Dzisiaj jest Środa 28 stycznia 2015
Przepisy kulinarne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbe...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Składniki: 20 dag surowej białej kiełbasy 20 dag wędzonego boczku 20 dag pi...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w z...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez kościpęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek drożdżowy z kruszonką i truskawkami


Produkty CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży lub 40-50 g świeżych
- 200 g masła lub margaryny
- 300 ml mleka 3,2% POZA TYM:
- 1-1,5 kg truskawek
- 1 słoik dżemu truskawkowego KRUSZONKA:
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 70 g mąki (ok. 3-4 łyżek) Wykonanie    1. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżę cukru i mąki i mieszać aż staną się rzadkie. Odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W tym czasie w jednym garnuszku roztopić masło, w drugim podgrzać mleko. Zarówno mleko jak i masło powinny być ciepłe ale nie gorące.
3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, ciepłe mleko i dobrze wyrośnięte drożdże. Wszytko razem wyrabiamy ręką lub mikserem.
4. Następnie, cały czas wyrabiając, dodajemy po trochu ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do czasu, aż będzie gładkie, lśniące a przede wszystkim musi dobrze odchodzić od rąk i miski. 5. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut żeby wyrosło. Powinno podwoić swą objętość.
6. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem. Zostawiamy garstkę ciasta do zrobienia kruszonki.
7. Na cieście układamy truskawki lekko je wciskając i całe ciasto smarujemy dżemem.
8. Do miski w której było ciasto wkładamy zostawiony kawałek ciasta, 2 żółtka, mąkę i cukier i palcami "wyrabiamy" kruszonkę. Kruszonka posypujemy ciasto.
9. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika włączonego na najniższą temperaturę ok. 100-120 stopni. I tak zostawiamy go ok. 20 minut żeby podrosło. Gdy podrośnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. 

Przepisy kulinarne - losowy

Chrzan z żurawinami


Polaczenie zurawin z chrzanem, mniej wiecej 3 czesci zurawin (lub borowek) na jedna chrzanu. Jest to dobry sos do szynki, czy wieprzowej pieczeni, lub ryby.