Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
1 2 3 4 ...
Składniki:1 kg małży z muszlami,1 paczka włoszczyzny mrożonej,1 por,1 łyżeczka k...
Składniki:100-200 g gotowanych i obranych małży,500 ml przyprawionego pieprzem i...
Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger- 18 pieczarek- 3 dymki- 1 ząbek czos...
Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny...
Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały ...
4 porcje Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 10 min Składniki: 1 kg dorsz...
1 kg sprawionego sandacza / karpia2 łyżki oliwy1.2 kostki masła1/2 pęczka zielon...
SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy mi...
Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam...
Składniki •  1kg filetów z dorsza    •  50dag b...
3 ?ledzieszkl. mleka500 g ziemniaków60 g masła60 g twardego sera3 średnie cebule...
SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, ...
Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2...
Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki olej...
4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyż...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.500 g filetow z ryby (dorady, ostrobok...
Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży p...
Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (biał...
SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 t...
Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach) 120 g tuńczyka (z pu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ossobuco po mediolansku


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
1 gicz cieleca,
150 g masla,
1 lyzka maki,
sol, pieprz.
sos:
50 g anchois,
2 lyzki przecieru pomidorowego,
3 pomidory,
1 zabek czosnku,
1 marchew,
skorka z 1,5 cytryny,
skorka z 1 pomaranczy,
1/2 peczka bazylii,
1/2 peczku tymianku,
2 lyzki ziol prowansalskich (rozmaryn, tymianek, oregano i majeranek),
2 lyzki oliwy,
125 ml bialego wytrawnego wina.

1. Gicz cieleca pokroic wraz z koscia w poprzeczne plastry o grubosci 3,5-4 cm,
nie usuwajac szpiku. Posolic, dodac pieprz, oproszyc maka i obsmazyc na masle ze wszystkich stron na zloty kolor. Odstawic w cieple miejsce.
2. Skorki z 1 cytryny p pomaranczy zalac szklanka zimnej wody. Zagotowac na
wolnym ogniu i odstawic. Czosnek, tymianek, bazylie i ziola prowansalskie
zasmazac 2 min na silnie rozgrzanej oliwie. Dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, drobna posiekana skorke z polowy cytryny i anchois. zasmazac stale
mieszajac 5 min. Dodac polowe wody z gotowania skorek cytrusowych i wino.
Sos zagotowac. Dodac pokrojona w cienkie plasterki marchew i wymieszac.
3. Gicz ulozyc pojedyncza warstwa na dnie pojemnego, zaroodpornego nacyznia i
zalac sosem. Przykryc i wstawic na 1 godz. do nagrzanego do temp. 170żC piekarnika.
4. Ulozyc na polmisku. Podawac z risotto lub ryzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z kukurydzy


- 8 kolb kukurydzy lub 6 puszek kukurydzy
- 2 cebule (8 dag)
- 1 szklanka śmietanki (36-proc.)
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka szczypiorku
- sól
- pieprz


Ziarenka kukurydzy zetnij z kolb (konserwową os?cz). Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj kukurydzę, wlej 1,5 litra wody i wino. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut, a następnie ostudĽ i zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sitko, dodaj ?mietankę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj posypany szczypiorkiem.