Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z jajem po bambersku


SKŁADNIKI: 0,05 kg boczku 2 cebule 1 jajko 0,05 litra oleju natka pietruszki sól, pieprz, papryka mielona, majeranek 0,4 kg ziemniaków WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć pokrojony w paski boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki, sól i przyprawy. Podawać z usmażonym oddzielnie jajkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zakąski zimne z mięsa


Składniki: 45 dkg wołowiny bez kości (polędwicy) 3 dkg oleju 5 dkg musztardy 5 dkg korniszonów lub ogórka konserwowego sól pieprz 18 dkg cebuli papryka 5 dkg grzybków z octu 5 żółtek Sposób wykonania: Mięso opłukać, oczyścić ze ścięgien i błon, zemleć, wymieszać z solą, pieprzem i papryką, wyrobić bardzo starannie. Przygotować dodatki: cebulę obrać, drobniutko pokrajać, skropić octem z grzybków. Grzybki i ogórki posiekać. Mięso podzielić na porcje, każdą porcję wyrobić i wygładzić nożem na okrągły befsztyk grubości 3 cm. Ułożyć na talerzyku deserowym, zrobić w środku wgłębienie na żółtko. Dookoła obłożyć dodatkami nie mieszając ich, skropić olejem. Przed podaniem na wierzchu befsztyka położyć surowe żółtko.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z nadzieniem wieprzowym


SKŁADNIKI: Omlet: 2 jajka, 1/2 lyzeczki soli, 1 lyzka oleju, szczypta bialego pieprzu. Nadzienie: 60 g mielonej wieprzowiny, 1 zabek czosnku, 1 mala cebula, 1 mloda marchewka, 4 straczki zielonej fasolki szparagowej, 1/2 czerwonej papryki, 1 duzy pomidor, 1 lyzka zielonego groszku, 1 lyzka sosu sojowego, 2 lyzki sosu rybnego, 1 lyzka przecieru pomidorowego, 1 lyzka oleju, szczypta bialego pieprzu, do przybrania listki kolendry lub pietruszki, czerwona i zielona papryka. SPOSÓB WYKONANIA: 1. Warzywa obrac, oplukac, pokroic w drobna kostke. Czosnek obrac i posiekac,groszek oplukac. Pomidor sparzyc, zdjac skorke, pokroic, usunac pestki. 2. W rondlu rozgrzac olej i podsmazyc czosnek na ciemnozloty kolor. Dodac mieso i smazyc az stanie sie biale. Dodac pokrajane warzywa, sos rybny i sojowy, przecier pomidorowy i pieprz, zamieszac, smazyc na duzym ogniu 1 min. Odstawic. 3. Jajka roztrzepac, dodac sol i pieprz, wymieszac. 4. Na patelni rozgrzac olej, wlac jajka, rozprowadzic je po calej patelni, by omlet byl jak najwiekszy. Gdy omlet zetnie sie od spodu uksztaltowac kwadratowy kopczyk z jarzyn na srodku, a brzegi omletu zalozyc formujac kwadratowy pakiecik. Przewrocic omlet na druga strone, smazyc jeszcze 30 sek. 5. Podawac goracy w calosci lub pokrajany na porcje. Przybrac listkami kolendry lub pietruszki i krazkami papryki.