Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Składniki Przepis - 8 filetów ?ledziowych- 2 szkl. mleka- 3 jajka na twardo ...
- 50 dag solonych filetów ?ledziowych- 35 dag cebuli- (4 większe lub 5 mniejszyc...
Produkty: filety z 4 osolonych śledzi;30 g suszonych grzybów; 2 cebule; łyżka k...
SKŁADNIKI: * 60 dag filetów śledziowych matias * 6- 8 dużych ceb...
SKŁADNIKI: * 1 kg solonych filetów śledziowych * 1 mała główka k...
Składniki: 6 filetów śledziowych marynowanych w occie 3-4 cebule pokrojon...
3 solone śledzie 3 goździki 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 5 z...
SKŁADNIKI: # 700 g średnich świeżych śledzi # 2 cytryny # 4 gałązki tymiank...
Składniki  1 kg śledzi - matiasy 1 puszka ananasów 3 cebule - najlepsze s...
4 porcjeok. 1,5 kg filetu z łososia20 dag ryżupuszka pomidorów1/2 pęczka pietrus...
Składniki ciasto : 2 szkl ryżu 1 łyż margatryny szczypta soli czosnkowej ...
Składniki • wiązka niezbyt grubych zielonych szparagów • 350 g mał...
400 g filetów szczupaka4 kromki chleba tostowego200 g śmietanysok z ½ cyt...
Składniki 1 kg szczupaka, 200 g warzyw (marchew, seler, pietruszka, por. ceb...
Składniki •  1 kg szczupaka    •  2 marchewki &...
SKŁADNIKI: • 4 dzwonka szczupaka • 2 ząbki czosnku • ...
Składniki: szczupak cały, około 1 kg, rozmaryn, majeranek, koperek, ceb...
Składniki 1 szczupak 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 liście laurowe 5-...
Składniki •  450 g filetów ze szczupaka    •  ...
pęczek włoszczyzny1/8 l białego wina1 sprawiony szczupak1 li?ć laurowyszczypta c...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki serowe


Składniki •  ser leśny
  
•  baleron
  
•  kiszony ogórek
  
•  czerwona papryka
  
•  sos pomidorek
  
•  oregano
   Etapy przygotowania 1.  Kładziemy na plaster sera plaster baleronu. Następnie kroimy w kostkę 1 kiszonego ogórka i paprykę. Kładziemy warzywa na baleron i sawijamy ser na kształt rolady. 
    
2.  Ową roladkę polewamy sosem pomidorek i posypujemy oregano. Następnie wkładamy do piecyka na 2 minuty.
    
3.  Przygotowaną potrawę można przybrać plastrem pomidora i warzywami.


Przepisy kulinarne - losowy

Tort komunijny


Trudność: bardzo trudny


Składniki

• SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT: • 6 jaj • 12 dag zmielonego suchego maku • 5 łyżek cukru kryształu • 1 łyżka mąki zwykłej • 2 łyżki bułki tartej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • MASA: • 50 dag masła • 25 dag margaryny • 6 jaj • 2 szklanki cukru kryształu • spirytus • sok z jednej cytryny • PONCZ: • 2/3 szklanki mocnej herbaty • 2-3 kieliszki spirytusu • DEKORACJA: • marcepan • płatki migdałowe • barwnik spożywczy (czerwony, niebieski, zielony) • łyżeczka kakao • opłatek wigilijny
Etapy przygotowania

1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku. Mak wymieszać z mąką, bułką, proszkiem i partiami dosypywać do masy dokładnie mieszając. W podobny sposób upiec jeszcze 2 biszkopty. 2. Prostokątną formę wyłożyć papierem, wylać ciasto, piec ok. 20 minut w temp. 175 st. C. Sprawdzić patyczkiem. 3. MASA: Jaja z cukrem ubić na parze na gęstą masę. Ostudzić. Margarynę z masłem utrzeć na puch. Do utartego tłuszczu dodawać masę jajeczną, delikatnie ucierać. Pod koniec dodać spirytus. Odłożyć część masy na posmarowanie boków i wierzchu tortu. Do reszty dodać sok z cytryny. 4. Biszkopty obficie naponczować, przełożyć masą cytrynową. Masę do posmarowania boków wymieszać z odrobiną kakao. Posmarować boki, obsypać płatkami migdałowymi. Masę przeznaczoną na wierzch tortu zabarwić na lekko różowo. Posmarować tort. 5. Udekorować elementami wykonanymi z marcepana, tj. lilijka, winogrona, świeca oraz kielich. Opłatki w kielichu wykonać z opłatka wigilijnego. Dekorację należy przygotować kilka dni wcześniej. Wymaga ona dużej precyzji i dokładności.