Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne
1 2 3 4 5 ...
1 kg mąki4 dag drożdży2 łyżeczki soli2 szkl. wody Drożdże zalać połową szkl. le...
Składniki:ciasto:- 150 g mąki- 50 ml wody- 1 jajko- sól farsz:- 70 g grzybów (mo...
Składniki: Ciasto:2 szkl. mąki,1 jajko,szczypta soli,odrobina wody. Sposób pr...
ciasto: 15 dag mąkijajkoszczypta solinadzienie: kilka  grzybkówmasłołyżka ...
SKŁADNIKI: 0.25 kg mąki, 0.125 kg masła, 1 jajo, 0.002 kg soli. 0.5 k...
Składniki •  2 łyżki stopionego masła    •  mą...
Składniki 5 dag masła 1 jajo 30 dag mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszk...
Składniki: - 200 g mąki pszennej- 3 jajka- 1 szklanka mleka- 1 szklanka śmietan...
30 dag śliwek30 dag mąki2 jajka4 dag drożdżysól3 łyżki cukru5 dag stopionego mas...
8 jaj na twardo,2 bułki,2 cebule,łyżeczka posiekanego selera,4 łyżki masła,surow...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.200 g przebranych i umytych lisci szpi...
Składniki ciasto: 15 dag maki 1 jajko szczypta soli ciepla woda farsz: u...
Składniki 50 g orzeszków piniowych, 2 pęczki bazylii, 2 ząbki czosnku, sok ...
Składniki Przepis Makaron spaghettipęczek natki pietruszki5-6 dymekrodzynki-...
Składniki: - olej - 2 ząbki czosnku - kostka knorra - ostra papryczka pepero...
Składniki •  makaron spaghetti    •  40 dag woł...
Trudność: łatwySkładniki na 4 porcje • 200 g tuńczyka z konserwy...
Składniki 40 dag makaronu spaghetti, 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem, 3 ...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wst...
Składniki 30 dag spaghetti, 2 łyżki ziaren sezamu 4 strąki chili, 4 łyżk...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mus czekoladowo-imbirowy z mandarynkami w karmelu


Składniki: Mus czekoladowo- imbirowy Czekolada mleczna - 90 g Mleko - 240 g Żółtka - 100 g Starty świeży imbiry - 20 g Żelatyna w listkach - 5 g Cukier kryształ - 70 g Beza włoska Cukier kryształ - 300 g Białka świeże - 200 g Woda - 100 g Flambirowane mandarynki Mandarynki obrane - 300 g Masło - 40 g Cukier kryształ - 80 g Rum Havana Club - 70 g Sposób przyrządzenia: Mus czekoladowo-imbirowy Zagotować mleko z imbirem. Cukier i żółtka dokładnie wymieszać, połączyć wszystkie składniki. Całość doprowadzić do temp. 85 st. C, zdjąć  z gazu, schłodzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do czasu gdy będzie miękka. Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, kuwertura musi mieć temp. 45 st. C. Wszystkie składniki połączyć po kolei, na końcu dodać bezę włoską. Wyporcjować do foremek, schładzać przez około 2 do 3 godzin. Beza włoska Z cukru i wody zagotować syrop o temp. 121 st. C. Gdy masa z tych dwóch składników osiągnie temp. 110 st. C, włączyć mikser elektryczny z końcówką typu "rózga". Zdjąć syrop z ognia, odstawić do momentu, kiedy przestanie się gotować. Wlewać małym strumieniem do ubijających się białek. Całą masę powinno się mieszać do momentu, gdy kielich miksera będzie chłodny. Flambirowane mandarynki Z cukru zrobić karmel o złotym kolorze. Wrzucić mandarynki, wszystko lekko zapiec. Dodać rum. Należy wykonać to bardzo ostrożnie, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury na patelni może nastąpić zapłon alkoholu. Na końcu dodać masło.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Sos musztardowo-żurawinowy


Składniki •  2 duże łyżki majonezu
  
•  2 duże łyżki kwaśnej śmietany 22%
  
•  2 łyżeczki musztardy stołowej
  
•  4 łyżeczki konfitury z żurawiny
  
 
Etapy przygotowania 1.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać ociupinkę soli i troczkę cukru.
    
2.  Podawać do zimnych mięs.