Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne
1 2 3 4 5 ...
1 kg m±ki4 dag drożdży2 łyżeczki soli2 szkl. wody Drożdże zalać połow± szkl. le...
Składniki:ciasto:- 150 g m±ki- 50 ml wody- 1 jajko- sól farsz:- 70 g grzybów (mo...
Składniki: Ciasto:2 szkl. m±ki,1 jajko,szczypta soli,odrobina wody. Sposób pr...
ciasto: 15 dag m±kijajkoszczypta solinadzienie: kilka  grzybkówmasłołyżka ...
SKŁADNIKI: 0.25 kg m±ki, 0.125 kg masła, 1 jajo, 0.002 kg soli. 0.5 k...
Składniki •  2 łyżki stopionego masła    •  m±...
Składniki 5 dag masła 1 jajo 30 dag m±ki pszennej 1 czubata łyżeczka proszk...
Składniki: - 200 g m±ki pszennej- 3 jajka- 1 szklanka mleka- 1 szklanka ¶mietan...
30 dag ¶liwek30 dag m±ki2 jajka4 dag drożdżysól3 łyżki cukru5 dag stopionego mas...
8 jaj na twardo,2 bułki,2 cebule,łyżeczka posiekanego selera,4 łyżki masła,surow...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.200 g przebranych i umytych lisci szpi...
Składniki ciasto: 15 dag maki 1 jajko szczypta soli ciepla woda farsz: u...
Składniki 50 g orzeszków piniowych, 2 pęczki bazylii, 2 z±bki czosnku, sok ...
Składniki Przepis Makaron spaghettipęczek natki pietruszki5-6 dymekrodzynki-...
Składniki: - olej - 2 z±bki czosnku - kostka knorra - ostra papryczka pepero...
Składniki •  makaron spaghetti    •  40 dag woł...
Trudno¶ć: łatwySkładniki na 4 porcje • 200 g tuńczyka z konserwy...
Składniki 40 dag makaronu spaghetti, 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem, 3 ...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wst...
Składniki 30 dag spaghetti, 2 łyżki ziaren sezamu 4 str±ki chili, 4 łyżk...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto bakaliowe


30 dag m±ki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
1 jajko
1 cukier waniliowy
½ proszku do pieczenia
kwa¶na ?mietana
powidła ¶liwkowe
¶liwki suszone
rodzynki
10 dag orzechów zalewa:
1 kostka masła
20 dag cukru pudru
20 dag m±ki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
6 łyżek kwa¶nej ¶mietany
10 dag włoskich orzechów mielonych
sok z cytryny Ciasto: masło z m?k± i proszkiem posiekać. Dodać jajko, cukier puder i waniliowy i lekko wyrobić ręk±, dodaj±c ?mietanę. Ciasto przełożyć na formę do pieczenia, posmarować powidłami, ułożyć ¶liwki suszone, rodzynki, orzechy pokrojone i sok z cytryny.
Zalewa: ubić białka. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Dodać resztę składników i nadal ucierać. Cało¶ć delikatnie wymieszać z pian±. Zalew± zalać ciasto z bakaliami. Piec w temp. 150 st. C ok. 40 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Likier bernardyński


Składniki: 6 g kolendry, 3 g jałowca, 3 g kminku, 1 g mięty suszonej, 0,5 g (3 ziarnka) pieprzu czarnego, 6 pestek z jabłek, 1 goĽdzik, 0,5 g anyżku, 1,5 g majeranku i 3 g czarnuszki 1 l czystej wódki (najlepiej "Żytniej"). Sposób przyrz±dzania: Składniki zalać wódk±. Słój szczelnie zamkn±ć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać, najlepiej jednak przefiltrować przez bibułę lub też rzadkie płótno, i dodać 300 g cukru. Naczynie postawić w ciepłym miejscu lub na słońcu, by cukier zupełnie się rozpu¶cił. Od czasu do czasu można nim wstrz±sn±ć i następnie przefiltrować jeszcze raz. Pozostawić na 4- 5 tygodni w temperaturze pokojowej. Wówczas już można pić, jednak trunek ma zdecydowanie lepszy smak dopiero po roku lub po 2 latach.