Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 ...
50 dag kapusty20 dag cebuli50 dag marchwi50 dag jabłekgoĽdzikizalewa:1 l wody2 d...
Produkty: 3 kg wiśni , 1 kg cukru , 2 szklanki octu 6-proc. , 2 szkla...
Wychodzi z tego ok. 17% wino.Przepis na 13,5 litra wina.1. Miazga z 6 litrów jag...
Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek ...
Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/1 kg cukru Wykonanie: Truska...
2 kg truskawek 1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć cia...
Składniki: 1 kg węgierek0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki,...
Na 1 kg sliwek :szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka goz...
1 kg śliwek węgierek1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego1 szkl. wody25 dag cukrukil...
śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 2...
Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant) • 5 łyżek bi...
Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty1/2 kg cebuli1 kg kwaśnych jabłekZal...
Produkty: - pomarańcze - cukier (na kilogram skórek kilogram cukru) - woda (na ...
Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu &#...
Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów szklanka cukru0,75 l wody Wykonanie: Skór...
kg zielonych pomidorów20 dag cebuli2 czerwone papryki4 dag soli zalewa:1 l wody...
1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów2 cebule3 dag solimarynata:0,1 l octu 10%0,4 l ...
Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 sz...
1 szkl.octu4 szkl.wody1 szkl.cukru1 łyżeczka czubata soliOgórki w skórce kroimy ...
Składniki Przepis 3 kg kapusty białej0,5 kg ogórków kiszonych0,5 kg marchwi1...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gęś pieczona z jabłkami


Produkty: 1 duża młoda gęś
5 jabłek kwaśnych
5 ząbków czosnku
1 duże cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
majeranek
sól, pieprz
Wykonanie: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiemi obraną, pokrojoną w cwiartki cebulą. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po około 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet. Podzielić na porcję. Cześć nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną. Sos podać w sosjerce.

Przepisy kulinarne - losowy

Pistacjowe brzoskwinie


Składniki: 6 ładnych brzoskwiń 2 łyżki wody różanej 120 g pistacji bez pestek 150 g miodu (najlepiej akacjowego) 1 cytryna 1 opakowanie lodów waniliowych Algida Sposób przyrzadzania: 1. Skrobaczką do warzyw obierz brzoskwinie ze skórki. 2. Do rondla wlej 400 ml wody. Dodaj 150 g miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Trzymaj na ogniu, aż syrop zgęstnieje. 3. Upraż na patelni pistacje na złoto. 4. Zmiksuj grubo pistacje i podgrzej jeszcze chwilę na patelni. 5. Brzoskwinie przekrój w poprzek i usuń pestki. 6. Połóż owoce skórką do góry, zalej syropem, polej kilkoma kroplami wody różanej i posyp pistacjami. 7. Wstaw do lodówki, by całość schłodzić i żeby syrop zgęstniał. 8. Podawaj z kulkami lodów waniliowych położonych na brzoskwini.