Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar


SKŁADNIKI: * 600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką * przyprawa do grilla * 4 łyżki oliwy z oliwek * 400 g pomidorów * 200 g sera cheddar * 200 g cebuli * 1 łyżeczka chili * 100 g suszonych pomidorów WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń faszerowana jajecznicą


Produkty: • 1 kg rostbefu
• 10 dag baleronu
• 5 jajek
• 10 dag słoniny
• 2 cebule
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżeczka oregano
• ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
• ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
• sól Wykonanie: Mięso umyć, osączyć i przeciąć wzdłuż włókien (nie do końca) tak aby powstał duży prostokątny płat. Baleron pokroić w kostkę. Jajka umyć, roztrzepać widelcem, dodać baleron. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć jajka z baleronem.
Płat mięsa posolić, posypać przyprawami. Rozłożyć na nim równą warstwę jajecznicy, zwinąć w rulon, obwinąć nitką i obrumienić na pozostałym oleju. Następnie zdjąć nitkę przełożyć pieczeń do brytfanny i przykryć słoniną pokrojoną w paski.
Cebulę obrać pokroić w talarki i ułożyć obok wołowiny. Mięso piec ok. 80 minut w piekarniku w tem. 180 stopni. Pieczeń podawać na ogrzanym półmisku w całości lub pokrojoną w plastry. Do dekoracji możemy użyć liści sałaty i ćwiartek pomidorów.


Przepisy kulinarne - losowy

Placek z owocami i galaretką


Składniki Przepis 5 jaj,
175 g cukru,
szczypta soli,
125 g mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
500 winogron bez pestek,
450 g jeżyn,
300 g malin,
200 g serka mascarpone,
100 g jogurtu,
30-40 ml ajerkoniaku,
1 op. cukru waniliowego,
2 op. jasnej galaretki,
500 ml soku z białych winogron Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 60 g cukru i solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 65 g cukru na krem, dodać m?kę, proszek do pieczenia, pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. Owoce przebrać i opłukać. Serek wymieszać z jogurtem, ajerkoniakiem, 30 g cukru i cukrem waniliowym. Biszkopt przełożyć na wilgotną ?ciereczkę usunąć papier i wystudzić. Na ciasto wyłożyć krem serowy, rozsmarować, ułożyć owoce. Galaretkę przygotować z 20 g cukru i sokiem z winogron wg przepisu na opakowaniu, tężejąc? polać placek i odstawić do zastygnięcia.