Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne
1 2 3 4 5 6 ...
Składniki 40 dag makaronu spaghetti 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 3...
Składniki •  4 garści makaronu (najlepiej świderki)    &#...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wst...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wst...
Składniki 40 dag saghetti 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej...
Składniki •  1 op makaronu spagetti, smietana 30% 500 ml, 2 szklanki...
Składniki: - 50 dag spaghetti - po 3 łyżki posiekanej bazylii i natki. Sos: 50...
Składniki: - 500 g spaghetti - 1 szklanka mrożonego groszku - 1 szklanka mroż...
Składniki Przepis 400 g spaghetti, 20 dkg fety, 2 ząbki czosnku, 5 dkg czarn...
600 g spaghetti55 g parmezanu70 dag sera pecorino (kozi ser)5 ząbków czosnku2 ły...
Składniki 400 g spaghetti pęczek świeżej bazylii 1 łyżka pestek słonecznik...
Składniki szpinak (mrożony lub świeży), ser rokpol, śmietanka, czosnek, ...
Składniki 1. 1/2 kg szpinaku (może być mrożony) 2. ser pleśniowy "Lazur" (jed...
Produkty: - makaron spagetti- pomidory (z puszki lub świeże)- czosnek (ile kto ...
Cześć mam na imię Karolina i wymyśliłam smaczny przepis na spagettizpomidoramipo...
Składniki  40 dag spagetti lub fettuccine, 200 ml śmietanki 30% (min 22%...
Składniki 600 gr bakłażanów, 3 zabki czosnku, 1 cebula, 1 ostra papryczka [...
Składniki spagetti oliwa/ olej 4- 5 ząbków czosnku 2- 3 pomidory 1/2 l...
Składniki 300 g spagetti 500 g cukinii 3 łyżki oliwy / oleju 2 zabki czosnk...
Składniki -  mięso mielone 0,5 kg wieprzowe; -  2 średnie marchewki...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka muślinowa


Produkty: - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)
- 3/4 szklanki cukru (15 dag)
- 5 jaj
- pół cytryny
- 1/4 szklanki cukru pudru (5 dag)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rodzynek
- szczypta soli
do przygotowania formy:
- łyżka margaryny
- łyżka bułki tartej
lukier:
- półtorej szklanki cukru
- pół łyżeczki białego octu winnego
- łyżka rumu Wykonanie: Oddziel żółtka od białek. Cytrynę wyszoruj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodając pod koniec miksowania sok i skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i (ciągle mieszając) porcjami dodawaj do masy żółtkowej.
Rodzynki umyj, osusz, włóż do ciasta i starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Formę wysmaruj margaryną, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz babkę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Przygotuj lukier: cukier rozpuść w połowie szklanki gorącej wody, wlej ocet i zagotuj. Następnie garnek z syropem wstaw do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucieraj dotąd, aż zbieleje. Pod koniec ucierania wlej rum. Ostudzoną babkę pokryj lukrem i odstaw, aby lukier zastygł.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajecznica z wątróbką


Składniki •  6 jaj
  
•  20 g wątróbki drobiowej
  
•  1 łyżka masła
  
•  1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  
•  2 szklanki mleka
  
•  sól, pieprz do smaku
   Etapy przygotowania 1.  Wątróbkę oczyścić, wymoczyć w 1,5 szklanki mleka przez około 0,5 godziny. Pokroić w kostkę.
    
2.  Na patelni roztopić masło, wrzucić wątróbkę i smażyć na wolnym ogniu, do momentu aż będzie miękka i brązowa z każdej strony.
    
3.  Jajka roztrzepać w miseczce z resztką mleka, solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do wątróbki. Smażyć aż do ścięcia się jajek intensywnie mieszając.
    
4.  Rozłożyć porcję na talerze, posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem.