Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag śmietany kremówki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umieścić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwaśną ?mietaną. Przyprawić. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietaną, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatką wielowarzywną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa serowa z żółtkami


SKŁADNIKI: 4 szklanki bulionu z koski drobiowej, 2 roztrzepane żółtka, 2 łyżki startego sera cheddar, 2 łyżki natki pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Bulion zagotować i trzymać na ogniu, Odlać 1 szklankę płynu, wymieszać z żółtkami i serem. Mieszając wlewać powoli do reszty bulionu. Przed podaniem posypać natką pietruszki Prymat. Zupę można podawać z grzankami, makaronem lub ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z mięsem


Składniki •  250 g wołowiny lub chudej wieprzowiny,może byc mięso mielone
  
•  750 g podrobów
  
•  400 g makaronu
  
•  2 cebule
  
•  2 jaja
  
•  80 g masła
  
•  0,5 szklanki śmietany
  
•  0,5 szklanki bulki tartej
  
•  sól,pieprz i inne przyprawy do smaku
   Etapy przygotowania Makaron,najlepiej krajankę ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo.Po ugotowaniu odcedź,pozostawiając dwie szklanki wody.Makaron wymieszaj z masłem i rozkołconymi jajkami.