Dzisiaj jest Sobota 27 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne
1 2 3 4 ...
SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g pod...
100 g marchwisok z 1 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 pomarańcza1 awokado1 łyżk...
Składniki Przepis 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej125g (2 szkl...
SKŁADNIKI: * 25 dag kiełbasy * 5 suszonych grzybów * 1 ząbe...
3-4 szkl. gotowego zakwasu25 dag wędzonej kiełbasymarchewkapietruszkacebula kawa...
Składniki •  2 l wywaru mięsnego, bulionu lub wywaru spod białej ki...
Składniki • wywar z włoszczyzny • cebula • pieczarki &#...
Składniki litr wywaru mięsnego albo z kostki instant dwie szklanki zakwasu...
Składniki: 2 butelki żurku (najlepszy jest żurek w szklanych butelkach) łyżk...
Składniki: 0.5 kg wędzonego boczku, włoszczyzna, 0.5 l gotowego zakwasu na żu...
SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków ow...
Składniki: 20 dag surowej białej kiełbasy 20 dag wędzonego boczku 20 dag pi...
Skladniki: - 60 dkg surowej bialej kielbasy - lisc laurowy, kilka ziaren czarneg...
SKŁADNIKI: • wywar z boczku wędzonego lub innej wędzonej wędliny ...
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w z...
SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszon...
1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,150 ml śmietany,20 dag kiełbasy zwyczajnej,10 ...
25 dag mięsa wieprzowego bez kościpęczek włoszczyzny (bez kapusty)szkl. żytniego...
SKŁADNIKI: • 1,5 litra bulionu warzywnego • 2 białe kieł...
SKŁADNIKI: • 2 szklanki wywaru z grzybów • 2-3 szklanki żu...
1 2 3 4 ...

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń z jajami


SKŁADNIKI: Kurczak (duży), 1/2 puszki groszku konserwowanego, 1/2 puszki kukurydzy, 2 jaja ugotowane na twardo, 2 jaja surowe, 2 kajzerki, 3 łyżki posiekanej natki, łyżka bułki tartej, łyżka margaryny, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa. WYKONANIE: Oddzielone od kości mięso zemleć z odciśniętymi z wody kajzerkami. Dodać surowe jaja, natkę i przyprawy, składniki dokładnie wymieszać. Wąska brytfannę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Z mięsa uformować prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, posypać groszkiem i kukurydzą. Wzdłuż jednego brzegu ułożyć poprzekrawane na pół jaj na twardo. Zwinąć mięso w rulon, włożyć do formy i piec ok. godziny.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet z kuropatw


Składniki: 4 kuropatwy, 1 kg podgardla, 750 g wątróbki cielęcej, 2 cebule, 150 g pieczarek, 1 - 2 goździki, 1 listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1 kieliszek czerwonego wina, sól, pieprz, 3 jajka, 1 szkl. mleka, 50 g słoniny, 1 łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
       
Obraną z błon wątróbkę namoczyć w mleku. Oczyszczone i umyte kuropatwy ułożyć ciasno w rondlu na plastrach słoniny, dodać korzenie i pieczarki oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać 2 łyżeczkami wina, dusić pod przykryciem. W innym rondelku dusić podgardle i wyjętą z mleka wątróbkę.
       
Obrane z kości mięso, wątróbkę i podgardle dwukrotnie przepuścić przez maszynkę i wymieszać z sosami powstałymi w czasie duszenia. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, pozostałe wino i dokładnie wyrobić masę.
       
Wysmarowaną masłem formę pasztetową szczelnie wypełnić masą, przykryć. Gotować na parze ok. 1 h. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Podawać na zimno z ostrymi sosami lub borówkami.