Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach


* Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie. * Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą. * Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków). * Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

DROŻDŻOWY PLACEK Z BUDYNIEM


Składniki • 200g mąki • 350 ml mleka • 30g drożdży • 180g cukru • 2 żółtka • sól • 4 łyżki oleju • 1 kg jabłek • cukier waniliowy • 2 białka • łyżka margaryny • 2 łyżeczki margaryny - kruszonka • 2 łyżeczki cukru - kruszonka • 2 łyżki mąki - kruszonka • wiórki kokosowe Etapy przygotowania Do 2 łyżek mąki dodać 100 ml mleka, sól, drożdże, 80g cukru - wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać resztę mąki, olej, żółtka i wyrobić. Formę natłuścić i wyłożyć ciasto - odstawić do wyrośnięcia. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, posypać resztą cukru ( 1 łyżkę odłożyć ), poczekać aż puszczą sok i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Przyrządzić gęsty budyń ze szklanki mleka, dodać jabłka i białko. Wymieszaną masę przełozyć na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Drugie białko ubić z łyżką cukru i rozsmarować na jabłkach. Ciasto posypać kruszonką i posypać kokosem. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 170.

Przepisy kulinarne - losowy

Tarta szparagowa z szampanem


SKŁADNIKI: 0.25 kg mąki, 0.125 kg masła, 1 jajo, 0.002 kg soli. 0.5 kg białych szparagów, 0.5 kg zielonych szparagów, 0.05 kg masła, 0.03 kg szalotki, 0.1 l szampana, 0.1 l soku ze szparagów, 0.2 l śmietany 30%, 2 jaja, 0.01 kg sera parmezan, 0.001 kg gałki muszkatałowej, 0.001 kg czarnego pieprzu mielonego, 0.001 kg soli. WYKONANIE: Mąkę, masło, jaja i sól ugnieść i odstawić w chłodne miejsce. Szparagi obrać i gotować 12 - 15 min. Pokroić szalotkę na małą kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać szampana i zredukować do 50 % objętości. Do całości dolać śmietanę, bulion szparagowy i gotować 10 min. na małym ogniu. Uformować ciasto i nałożyć na foremkę lekko je dziurkując. Tarte włożyć do pieca na kilka minut i piec w 200°C. Wymieszać śmietanę z parmezanem i jajami, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równomiernie na tarcie, dodać szparagi i piec 20 - 25 min. Sos zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokroić bazylię i dodać do sosu. Pokrojoną tarte podawać sosem i świeżą bazylią.