Dzisiaj jest Czwartek 28 maja 2015
Przepisy kulinarne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbe...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Składniki: 20 dag surowej białej kiełbasy 20 dag wędzonego boczku 20 dag pi...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w z...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez kościpęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kuropatwy na sposób hiszpański


2 młode, sprawione kuropatwy,
pieprz,
2 łyżki stopionego masła,
2 plasterki świeżej słoniny (10x20 cm).

Do sosu:
4 duże, obrane ząbki czosnku,
cienko skrojona, pokrojona na kawałki skórka z 2 pomarańczy,
18 l mocnego bulionu z drobiu lub bulionu z proszku,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
sok z 2 pomarańczy,
pieprz i sól. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kuropatwy wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem. Na piersiach położyć po plasterku słoniny, schować pod nie skrzydełka i udka, mocno obwi?zać nici?. Resztę stopionego masła wlać do brytfanny, kuropatwy ułożyć piersi? do góry i często polewając, piec 30 min.
W tym czasie ugotować w małej ilości wody czosnek i skórkę pomarańczową, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito. Z kuropatw zdjąć słoninkę, któr? póĽniej, drobno pokrojoną, można podać razem z ptakami. Dopiec kuropatwy przez następne 15 min., od czasu do czasu polewając tłuszczem, i trzymać w cieple. Odtłu?cić sos, dolać bulion z drobiu, wygotować nieco i poł?czyć z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczowych. Wlać sok pomarańczowy, przyprawić pieprzem i solą. Kuropatwy polać sosem

Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z bekonem


Składniki: - 3 duże plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku - 1 mała cebula - 50 dag dowolnych mrożonych warzyw - 3- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) - 3/4 szklanki ryżu arborio (specjalnego na risotto o okrągłych ziarenkach) - starty twardy ser Sposób przyrządzania: Wysmaż bekon na suchej patelni. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni pozostaw łyżkę wytopionego tłuszczu, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj ryż, smaż, mieszając około minuty. Wlej chochelkę wrzącego bulionu, gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj dalej, dodając po chochelce gorący bulion, aż ryż będzie miękki (trwa to 18- 20 minut). Warzywa przygotuj według przepisu podanego na torebce, wymieszaj z ryżem, posyp pokruszonymi skwarkami z bekonu, a potem grubo startym serem. Danie możesz podać od razu albo zapiec w temp. 200 stopni na złoty kolor.