Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
1 2 3 4 ...
Składniki:1 kg małży z muszlami,1 paczka włoszczyzny mrożonej,1 por,1 łyżeczka k...
Składniki:100-200 g gotowanych i obranych małży,500 ml przyprawionego pieprzem i...
Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger- 18 pieczarek- 3 dymki- 1 ząbek czos...
Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny...
Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały ...
4 porcje Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 10 min Składniki: 1 kg dorsz...
1 kg sprawionego sandacza / karpia2 łyżki oliwy1.2 kostki masła1/2 pęczka zielon...
SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy mi...
Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam...
Składniki •  1kg filetów z dorsza    •  50dag b...
3 ?ledzieszkl. mleka500 g ziemniaków60 g masła60 g twardego sera3 średnie cebule...
SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, ...
Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2...
Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki olej...
4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyż...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.500 g filetow z ryby (dorady, ostrobok...
Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży p...
Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (biał...
SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 t...
Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach) 120 g tuńczyka (z pu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort czekoladowy z nutą wiśniową


Składniki: (dla 4 osób) Biszkopt ciemny: kuwertura Wedel - 250 g kakao Wedel - 25 g masło - 250 g żółtka - 6 szt. białka - 8 szt. cukier puder - 250 g mąka - 100 g Mus wiśniowo czekoladowy: kuwertura Wedel - 300 g bita śmietana - 600 g mleko - 100 ml wiśnie w alkoholu - 200 g Do dekoracji: wiśnie w konfiturze
Sposób przyrządzenia: Sposób przygotowania biszkoptu: Rozpuścić w kąpieli wodnej kuwerturę Wedel z masłem. Dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić z cukrem pudrem. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do czekoladowej masy dodać rozpuszczone kakao, ubite białka i przesianą mąkę. Wypiec trzy oddzielne placki biszkoptowe w temperaturze 180°C około 20 minut. Biszkopty nasączyć ponczem z wiśniówki i przegotowanej wody. Przełożyć tężejącym musem z kuwertury Wedel. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Sposób przygotowania musu: Kuwerturę Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko (około 50° C). Lekko ostudzone połączyć z bitą śmietaną i wiśniami. Kompozycja deseru: Pokrojoną porcję tortu podawać z wiśniami w konfiturze.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Wiedeński strudel z wiśniami


Składniki : Ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka oleju 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do formy cukier puder do posypania Nadzienie: 500 g wiśni 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki rumu 4 łyżki żelfixu 2 łyżki masła Wykonanie : Mąkę zagnieść z żółtkiem i solą, dodając tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej mąką serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia. Wiśnie umyć, wydrylować. Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać rum. Płat ciasta posmarować połową roztopionego masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę. Posmarować resztą masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem.