Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag śmietany kremówki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umieścić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwaśną ?mietaną. Przyprawić. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietaną, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatką wielowarzywną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziemniaki duszone z pieczarkami


50 dag ziemniaków
20 dag pieczarek / świeżych grzybów
10 dag cebuli
1/2 szkl. śmietanki
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
zielona pietruszka
sól, pieprz Grzyby oczyścić, pokroić w talarki, dodać posiekaną cebulę, podlać kilka łyżkami wody, poddusić przez 5 min. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. M?kę kukurydzianą rozmieszać ze ?mietanką, rozprowadzić wywarem, dodać do potrawy. Gotować 1 min. Podawać posypaną posiekaną pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z kurczakiem


Składniki:
1 średni kurczak,
3 łyżki Pesto z pomidorów Conte de Cesare,
bulion z kurczaka w kostce,
3 szklanki posiekanej cebuli,
2/3 szklanki mleka,
4 łyżki Oliwy z oliwek Gaea,
1 łyżka świeżego soku z cytryny,
1 szklanka utartego sera cheddar,
sól i pieprz do smaku,
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatłowej,
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki,
2 jajka roztrzepane,
12 listków ciasta francuskiego mrożonego. Przygotowanie:
Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i zalać bulionem w takiej ilości
by przykrył kurczaka w całości. Przykryć papierem do pieczenia
wysmarowanym oliwą. Gotować około godziny. Następnie wyjąć kurczaka z

Do bulionu dodać mleko i cebulę. Gotować bez przykrycia aż uzyskamy 1 i


Z kurczaka zdjąć skórkę i podzielić mięso na drobne kawałki. Dodać sos
cebulowy, połowę oliwy, pesto z pomidorów, sok z cytryny, ser, przyprawy

Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą. Listki ciasta francuskiego
posmarować oliwą i podzielić na dwie czę?ci. Kilkoma listkami wyłożyć
naczynie a pozostałe pozostawić do przykrycia. Wlać masę kurczakową na
ciasto i przykryć pozostałymi listkami ciasta. Całość posmarować oliwą,
ponacinać wierzch w kwadraty i spryskać wod?. Piec około 45 minut aż
ciasto nabierze złoto-br?zowego koloru i stanie się kruche.