Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne
1 2 3 4 5 6 7 ...
Porcja na 12 sztuk. Czas przygotow. 30 min + 2 dni12 jaj,100 g soli,lyzka ziaren...
Składniki: - 25 dag azjatyckiego makaronu jajecznego- 50 dag filetów z piersi k...
Składniki Na knedelki: 50 dkg białego zmielonego sera 10 dkg masła 7 dkg ka...
SKŁADNIKI: PORCJA: 300 KCAL - 2 jajka - łyżka mleka - 1/2 łyżeczki m...
SKŁADNIKI: CIASTO NALEŚNIKOWE: 3 jajka ok. 1 kg mąki 1 litr mleka oreg...
Składniki Masa serowa 80 - 90 dkg sera białego 1 szklanka mleka 1/2 szkl...
szkl. mąki razowej, 1 szkl. wody, 1 łyżeczka soli, 6 łyżek ghiZmieszać składniki...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 jajka,4 lyzki soku cytrynowego,125 m...
Składniki : 4 jajka 50 g cukru 1 paczka cukru waniliowego 20 g przesianej m...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.400 g ryzu dlugoziarnistego,1/2 lyzecz...
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.225 g ryzu,2 lyzki oliwy,60 g cieniu...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.500 g ryzu,50 g masla,2 srednie cebule...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.300 g ryzu dlugoziarnistego,150 g socz...
35 dag mąki1 jajko½ szkl. wodysólnadzienie:75 dag ziemniaków25 dag twarog...
Produkty: 4 płaty makaronu lazanie 2 jajka po strąku czerwonej, zielonej i żółt...
Składniki: 250 g ugotowanego ryżu szyjka, skrzydełka, korpus i kuper z kurcza...
Składniki: 250 g ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku po kawałku czerwonej, zielo...
Składniki: - 40 dag ryżu - 1,25 l bulionu z kostki - 1 spora cebula - ok. 1...
Produkty szklanka brązowego ryżu oliwa kilka marchewek (ok. 5-6) 2 pietruszki p...
Ciasto:2 szkl. mąkiszczypta solijajkonadzienie:20 dag pieczarek2 cebule2 łyżki o...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka z zająca ze świeżymi grzybami


Składniki:
Przodek z zająca w całości lub mrożone, przednie elementy korpusu zająca, marchew, pietruszka, seler, li?ć laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3 kapelusze suszonych grzybów, 2 łyżki masła, 0,5 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany, 0,5 kg świeżych grzybów (różnych), 0,5 szklanki czerwonego wina np. Merlot, sól, pieprz; ponadto na marynatę: 1 szklanka wody, 1 szklanka octu winnego lub 0,5 szklanki spirytusowego, 1 cebula, 5 jagód jałowca, 1 li?ć laurowy
Wykonanie:
1. Składniki marynaty poł?czyć, zagotować i ostudzić.
2. Przodek zająca por?bać, ułożyć w naczyniu i zalać zimną marynat? na 12 godzin.
3. Wyjąć z marynaty, opłukać i przełożyć do garnka, dodając li?ć laurowy, suszone grzyby, warzywa, ziele angielskie i gotować w niewielkiej ilości wody przez 1,5 godziny na małym ogniu (trzeba być przygotowanym nawet na 2 godziny gotowania, gdy zając okaże się dość stary i łykowaty).
4. Zająca obrać z kości i pokroić na kawałki.
5. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić mlekiem i czerwonym winem, stale mieszając, aby nie porobiły się grudki, dołożyć wcześniej ugotowane i pokrojone w duże kawałki grzyby, a na koniec dodać pokrojone mięso z zająca.
6. Doprawić solą, pieprzem, dodać ?mietanę i dusić razem przez 10 minut.
Podawać z kluskami drożdżowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Lodowy tort norweski


Przygotowanie: 30 min.

Oczekiwanie: 2 godziny

Pieczenie: 4 minuty

Kaloryczność: 467 kcal/porcja

Trudność: trudne


Składniki na 6 porcji

• 20 dag ciasta migdałowego lub wafli • 4 białka • 1 szklanka cukru pudru • 3/4 litra lodów waniliowych • 1 łyżka Grand Marnier lub innego likieru cytrusowego
Etapy przygotowania

1. Przygotować syrop: 6 1/2 łyżeczki cukru pudru rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać z likierem. 2. Ciasto lub wafle podzielić na trzy prostokąty. Jeden o wymiarach 15x20 cm i dwa 7x20. Większy kawałek położyć na blasze. Wszystkie prostokąty nasączyć syropem. 3. Lody wyłożyć na prostokat ułożony na blasze do pieczenia. Pozostałe dwa prostokąty ułożyć pionowo, tworząc ścianki boczne. Lekko docisnąć. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. 4. Białka ubić na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru pudru. Następnie wsypać pozostały cukier, delikatnie ubijając przez około 30 sekund. 5. Lody wyjąć z zamrażalnika. Pokryć je warstwą piany z białek ze wszystkich stron (bardzo pomocna przy dekoracji tortu pianą będzie szpryca z ozdobną końcówką). Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 4 minuty w temperaturze minimum 200 stopni. Tort jest gotowy gdy piana się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na paterę i od razu podawać.