Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z jajem po bambersku


SKŁADNIKI: 0,05 kg boczku 2 cebule 1 jajko 0,05 litra oleju natka pietruszki sól, pieprz, papryka mielona, majeranek 0,4 kg ziemniaków WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć pokrojony w paski boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki, sól i przyprawy. Podawać z usmażonym oddzielnie jajkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrąg z pomarańczami


SKŁADNIKI: filet z pstrąga - pomarańcza - łyżeczka masła - sok z cytryny - sól, świeżo zmielony pieprz. WYKONANIE: 1. Oczyszczony filet z pstrąga oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i odstaw na kwadrans. 2. Pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Połowę pomarańczy pokrój w plastry, a z drugiej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. 3. Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami pomarańczy, a na nich połóż rybę, skrop ją sokiem pomarańczowym i posyp otartą skórką. Na wierzchu połóż plastry owoców i kawałeczki masła. 4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety zbójnickie


SKŁADNIKI: 80 dkg schabu bez kości, 25 dkg bryndzy, średnia cebula, 2 jajka, 3 - 4 łyżki tartego oscypka, 3 łyżki masła, 3 - 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki, 3 łyżki smalcu, pieprz, sól. WYKONANIE: Osuszone mięso pokroić na 6 - 8 kotletów, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą. Utrzeć bryndzę z masłem, pieprzem i drobno posiekaną cebulką. Płaty mięsa posmarować przygotowaną pastą, ciasno zwinąć w rulon, obtoczyć w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Usmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Przed podaniem posypać startym oscypkiem. Podawać z zapiekanymi ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty.