Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach


* Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie. * Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą. * Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków). * Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z papają


2 papaje
8 łyżek soku z cytryny
8 łyżek syropu z granatów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
8 naleśników
1 łyżka cukru pudru
30 g orzeszków pinii

Sok z cytryny wymieszać z syropem z granatów, 6 łyżkami wody, m?ką ziemniaczaną, zagotować. Papaję obrać, przekroić, wyjąć nasiona, mi?ższ pokroić w plasterki. Włożyć do gorącego sosu. Odstawić. Naleśniki polać sosem. Posypać prażonymi orzeszkami pinii i cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody bakaliowe


Składniki: 0.5 l mleka lub śmietanki,
10 dkg cukru,
5 żółtek,
5 dkg rodzynków,
5 dkg orzechów włoskich,
5 dkg fig. Sposób przyrządzenia:
       
Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki i figi umyć, figi drobno pokrajać. Lody przygotować, przed włożeniem do maszynki masę wymieszać z bakaliami. Podawać w pucharkach z bitą śmietaną lub polewą.