Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach


* Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie. * Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą. * Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków). * Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śniadaniowa bomba witaminowa


Składniki na 2 porcje •  1 pęczek rzodkiewki
  
•  1 pęczek szczypiorku
  
•  150 g żółtego sera
  
•  2 jajka
  
•  200 ml majonezu light
  
•  sól, pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Wstawiamy jajka i gotujemy je na twardo. Myjemy szczypiorek i rzodkiewkę.
    
2.  W salaterce układamy warstwami: 1. starty na tarce jarzynowej (duże oczka) ser żółty, 2. majonez, 3. pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, 4. majonez, 5. pokrojone w ósemki jajka, 6. majonez, 7. posiekany drobno szczypiorek.
    
3.  Każdą warstwę solimy i pieprzymy według uznania. Majonez można zastąpić jogurtem wymieszanym z musztardą i odrobiną keczupu, lub z czosnkiem.


Przepisy kulinarne - losowy

FRANCUSKI SUFLET CZEKOLADOWY


Składniki 2,5 czekolady gorzkiej Wedla 1 kostka masła 50 gram mąki 2,5 grama proszku do pieczenia 150 gram cukru 5 jaj Sposób wykonania 1.  Gotujemy duży garnek wody, stawiamy na nim metalową miskę i wrzucamy czekoladę i masło pokrojone w kostkę. Rozpuszczamy. 2. Ubijamy całe jaja z cukrem. 3. Miskę sciagamy z ognia i wlewamy jaja. 4. Wsypujemy makę i proszek. Mieszamy. 5. Przykrywamy wszystko folia i na 5-6 godzin wstawiamy do lodówki 6. Pieczemy w temp. 180-200 stopni przez ok. 15-18 minut. Podawać na ciepło. UWAGA!  Pieczemy w żaroodpornych lub glinianych małych foremkach.