Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne
1 2 3 4 5 ...
1 kg m±ki4 dag drożdży2 łyżeczki soli2 szkl. wody Drożdże zalać połow± szkl. le...
Składniki:ciasto:- 150 g m±ki- 50 ml wody- 1 jajko- sól farsz:- 70 g grzybów (mo...
Składniki: Ciasto:2 szkl. m±ki,1 jajko,szczypta soli,odrobina wody. Sposób pr...
ciasto: 15 dag m±kijajkoszczypta solinadzienie: kilka  grzybkówmasłołyżka ...
SKŁADNIKI: 0.25 kg m±ki, 0.125 kg masła, 1 jajo, 0.002 kg soli. 0.5 k...
Składniki •  2 łyżki stopionego masła    •  m±...
Składniki 5 dag masła 1 jajo 30 dag m±ki pszennej 1 czubata łyżeczka proszk...
Składniki: - 200 g m±ki pszennej- 3 jajka- 1 szklanka mleka- 1 szklanka ¶mietan...
30 dag ¶liwek30 dag m±ki2 jajka4 dag drożdżysól3 łyżki cukru5 dag stopionego mas...
8 jaj na twardo,2 bułki,2 cebule,łyżeczka posiekanego selera,4 łyżki masła,surow...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.200 g przebranych i umytych lisci szpi...
Składniki ciasto: 15 dag maki 1 jajko szczypta soli ciepla woda farsz: u...
Składniki 50 g orzeszków piniowych, 2 pęczki bazylii, 2 z±bki czosnku, sok ...
Składniki Przepis Makaron spaghettipęczek natki pietruszki5-6 dymekrodzynki-...
Składniki: - olej - 2 z±bki czosnku - kostka knorra - ostra papryczka pepero...
Składniki •  makaron spaghetti    •  40 dag woł...
Trudno¶ć: łatwySkładniki na 4 porcje • 200 g tuńczyka z konserwy...
Składniki 40 dag makaronu spaghetti, 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem, 3 ...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wst...
Składniki 30 dag spaghetti, 2 łyżki ziaren sezamu 4 str±ki chili, 4 łyżk...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drożdżowe z kakao


Przygotowanie: 1 godzina

Pieczenie: 1/2 godziny

Trudno¶ć: latwy


Składniki

• 4 dkg drożdży • 6 łyżek cukru + 20 łyżek cukru • 200 ml mleka • 2 łyżki masła • 3 szkl m±ki • szczypta soli • 4 łyżki kakao
Etapy przygotowania

1. Rozetrzeć drożdże z cukrem. 2. Wymieszać w mix-maxie z jajkiem i żółtkiem. Dodać ciepłe mleko i roztopione masło. Wytrzepać. 3. M±kę wsypać do miski dodać szczyptę soli. Wlać drożdże. 4. Miskę zamkn±ć, odpowietrzyć. Ruchami okrężnymi mieszać misk± do momentu gdy ciasto odejdzie od ¶cianek miski. ( Będzie czuć w trakcie ruchów). 5. Otworzyć miskę posypać m±k±. Zamkn±ć, odpowietrzyć, mieszać. 6. Miska powinna się SAMA otworzyć. Podsypać lekko m±k±, zamkn±ć, odpowietrzyć. Czekać, aż się sama otworzy. 7. Ciasto powinno podwoić objęto¶ć. 8. Kakao wymieszać z pozostałym cukrem. 9. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. 10. Wysypać kakao na ciasto i rozłożyć równomiernie. 11. Zwin±ć roladę. Włożyć do wysmarowanej brytfanki. Posmarować roztrzepanym białkiem. Odstawić do wyro¶nięcia. 12. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Dla osób, które nie posiadaj± mix-maxa, miski czy innych mnarzędzi Tupperware polecam wykonanie ciasta w tradycyjny sposób. Ten dla mnie jest szybszy i wygodniejszy. (Choć naczynia nie s± tanie). Pychotka. Smacznego.

Przepisy kulinarne - losowy

Warszawski nugat


SKŁADNIKI: * 2 szklanki cukru * 2 szklanki posiekanych orzechów arachidowych * 4 czubate łyżki ciemnego kakao * 2 czubate łyżki masła * 2 łyżki dżemu morelowego lub wi¶niowego * sól * 2 duże wafle tortowe SPOSÓB WYKONANIA: Z połowy szklanki wody i cukru ugotować gęsty syrop, zszumować. Zdj±ć z ognia, dodać przesiane kakao, orzechy, masło i dżem oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu około 20 minut, stale mieszaj±c - masa powinna zgęstnieć. Lekko ostudzić. Masę nugatow± wyłożyć na wafel, rozsmarować i przykryć drugim waflem. Zawin±ć w folię spożywcz±, obci±żyć (na przykład desk± do krojenia) i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Pokroić ostrym nożem na romby lub kwadraty.