Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 5 6 7 ...
1 szkl. octu4 szkl. wody8-10 łyżek cukru1 płaska łyżka soli1 łyżeczka olejugoĽdz...
3 kg str?ków czerwone papryki5 zielonych ogórków6 dużych ząbków czosnku6 dag sol...
4 kg papryki /może być kolorowa/ 1-2 główki czosnku 8dkg soli 1 szklanka ...
Składniki • pół kg imbiru • 5 szklanek cukru • 2 szklanki...
Składniki 3 kg poszatkowanych ogórków 6 cebul 4 główki czonsku 1 łyżezka...
Produkty: - 2 kg niedużych, podłużnych ogórków- 30 dag ciemnych winogron- 5-6 z...
SKŁADNIKI: * 500 g ogórków * 50 g miodu WYKONANIE: Ogórki mało...
Składniki Przepis 1 kg ogórków 1 kg marchwi 1 kg cebuli sól 0,5 l octu 0,75 ...
Produkty: 3 kg ogórków, 0.5 kg cebuli,3 łyżki soli, 3 szklanki wody, 0.5 szkl o...
Składniki • 2,5 kg ogórków średnich • 6 łyzek soli • 60 d...
Składniki 2- 3 kg ogórków liście selera cebula ziarna gorczycy Zalewa: 1 ...
4 szkl wody1 szkl.octu1,5 szkl.cukru3 łyżki soli5 dużych łyżek musztardy stołowe...
Skladniki:1. ogorki, takie male, zadne szklarniowe i olbrzymy2. koper, a wlasciw...
Na 1 litr wody 1 lyzka stolowa soli (zwykla sol, nigdy nie uzywaj morskiej, czy ...
Składniki: 2 kg ogórków średniej wielkości,1.5 l wody,6 ząbków czosnku,1 ...
Składniki Przepis 1 kg małych ogórków4 łyżki soli1/2 szklanki octu3 łyżki cu...
2l wody1 szkl.octu3 łyżki soli3 łyżki cukru5 ziarenek pieprzu,ziele angielskie,l...
-Ogorki z wiadomego zrodla, nieprzenawozone, nieduze, podluzne (okragle robia si...
Obrane, świeże ogórki pokroić wzdłuż na 4 czę?ci, wydr?żyć pestki, posolić i ods...
Składniki:1 l octu winnego lub spirytusowego,po 20 dkg świeżych ziół:bazylii,est...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron po włosku


Przygotowanie: 1 godzina

Gotowanie: 1 godzina

Trudność: bardzo łatwy


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg makaronu (najlepiej włoskiego) • 1/2 kg mięsa mielonego • Puszka pomidorów • 1 główka czosnku • parmezan taty • oliwa z oliwek • świeża bazylia (może być również suszona)
Etapy przygotowania

1. W garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy posiekany czosnek i delikatnie go prażymy. 2. Na to wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Podczas doprowadzania do wrzenia rozdrabniamy łyżką pomidory. 3. Gdy się zagotuje wkładamy surowe mielone mięso. I podczas gotowania również pomału je rozdzielamy. Sos gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną świeżą bazylię. 4. W garnku mieszamy ugotowany osobno, ale jeszcze ciepły makaron z sosem. Przekładamy na półmisek, posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.

Przepisy kulinarne - losowy

Pączki z masą morelową


1 kg mąki
20 dag cukru
20 dag masła
10 żółtek
1/2 l mleka
6 dag drożdży
kieliszek spirytusu
olejek waniliowy
szczypta soli
1/2 laski wanilii /cukier waniliowy
20 dag konfitury morelowej
łyżka rumu
starta skórka z cytryny
50 dag smalcu do smażenia Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszcz?. Dodać do mąki. Masło rozpu?cić, wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać utłuczoną wanilię, otart? skórkę, sól, spirytus. Poł?czyć z m?ką, drożdżami, dodać mleko. Wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Posypać odrobiną mąki, przykryć ?ciereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, rozwałkować je na placek o grubości 2 cm. Szklanką wykrajać krążki i zostawić do podrośnięcia. Smażyć z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym smalcu. Konfitury rozetrzeć z rumem. Przestygnięte p?czki przecinać na pół i przekładać mas? morelową. Posypać cukrem pudrem