Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 5 6 ...
SKŁADNIKI:1 kg podgrzybków, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, l l...
Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych (nawet żółtych ogórków), pół szkl. octu ...
1/2 kalafiora2 marchewki2 papryki50 dag ogórków1 szkl. octu 10%1 szkl. wodypiepr...
Składniki:1.5 kg zielonej fasolki szparagowej (może też być mamucia),pęczek młod...
  Składniki: 5kg dyni - ok.1, - 4 twarde pomidory - 3 twarde gruszki ...
Składniki:1 kg dojrzałych, twardych gruszek0,5 litra czerwonego wytrawnego wina1...
1 kg jabłek1 i 1/4 kg śliwek1/2 kg cebuli1 kg cukru1/2 łyżki zmielonego pieprzu1...
SKŁADNIKI:1 kg pieczarek, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki śmietany, 1 kg świeżego szpinak...
Składniki Przepis Papryczki pepperoni suszone (rozdrobnione)Oliwa Rozdrobn...
Składniki • pół szklanki ziarna pszenicy • p...
Składniki • makrela wędzona • ugotowane jajk...
Przygotowanie: 5 minGotowanie: 10 minSkładniki • 6 jajek ...
Składniki • 6 jaj ugotowanych na twardo • 30-40 dag twardego żółt...
Produkty: 3 kg papryki, 5 kg cebuli 3/4 szkl wody, szkl octu 10%, 3/4 szkl cukr...
50 dag papryki żółtej (2- str?ki)50 dag papryki czerownejpęczek dorodnych cebule...
2-3 kg paprykiczosnek6 szkl. wodyszkl. cukruszkl. oliwy2-3 czubate łyżki soli2 ł...
Składniki:Papryka,oliwa z oliwek.   Sposób przyrządzenia:  &nb...
Składniki Przepis  Czerwona papryka,4 szklanki wody,szklanka octu,łyzka...
15 str?ków papryki2 - 2,5 główek kapusty białej i czerwonej2,5 łyżek soli3,5 łyż...
Składniki Przepis zalewa podawana na 1 l wody: 1 litr wody, duża łyżka soli,...
1 2 3 4 5 6 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Musli malinowo-jabłkowe


Składniki 2 łyżki niesłodzonego musli owocowego, pół szklanki mleka, 2- 3 łyżki malin, pół pojemniczka chudego jogurtu, pół jabłka Sposób przyrządzania Składniki wymieszać. Musli ozdobić pokrojonym na cząstki jabłkiem i malinami.


Przepisy kulinarne - losowy

Pierś indycza z boczkiem


Produkty: • 1 kg piersi indyczej
• 75 dag brokułów
• 50 dag pieczarek
• 2 średnie cebule
• 5 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
• 1,5 szklanki rosołu (instant)
• 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
• 3 łyżki masła lub margaryny
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• 1 mała gałązka rozmarynu
• 2 - 3 gałązki tymianku
• sól, pieprz z młynka Wykonanie: Opłukać pierś indyczą, osuszyć, dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem.  Obłożyć mięso boczkiem, związać sznurkiem, ułożyć w brytfance. Zagotować w rondelku rosół, niewielką ilością polać mięso w formie.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze około 175ºC.
Obrać cebule, pokroić na cząstki, ułożyć przy maśle w brytfance. W trakcie pieczenia stopniowo polewać całość rosołem. Starannie oczyścić brokuły, podzielić na różyczki. Zagotować w garnku osoloną wodę, wrzucić brokuły na 8 - 10 minut do lekko wrzącej wody, osączyć. Oczyścić pieczarki, opłukać, przekroić je na połówki. Opłukać przygotowane zioła, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać razem. Wyjąć pierś indyczą z pieca, usunąć sznurek. Zawinąć mięso w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut. Do sosu z pieczenia dodać śmietanę i zioła, lekko zagotować. Rozprowadzić mąkę wodą, zagęścić sos. Doprawić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsamżyć pieczarki, dodać brokuły, krótko smażyć razem. Podawać mięso z warzywami na półmisku, polać częścią sosu (resztę przelać do sosjerki).