Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar


SKŁADNIKI: * 600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką * przyprawa do grilla * 4 łyżki oliwy z oliwek * 400 g pomidorów * 200 g sera cheddar * 200 g cebuli * 1 łyżeczka chili * 100 g suszonych pomidorów WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak z ananasem na sposób chiński


Produkty: - 4 filety z piersi kurczaka
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka wytrawnego sherry
Sos cytrynowy:
- 2 plasterki ananasa z puszki
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki oleju
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Do panierowania:
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/4 szklanki ziaren sezamu
- 1 jajko Wykonanie: Każdy filet z piersi kurczaka lekko rozbij tłuczkiem. Mięso przełóż do miski, posól, przypraw pieprzem i sherry. Wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przygotuj sos cytrynowy: zmiksuj na gładką pastę plasterki ananasa. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj w rondelku i odstaw. Połącz tartą bułkę z sezamem. Kawałki kurczaka zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce z sezamem. Strząśnij nadmiar panierki. Odłóż na 5 minut. Ustaw wok na palniku, wlej olej do wysokości 5 cm. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż olej osiągnie temperaturę 180°C. Włóż kawałki kurczaka (po dwa naraz). Smaż 3-4 minuty na złoty kolor, od czasu do czasu odwracając. Dobrze usmażone mięso powinno być miękkie i soczyste, ale już nie różowe w środku. Wyjmij je z tłuszczu i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 90-100°C, aby nie wystygło w czasie, gdy smaży się druga porcja kurczaka. W tym czasie zrób również sos: ustaw rondelek z przygotowanymi składnikami na ogniu, podgrzewaj, stale mieszając, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu, polej sosem. Możesz udekorować plasterkami ananasów z puszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Knedle serowe


Składniki:Ciasto:
40 dkg sera twarogowego,
8 dkg kaszy manny,
10 dkg mąki,
jajko,
sól.
Nadzienie:
25-30 dkg powideł,
3 dkg masła,
2 dkg bułki tartej,
5 dkg cukru.

 
Sposób przyrządzenia:        Twarożek zemleć, połączyć z przesianą mąką, kaszą i jajkiem, posolić, zagnieść ciasto. Następnie formować okrągłe kule, nadziewać powidłami. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem oraz posypać cukrem.