Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne
1 2 3 4 5 6 7 ...
Porcja na 12 sztuk. Czas przygotow. 30 min + 2 dni12 jaj,100 g soli,lyzka ziaren...
Składniki: - 25 dag azjatyckiego makaronu jajecznego- 50 dag filetów z piersi k...
Składniki Na knedelki: 50 dkg białego zmielonego sera 10 dkg masła 7 dkg ka...
SKŁADNIKI: PORCJA: 300 KCAL - 2 jajka - łyżka mleka - 1/2 łyżeczki m...
SKŁADNIKI: CIASTO NALEŚNIKOWE: 3 jajka ok. 1 kg mąki 1 litr mleka oreg...
Składniki Masa serowa 80 - 90 dkg sera białego 1 szklanka mleka 1/2 szkl...
szkl. mąki razowej, 1 szkl. wody, 1 łyżeczka soli, 6 łyżek ghiZmieszać składniki...
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 jajka,4 lyzki soku cytrynowego,125 m...
Składniki : 4 jajka 50 g cukru 1 paczka cukru waniliowego 20 g przesianej m...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.400 g ryzu dlugoziarnistego,1/2 lyzecz...
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.225 g ryzu,2 lyzki oliwy,60 g cieniu...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.500 g ryzu,50 g masla,2 srednie cebule...
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.300 g ryzu dlugoziarnistego,150 g socz...
35 dag mąki1 jajko½ szkl. wodysólnadzienie:75 dag ziemniaków25 dag twarog...
Produkty: 4 płaty makaronu lazanie 2 jajka po strąku czerwonej, zielonej i żółt...
Składniki: 250 g ugotowanego ryżu szyjka, skrzydełka, korpus i kuper z kurcza...
Składniki: 250 g ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku po kawałku czerwonej, zielo...
Składniki: - 40 dag ryżu - 1,25 l bulionu z kostki - 1 spora cebula - ok. 1...
Produkty szklanka brązowego ryżu oliwa kilka marchewek (ok. 5-6) 2 pietruszki p...
Ciasto:2 szkl. mąkiszczypta solijajkonadzienie:20 dag pieczarek2 cebule2 łyżki o...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz w sosie musztardowo- śliwkowym


SKŁADNIKI: • 350 g filetów z dorsza • 1 cytryna • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka chili • 2 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej • 200 ml słodkiej śmietanki • 150 g mrożonych śliwek • 2 marchewki • 1 pęd selera naciowego • 2 średnie ziemniaki • 150 ml soku pomarańczowego • 100 ml białego wina • 1 pęczek świeżej kolendry • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Mieszamy w misce musztardę gruboziarnistą, posiekaną kolendrę, łyżkę miodu, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę Z filetów dorsza zdejmujemy skórę, czyścimy je, kroimy i wkładamy do marynaty na godzinę. Układamy rybę na wyłożoną pergaminem do pieczenia blachę, oblewając ją obficie marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut. Jedną marchew trzemy. Na patelnię wlewamy sok pomarańczowy, dorzucamy marchew, rozgnieciony czosnek i posiekaną ostrą papryczkę; przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 15 minut. Gotową marchew posypujemy kolendrą. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry, marchew w słupki, a selera naciowego w kawałki. Na drugą patelnię nalewamy trochę wody i układamy pokrojone warzywa, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W rozgrzanym garnku rozpuszczamy miód, dorzucamy śliwki i musztardę. Chwilę dusimy, zalewamy słodką śmietanką i redukujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Miksujemy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na talerzu układamy warzywa, obok ciepłą sałatkę z marchwi, na to układamy upieczonego dorsza.

Przepisy kulinarne - losowy

Udka z kurczaka w sosie musztardowym z makiem


Składniki 8 udek z kurczaka 80 g stopionego masła 3 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka maku 400 g makaronu duże muszelki 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz  Sposób wykonania Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Stopione i schłodzone masło wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, cukrem i papryką. Mieszaniną posmarować udka z obu stron. Udka ułożyć na żaroodpornym naczyniu i polać resztą mieszaniny. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 15 min. Po tym czasie mięso wyjąć i posypać z obu stron makiem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec do miękkości mięsa (jeszcze ok. 15 min). W między czasie ugotować makaron "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy. Odcedzić. Makaron ułożyć na półmisku, na wierzch położyć udka. Całość polać pozostałym od pieczenia sosem. Natychmiast podawać.