło przesiekaj z mąką, dodaj żółtko i ewentualnie śmietanę. Wszystko razem zagnieć i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wykrawaj z niego małe krążki (możesz posłużyć się kieliszkiem do jajek) i ułóż je na blasze. Ubij na sztywno pianę z białka, na końcu dodając do niej stopniowo cukier puder. Krążki ciasta posmaruj ubitą pianą. Upiecz ciasteczka na jasnozłoty kolor, po czym bardzo delikatnie przełóż z blachy na półmisek. Krem: Jajka z cukrem ubijaj na parze. Kiedy zgęstnieją, ostudź. Masło rozetrzyj na puszystą masę, dodawaj do niej po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodaj, na co masz ochotę, żeby nadać kremowi smak. Przełóż kremem upieczone ciasteczka (składaj je po dwa, lukrem na zewnątrz).
Jako nadzienia możesz też użyć masy karmelowej (uzyskanej przez gotowanie przez 3 godziny w garnku z wodą zamkniętej puszki ze skondensowanym słodzonym mlekiem), powideł lub gęstego dżemu.