Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 ...
50 dag kapusty20 dag cebuli50 dag marchwi50 dag jabłekgoĽdzikizalewa:1 l wody2 d...
Produkty: 3 kg wiśni , 1 kg cukru , 2 szklanki octu 6-proc. , 2 szkla...
Wychodzi z tego ok. 17% wino.Przepis na 13,5 litra wina.1. Miazga z 6 litrów jag...
Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek ...
Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/1 kg cukru Wykonanie: Truska...
2 kg truskawek 1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć cia...
Składniki: 1 kg węgierek0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki,...
Na 1 kg sliwek :szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka goz...
1 kg śliwek węgierek1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego1 szkl. wody25 dag cukrukil...
śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 2...
Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant) • 5 łyżek bi...
Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty1/2 kg cebuli1 kg kwaśnych jabłekZal...
Produkty: - pomarańcze - cukier (na kilogram skórek kilogram cukru) - woda (na ...
Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu &#...
Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów szklanka cukru0,75 l wody Wykonanie: Skór...
kg zielonych pomidorów20 dag cebuli2 czerwone papryki4 dag soli zalewa:1 l wody...
1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów2 cebule3 dag solimarynata:0,1 l octu 10%0,4 l ...
Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 sz...
1 szkl.octu4 szkl.wody1 szkl.cukru1 łyżeczka czubata soliOgórki w skórce kroimy ...
Składniki Przepis 3 kg kapusty białej0,5 kg ogórków kiszonych0,5 kg marchwi1...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczone przepiórki z pistacjami i sosem z wątróbki


Składniki: • 150 g mielonego mięsa z kurczaka • 2 przepiórki • 2 łyżki oliwy truflowej • 2 łyżki śmietanki • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki orzechów pistacjowych • 150 g wątróbki drobiowej • 4 plastry boczku wędzonego • ½ łyżeczki jałowca • 1 ostra papryczka • 50 ml sosu pieczeniowego • 100 ml porto • świeży tymianek • sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Luzujemy przepiórkę to znaczy usuwamy kości – delikatnie przecinamy skórę na grzbiecie i ostrym nożykiem wycinamy ostrożnie cały korpus, tak by nie uszkodzić piersi i skóry. Następnie usuwamy kości udowe i skrzydełka. Do miksera wkładamy mielone mięso kurczaka, posiekane ziarna jałowca, dodajemy oliwę truflową, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy, przekładamy do miski i mieszamy z obranymi orzechami pistacjowymi. Na folii aluminiowej układamy 2 kawałki boczku, na nich wyluzowaną przepiórkę, solimy i pieprzymy, nakładamy farsz. Zawijamy farsz w skórę przepiórki i ściśle owijamy boczkiem. Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, skręcamy brzegi i układamy na patelnię, smażymy po kilka minut z każdej strony, tak by boczek w środku się zarumienił; przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10– 12 minut. Do rozgrzanego rondla wlewamy odrobinę oliwy, wkładamy oczyszczoną wątróbkę, dodajemy posiekaną papryczkę (całą lub połowę, jeśli wolimy mniej pikantnie) i czosnek, sól, pieprz. Kiedy mięso się trochę podsmaży dolewamy porto, potem sos pieczeniowy, gotujemy kilka minut, aż wątróbka zmięknie. Miksujemy wszystko na gładko. Na talerz wykładamy wyjęte z pieca i odwinięte z folii przepiórki, polewamy sosem, przybieramy gałązkami świeżego tymianku.
 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Imam Bayaldi


2 małe bakłażany
1 duża cebula posiekana
1 ząbek czosnku rozdrobniony
1 czerwona papryka posiekana
60 g Pomidorów Suszonych Conte de Cesare, ods?czonych i posiekanych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka Octu Balsamicznego Liberty Mazzetti
¼ szkl. Oliwy z Oliwek e.v. Gaea
½ łyżeczki cukru
pieprz
sól
orzeszki pini
li?cie pietruszki do przybrania
Przygotowanie
Poci?ć bakłażana na krążki grubości około ½ cm. Posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ods?czyć na papierze kuchenny.
2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulkę, czosnek i paprykę. Smażyć przez około 10 minut. Dodać koncentrat, pomidory, cukier, ocet i pieprz. Zdjąć z ognia.
krążki bakłażana ułożyć na blasze lub naczyniu do pieczenia. Na każdym kr?żku kładziemy łyżkę przygotowanej pasty warzywnej. Całość polać pozostał? oliwą. Piec pod przykryciem przez około 40 – 50 minut.