Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
ciasto:2 szkl. m±kijajko2/3 szkl. wodyszczypta soli nadzienie:20 dag pieczarek2...
Składniki: - 2 opakowania tortellini lub ravioli - 5-6 łyżek masła - kilku li...
400 g makaronu,2 łyżki oliwy,3 z±bki czosnku,2 łyżki zielonej pietruszki,1 - 2 o...
Składniki na 6 porcji • 1 szkl. maki pszennej, 1/4 szkl. mleka, ...
Składniki Suche ptysie bez nadzienia pieczarki, ser żółty gouda, pieprz, sól...
SKŁADNIKI: * 0.5 kg ziemniaków, * 9 czubatych łyżek m±ki, * 1 jajko, ...
2 szkl. m±kijajkoszczypta solifarsz:15 dag suszonych grzybów2 cebule3 łyżki olej...
80 dag porów8 łyżek ¶mietany10 dag m±ki2 jajka8 dag tłuszczu1/2 łyżeczki proszku...
Przygotowanie: 40 min.Smażenie: 15 min.Trudno¶ć: łatweSkładniki na 10 porcji ...
3 pomidoryolej do smażeniasól, pieprzciasto:1 szkl. m±ki1 jajko1/2 szkl. mlekaPo...
Składniki • 10 nale¶ników • ½ kg li¶ci pokrzyw • masło...
 łyżki płatków owsianych1/2 łyżki otr?b pszennych5 łyżek mleka w proszku3 ł...
SKŁADNIKI: • 40 dag ziemniaków ugotowanych w łupinach • 40...
Składniki Przepis Ciasto:- 225g m±ki- szczypta soli- 1/2 saszetki suszonych ...
Składniki Przepis 50 dkg ugotowanych w łupinach ziemniaków 10 dkg m±ki pszen...
Składniki Przepis 50 dkg ugotowanych w łupinach ziemniaków 10 dkg m±ki pszen...
Składniki • 0,5 kg m±ki, sól, cukier, jajko, mleko, • 2 saszetki d...
Składniki • 0,5 kg m±ki, sól, cukier, jajko, mleko, • 2 saszetki d...
Składniki Przepis Składniki na 4 porcje• 1 jajko • 2 szklanki m±...
Składniki: CIASTO : 150 g. m±ki żytniej, 150 g. m±ki pszennej, 1/8 l. letniej...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żebroczka


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyj±ć. Na tłuszczu przesmażyć posiekan± w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gor±cym mlekiem, dodać przestudzon± cebulę, roztarty z sol± czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcze¶niej skwarkami. Żebraczkę popija się czarn± zbożow± kaw±, kwa¶nym lub słodkim mlekiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kołacz Osterfladen niemiecki


SKŁADNIKI: - 50 dag m±ki - 1/4 l mleka - 4 dag drożdży - 10 dag cukru - 10 dag masła - szczypta soli - skórka otarta z 1 małej cytryny - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka rumu lub kilka kropli aromatu arakowego - 5 jajek - 3 łyżki ¶mietanki - 8- 10 dag rodzynek - tłuszcz do posmarowania formy WYKONANIE: M±kę przesiej do miski i zrób dołek. Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżeczk± cukru i 2 łyżkami mleka, wlej do m±ki i pozostaw przykryte do wyro¶nięcia na 15 minut. W tym czasie rozpu¶cić 3/4 masła w pozostałym ciepłym mleku. Do rozczynu dodaj masło z mlekiem, sól, skórkę z cytryny, cynamon, rum i 3 jajka. Ciasto bardzo dokładnie zagnieć, aż będzie odstawało od dłoni, przykryj i pozostaw przez noc w chłodnym miejscu, aż podwoi swoj± objęto¶ć. Duż± ¶cierkę posyp m±k±, wyłóż na ni± ciasto, krótko je zagnieć i cienko rozwałkuj na owalny placek. Pozostałe jajka roztrzep ze ¶mietank± i posmaruj placek. Posyp cukrem i rodzynkami. Pomagaj±c sobie ¶cierk± zawiń brzegi placka do ¶rodka, ułóż na natłuszczonej blasze i pozostaw do wyro¶nięcia przez 20 minut. Posmaruj placek reszt± rozpuszczonego masła. Blachę wsuń do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 160° C (w piekarniku z termoobiegiem) i piecz przez 50 minut.