Dzisiaj jest Sobota 28 lutego 2015
Przepisy kulinarne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbe...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Składniki: 20 dag surowej białej kiełbasy 20 dag wędzonego boczku 20 dag pi...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w z...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez kościpęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gołąbki meksykańskie


Składniki: - 1 kg mielonego mięsa,
- 50 dkg kapusty białej,
- 8 łyżek ryżu,
- 8 łyżek kaszy manny,
- 6 jaj,
- sól,
- pieprz,
- bulka tarta,
- olej do smażenia.
Sos:
- mały koncentrat pomidorowy,
- 1 mały keczup pikantny,
- 3 kostki rosołowe drobiowe,
- 1 1/2 litra wody. Przepis: Do mięsa dodać poszatkowana kapustę i pozostałe składniki doprawić do smaku i wyrobić. Uformować kotlety obtoczyć w bulce tartej i usmażyć.
Usmażone kotlety przełożyć do garnka wlać sos i gotować od 1 h do 1 1/2 h na małym ogniu.
Sos:
do 1/5 litra wody dodać mały ketchup, kostkę rosołową rozmieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

GORCZYCA BIAŁA


Surowcem kulinarnym, jak i leczniczym, są kuliste jasnożółte nasiona, bezwonne, których smak po rozgryzieniu początkowo łagodny, oleisty przechodzi następnie w ostry, gryzący. Zawierają olej, białka, śluz oraz olejek gorczyczny. Gorczyca służy przede wszystkim jako przyprawa do marynat warzywnych, np. z ogórków. Jest też podstawowym surowcem do produkcji musztardy. W lecznictwie stosuje się ją w postaci wyciągów na zimno, podobnie jak nasiona lnu, jako środek śluzowy w katarach żołądka i kiszek