Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach


* Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie. * Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą. * Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków). * Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grillowana polędwica z bananem


SKŁADNIKI: • 30 dag wołowej polędwicy lub polędwiczek wieprzowych • 15 dag boczku • 2 pomidory • 2 cebulki • 1 banan • pieprz, przyprawa do grilla i szaszłyków • olej, sok z cytryny WYKONANIE: 1. Polędwicę opłukać, pokroić w dość dużą kostkę, lekko skropić olejem, posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. 2. Umyte i osuszone pomidory pokroić na cząstki, wyjąć pestki.Banana obrać, pokroić na grube plasterki, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Boczek pokroić na cienkie plasterki, potem na kawałki. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. 3. Na szpadki nadziewać na przemian przygotowane produkty, skropić olejem, posypać przyprawą. Grillować 15 minut obracając, żeby szaszłyki równomiernie się upiekły.

Przepisy kulinarne - losowy

Mietowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 galazka miety,
1 skorka z cytryny,
1 lyzeczka cukru,
450 ml spirytusu o mocy 95ż,
600 ml wody.

1. Z cytryny sciac cienko skorke i sparzyc ja wrzatkiem. Zagotowac 400 ml wody
i rozpuscic w niej cukier.
2. Do gasiorka wlozyc miete, skorke z cytryny, wlac rozpuszczony w wodzie cukier i zalac je spirytusem.
3. Zamknac gasiorek i odstawic na 5-6 dni.
4. Dolac przegotowanej wody do objetosci 1 litra, wymieszac i przefiltrowac
przez wate, po czym zlac do butelek.
5. Mietowke mozna sporzadzic takze za pomoca olejku mietowego. Nalezy 1 ml
olejku rozpuscic w 100 ml spirytusu o mocy 95ż, dzieki czemu uzyska sie
1-procentowy roztwor. Nastepnie 10-15 ml tego roztworu dodac do 415 ml spirytusu o mocy 95ż i zmieszac ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopelnic woda do objetosci 1 litra i rozlac do butelek.