Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 5 ...
1 kg białej kapusty1 kg buraków1 kg marchewki1 kg cebulizalewa:50 g oliwy1/2 but...
Składniki: 40 dag truskawek, 3- 4 kiwi, 20 dag winogron, łyżka cukru, 100 m...
3 czerwone jabłka (50 dag),1 gruszka z kompotu,1 duża brzoskwinia z syropu,3 man...
Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi ...
Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi ...
5 pęczków rzodkiewek (ok. 1kg bez li?ci) marynata:1 szkl. cukru2 łyżeczki soli3...
Składniki • 1 KG RZODKIEWEK • 20 DKG CUKRU ,3/4 SZKLANKI OCTU 10/...
Składniki 1,5 szklanki mleka 3,2%  1,5 szklanki wody  3 woreczki ryż...
Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna • Marynata ( proporcja na ok...
SKŁADNIKI:Ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 jajko 2-3 łyżki słodkiej ś...
75 dag borówek brusznic1 duża pomarańcza / 3-4 mandarynki2 gruszki2 jabłka75 dag...
Składniki Przepis 1 kg szczawiu2 dkg soli Listki szczawiu /bez szypułek/ z...
Produkty: 2 kg truskawek, 20-30 dag cukru Wykonanie: Owoce umyć, obrać z szyp...
3/4 kg dojrzałych pomidorów2 dojrzałe morelepęczek bazyliipapryka chilityle cukr...
5 kg pomidorów2 li?cie laurowe2 łyżki mielonej paprykicebula3 łyżki soliłyżka pi...
Składniki:Buraki w ilości wg uznania.   Sposób przyrządzenia:  ...
Produkty: śliwki , najlepiej węgierki - 2 kgmiąższ z dyni - 1 kgcukier 1 kg Wy...
Składniki:Śliwki węgierki wg uznania.   Sposób przyrządzenia:  ...
SKŁADNIKI:500 g grzybów boczniaków1 papryka6 ziemniakówpapryka w proszku słodka ...
2 kg pomidorów3 cebule2 łyżki oleju1 łyżka octu 10%10 dag cukru1 łyżka ziaren go...
1 2 3 4 5 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z dyni na mleku


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1 kg dyni
- 2-3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- jajko (niekoniecznie)
- cukier
- cynamon (niekoniecznie)
- sól
- 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Dynię obierz, usuń pestki wraz z włóknistą otoczką. Miąższ drobno pokrój i rozgotuj w jak najmniejszej ilości wody. Dolej mleko i nadal gotuj. Z mąki, wody i odrobiny soli (można też dodać jajko) zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj je na tarce o dużych otworach wprost do zupy. Gotuj do zmięknięcia kluseczek. Dopraw odrobiną soli i cynamonem, dosłódź do smaku. Podawaj na gorąco, do talerzy włóż po kawałeczku masła. Zupę można przyrządzić również na słono, zamiast cukru i cynamonu dodając gałkę muszkatołową.

Przepisy kulinarne - losowy

Zrazy węgiersko-polskie


Składniki • schab - 1/2 kg • czosnek - 2 ząbki • cebula - 2 duże sztuki • olej do smażenia • koncentrat pomidorowy - 150 g • papryka łagodna i ostra suszona lub w proszku • sól, pieprz • mąka - 40 dag • jajko - 1 sztuka • oliwa - 1 łyżka • woda - 1 szklanka • dodatek: ogórki małosolne lub kiszone Etapy przygotowania 1. ze schabu wykrawamy kość i zdejmujemy błonę, czyste mięso kroimy na niezbyt grube plastry (7 mm) i obtaczamy w mące; 2. rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy zrazy z każdej strony na ostrym ogniu posypując lekko solą i pieprzem i przekładamy do rondla (lub szybkowara); 3. czosnek obieramy i miażdżymy, przesmażamy i dokładamy do zrazów; 4. cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem soli i pieprzu i dokładamy do zrazów; 5. 1,5 szklanki wody wlewamy na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy, 1 łyżkę łagodnej papryki i 1 łyżeczkę ostrej oraz sól i pieprz do smaku, podgrzewamy mieszając i zalewamy tym sosem zrazy, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (w rondlu 40 min., w szybkowarze 20 min.); 6. zagotowujemy wodę na kluski (2-3 l) z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli; 7. z mąki, jajka, oliwy i wody z odrobiną soli wyrabiamy łyżką gęste gładkie ciasto (ok.5 min), w razie potrzeby zagęszczamy dodając jeszcze trochę mąki lub rozrzedzamy wodą; 8. do gotującej się wody kładziemy łyżką kluseczki zanurzając każdorazowo łyżkę we wrzątku i odcinając niewielkie kawałeczki z porcji ciasta; po wypłynięciu kluseczki są gotowe (gotować kluski możemy w kilku etapach wykorzystując tę samą wodę); 9. kluski odcedzamy i przepłukujemy wodą aby się nie kleiły albo wyjmujemy cedzakiem wprost na talerze, nakładamy zrazy z sosem, dokładamy ogórki pokrojone w podłużne piórka