Dzisiaj jest Czwartek 26 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
1 2 3 4 ...
50 dag kapusty20 dag cebuli50 dag marchwi50 dag jabłekgoĽdzikizalewa:1 l wody2 d...
Produkty: 3 kg wiśni , 1 kg cukru , 2 szklanki octu 6-proc. , 2 szkla...
Wychodzi z tego ok. 17% wino.Przepis na 13,5 litra wina.1. Miazga z 6 litrów jag...
Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek ...
Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/1 kg cukru Wykonanie: Truska...
2 kg truskawek 1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć cia...
Składniki: 1 kg węgierek0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki,...
Na 1 kg sliwek :szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka goz...
1 kg śliwek węgierek1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego1 szkl. wody25 dag cukrukil...
śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 2...
Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant) • 5 łyżek bi...
Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty1/2 kg cebuli1 kg kwaśnych jabłekZal...
Produkty: - pomarańcze - cukier (na kilogram skórek kilogram cukru) - woda (na ...
Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu &#...
Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów szklanka cukru0,75 l wody Wykonanie: Skór...
kg zielonych pomidorów20 dag cebuli2 czerwone papryki4 dag soli zalewa:1 l wody...
1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów2 cebule3 dag solimarynata:0,1 l octu 10%0,4 l ...
Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 sz...
1 szkl.octu4 szkl.wody1 szkl.cukru1 łyżeczka czubata soliOgórki w skórce kroimy ...
Składniki Przepis 3 kg kapusty białej0,5 kg ogórków kiszonych0,5 kg marchwi1...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka ze świeżymi figami


Składniki: 1 główka sałaty 1 kg świeżych fig 4 plastry szynki 150 ml śmietany 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka octu winnego 1 cytryny Sposób wykonania: Szynkę pokroić w plastry, figi obrać, przekroić na 2 lub 4 części. Ułożyć na dnie salaterki zieloną sałatę, rozłożyć na niej szynkę i figi. Całość polać sosem przyrządzonym z soku cytrynowego, octu, śmietany i posiekanej zieleniny. Podawać natychmiast.

Przepisy kulinarne - losowy

Jagniecina z suszonymi sliwkami i morelami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
750 g jagnieciny,
120 g suszonych sliwek bez pestek,
120 g suszonych moreli,
2 lyzki oliwy,
1 cebula,
1 lyzeczka allspice,
1 lyzka ziarna sezamowego,
woda, sol, pieprz.

1. Sliwki i morele wyplukac, zalac woda, odstawic na 3-4 godz.
2. Oliwe wlac do garnka. Cebule posiekac, podsmazyc na srednim ogniu. Mieso
pokroic w 5-centymetrowa kostke, wymieszac z cebula. Dodac allspice, sol,
pieprz. Dobrze wymieszac. Czesciowo zakryc garnek i gotowac 30 min, kilkakrotnie mieszajac. Jesli mieso bedzie sie, przyklejac, dodac odrobine wody
z moczenia sliwek i moreli.
3. Gdy mieso bedzie miekkie, dodac owoce i taka ilosc wody z moczenia, by
wszystko zakryla. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, gotowac na malym ogniu, az sos zgestnieje (ok. 30 min.). W tym czasie podpiec ziarno sezamowe na suchej patelni i ugotowac ryz.
4. Gotowy ryz przelozyc do naoliwionej formy w ksztalcie pierscienia, nastepnie
przewrocic na polmisek. Przelozyc mieso i owoce do srodka pierscienia,
posypac ziarnem sezamowym, podac. Zamiast jagnieciny mozna ugotowac wieprzowine z przyprawami i dodac do gotowania obrane i przepolowione migdaly.