Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki z jajem po bambersku


SKŁADNIKI: 0,05 kg boczku 2 cebule 1 jajko 0,05 litra oleju natka pietruszki sól, pieprz, papryka mielona, majeranek 0,4 kg ziemniaków WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć pokrojony w paski boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki, sól i przyprawy. Podawać z usmażonym oddzielnie jajkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paschalna sałatka


SKŁADNIKI: - 3 winne jabłka (np. złote renety) - 1/2 szkl. łuskanych orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej - 1/4 szkl. rodzynek - 1 szkl. deserowego czerwonego wina (najlepiej rodzynkowego) - ewentualnie kawałek świeżego imbiru lub imbir w proszku WYKONANIE: Jabłka ścieramy na grubej tarce, orzechy, skórkę pomarańczową i imbir drobno siekamy lub, gdy jesteśmy zbyt leniwi, miksujemy. Wszystkie składniki mieszamy, dolewamy tyle wina, by masa miała konsystencję zaprawy murarskiej, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy w salaterkach.

Przepisy kulinarne - losowy

Poznańskie pyzy drożdżowe


SKŁADNIKI: pół kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja łyżka masła 10 dkg drożdży sól WYKONANIE: Zrobić rozczyn drożdżowy : drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać parę łyżek mąki i trochę mleka. Rozczyn musi mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ręką ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ostudzone masło lub margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Duży garnek z wrzącą wodą przykryć lnianą ściereczką lub płótnem oraz obwiązać go gumką lub sznurkiem. Z ciasta formować małe kule, układać je na ściereczce. Przykryć wysoką pokrywką, gotować na parze ok. 20 min. Pyzy można podawać z sosem pieczeniowym, ale najlepsze są podane z kaczką i z czerwoną kapustą.