Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar


SKŁADNIKI: * 600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką * przyprawa do grilla * 4 łyżki oliwy z oliwek * 400 g pomidorów * 200 g sera cheddar * 200 g cebuli * 1 łyżeczka chili * 100 g suszonych pomidorów WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Hamburgery smaczne i tanie


SKŁADNIKI: - 8 dużych ziemniaków - sól, pieprz - 1 łyżka oleju - słodka papryka w proszku - suszone zioła prowansalskie - po 8 plasterków szynki (lub np. bekonu) i żółtego sera WYKONANIE: 1. Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Przekroić na pół. Położyć na blachę wysmarowaną olejem (przekrojoną stroną mają leżeć na blaszce) i piec 15 min. w 220 stopniach. 2. Przekrojoną stronę posypać przyprawami, pieprzem, solą i znów piec 10 minut, tym razem stroną z przyprawami do góry. Na 5 min. przed końcem na połowę ziemniaków położyć po plastrze szynki i sera. 3. Są bardzo dobre z dipem np. czosnkowym czy ziołowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolady wołowe z farszem orzechowym


Składniki 4 kotlety wołowe, sól, pieprz, 200 g twarożku śmietankowego, 1 łyżeczka tartego chrzanu, 150 g posiekanych orzechów włoskich, 150 g selera, 150 g porów, 2 łyżki margaryny, 500 ml bulionu mięsnego instant, 250 ml śmietany, 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie Mięso oprószyć solą i pieprzem. Twarożek wymieszać z chrzanem. Kotlety posmarować serkiem, posypać 100 g orzechów. Wołowinę zrolować i obwiązać bawełnianą nicią. Seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Rolady zrumienić na margarynie. Dodać warzywa i wlać bulion. Całość dusić ok. 90 minut. Rolady wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu wytworzonego w trakcie duszenia wlać śmietanę i dodać 50 g orzechów, całość zagotować. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osaczyć i posiekać, następnie dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Rolady wyłożyć na talerze, polać sosem, podawać z ziemniakami z wody.