Dzisiaj jest Środa 23 lipca 2014
Przepisy kulinarne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbe...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Składniki: 20 dag surowej białej kiełbasy 20 dag wędzonego boczku 20 dag pi...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w z...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez kościpęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z kurczakiem i botwiną


2 gar?cie roszponki
kilka młodych li?ci botwinki
2 pomidory
1/2 str?ka  żółtej papryki
25 dag piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżka tartej bułki
sól, pieprz Li?cie opłukać, ods?czyć. Pomidory pokroić na cz?stki. Paprykę pokroić. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na drobne kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę obsmażyć mięso ze wszystkich stron, dodać bułkę tart?, smażyć jeszcze chwilę, aż się lekko zarumieni. Do warzyw dodać kurczaka, dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub ryżem na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Bażant duszony po szlachecku


Składniki:1 bażant,
5 dkg tłuszczu,
10 dkg marchwi,
po 5 dkg pietruszki i selera,
10 dkg porów,
100 ml białego,
wytrawnego wina,
5 dkg piernika,
sól,
pieprz,
wywar.
Zaprawa jarzynowa:
10 dkg cebuli,
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i selera,
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy,
pół łyżeczki miodu,
2 łyżki oleju.

 
Sposób przyrządzenia:        Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką.
        Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę i wygnieść razem ze zmiażdżonymi przyprawami, miodem i olejem. Przygotowaną zaprawą natrzeć bażanta, włożyć go do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego (do +7°C) na 24 h. Po wyjęciu, z bażanta zdjąć zaprawę jarzynową, podzielić na porcje, obsmażyć na tłuszczu. Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w talarki i obsmażyć (stale mieszając) na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Do rondla włożyć porcje mięsa, obłożyć jarzynami, oprószyć pieprzem i solą, lekko podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać starty piernik. Gdy mięso będzie miękkie wlać wino, doprawić do smaku, chwilę poddusić na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami, jasnymi kompotami, zieloną sałatą.