Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki w mundurkach


* Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie. * Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą. * Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków). * Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż z mięsem i pieczarkami i krewetkami


Składniki 500 g chudej wieprzowiny 1 strąk żółtej papryki 1 strąk czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 150 g pieczarek 200 g ryzu 500 ml esencjonalnego bulionu drobiowego 200 g krewetek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz  Sposób wykonania Mięso pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć mięso i smażyć do zrumienienia się. Mięso przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do głębokiego rondelka wlać drugą połowę oleju, włożyć paprykę i czosnek i smażyć 5 minut, dodać pieczarki i smażyć dalsze 5 minut, cały czas mieszając. Dodać ryż, curry, bazylię, następnie wlać rosół i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na ostrym ogniu 5 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z mięsem, wymieszać. Nakryć pokrywką i piec około 40 minut w temp ok 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodać krewetki, przykryć i wstawić do piekarnika na jeszcze 10 minut. 


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa wolska


SKŁADNIKI: * 2 l wywaru z kości i warzyw * 300 g soczewicy * kilka suszonych grzybków * 2 cebule * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 125 ml śmietany * sól, pieprz * natka pietruszki WYKONANIE: Soczewice gotujemy do miękkości. Grzybki moczymy i również gotujemy, po ostudzeniu kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle, oprószamy ją mąką i zrumieniamy. Łączymy wywar z kości i warzyw z soczewicą, grzybami, cebula. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zagotowujemy. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.