Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki
... 2 3 4 5 6 7 8 ...
SKŁADNIKI 1 kg malin 20 dag cukru SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Maliny starannie prz...
Składniki 50 dag dyni, 2 jabłka, pół szklanki czarnych jagód lub porzeczek,...
Składniki • 1/2 czerwonego grejpfruta • 15 d...
Porcja dla 2 osob.80 ml ginu,80 ml wisniowki,80 ml soku cytrynowego,250 ml wody ...
Shyllabub jest to orzeĽwiający napój, podawany obecnie na wieczorach tańcujących...
Porcja dla 2 osob.180 ml sherry (wino),10 ml likieru pomaranczowego Curacao,10 m...
1 szklanka dżinu,3 łyżki soku z cytryny,3 łyżki śmietanki,3 gał?zki mięty,1 biał...
Składniki: - 1 mały dojrzały banan - 1 szklanka chudego mleka - sok wyciśni...
(dla dziecka od 10 . miesiąca) Składniki:Jogurt naturalny (najlepiej gęsty), ba...
Składniki •  Puszka brzoskwiń    •  8 gałek lo...
60 ml. - wódka90 ml. - sok pomarańczowy ( świeżo wyciśnięty )30 ml. - syrop z ma...
Porcja dla 2 osob.80 ml wodki czystej,160 ml soku pomaranczowego,2 plasterki pom...
Składniki:1, 5 l czerwonego wytrawnego wina2 szklanki soku z pomarańczy¼ ...
2 litry czerwonego wina (nie musi być w dobrym gatunku, jak do grzanego wina wys...
Porcja dla 2 osob.80 ml whisky,80 ml likieru Drambuie (korzenno-miodowy),4 kostk...
Składniki • 1/3 l rumu • 1 l soku pomarańczowego • 1 cyt...
Składniki Przepis - 200 g gorzkiej czekolady- 200 g migdałów bez skórki (mog...
SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 100 g mrożonych (lub świeżych) trus...
Składniki • kostki lodu • 2 miarki dżinu • 2 miarki soku ...
12 suszonych śliwek1,5 l wody3 łyżki syropu klonowegoszczypta cynamonuszczypta i...
... 2 3 4 5 6 7 8 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z mięsem i selerem


Składniki Ciasto: 35 dag (2 pełne szklanki) mąki, około 3/4 szklanki wody, 1 jajko. Nadzienie: 40 dag wołowiny bez kości, 20 dag selera, 25 dag włoszczyzny 10 dag cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 5 dag czerstwej bułki (mała bułeczka), 3/4 szklanki wody, 1 łyżka przyprawy maggi do zup, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. 8 dag słoniny do okraszenia pierogów.  Sposób przyrządzania Umyte mięso włożyć do osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem. Gdy stanie się prawie miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie z płynną przyprawą do zup, odcisnąć. Ostudzone mięso, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wbić jajko, posolić, popieprzyć, wymieszać wszystko dokładnie. Seler wyszorować szczotką do szorowania warzyw, obrać, ugotować, przestudzić, odcisnąć, zemleć w maszynce. Seler i farsz wymieszać starannie. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec pierogi okrasić stopioną słoniną ze skwarkami.   

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz szegedyński


Składniki: - 1 kg wieprzowiny (koniecznie łopatka) - 800 g kiszonej kapusty - 2 średnie cebule - 1 szklanka śmietany - 1 łyżka maki - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki kminku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - sól - cukier Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na smalcu. Dodajemy mięso, lekko je obrumieniamy, następnie zalewamy całość wodą (0,25 szklanki), dodajemy paprykę, kminek, zmiażdżony czosnek i solimy. Dusimy pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu. Dodajemy posiekana i odciśniętą kapustę (odrobinę słodzimy jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna) i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, powoli wlewamy 0,5 szklanki śmietany wymieszanej z mąką. Gulasz podajemy na głębokim półmisku, polany pozostałą śmietaną.