Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag śmietany kremówki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umieścić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwaśną ?mietaną. Przyprawić. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietaną, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatką wielowarzywną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa szpinakowa (szybka zupa Popey`owa)


Składniki 1 paczka szpinaku mrożonego 1 rosołek ziołowy z bazylia 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 0.5 l wody 1 rama cremefine (do ubijania albo do zupy) jako wsad: ziemniaczki (dla bezglutenowców) lub grzanki do posypania: odrobina startego żółtego sera Przygotowanie: Gotujemy rosołek w 0,5 litrze wody, dorzucamy lekko rozmrożony szpinak od czasu do czasu mieszając. Gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Jeżeli jest za gęsta dolewamy wody. Kiedy zupka się zagotuje, gotujemy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przecianięty przez praskę, buteleczkę (można mniej) ramy cremfine, mieszamy aż do zagotowania. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Propozycja podania: - Kilka ugotowanych małych ziemniaczków kładziemy na talerzyk, zalewamy zupką tak aby ziemniaczki wystawały jak wysepki ponad zupę. Posypujemy startym serem. Dobra opcja dla bezglutenowców. - Wlewamy zupę do miseczek lub talerzyków, posypujemy dość dużymi grzankami z białego chleba, posypujemy żółtym serem.    

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowany pstrąg


Składniki • 2 pstragi • natka pietruszki, natka selera • czosnek • przyprawy prowansalskie • sól, pieprz, przyprawa grillowa • sok z cytryny Etapy przygotowania 1. Pstragi umyć, wypatroszyć. Skropić sokiem z cytryny obsypać przyprawami, nasmarować czosnkiem. 2. Do środka ryby włożyć po gałązce pietruszki i selera. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 dzień. Piec na grillu po 10 minut na każdej ze stron.