Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 5 6 7 ...
1 szkl. octu4 szkl. wody8-10 łyżek cukru1 płaska łyżka soli1 łyżeczka olejugoĽdz...
3 kg str?ków czerwone papryki5 zielonych ogórków6 dużych ząbków czosnku6 dag sol...
4 kg papryki /może być kolorowa/ 1-2 główki czosnku 8dkg soli 1 szklanka ...
Składniki • pół kg imbiru • 5 szklanek cukru • 2 szklanki...
Składniki 3 kg poszatkowanych ogórków 6 cebul 4 główki czonsku 1 łyżezka...
Produkty: - 2 kg niedużych, podłużnych ogórków- 30 dag ciemnych winogron- 5-6 z...
SKŁADNIKI: * 500 g ogórków * 50 g miodu WYKONANIE: Ogórki mało...
Składniki Przepis 1 kg ogórków 1 kg marchwi 1 kg cebuli sól 0,5 l octu 0,75 ...
Produkty: 3 kg ogórków, 0.5 kg cebuli,3 łyżki soli, 3 szklanki wody, 0.5 szkl o...
Składniki • 2,5 kg ogórków średnich • 6 łyzek soli • 60 d...
Składniki 2- 3 kg ogórków liście selera cebula ziarna gorczycy Zalewa: 1 ...
4 szkl wody1 szkl.octu1,5 szkl.cukru3 łyżki soli5 dużych łyżek musztardy stołowe...
Skladniki:1. ogorki, takie male, zadne szklarniowe i olbrzymy2. koper, a wlasciw...
Na 1 litr wody 1 lyzka stolowa soli (zwykla sol, nigdy nie uzywaj morskiej, czy ...
Składniki: 2 kg ogórków średniej wielkości,1.5 l wody,6 ząbków czosnku,1 ...
Składniki Przepis 1 kg małych ogórków4 łyżki soli1/2 szklanki octu3 łyżki cu...
2l wody1 szkl.octu3 łyżki soli3 łyżki cukru5 ziarenek pieprzu,ziele angielskie,l...
-Ogorki z wiadomego zrodla, nieprzenawozone, nieduze, podluzne (okragle robia si...
Obrane, świeże ogórki pokroić wzdłuż na 4 czę?ci, wydr?żyć pestki, posolić i ods...
Składniki:1 l octu winnego lub spirytusowego,po 20 dkg świeżych ziół:bazylii,est...
1 2 3 4 5 6 7 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chałwa z ryżu


SKŁADNIKI: * 1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki stopionego masła SYROP: * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : 1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa. 2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem. 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min. 4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min. 5. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz. 6. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem z orzechów laskowych przekładany płatkami czekolady i krokantem migdałowym


Składniki: Krem orzechowy Krem waniliowy - 200 ml Żelatyna - 3 g Śmietana 30% - 300 ml Pasta z orzechów laskowych Sos orzechowy Sos angielski – waniliowy - 200 ml Pasta z orzechów laskowych - 60 g Orzechy laskowe w karmelu Obrane orzechy laskowe - 40 g Cukier kryształ - 50 g Woda - 20 ml Płatki z czekolady Czekolada ciemna - 60 g Czekolada biała - 120 g Wąsy z czekolady Czekolada ciemna - 150 g Przygotować: Krokant migdałowy Sposób przyrządzenia: Odstawić 60 g pasty z orzechów laskowych do sosu orzechowego, a do reszty dodać krem waniliowy delikatnie mieszając. Całość połączyć najpierw z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną, a potem z ubitą śmietaną. Ciepły sos angielski dokładnie wymieszać z pastą z orzechów laskowych i odstawić do schłodzenia. Cukier z wodą gotować w naczyniu do uzyskania konsystencji złotego karmelu. Następnie zatopić w karmelu orzechy i pojedynczo wykładać na pergamin. Schłodzić. Rozpuszczoną ciemną czekoladę rozprowadzić cienką warstwą na grubość około 2 mm na folii spożywczej. Kiedy czekolada lekko stężeje, wyciąć prostokąty o bokach 10 cm x 7 cm i odstawić do całkowitego stężenia, a następnie delikatnie zdjąć folię. Analogicznie postępować z białą czekoladą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, rozlać na folię spożywczą i nożem rozprowadzić cienką warstwę. Prawie stężałą czekoladę naciąć w nieregularne paski, nie zdejmując z folii, i ułożyć na dwa wałki do ciasta (wałki powinny leżeć równolegle do siebie w odległości około 5 cm). Całość chłodzić przez 10 minut w lodówce, a następnie delikatnie zdjąć folię. Pojedyncze wąsy przełożyć na pergamin i odstawić do dalszego chłodzenia. Z krokantu migdałowego wyciąć płatki wielkości płatków czekoladowych oraz paski długości 20 cm i szerokości 1, 5 cm, z których należy uformować pierścienie. Na płatkach z ciemnej czekolady i krokantu migdałowego szprycować kulki z kremu orzechowego. Złożyć w kolejności: ciemna czekolada, krokant migdałowy, ciemna czekolada, krokant migdałowy. Przykryć płatkiem białej czekolady. Deser dekorować wąsami czekoladowymi, pierścieniami z krokantu migdałowego, orzechami w karmelu i sosem orzechowym. Porcja na 12 osób.