Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z jajem po bambersku


SKŁADNIKI: 0,05 kg boczku 2 cebule 1 jajko 0,05 litra oleju natka pietruszki sól, pieprz, papryka mielona, majeranek 0,4 kg ziemniaków WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć pokrojony w paski boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki, sól i przyprawy. Podawać z usmażonym oddzielnie jajkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sambal goreng udang - krewetki w mleczku kokosowy


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
500 g swiezych krewetek,
8-10 szalotek,
8-12 swiezych czerwonych papryczek chilli,
kawalek swiezego imbiru (6 mm),
12-16 orzeszkow cashew,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzki oleju,
250 ml mleka kokosowego,
4 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzeczki cytronelli,
1/2 lyzeczki soli.

1. Krewetki oplukac pod biezaca woda, usunac czarne zylki, osuszyc i odstawic.
2. Orzeszki oplukac (jesli sa solone), a nastepnie pokroic. Imbir obrac.
3. Szalotki, papryczki oraz imbir drobno pokroic, przelozyc do mozdzierza, dodac orzeszki oraz paste krewetkowa i utrzec na gladka mase.
4. Olej rozgrzac w garnku i smazyc utarta mase przez 3-5 min., az zacznie wydzielac aromat. Dodac krewetki i smazyc przez minute, ciagle mieszajac.
5. Mleko kokosowe wlac do garnka, dodac sol, sok cytrynowy, cytronelle i powoli
mieszajac doprowadzic do wrzenia. Gotowac na malym ogniu bez przykrycia, az
mleko zgestnieje, a krewetki beda ugotowane. Podawac z ryzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Gęś pieczona z jabłkami


Produkty: 1 duża młoda gęś
5 jabłek kwaśnych
5 ząbków czosnku
1 duże cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
majeranek
sól, pieprz
Wykonanie: Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiemi obraną, pokrojoną w cwiartki cebulą. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po około 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet. Podzielić na porcję. Cześć nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną. Sos podać w sosjerce.