Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar


SKŁADNIKI: * 600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką * przyprawa do grilla * 4 łyżki oliwy z oliwek * 400 g pomidorów * 200 g sera cheddar * 200 g cebuli * 1 łyżeczka chili * 100 g suszonych pomidorów WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Turecki böreğ z orzechami macadamia


SKŁADNIKI: • 2 piersi kurczaka • 1 średnia cebula • 4 łyżki masła ghee • 3 łagodne zielone papryczki chili, 2 pomidory • sól, świeżo zmielony biały pieprz, ½ łyżeczki mielonej papryki • 1 szklanka grubo posiekanych prażonych orzechów macadamia • 3 duże koła ciasta listkowego lub naleśnikowego na strudel • 1 białko WYKONANIE: Ugotować kurczaka w 2- 3 szklankach wody do miękkości, pokroić w kostkę. Wywar zachować. Cebulę posiekać i usmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać drobno posiekane chili i sparzone, obrane pomidory, smażyć mieszając do odparowania wody. Dodać kurczaka, sól, pieprz i paprykę, mieszać jeszcze chwilę, odstawić do ostygnięcia. Dodać orzechy. Ciasto posmarować miękkim masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 160° C na złoty kolor. Kręgi ciasta ułożyć w dużej okrągłej brytfannie i zalać dwiema szklankami ciepłego wywaru z kurczaka. Kiedy ciasto wchłonie wywar i rozmięknie, nałożyć nadzienie na górny krąg zostawiając miejsce przy brzegach i zwinąć wszystkie warstwy ciasta razem. Na 20 minut przed podaniem podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160° C, pociąć na porcje i podawać ciepłe skropione wodą różaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Mleko sojowe


Składniki • 1 szklanka nasion soi
• 1 litr wody Etapy przygotowania 1. Soję umyć, namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia przepłukać, gotować na wolnym ogniu aż soja będzie miękka. 2. Dodać szczyptę soli, kawałek laski wanilii lub trochę cukru waniliowego, I łyżeczkę miodu. Zmiksować (najlepiej w blenderze). 3. Mleko sojowe można przyrzadzać również z 2-dniowych kiełków soi. Wykazuje się wówczas większym bogactwem białka, soli mineralnych i witamin. Gotujemy wówczas znacznie krócej.