Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki
1 2 3 4 5 ...
40 ml czystej wódkisok pomarańczowy ( świeżo wyciśnięty ) 1/3 szklanki wypełnić...
Zestaw na 2 litry wodki.150 g swiezych fig,150 g rodzynkow dobrego gatunku,500 g...
30ml Amaretto 40ml śmietana Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami l...
Składniki • Wiśnie • Spirytus lub wódka czysta ok. 0,5 litra &#...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.400 ml morsu wisniowego o zawartosci 20% alkoh...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz prze...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz prze...
Składniki • 5 l wody • 2 kg ziemniaków • 2 kg cukru &#...
Składniki • 1 kg rodzynek • 2 l wody • skórka z cytryny i...
20 owocow pigwy 4 litry wody 1,5 kg cukru 2 cytryny torebka drozdzy winiarskich ...
Składniki • Głóg 12 l (lepiej 10 l głóg, 2 l dzika róża) • Kwasek...
5 dag młodych li?ci orzecha włoskiegobutelka czerwonego gronowego wina wytrawneg...
2 szklanki wina półsłodkiego, 2 żółtka, 3-5 goździków, kawałek cynamonu, 2-3 łyż...
Składniki • 7 litrów wody • 3-3,5 kg cukru • 1 kg ryżu ...
2 kg bananów1 cytryna1 pomarańcza1,5 kg cukru125 g rodzynekdrożdże winne Obrane...
SKŁADNIKI: * 0.5 kg pestek czereśni * 20 g lubczyku * 1.1 l...
2 główki czosnku2 cytryny1l wody Czosnek zmiażdżyć, zmieszać z sokiem z cytryny...
Porcja dla 2 osob.90 ml ginu,30 ml likieru pomaranczowego Cointreau,30 ml soku c...
SKŁADNIKI: 30 ml wódki 10 ml likieru kawowego 10 ml portwajnu 10 ml bi...
Produkty: 2 łyżeczki kawy, 2 łyżeczki miodu, 1/4 szklanki mleka, 2 szczypty cyn...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet plonacy z owocami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
8 lyzek pokrojonych swiezych owocow (wisnie, morele, brzoskwinie, sliwki, jablka, gruszki - owoce mniejsze przekrojone na pol, wieksze pokrojone w paski,
200 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w dziale
"desery"),
50 ml likieru,
50 ml rumu.
Ciasto omletowe:
8 jaj,
1 lyzka cukru pudru,
szczypta soli,
1 lyzka masla do smazenia.

1. Pokrojone owoce gotowac na malym ogniu we wrzacym syropie waniliowym 5-7
min. Wyjac, osaczyc i odstawic w cieple miejsce. Syrop pozostaly z gotowania
odparowac o polowe, polaczyc z likierem i zdjac z ognia.
2. Jaja ubic starannie z cukrem pudrem i sola. Usmazyc na masle duzy omlet.
Ulozyc na nim przygotowane owoce, skropic je zageszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym omlet zlozyc na pol.
3. Tuz przed podaniem polac rumem i zapalic.
- Do przygotowania tego omletu uzyc mozna rowniez owocow z kompotu, z tym ze
nalezy obgotowac je w syropie znacznie krocej.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata po Parysku


20 dag cukru
1 l wody
1 łyżeczka herbaty rozpuszczalnej
sok z 3 cytryn i 1 pomarańczy
1/4 l winiaku i 3/8 l rumu
gałka muszkatołowa Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok z cytryn i pomarańczy oraz herbatę rozpuszczalną. Następnie dodać winiak, rum i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość rozgrzać w garnku do temperatury bliskiej wrzenia i od razu podawać.