Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Składniki Przepis - 8 filetów ?ledziowych- 2 szkl. mleka- 3 jajka na twardo ...
- 50 dag solonych filetów ?ledziowych- 35 dag cebuli- (4 większe lub 5 mniejszyc...
Produkty: filety z 4 osolonych śledzi;30 g suszonych grzybów; 2 cebule; łyżka k...
SKŁADNIKI: * 60 dag filetów śledziowych matias * 6- 8 dużych ceb...
SKŁADNIKI: * 1 kg solonych filetów śledziowych * 1 mała główka k...
Składniki: 6 filetów śledziowych marynowanych w occie 3-4 cebule pokrojon...
3 solone śledzie 3 goździki 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 5 z...
SKŁADNIKI: # 700 g średnich świeżych śledzi # 2 cytryny # 4 gałązki tymiank...
Składniki  1 kg śledzi - matiasy 1 puszka ananasów 3 cebule - najlepsze s...
4 porcjeok. 1,5 kg filetu z łososia20 dag ryżupuszka pomidorów1/2 pęczka pietrus...
Składniki ciasto : 2 szkl ryżu 1 łyż margatryny szczypta soli czosnkowej ...
Składniki • wiązka niezbyt grubych zielonych szparagów • 350 g mał...
400 g filetów szczupaka4 kromki chleba tostowego200 g śmietanysok z ½ cyt...
Składniki 1 kg szczupaka, 200 g warzyw (marchew, seler, pietruszka, por. ceb...
Składniki •  1 kg szczupaka    •  2 marchewki &...
SKŁADNIKI: • 4 dzwonka szczupaka • 2 ząbki czosnku • ...
Składniki: szczupak cały, około 1 kg, rozmaryn, majeranek, koperek, ceb...
Składniki 1 szczupak 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 liście laurowe 5-...
Składniki •  450 g filetów ze szczupaka    •  ...
pęczek włoszczyzny1/8 l białego wina1 sprawiony szczupak1 li?ć laurowyszczypta c...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wieprzowy filet z sosem curry


400 g wieprzowiny (schab, szynka)
30 g tłuszczu do smażenia
150 ml rosołu
100 ml soku z grapefruita
100 g śmietany kremówki
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka curry
2 cebule
sól, pieprz

Mięso doprawić solą, pieprzem, usmażyć na tłuszczu. Pokroić cebulę, dodać do mięsa, zeszklić. Wymieszać z curry z m?ką i usmażyć w tłuszczu. Dodać rosół i sok, dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem przez 15 min. na małym ogniu. Obrać grapefruita, usunąć błonki z poszczególnych cz?stek. Pozostały po obieraniu sok dodać do sosu. Do sosu dodać ?mietankę. Mięso pokroić w plastry. Sos doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać do niego cz?stki grapefruita, postawić na chwilę i podawać z mięsem.

Przepisy kulinarne - losowy

Baranina zapiekana z kartoflami i serem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g baraniny z lopatki lub karkowki,
125 ml octu 3%,
2 lyzki masla,
2 jaja,
3-4 zabki czosnku,
1 cebula,
1 pomidor,
100 ml smietany,
200 g sera (twarogu),
50 g bryndzy lub 1 lyzka utartego sera,
200 g malych obranych kartofli,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.

1. Sparzona wrzacym octem baranine oplukac, osuszyc, oczyscic z zyl i nadmiaru
tluszczu, zemlec w maszynce. Cebule obrac, pokroic w kostke. Czosnek obrac,
posiekac. Pomidor sparzyc, zdjac skore, wyciac gniazdo nasienne, miazsz pokroic w plastry. Cebule przesmazyc krotko, dodac mieso, pomidor, pietruszke,
sol, pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 min. Zdjac z ognia, dodac czosnek i roztrzepane jajo. Wymieszac.
2. Twarog polaczyc z bryndza i smietana, dodac pozostale jajo, posolic, doprawic pieprzem, wymieszac na jednolita mase.
3. W formie wysmarowanej maslem ulozyc warstwe kartofli, na niej baranine, a na
samym wierzchu twarog ze smietana. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 190 st.C
ok. 45 min. Przelozyc na polmisek. Podawac z zielona salata lub duszona rzepa.
- Na pierwszej warstwie, ktora tworza kartofle, mozna ulozyc przesmazone krotko plastry cukini i baklazanow, po czym przelozyc je nastepnymi warstwami.