Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
1 2 3 4 ...
Składniki:1 kg małży z muszlami,1 paczka włoszczyzny mrożonej,1 por,1 łyżeczka k...
Składniki:100-200 g gotowanych i obranych małży,500 ml przyprawionego pieprzem i...
Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger- 18 pieczarek- 3 dymki- 1 ząbek czos...
Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny...
Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały ...
4 porcje Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 10 min Składniki: 1 kg dorsz...
1 kg sprawionego sandacza / karpia2 łyżki oliwy1.2 kostki masła1/2 pęczka zielon...
SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy mi...
Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam...
Składniki •  1kg filetów z dorsza    •  50dag b...
3 ?ledzieszkl. mleka500 g ziemniaków60 g masła60 g twardego sera3 średnie cebule...
SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, ...
Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2...
Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki olej...
4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyż...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.500 g filetow z ryby (dorady, ostrobok...
Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży p...
Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (biał...
SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 t...
Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach) 120 g tuńczyka (z pu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marynowana baranina duszona z kaparami


Porcja dla 4 osob. Czas przygot. 3 dni + 2,5 godz.
750 g baraniny z udzca,
40 g masla,
40 g sloniny,
1 cebula,
1 marchewka,
1 sredni seler,
200 g kaparow,
1 lyzka maki,
100 ml rosolu,
sol, pieprz.
Marynata:
125 ml bialego wytrawnego wina,
sok z 1 cytryny,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
10 jagod jalowca,
2 liscie laurowe,
1/2 lyzeczki sproszkowanego rozmarynu.

1. Mieso oplukac, oczyscic, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski, odpowiadajacej wielkoscia kawalkowi baraniny. Wino wymieszac z sokiem cytrynowym, dodac pieprz, ziele angielskie, pokruszone liscie laurowe, jagody jalowca, rozmaryn, zagotowac. Przestudzona marynata zalac mieso, odstawic w
chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.
2. Mieso wyjac, osaczyc, natrzec sola z pieprzem, naszpikowac w kilku rzedach
slupkami sloniny, oproszyc maka, smazyc w garnku na masle, po 5-6 min z kazdej strony. Kiedy bedzie juz dobrze zrumienione, dodac obrane i pokrojone w
plasterki: marchewke, seler i cebule.
3. Baranine podlac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty, a po jej wyczerpaniu rosolu. Gdy mieso bedzie miekkie, sos przetrzec przez sito, wlac z powrotem do
garnka, dodac kapary, dusic razem z miesem 5 min.
4. Baranine przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, oblozyc ryzem, podawac z
czerwona kapusta.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupka winogronowa


Zupka winogronowa (od 10 miesiąca) Składniki:
300 g winogron,
Syrop:
5 łyżek cukru,
szklanka wody,
1 laseczka cynamonu
kawałek skórki pomarańczy,
kawałek skórki cytryny
 
Przygotować syrop, gotując przez 5 minut wodę z cukrem, skórką pomarańczy i cytryny oraz cynamonem. Po ostudzeniu wymieszać z wodą.
Winogrona obrać ze skórki, usunąć pestki i wymieszać z przygotowanym syropem.  Podawać na ciepło lub jako chłodnik