Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki po szwedzku


80 dag ziemniaków
10 dag żółtego sera
20 dag śmietany kremówki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 pęczka kopru
biały pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy Ziemniaki wyszczotkować, obrać. Układać kolejno na dużej łyżce i ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki. Umieścić je w posmarowanej tłuszczem formie i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Koper umyć, posiekać. Ser zetrzeć. Kremówkę wymieszać z kwaśną ?mietaną. Przyprawić. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, polać ?mietaną, posypać koprem i tartym serem. Znów zapiekać ok. 40 min., aż  do zarumienienia ziemniaków.
Podawać ze smażonym mięsem i sałatką wielowarzywną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka kolorowa


Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 duża czerwona papryka • 1 czerwona papryczka chili • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka octu • 5 łyżek oliwy • pęczek natki pietruszki • 50 dag dojżałych pomidorów • 2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia • przyprawy: czarny pieprz, sól, papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki należy wyszorować, gotować w lekko osolonej wodzie ok. 25 minut. Odcedzić, obrać gdy ostygną i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z pestek, nasmarować oliwą. Ułożyć na blasze (skórką do góry), piec ok. 10 minut. Ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Chili przekroić, usunąć pestki, opłukać, zmiksować z obranym czosnkiem, octem i 3 łyżkami oliwy. Wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry ziemniaków i pomidorów, posypać papryką. Ziemniaki posmarować pastą chili. Skropić je oliwą. Całość zapiekać przez ok. 30 minut w temp. 180 st.