Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
Składniki • 50 dag truskawek umytych i bez szypułek • 5 łyżek pł...
Produkty Truskawki z szypułkami Gotowa polewa biała i ciemna Kolorowa posypka...
Składniki Przepis Dorodne truskawki z szypułkamiGotowa polewa biała i ciemna...
Przygotowanie: ok10minSmażenie: 1minGotowanie: ok2-3minKaloryczność: 190 kcal/po...
Produkty: - 80 dag truskawek- 15 dag malin (świeżych lub rozmrożonych)- 2/3 but...
Przygotowanie: 5 minutGotowanie: 15 minutSkładniki • 0,5 kg trus...
Produkty 500 g truskawek, 100 g masła, 100g cukru, 200 g mąki, 2 jaja, 2 łyżki ...
SKŁADNIKI: * 2 gotowe biszkopty do tortów * krem śmietankowy do tortów (...
Składniki: 2 garście truskawek 1 łyżka soku z ananasa 1 gałązka bazylii 1...
Produkty: - 3/4 kg dużych truskawek- 15 dag jak najczarniejszej czekolady- 15 d...
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:- 30 dag masła lub margaryny do pieczenia- szk...
275 g ciemnej czekolady (minimum 60% zawartości kakao)250 ml śmietany kremówki50...
2 łyżki świeżo zmielonej kawy20 dag gorzkiej czekolady1 żółtko5 dag masła2 łyżki...
Składniki 2 szklanki obranych orzechów włoskich1 szklanka pokruszonego ciasta ...
Składniki: - 25 dag czarnej czekolady - 10 dag masła - 6 łyżek ciemnego piwa ...
10 dag twarogu10 dag cukru pudru10 dag mielonych orzechów1 łyżki kakao2 łyżki mi...
Składniki Przepis składniki30 dag ( lub 10 platkow 10x10 cm) gotowego mrozon...
 1 szklanka pokruszonych biszkoptów- 2 łyżki słodkiego wina- sherry lub lik...
Składniki: ser żółty pieczywo tostowe plastry ananasa (najlepiej z puszki) k...
SKŁADNIKI: 100 g czekolady deserowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki prosz...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z pikantnym nadzieniem


Składniki •  1 1/3 szklanki mąki
  
•  2 szklanki mleka
  
•  3 jajka
  
•  4 łyżki margaryny
  
•  35 dag mieszanego mięsa mielonego
  
•  15 dag pieczarek
  
•  1 puszka pomidorów bez skórki (850 ml)
  
•  1 puszka kukurydzy
  
•  1 pęczek dymki
  
•  2 łyżki oleju
  
•  słodka papryka
  
•  10 dag żółtego sera gouda
  
•  1 średnia cebula
  
•  2 łyżki mąki
  
•  1 pęczek natki pietruszki
  
•  1/2 szklanki rosołu (z kostki)
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto: mąkę i 1 1/2 szklanki mleka dokładnie rozrobić z jajkami i solą. Tłuszcz (2 łyżki) rozgrzewać porcjami na patelni i usmażyć kolejno 4 naleśniki. 
    
2.  Nadzienie: pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać grzyby oraz dymkę. Całość smażyć 3-5 minut
    
3.  Pomidory rozdrobnić w puszce, kukurydzę osoączyć. Pomidory i kukurydzę dodać do mięsa, dusić ok. 15 minut. Przyprawić papryką, solą i pieprzem.
    
4.  Sos: cebulę obrać, pokroić w kostke, zeszklic na gorącym tłuszczu (2 łyżkach margaryny), oprószyć mąką, zasmażyć. Podlać rosołem oraz mlekiem (1/2 szklanki). Nieustannie mieszając dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Żółty ser zetrzeć, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    
5.  Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulony, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Polać sosem i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w temp. 200 stopni C. Natkę pietruszki opłukać, osuczyć, pokroić drobno i posypać nią gotowe danie.


Przepisy kulinarne - losowy

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ BEZMIĘSNA


Składniki 2 opakowania kaszy gryczanej, 3 rodzaje po 10 dkg sera ( w tym przynajmniej 1  kawalek wędzonego ), 70 dkg- 1 kg pieczarek, duża cebula , 1/2szkl. mleka wymieszanego z lyżką mąki pszennej, 2 3-4 łyżki oleju, po pół łyżeczki cząbru, tymianku, bazylii i rozmarynu, wegeta Sposób wykonania Kaszę ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, pieczarki oczyścić, pokroić w paski i smażyć na oleju, dodać zioła, "posolić"  wegeta, dodać cebulę pokrojoną w piórka lub w kosteczkę . Rozgrzać piec do 200 stopni, następnie zmniejszyć do 170 st. Naczynie żaroodporne nasmarowac masłem , rozsypać równomiernie 1 torebke kaszy , na nia ułożyć plasterki sera, przykryć warstwą pieczarek, następnie na pieczarki ułozyć ser wędzony , na nim rozlozyć następną torebkę kaszy, pozostałe pieczarki zalać mlecznym roztworem i na wierzch posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku 20 minut.