Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przekąski

Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar


SKŁADNIKI: * 600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką * przyprawa do grilla * 4 łyżki oliwy z oliwek * 400 g pomidorów * 200 g sera cheddar * 200 g cebuli * 1 łyżeczka chili * 100 g suszonych pomidorów WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik jogurtowy z grzankami


Składniki • 3 opakowania jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• 2 kromki chleba tostowego
• 5 dag masła
• kilka kropli sosu worcester
• 2 łyżki posiekanego selera naciowego lub bazylii
• biały pieprz Etapy przygotowania 1. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub drobniutko posiekać. 2. Chleb pokroić w drobną kostkę, masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim kostki chleba. Przed odstawieniem dodać zmiażdżony czosnek 3. Dobrze schłodzony jogurt zmiksować na gładki krem przyprawić pieprzem i sosem. 4. Chłodnik rozlać na talerze, dodać gorące grzanki i posypać selerem naciowym lub bazylią.

Przepisy kulinarne - losowy

Gruszki zapiekane z orzechami laskowymi


Produkty: - 6 dojrzałych, ale nie za miękkich gruszek
- 120 g obranych orzechów laskowych
- 75 g cukru
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki 18-proc. śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej
- ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
- syrop z czarnej porzeczki Wykonanie: Obrane gruszki przekrawamy na pół, wycinamy środki i kroimy na spore kawałki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 50 g cukru i mieszamy. Dokładamy gruszki i podsmażamy tak, by nieco zmiękły, ale się nie rozpadły (nie trzeba ich za często obracać), i lekko karmelizowały.
Orzechy rozgniatamy dziadkiem. Ubijamy żółtka z mocno schłodzoną śmietanką, 25 g cukru, połową orzechów, gałką i ewentualnie cynamonem, jeśli lubimy.
W naczyniu do zapiekania układamy gruszki, przykrywamy je kremem i wstawiamy na dwie, trzy minuty do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i nastawionego na grzanie od góry, tak by krem zbrązowiał. Podajemy z syropem z czarnej porzeczki.