Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag śmietany kremówki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umieścić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwaśną ?mietaną. Przyprawić. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietaną, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatką wielowarzywną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smażone banany z sezamem


Składniki: - 7 łyżek cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 5 bananów
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki sezamu Sposób przyrządzania: Rozgrzej wok, wlej olej (około 6 szklanek). Wymieszaj cukier z wodą, odstaw. Zrób niezbyt gęste ciasto naleśnikowe: utrzyj jajko z mąką kukurydzianą, 1/2 szklanki mąki pszennej i wodą. Banany pokrój na grube plasterki, oprósz je resztą mąki pszennej. Zanurzaj w cieście, wkładaj do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. W czasie smażenia odwróć jeden raz. Wyjmij z tłuszczu i osącz. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Wlej cukier wymieszany z wodą, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż się przyrumieni. Zmniejsz ogień, włóż banany, szybko odwróć je, aby pokryły się karmelem. Od razu włóż do lodowatej wody, aby karmel stwardniał, wyjmij i osącz. Posyp sezamem i podawaj.

Przepisy kulinarne - losowy

ŚLIWKI W WINIE


Składniki 40 dag śliwek, 4 łyżki czerwonego wina, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki brązowego cukru, starta skórka z 1/2 cytryny,  1 białko,  1 1/2 łyżki cukru       Etapy przygotowania 1. Śliwki wypestkować, pokroić w ósemki. 2. Do wina dodać cynamon, brązowy cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać owoce i gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu. 3. Białko ubić na sztywno, dodać cukier. 4. Piekarnik rozgrzać do 240 st. Śliwki wraz z sosem podzielić na 4 porcje. Każdą przełożyć do żoroodpornej miseczki. Na każdej porcji rozłożyć pianę z białka. Zapiekać do momentu uzyskania złocistego koloru piany! Podawać na gorąco!