Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki
1 2 3 4 5 ...
40 ml czystej wódkisok pomarańczowy ( świeżo wyciśnięty ) 1/3 szklanki wypełnić...
Zestaw na 2 litry wodki.150 g swiezych fig,150 g rodzynkow dobrego gatunku,500 g...
30ml Amaretto 40ml śmietana Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami l...
Składniki • Wiśnie • Spirytus lub wódka czysta ok. 0,5 litra &#...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.400 ml morsu wisniowego o zawartosci 20% alkoh...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz prze...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz prze...
Składniki • 5 l wody • 2 kg ziemniaków • 2 kg cukru &#...
Składniki • 1 kg rodzynek • 2 l wody • skórka z cytryny i...
20 owocow pigwy 4 litry wody 1,5 kg cukru 2 cytryny torebka drozdzy winiarskich ...
Składniki • Głóg 12 l (lepiej 10 l głóg, 2 l dzika róża) • Kwasek...
5 dag młodych li?ci orzecha włoskiegobutelka czerwonego gronowego wina wytrawneg...
2 szklanki wina półsłodkiego, 2 żółtka, 3-5 goździków, kawałek cynamonu, 2-3 łyż...
Składniki • 7 litrów wody • 3-3,5 kg cukru • 1 kg ryżu ...
2 kg bananów1 cytryna1 pomarańcza1,5 kg cukru125 g rodzynekdrożdże winne Obrane...
SKŁADNIKI: * 0.5 kg pestek czereśni * 20 g lubczyku * 1.1 l...
2 główki czosnku2 cytryny1l wody Czosnek zmiażdżyć, zmieszać z sokiem z cytryny...
Porcja dla 2 osob.90 ml ginu,30 ml likieru pomaranczowego Cointreau,30 ml soku c...
SKŁADNIKI: 30 ml wódki 10 ml likieru kawowego 10 ml portwajnu 10 ml bi...
Produkty: 2 łyżeczki kawy, 2 łyżeczki miodu, 1/4 szklanki mleka, 2 szczypty cyn...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto po portugalsku


SKŁADNIKI: 15 dag ryżu 30 dag pieczonej cielęciny lub kury 3 średnie pomidory 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki szczypta szafranu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 1 szklanka groszku konserwowego 3 łyżki drobno pokrojonych usmażonych grzybów (np. pieczarek) WYKONANIE: Oliwę zagrzać, wsypać przebrany i umyty ryż oraz mięso, mieszając lekko podrumienić. Dodać obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, zieloną pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Oprószyć solą pieprzem i szafranem Dusić ok. 15 min. na wolnym ogniu, mieszając. Dodać rosół. Przykryć rondel. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Dusić ok. 40 min. Ryż powinien całkowicie wchłonąć płyn. Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Pikantne krewetki w chilli


Przygotowanie: 10 min

Oczekiwanie: 2 godz

Smażenie: 20 min

Trudność: niezbyt trudne


Składniki na 2 porcje

• 6 dużych obgotowanych krewetek • marynata: 2 łyżki sosu Teryiaki (lub sojowego), 2 łyżki soku z cytryny • 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku • 1 strączek chilli (lub mniej), kawałek czerwonej papryki • nieduża łodyga selera naciowego • 2 łyżki koniaku, 2 łyżki białego wina • olej do smażenia (najlepiej arachidowy) • sól, pieprz (do smaku) • 1 cytryna, posiekana natka pietruszki
Etapy przygotowania

1. Przygotować marynatę, zalać nią obrane krewetki i odstawić do lodówki na ok. 2 godz. W tym czasie kilkakrotnie je obrócić. Cebulę, chilli, paprykę i seler naciowy drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. 2. Krewetki lekko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (6-7 min). Wyjąć na miseczkę. 3. Na patelnię dolać trochę oleju, wrzucić czosnek i cebulę, lekko zrumienić. Dodać chilli, paprykę i seler, smażyć razem cały czas mieszając. Dodać koniak i wino, lekko odparować. 4. Do warzyw włożyć krewetki, lekko przemieszać, posolić, posypać pieprzem. Podawać z cytryną i bagietką, posypane posiekaną pietruszką . Należy kontrolować ilość chilli, gdyż zbyt pikantny smak może zabić inne walory tej wykwintnej potrawy. Ten sposób przyrządania krewetek jest inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu. Mimo, że delikatne krewetki są z pozoru zaprzeczeniem pikantnego chilli, to oba te składniki tworzą zgraną całość. Niesłychanie aromatyczne!