Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Składniki • 50 dag truskawek umytych i bez szypułek • 5 łyżek pł...
Produkty Truskawki z szypułkami Gotowa polewa biała i ciemna Kolorowa posypka...
Składniki Przepis Dorodne truskawki z szypułkamiGotowa polewa biała i ciemna...
Przygotowanie: ok10minSmażenie: 1minGotowanie: ok2-3minKaloryczność: 190 kcal/po...
Produkty: - 80 dag truskawek- 15 dag malin (świeżych lub rozmrożonych)- 2/3 but...
Przygotowanie: 5 minutGotowanie: 15 minutSkładniki • 0,5 kg trus...
Produkty 500 g truskawek, 100 g masła, 100g cukru, 200 g mąki, 2 jaja, 2 łyżki ...
SKŁADNIKI: * 2 gotowe biszkopty do tortów * krem śmietankowy do tortów (...
Składniki: 2 garście truskawek 1 łyżka soku z ananasa 1 gałązka bazylii 1...
Produkty: - 3/4 kg dużych truskawek- 15 dag jak najczarniejszej czekolady- 15 d...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 30 dag masła lub margaryny do pieczenia- szk...
275 g ciemnej czekolady (minimum 60% zawartości kakao)250 ml śmietany kremówki50...
2 łyżki świeżo zmielonej kawy20 dag gorzkiej czekolady1 żółtko5 dag masła2 łyżki...
Składniki 2 szklanki obranych orzechów włoskich1 szklanka pokruszonego ciasta ...
Składniki: - 25 dag czarnej czekolady - 10 dag masła - 6 łyżek ciemnego piwa ...
10 dag twarogu10 dag cukru pudru10 dag mielonych orzechów1 łyżki kakao2 łyżki mi...
Składniki Przepis składniki30 dag ( lub 10 platkow 10x10 cm) gotowego mrozon...
 1 szklanka pokruszonych biszkoptów- 2 łyżki słodkiego wina- sherry lub lik...
Składniki: ser żółty pieczywo tostowe plastry ananasa (najlepiej z puszki) k...
SKŁADNIKI: 100 g czekolady deserowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki prosz...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Goldwasser - zlota woda



Zestaw na 1 litr likieru.
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95ż,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyzku gwiazdzistego,
2 g cynamonu (kory),
3 g galki muszkatolowej,
1 g gozdzikow,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g miety pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomaranczowej,
500 ml spirytusu 1.Przygotowac zaprawe: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 210 ml wody, dzieki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55ż. 2. Surowce przeznaczone na zaprawe rozdrobnic, wlozyc do sloja, zalac spirytusem. Macerowac 2-3 tygodnie, po czym zlac nalew i trzymac w cieplym miejscu. 3. Zaprawe zmieszac z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodac koniak i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopelnic woda do objetosci litra i odstawic na 4-6 miesiecy. 4. Po zakonczeniu dojrzewania wodke przefiltrowac. Do "Zlotej Wody" dla dekoracji dodawane sa skrawki platkow zlota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem natillas


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1,5 l mleka,
6 zoltek,
6 czubatych lyzek cukru,
1 cytryna,
1 lyzka maki kukurydzianej,
1 lyzeczka cynamonu,
szczypta soli.

1. W duzej misce utrzec zoltka z 2 lyzkami cukru i maka kukurydziana. Bialka
zachowac i wstawic do lodowki. Z cytryny sciac jak najciensza warstwe skorki
i drobno posiekac.
2. W garnku zagotowac mleko z 4 lyzkami cukru i skorka cytrynowa. Gorace mleko
powoli wlewac do ubitych zoltek. Szybko i bez przerwy mieszac w jednym kierunku.
3. Dobrze wymieszana mase przelac do garnka i postawic na bardzo malym ogniu.
Mieszac bez przerwy drewniana lyzka w tym samym kierunku. Gdy na powierzchni
pojawi sie piana przyspieszyc mieszanie. Po zniknieciu piany krem jest juz
gotowy.
4. Wylac krem na duzy talerz lub rozlac do malych miseczek. Wstawic do lodowki
na 3-4 godz.
5. Przed samym podaniem ubic piane z bialek ze szczypta soli. Do ubitej piany
dodac 1 lyzeczke cukru i jeszcze chwile ubijac. Krem przybrac piana i posypac cynamonem.