Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 5 ...
1 kg białej kapusty1 kg buraków1 kg marchewki1 kg cebulizalewa:50 g oliwy1/2 but...
Składniki: 40 dag truskawek, 3- 4 kiwi, 20 dag winogron, łyżka cukru, 100 m...
3 czerwone jabłka (50 dag),1 gruszka z kompotu,1 duża brzoskwinia z syropu,3 man...
Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi ...
Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi ...
5 pęczków rzodkiewek (ok. 1kg bez li?ci) marynata:1 szkl. cukru2 łyżeczki soli3...
Składniki • 1 KG RZODKIEWEK • 20 DKG CUKRU ,3/4 SZKLANKI OCTU 10/...
Składniki 1,5 szklanki mleka 3,2%  1,5 szklanki wody  3 woreczki ryż...
Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna • Marynata ( proporcja na ok...
SKŁADNIKI:Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 jajko 2-3 łyżki słodkiej ś...
75 dag borówek brusznic1 duża pomarańcza / 3-4 mandarynki2 gruszki2 jabłka75 dag...
Składniki Przepis 1 kg szczawiu2 dkg soli Listki szczawiu /bez szypułek/ z...
Produkty: 2 kg truskawek, 20-30 dag cukru Wykonanie: Owoce umyć, obrać z szyp...
3/4 kg dojrzałych pomidorów2 dojrzałe morelepęczek bazyliipapryka chilityle cukr...
5 kg pomidorów2 li?cie laurowe2 łyżki mielonej paprykicebula3 łyżki soliłyżka pi...
Składniki:Buraki w ilości wg uznania.   Sposób przyrządzenia:  ...
Produkty: śliwki , najlepiej węgierki - 2 kgmiąższ z dyni - 1 kgcukier 1 kg Wy...
Składniki:Śliwki węgierki wg uznania.   Sposób przyrządzenia:  ...
SKŁADNIKI:500 g grzybów boczniaków1 papryka6 ziemniakówpapryka w proszku słodka ...
2 kg pomidorów3 cebule2 łyżki oleju1 łyżka octu 10%10 dag cukru1 łyżka ziaren go...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody waniliowe


Składniki

• 2 szklanki mleka • szklanka cukru pudru • szklanka smietany kremówki • 6 żółtek • 2 łyżeczki cukru waniliowego  
Etapy przygotowania

1. Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym.Zdjąć z ognia,przykryć na 10 minut.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem,mleko ponownie zagotować i stopniowo dolewać do żółtek,ucierać. 2. Całość przelać do rondelka,podgrzewając,ucierać,aż krem osiągnie temp.80 stopni.Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. 3. śmietanę ubic na sztywno,dołożyć do kremu i wymieszać,ostudzić.Krem jest gotowy,gdy łyzkąmozna zaznaczyc wyraźną kreskę.Jesli tak nie jest rondelek z kremem trzeba ponownie wstawić na mały ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę.Krem w żadnym wypadku nie może się zagotować. 4. Wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę.Gdy masa zacznie krzepnąć,ubijąć ja mikserem na puszystą pianę.Zamrozić.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos boloński 1


I) 200 g drobno siekanej wolowiny
150 g posiekanego wedzonego boczku
3 posiekane watrobki z drobiu
3 cebule
150 g pieczarek
1/4 l oliwy
300 g obranych pomidorow
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 zabki czosnku
1 lyzka tymianku
1 lyzka bazylii
1 lyzka estragonu
sol pieprz

mieso z boczkiem i watrobka przesmazyc na oliwie, dolozyc cebule,czosnek, pieczarki i ziola. Dusic 1/2 godz. Dodac pomidory i wino. dusic ok. 2 godz. sos powinien byc gesty, ale w raze gdyby sie wygotowal rozprowadzic nieco woda lub rosolem.

II) 350 g chudej mielonej wolowiny 150 g mielonego boczku, bekonu lub szynki
200 g watrobek z drobiu
300 g obranych pomidorow
2 cebule
2 marchewki
2 selery
2 lyzki siekanej natki pietruszki
szklanka bialego wytrawnego wina
szklanka rosolu
pol szklanki smietanki
galka muszkatolowa
sol pieprz

Marchewki, seler, bekon, cebule drobno posiekac, przesmazyc na masle ok. 10 min. przesmazyc mieso, po zrumienieniu dodac watrobke. dusic pare minut, dodc pomidory, wino, rosol, sol, pieprz, galke muszkatolowa, dusic j.w. Pod konie duszenia dodac smietanke. To sa tylko dwa przepisy na sos ktoey ma rozne warianty, ale z geubsza wszystkie mieszcza sie w ramach tych przepisow.