Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 ...
50 dag kapusty20 dag cebuli50 dag marchwi50 dag jabłekgoĽdzikizalewa:1 l wody2 d...
Produkty: 3 kg wiśni , 1 kg cukru , 2 szklanki octu 6-proc. , 2 szkla...
Wychodzi z tego ok. 17% wino.Przepis na 13,5 litra wina.1. Miazga z 6 litrów jag...
Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek ...
Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/1 kg cukru Wykonanie: Truska...
2 kg truskawek 1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć cia...
Składniki: 1 kg węgierek0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki,...
Na 1 kg sliwek :szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka goz...
1 kg śliwek węgierek1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego1 szkl. wody25 dag cukrukil...
śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 2...
Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant) • 5 łyżek bi...
Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty1/2 kg cebuli1 kg kwaśnych jabłekZal...
Produkty: - pomarańcze - cukier (na kilogram skórek kilogram cukru) - woda (na ...
Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu &#...
Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów szklanka cukru0,75 l wody Wykonanie: Skór...
kg zielonych pomidorów20 dag cebuli2 czerwone papryki4 dag soli zalewa:1 l wody...
1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów2 cebule3 dag solimarynata:0,1 l octu 10%0,4 l ...
Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 sz...
1 szkl.octu4 szkl.wody1 szkl.cukru1 łyżeczka czubata soliOgórki w skórce kroimy ...
Składniki Przepis 3 kg kapusty białej0,5 kg ogórków kiszonych0,5 kg marchwi1...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka ziemniaczana z klopsikami


1,2 kg ziemniaków
4 jajka
1 ogórek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
4 pomidory
25 dag sałaty
2 cebule
2 ząbki czosnku
50 dag jogurtu
10 dag majonezu
50 dag metki wieprzowej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, biały pieprz
cukier
słodka papryka Ziemniaki ugotować, obrać, Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić. Ogórek, pomidory, papryki pokroić na kawałki. Sałatę porwać na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i połową cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem. Metkę zagnieść z reszt? cebuli, pieprzem, słodką papryką. Uformować klopsiki, usmażyć na oleju. Dodać z jajkami do sałatki, wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Cepeliny (pyzy) z twarogiem


- 20 ziemniaków (15 surowych i 5 ugotowanych)
- 40 dag twarogu
- jajko
- łyżeczka masła
- sól
- listki zielonego estragonu lub świeżej mięty
Ziemniaki surowe obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce albo przepu?ć przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyci?nij do podstawionej miseczki i odstaw na 10-15 minut. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków. Poł?cz z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, masę posól i dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie: twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Wbij jajko, dodaj masło, drobniutko posiekany estragon lub miętę oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości jabłka, spłaszczaj je, pośrodku nakładaj nadzienie. Mocno ?ci?nij, formując podłużne, obłe pyzy, podobne w kształcie do cygara. Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrz?cej wody, gotuj przez 25 minut. Wyjmij, os?cz, polej masłem i ?mietaną.