Dzisiaj jest Niedziela 19 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbe...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Składniki: 20 dag surowej białej kiełbasy 20 dag wędzonego boczku 20 dag pi...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w z...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez kościpęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Penne righe z łososiem


Przygotowanie: 20 minut

Oczekiwanie: czas gotowania makaronu

Trudność: łatwy


Składniki na 2 porcje

• makaron penne righe - czyli bardzo grube rurki karbowane - ile kto zje • szklanka śmietany • 100g wędzonego łososia w cienkich plasterkach • natka pietruszki (kilka gałązek) i starty parmezan do posypania    
Etapy przygotowania

1. W duzej ilosci osolonej wody gotujemy makaron - nie wolno go rozgotowac, bo sie rozpadnie w sosie, powinien byc tradycyjnie al dente. 2. Podgrzewamy śmietane w kąpieli wodnej - czyli garnek z gotującą się wodą, nad nim drugi mniejszy garnek i do niego śmietana. Kroimy łososia na cienkie paski (ok. 0,5 na 5 cm), drobno siekamy pietruszkę i wrzucamy do goracej śmietany. Na koncu dodajemy makaron, chwile grzejemy razem (ze 2-3 minuty żeby makaron przeszedl smakiem) i podajemy na talerz. 3. Posypujemy parmezanem i jemy od razu - odgrzewane jest ciut gorsze. Zamiast świeżej pietruszki mozna użyć suszonej - około 2 łyżeczki. Smacznego :)

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z gruszkami


Składniki Przepis 100 g rozpuszczonej  margaryny
1 1/2 dl mleka
3 jajka
250 g cukru
1 lyzka cukru waniljowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
260 g maki
otarta skorka z polowy cytryny
sok z polowy cytryny
2 duze lub 3 mniejsze gruszki Jajka i cukier ubic , dodac rozpuszczna margaryne i mleko.
Dodac reszte skladnikow i wymieszac.

Wylozyc polowe ciasta do foremki.
Obrac gruszki i pokrajac je w  cienkie plasterki  , nastepnie wylozyc je na ciasto

Wylozyc reszte ciasta na gruszki.
Piec w temp ca 175 przez ca 40-50 min.
Sprawdzic patyczkiem czy upieczone.

Smacznego!