Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 5 ...
1 kg białej kapusty1 kg buraków1 kg marchewki1 kg cebulizalewa:50 g oliwy1/2 but...
Składniki: 40 dag truskawek, 3- 4 kiwi, 20 dag winogron, łyżka cukru, 100 m...
3 czerwone jabłka (50 dag),1 gruszka z kompotu,1 duża brzoskwinia z syropu,3 man...
Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi ...
Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi ...
5 pęczków rzodkiewek (ok. 1kg bez li?ci) marynata:1 szkl. cukru2 łyżeczki soli3...
Składniki • 1 KG RZODKIEWEK • 20 DKG CUKRU ,3/4 SZKLANKI OCTU 10/...
Składniki 1,5 szklanki mleka 3,2%  1,5 szklanki wody  3 woreczki ryż...
Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna • Marynata ( proporcja na ok...
SKŁADNIKI:Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 jajko 2-3 łyżki słodkiej ś...
75 dag borówek brusznic1 duża pomarańcza / 3-4 mandarynki2 gruszki2 jabłka75 dag...
Składniki Przepis 1 kg szczawiu2 dkg soli Listki szczawiu /bez szypułek/ z...
Produkty: 2 kg truskawek, 20-30 dag cukru Wykonanie: Owoce umyć, obrać z szyp...
3/4 kg dojrzałych pomidorów2 dojrzałe morelepęczek bazyliipapryka chilityle cukr...
5 kg pomidorów2 li?cie laurowe2 łyżki mielonej paprykicebula3 łyżki soliłyżka pi...
Składniki:Buraki w ilości wg uznania.   Sposób przyrządzenia:  ...
Produkty: śliwki , najlepiej węgierki - 2 kgmiąższ z dyni - 1 kgcukier 1 kg Wy...
Składniki:Śliwki węgierki wg uznania.   Sposób przyrządzenia:  ...
SKŁADNIKI:500 g grzybów boczniaków1 papryka6 ziemniakówpapryka w proszku słodka ...
2 kg pomidorów3 cebule2 łyżki oleju1 łyżka octu 10%10 dag cukru1 łyżka ziaren go...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki staropolskie


Składniki: Ciasto: - 20 dag mąki - dwa jajka - szklanka mleka - ok. 1 szklanki wody - dwie łyżeczki cukru - szczypta soli Nadzienie: - 0.5 kg ziemniaków - duża cebula - trzy średniej grubości plastry boczku - sól i pieprz do smaku Sos: - 35 dag pieczarek - kilka łyżek słodkiej śmietany - łyżka mąki - szczypta soli i cukru Dodatki: - żółty ser - natka pietruszki Sposób przyrządzania: Najpierw robimy naleśniki. Jajka wbijamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy mleko pół na pół z wodą. Miksujemy bardzo dokładnie, po czym dosypujemy mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy powoli mleko z wodą - pół na pół. Miksujemy na gładką masę, dodajemy sól, cukier, łyżkę oleju. Smażymy. Gdy ugotują się ziemniaki, odstawiamy je do ostygnięcia, wcześniej ubijając na piure. Podsmażamy cebulę wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulony. Teraz możemy zająć się przygotowaniem sosu. Dokładnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w paski. Podsmażamy i przelewamy do rondelka. Zalewamy szklanką wody i dusimy. Dodajemy sól, pieprz, zabielamy śmietaną i dodajemy mąkę. Doprowadzamy do wrzenia. Naleśniki podsmażamy na patelni, polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy tartym żółtym serem i posiekaną pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet z galaretką z madery


SKŁADNIKI: • 15 dag wątróbki drobiowej • 10 dag wątróbki wieprzowej • 20 dag wieprzowiny od szynki • 20 dag surowego boczku • łyżka masła • cebula • ząbek czosnku • jajko • 1/2 szklanki bulionu drobiowego • 1/2 szklanki śmietany • 50 ml winiaku • łyżeczka skórki z pomarańczy • 2 łyżeczki słodkiej papryk • starta gałka muszkatołowa, rozmaryn • sól, pieprz • 6 plastrów słoniny GALARETKA: • szklanka bulionu mięsnego • 100 ml madery • łyżka żelatyny • pomarańcza WYKONANIE: 1. Wieprzowinę i boczek pokroić na małe kawałki. Wątróbki oczyścić. Masło stopić w rondlu, obsmażyć wątróbki, wyjąć. Włożyć wieprzowinę i boczek, wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem 20 minut, ostudzić. Wątróbki przetrzeć przez sito, wymieszać z winiakiem. 2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wieprzowinę, boczek, cebulę i czosnek zemleć trzykrotnie w maszynce. Dodać masę z wątróbek, wbić jajko, wlać bulion i śmietanę, dokładnie wyrobić. Dodać skórkę pomarańczową i słodką paprykę, przyprawić. Masę włożyć do 6 foremek sufletowych do 2/3 wysokości, przykryć plastrami słoniny. Piec 25 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić. 3. Galaretka: żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Bulion i maderę podgrzać, dodać żelatynę, rozpuścić, przyprawić szczyptą soli i pieprzem. 4. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, oczyścić z błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć na pasztetach (ew. wcześniej usunąć słoninę), zalać warstwą tężejącej galaretki, schłodzić w lodówce.