Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty
1 2 3 4 5 ...
Składniki: 40 dag żurawin 5 dag m±ki ziemniaczanej 10- 15 dag cukru kawałek ...
Składniki CIASTO: 4 jajka 2 szklanki cukru 3 szklanki m±ki 400 gr ¶mieta...
Składniki: - 100 g masła, - 350 g miodu, - 100 g cukru, - 1 jajko, - łyżka ...
Ciasto: kostka masła 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 2 cukry waniliowe 1 niepełna sz...
Produkty 500 g wi¶ni500 g borówki amerykańskiej500 g m±ki pszennej120 g m±ki zi...
Ciasto:4 jajkacukier waniliowy1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag m±k...
Składniki • dojrzałe wi¶nie - 0,5 kg • galaretka wi¶niowa • j...
Produkty: 1 kostka masła lub margaryny2 szklanki m±ki1 żółtko1 łyżeczka proszku...
SKŁADNIKI: * puszka brzoskwiń * puszka ananasów * 3 kiwi ¶wieże...
Składniki • pół litra mleka • 3 jajka • torebkę cukru wanili...
Składniki: 6 łyżeczek żelatyny,3 żółtka,12 dkg cukru,0.25 l czerwonego wina wyt...
SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 500 ml słodkiego, białego wina galaretka o smaku brz...
Składniki - 70 dkg m±ki - margaryna - 1/4 kostki smalcu - 3/4 szklanki c...
Produkty 40 dag bakalii  po 5 dag   orzechów włoskich  orzechó...
Składniki Ciasto: 50 dkg. m±ki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 4 dkg. dr...
Składniki: Czubata szklanka cukru pudru,2 jajka,8 dag masła,skórka cytrynowa,sz...
200 g miodu200 g masła4 jajka300 g m±ki3 łyżeczki proszku do pieczenia60 g imbir...
Składniki • 30 dag m±ki pszennej • kostka masła ̶...
Składniki: Masa: * 15 dkg masła * 15 dkg margaryny * 25 dkg cu...
Składniki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 2 szklanki m±ki 2 ł...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Staropolskie uszka do barszczu wigilijnego


Składniki ciasto: 15 dag maki 1 jajko szczypta soli ciepla woda farsz: ugotowane grzyby, z ktorych wywar dodalismy do barszczu ( 5-8 dag suszonych) mala cebula 1 lyzka bulki tartej 1 jajko sol, pieprz  Wykonanie ciasto: 1. Make zagniatamy i jajkiem, sola i woda. Ciasto powinno byc wolniejsze niz na makaron. Gotowe walkujemy cienko i kroimy na kwadraty 4x4 cm lub nieco mniejsze. 2. Na kazdy kwadrat kladziemy nieco farszu, kwadraty skladamy po przekatnej, dokladnie zlepiamy brzegi, a nastepnie dwa przeciwlegle rogi trojkatnego pierozka. Uszka wrzucamy do osolonego wrzatku. Gdy wyplyna sa juz gotowe. farsz: 1. Ugotowane grzyby siekamy bardzo drobno, przesmazamy na masle z mala drobno posiekana cebula. Po czym laczymy dokladnie z lyzka bulki tartej i jajkiem. Farsz doprawiamy sola i pieprzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Serowe nale¶niki zapiekane z parówkami


SKŁADNIKI: CIASTO NALE¦NIKOWE: 3 jajka ok. 1 kg m±ki 1 litr mleka oregano olej słonecznikowy sól pieprz SOS: 4 duże papryki czerwone 1 kg pomidorów 4 duże z±bki czosnku 3 duże cebule 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (30%) sól pieprz ostra papryka oregano woda olej słonecznikowy NADZIENIE: ser żółty 20 parówek WYKONANIE: Ciasto nale¶nikowe: wsypać do wysokiego naczynia 80% m±ki, wbić jajka, dolewać mleko, miksować wszystko. W zależno¶ci od gęsto¶ci masy dodać resztę m±ki i mleka, na koniec 3 szczypty soli i pieprzu oraz odrobinę oregano. Smażyć na rozgrzanym oleju. Sos: paprykę opalać palnikiem, aż stworzy się czarna lekka skórka, póĽniej wkładać je kolejno do foliowych torebek i ¶ci±gać skórkę, pozostało¶ci skórki likwidować pod bież±c± wod±, tak przygotowan± paprykę siekać w drobn± kosteczkę i wkładać do garnka na palniku z niewielk± ilo¶ci± wody. Obrać i posiekać cebulkę w drobn± kosteczkę i lekko podsmażyć na oleju tak by j± zeszklić i dodać do naszego garnuszka z papryk±. Pozbyć się skórki z pomidorów i również siekać, dodać do garnuszka. Czosnek siekać na miazgę b±dĽ wyciskać, dodać do garnuszka. Pamiętać o mieszaniu cało¶ci by się nie przypaliła, nie przykrywać, ma powstać gęsty sos. By ujednolicić sos można go zmiksować ręcznym blenderem, pod koniec przyprawić do smaku pieprzem, sol± i papryk± oraz dodać oregano. Na sam koniec mieszać dodaj±c koncentrat. Gdy sos jest do¶ć gęsty zdj±ć z palnika i odczekać chwilę. Składanie nale¶ników: nale¶niki kolejno smarować sosem, posypać je parmezanem i zawijać w nie parówkę, odkładać je na blachę b±dĽ do naczynia żaroodpornego. Cało¶ć wkładać na 7 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Można je polać sosem z wierzchu.