Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przek±ski

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag ¶mietany kremówki
3 łyżki gęstej kwa¶nej ¶mietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umie¶cić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwa¶n± ?mietan±. Przyprawić. Wyj±ć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietan±, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatk± wielowarzywn±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sorbet pomarańczowy z mięt±


Produkty 50 g cukru,
2 soczyste pomarańcze,
1 łyżeczka campari,
kilka listków ¶wieżej mięty Wykonanie   Cukier zagotować z 1/8 l wody. Pomarańcze sparzyć. Z jednego owocu zetrzeć skórkę i dodać do syropu z cukru, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, następni przecedzić i wlać do metalowej miseczki. Naczynie wstawić do większej miski wypełnionej zimn± wod±. Syrop mieszać, aż wystygnie. Z obranej pomarańczy wycisn±ć sok, wraz z campari dodać do syropu i wstawić do zamrażalnika. Kiedy sorbet zacznie tężeć, energicznie wymieszać i ponownie wstawić do zamrażalnika. Deser mrozić ok. 3 godzin, w tym czasie mieszać 3-4 razy.
Drug± pomarańczę obrać, skórkę pokroić w cienkie paski, owoc podzielić na cz±stki. Sorbet wyłożyć na talerzyki, podawać z cz±stkami pomarańczy, ozdobiony skórk± pomarańczow± i mięt±.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z ananasem


½ kg kurczaka bez ko¶ci i skóry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz
3 łyżki m±ki pszennej
2 jajka
olej do smażenia sos:
1 łyżka oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych)
¾ szkl. wody
¾ szkl. octu owocowego
szczypta soli
½ szkl. cukru
1 puszka ananasa
1 łyżka m±ki kukurydzianej

Mięso pokroić na kawałki, oprószyć sol±, pieprzem, cukrem i polać sosem sojowym i kolejno obtaczać w m?ce, roztrzepanych jajkach i smażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć ok. 2,5 min., aż się ozłoci. Kurczaka wyj±ć i trzymać w cieple. Sos: rozgrzać olej, dodać wodę, ocet, sól, cukier, zagotować. Dodać odcedzone kawałki ananasa, m?kę kukurydzian± wymieszan± z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i odczekać, aż płyn się zagę?ci. Do sosu dodać usmażone kawałki kurczaka, podgrzać i podawać.