Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki
1 2 3 4 5 6 ...
Składniki lód 35 ml szkockiej whisky 25 ml słodkiego wermutu 25 ml Pernod...
Skladniki :50 ml. - Canadian club whisky1 łyżka barowa - cukier pudersok z pól c...
3 czesci whisky1 czesc wina imbirowego - tez specialnosc szkocka Green Ginger Wi...
likier Cointreau - 20 ml,rum Bacardi - 20 ml,sok ze świeżej cytryny - 10 ml,woda...
Składniki • 50 ml wódki • 50 ml białego wermutu • Sprite ...
SKŁADNIKI: * 5 g piołunu, * 5 g mięty pieprzowej, * 5 g korzenia arcy...
Składniki • 150 ml zimnej coli • gałka lodów waniliowych • bi...
Składniki 100 ml Martini Bianco laska wanilii plasterek banana aromat wanili...
Produkty: 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka kakao  1 łyżeczka cukru waniliowego 3...
Składniki: 1/2 szklanki mleka Laska wanilii lub dwie łyżeczki cukru waniliowe...
Składniki • 1 l mleka, 3 żółtka, 1/4 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy, 20 ...
35 ml. - Scotch whisky2 łyżki barowe - sok pomarańczowy2 łyżki barowe - sok cytr...
30 ml. - wódka1 łyżeczka do herbaty - cukier ginger Rozpuść cukier w 20 ml. wo...
SKŁADNIKI: * woda, * sok z 3 cytryn, * ok. 6 łyżek stołowych cukru, ...
Składniki 60 ml wódki Sprite sok z 1/3 limetki Sposób przygotowania Wlać...
SKŁADNIKI 1/4 dużego arbuza 2- 3 brzoskwinie 1/2 czerwonego grejpfruta 1 ...
Old Tom Gin - 40 ml,sok z cytryny - 30 ml,woda sodowa - 150 ml,1 łyżeczka cukru ...
Składniki •  30 ml tequili    •  100 ml soku z...
40 ml burbona,10ml maraschino,odrobina soku cytrynowego.Udekorować szklankę wisi...
Składniki: -obrany pomidor -obrane jabłko -trochę cebuli -szczypta soli -s...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety baranie z ziolami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3-4 godz.
8 kotletow z combra,
125 ml oliwy,
2 lyzki majeranku,
2 lyzki tymianku,
1 lyzka oregano,
sol, pieprz,
8 galazek rozmarynu do spiecia kotletow.

1. Kotlety z mlodej baraniny grubosci ok. 3-4 cm umyc, osuszyc. Wyciac z kazdego kosc i wykroic wieksze kawalki tluszczu. Ziola przelozyc do miseczki, wymieszac.
2. Kotlety rozlozyc, lekko ugniesc i wyrownac ich powierzchnie, posmarowac oliwa, obsypac ziolami, osolic, doprawic pieprzem, zrolowac jak filety anchois.
Kazdy kotlet spiac, przebijajac go galazka rozmarynu lub szpilka.
3. Odstawic w chlodne miejsce na 2-3 godz, by mieso skruszalo i przeszlo aromatem ziol.
4. Podgrzac grill do wysokiej temp., ulozyc mieso. Piec ok. 20 min. Co pewien
czas kotlety obracac, by sie rownomiernie piekly z kazdej strony. Podawac z
frytkami i buraczkami na kwasno.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz z nutą miętową


Produkty: •  2 filety z dorsza ok.159g
  
•  2 plastry selera o grubości ok.1 cm
  
•  przyprawa do warzyw
  
•  jajko, bułka tarta
  
•  sól, pieprz, świeża mięta
  
•  sos śmietanowy:150 ml śmietany, 25 ml białego wina,żółtko,masło
  
•  mleko, liść laurowy, ząbek czosnku,listki selera
  
 
Etapy przygotowania 1.  Rybę zalać mlekiem z czosnkiem,listkiem laurowym i liśćmi selera.Gotować 10 min.
    
2.  Zrobić sos śmietanowo-miętowy.Liście mięty pokroić w paski.Na patelni rozgrzać masło,dodać wino,odparować.Dodać 100 ml śmietany,miętę,gotować 5 min.Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem,wlać do sosu.Nie gotować.
    
3.  Seler ugotować w wywarze,tak aby został chrupki.Osączyć,posypać przyprawą do warzyw,panierować w jajku i bułce tartej.Obsmażyć na złoty kolor.Trzymać w cieple.
    
4.  Na talerz ułożyć seler,na to położyć rybę,polać sosem.Dekorować listkami mięty i selera.