Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki
1 2 3 4 ...
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej tra...
1 uncja Kanadyjskiej Whisky (np.: Black Velvet)chłodna herbata do wypełnienia W...
SKŁADNIKI: • 6 dojrzałych pomarańczy bez pestek • 6 słodki...
SKŁADNIKI: * 2 szklanki soku z truskawek, * 2 szklanki soku z malin, * ...
Składniki • 25 dag lodów czekoladowych • 3 łyżeczki kakao • 1...
200 ml soku z selera180 ml soku gruszkowego20 ml soku z cytrynygazowana  wo...
Curacao bluesok pomaranczowy pomieszac i dadac lodu...
Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 ...
Składniki: 1 filiżanka zielonej herbaty 1 filiżanka nektaru ananasowego kostki...
Składniki • 40 ml ginu • 20 ml Kahlúa (likier) • 20 ml Ba...
Składniki • coca cola • vodka-  nie żubrówka, ani żołądkowa ...
10 ml. - biały wermut2 łyżki barowe - sok pomarańczowy 25 ml. Gin Składniki wy...
2 łyżki wytrawnego martini,2 łyżki pernodu,1 łyżka soku z cytryny,1/2 szklanki w...
Składniki  50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek śmietany k...
Robi sie tak:do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui...
Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wiśni - 1 kg cukru.  Wykonanie...
Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem c...
Składniki - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, - Pół szklanki cukru...
Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki&n...
Składniki 1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szkl...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa czosnkowa



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
40 zabkow czosnku,
100 ml bialego wina,
100 ml smietanki,
50 g migdalow,
1 zoltko,
1 lyzeczka tymianku,
1/4 lyzeczki papryki,
1,2 l wywaru jasnego,
sol, pieprz.
Grzanki:
1/2 dlugiej bulki,
2 lyzki oleju,
swieze ziola (zielona pietruszka, szczypiorek).

1. Czosnek obrac, oplukac. Migdaly sparzyc wrzatkiem, odstawic na 5 min. Obrac
ze skorek, osuszyc, zemlec w mlynku lub utluc w mozdzierzu.
2. W garnku zagotowac wywar, dodac lyzeczke tymianku, gotowac 5 min. Wlozyc cale zabki czosnku, gotowac bez przykrycia na malym ogniu 20 min.
3. Wywar przecedzic, czosnek polozyc na sicie i lyzka wycisnac sok do wywaru.
Mase, ktora pozostanie na sicie odrzucic. Wywar zagotowac z winem. Dodac
ubita smietane z zoltkiem, wymieszac. Chwile podgrzewac, ale nie gotowac.
Doprawic sola, pieprzem i odrobina papryki. Wymieszac z utartymi migdalami.
4. Przygotowac grzanki: swieze ziola drobno pokroic. Bulke pokroic na kromki,
zrumienic na oleju z obu stron. Posypac ziolami. podawac od razu z goraca
zupa.

Przepisy kulinarne - losowy

Cielęcina pod beszamelem


Składniki 1,5 kg cielęciny, 3- 4 ziarna jałowca, 4- 5 listków laurowych, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1 szkl. bulionu warzywnego z kostki, 2 torebki ryżu (po 17 dkg), sól, pieprz, beszamel : 2łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl.śmietany (9%)   Etapy przygotowania 1. Cielęcinę opłukać, osuszyć. Ziarna jałowca rozgnieść na deseczce. Listki laurowe pokruszyć. Cielęcinę dokładnie natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, listkami laurowymi, skropić octem. Mięso ułożyć w naczyniu i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. 2. Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć cielęcinę, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć do brytfanny wraz z tłuszczem ze smażenia. Piec około 1 godz. w temp. 200 stopni. 3. W czasie pieczenia mięso często podlewać bulionem z warzyw.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić w plastry. 4. Beszamel : masło stopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać, podsmażyć chwilę, ciągle mieszając wlewać powoli śmietanę. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. 5. Plastry mięsa polać beszamelem, wstawić do gorącego piekarnika jeszcze na 10 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko ( mogą też być ziemniaki ).