Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 ...
50 dag kapusty20 dag cebuli50 dag marchwi50 dag jabłekgoĽdzikizalewa:1 l wody2 d...
Produkty: 3 kg wiśni , 1 kg cukru , 2 szklanki octu 6-proc. , 2 szkla...
Wychodzi z tego ok. 17% wino.Przepis na 13,5 litra wina.1. Miazga z 6 litrów jag...
Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek ...
Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/1 kg cukru Wykonanie: Truska...
2 kg truskawek 1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć cia...
Składniki: 1 kg węgierek0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki,...
Na 1 kg sliwek :szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka goz...
1 kg śliwek węgierek1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego1 szkl. wody25 dag cukrukil...
śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 2...
Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant) • 5 łyżek bi...
Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty1/2 kg cebuli1 kg kwaśnych jabłekZal...
Produkty: - pomarańcze - cukier (na kilogram skórek kilogram cukru) - woda (na ...
Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu &#...
Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów szklanka cukru0,75 l wody Wykonanie: Skór...
kg zielonych pomidorów20 dag cebuli2 czerwone papryki4 dag soli zalewa:1 l wody...
1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów2 cebule3 dag solimarynata:0,1 l octu 10%0,4 l ...
Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 sz...
1 szkl.octu4 szkl.wody1 szkl.cukru1 łyżeczka czubata soliOgórki w skórce kroimy ...
Składniki Przepis 3 kg kapusty białej0,5 kg ogórków kiszonych0,5 kg marchwi1...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gratin ziemniaczane


1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
pęczek dymki
1/2 szkl. śmietany i mleka
2 jajka
50 g tartego sera żółtego Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plastry. Wrzucić do osolonej wody i gotować 15 min., ods?czyć. Cebule pokroić w krążki. Mleko, jajka i ser oraz przyprawy wymieszać ze ?mietaną. Ziemniaki i cebulę przełożyć do wytłuszczonego naczynia żaroodpornego i polać mieszanką jajeczno-serową. Piec ok. 35 min. w temp. 200 stopni C.

Przepisy kulinarne - losowy

Strudel z jabłkami


Dla dziecka od: 1,5 roku Składniki:
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- 1 jajko lub 2 białka
- sól; nadzienie: 80 dag jabłek
- cukier
- cynamon (niekoniecznie)
- 8 łyżek bułki tartej
- 5 dag masła
- cukier puder
- olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.

Sposób przyrządzania:

Z mąki, jaj, soli i gorącej wody zagnieć tzw. wolne ciasto i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki. Przykryj ciepłą miską i zostaw na pół godziny. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj. Na stole rozłóż czystą ścierkę, posyp ją mąką i rozwałkuj na niej ciasto (jak najcieniej). Możesz je jeszcze porozciągać palcami - im ciasto cieńsze, tym strudel smaczniejszy. Grubsze brzegi odetnij i poczekaj, aż przeschnie. Nagrzej piekarnik do 180°C, przygotuj blachę. Roztop masło i skrop nim ciasto. Wymieszaj jabłka z cukrem (i cynamonem), rozłóż równo na cieście, posyp bułką tartą. Zwiń ciasto w ciasny długi rulon, podtrzymując ściereczką, żeby się nie przerwało. Przenieś je na ściereczce i ostrożnie zsuń na blachę. Z wierzchu możesz strudel raz jeszcze skropić stopionym masłem. Piecz 40 - 50 min. Podawaj na gorąco, posypany cukrem pudrem.